HWSW Informatikai Kerekasztal: CATIA - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CATIA Mindenki ide aki ért egy picit is hozzá Értékeld a témát: -----

#861 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 04. 12:39

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2008. jún. 4., szerda - 11:41

Szia!

Par eszrevetel:

-Hasznalj Positioned Sketch, kesobbi modositasoknal elonyos!
-A hosszu elen levo lekerekitest mert splittel csinaltad? Probald meg inkabb a Variable radius Filletet.
-Sketch elkeszitesenel figyelj ode mihez kenyszerezed a geometriadat.
Peldaul a Groove Sketch Parent/Childerjent megnezed latod, hogy fugg a Pad.1 es Pad.2-tol Split.1 es a Pocket.1-tol is. Mert van erre szukseg? Kiakartam venni a Split.1 es maris gubanc volt. Vegyel fel inkabb egy koordinatarendszert referenci egyenesekkel sikokkal es azokat hasznald a geometria kenyszerezesnel. Nem mindig celszeru, hogy az epito elemek kozvetlenul egymasba kapcsolodnak. Ha az egyiket torlod magaval rantja a tobbit is… Ez egy fontos tema erdemes ra odafigyelni!!!
-A Groove.1-el levagsz a tetejebol es a vegebol egy darabot. A tetejenek a levagasat az ivet beletehetned a Pocket.1 be. A vegen levo levagst pedig a Pad.1-be habar ahhoz az xy planra kellett volna elkeszitened az elso vazlatot.
Probald meg jobban strukturalni a modellt. A bordakat vagy a belso sin reszt kulon Bodykba pakolni.
-Keszisd el az alaptestet es lekerekitesekkel probald kialakitani a veget. Probalj meg a sorrendel varialni. Probald ki az egyes funkcioikat, lehetosegeket...

Jo lenne az eredetirol egy foto, hogy latnank mit akarunk elkesziteni.

Jo munkat hozza!

B.

Na erre mondtam én, hogy szakemberhez kell fordulni a problémával.  :up:

#862 Felhasználó inaktív   cadmester 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 05. 12:02

Hejhó!

Köszönöm a tanácsokat. Egyelőre még nem próbáltam ki a Positioned Sketchet, ki fogom próbálni mindenképp :)
A hosszú éleken azért így csináltam a lekerekítést, mert (még) csak így tudtam megcsinálni. Fontos volt, hogy a felső határa a lekerekítésnek egy egyenesbe essen, s nekem csak ezzel a megoldással sikerült megcsinálni. A lekerekítés csak a magasabb végén rádiusz, a laposabb végén egy ellapított ív.

Próbálkozom még vele, de most a vizsgaidőszak elveszi az időm.
Köszönöm mégegyszer a segítségeteket!
Üdv!
miq

#863 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 06. 10:22

Ezt a fajta középvonalat elfogadják a gyakorlatban? Vagy van lehetőség olyat generálni ami az íveket is követi?
Ennek a modellnek szeretném megkeresni a középvonalát (3D görbe). Régebben sikerült, de már elfelejtettem miként kell. Tud valaki segíteni?   Köszönettel.

Szerkesztette: 3DFan 2008. 06. 06. 10:26 -kor

#864 Felhasználó inaktív   ruhaszarito 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 07. 10:51

Idézet: cadmester - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 20:48

Hello!

Szeretném a segítségeteket kérni, gyakorlom a nyári melóra, s problémába ütköztem a számológépem fedelének megrajzolása közben.
KÉP
Mint látható, a fedél két oldalán van egy-egy szép lekerekítés. No, most nekem a görbült felület és a sík felület közzé kellene lekerekítést tennem, viszont a CATIA nem nagyon szeretné megcsinálni.
Part környezetben a lekerekítésnél azt írja ki, hogy az él részlegesen éles, részlegesen görbült, és nem teszi közzé a lekerekítést.
Generative Shape Design-ben Shape Filletnél kiválasztottam Supportként az egyik görbült felületet és a sík felületet, de nem csinálja meg így sem. Előnézetben ugyan megjelenik a lekerekítés, de máris kapom a hibaüzenetet:
Ribbon computation: Ribbon has stopped because surfaces become tangent. This tangency had not been detected first. Avoid this tangency.

Hogyan tudnám vajon lekerekíteni ezt az élt?
Segítségeteket előre is köszönöm.
miq

Ha ezt irja ki akkor egyszeruen sehogy :-)

SZVSZ probalkozhatsz a lekerekitesek sorrendjenek valtoztatasaval, vagy van egy opcio, ugy hivjak, hogy Blend Corner(s), ami olyankor lehet hasznos, ha sok el, pl. 4 db fut be egy pontba. Ez egy olyan problema amit nagyon nehezen, vagy egyaltalan nem lehet megoldani, modositani pedig megkevesbe. Erre van ez az opcio, amit a lekerekites parancson belul a More gombra klikkelve talalsz meg. Ilyenkor szepen "beszab" a Catia egy feluletet a pont kornyezetebe, es azokba futtja be a lekerekiteseket. Probald meg, hatha olyan eredmenyt ad, amit szeretnel.
Ha mar nem parametrikus a modelled, akkor a Remove Face paranccsal elobb probald meg levenni a lekerekiteseket, aztan felrakni ujra.
Altalaban igaz, hogy ha a testmodellezo terben nem csinalja meg a lekerekitest, akkor a feluletmodellezo terben sem fogja, mert tudtommal ugyanazt a matematikai hatteret hasznalja.

#865 Felhasználó inaktív   ruhaszarito 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 07. 10:53

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 6., péntek - 10:22

Ezt a fajta középvonalat elfogadják a gyakorlatban? Vagy van lehetőség olyat generálni ami az íveket is követi?

En elfogadom. :-) Legalabbis folosleges szenvedni a kis ivdarabokkal, itthon amugy sem tudnak rajzot olvasni akiknek kene.... :-(

#866 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 07. 16:40

Idézet: ruhaszarito - Dátum: 2008. jún. 7., szombat - 10:53

En elfogadom. :-) Legalabbis folosleges szenvedni a kis ivdarabokkal, itthon amugy sem tudnak rajzot olvasni akiknek kene.... :-(

:-)) , kemény kritika.
A másikra nincs ötleted? Végül is azt a görbét keresem vissza ami mentén egy kört kihúzva az említett modell létrejött.

#867 Felhasználó inaktív   ruhaszarito 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 07. 17:48

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 7., szombat - 16:40

:-)) , kemény kritika.
A másikra nincs ötleted? Végül is azt a görbét keresem vissza ami mentén egy kört kihúzva az említett modell létrejött.

En is azt a skiccet kerestem volna meg amin vegig lett kuldve. Egyebkent ha annak a hosszat lemered akkor kb.-ra megvan a kiteritett hossza a darabnak (mert mondjuk felfoghato egy semleges szalnak is).
Ez igazabol akkor erdekes problema, ha a modelled nem parametrikus, akkor bizony szenvedni kell a rajzterben a kis ivdarabokkal.... van meg fejlesztesi potencial a programban.  :)

#868 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 08. 07:52

Idézet: ruhaszarito - Dátum: 2008. jún. 7., szombat - 17:48

En is azt a skiccet kerestem volna meg amin vegig lett kuldve. Egyebkent ha annak a hosszat lemered akkor kb.-ra megvan a kiteritett hossza a darabnak (mert mondjuk felfoghato egy semleges szalnak is).
Ez igazabol akkor erdekes problema, ha a modelled nem parametrikus, akkor bizony szenvedni kell a rajzterben a kis ivdarabokkal.... van meg fejlesztesi potencial a programban.  :)

De arra a skicc (pontosabban több skicc, mivel 3D az alkatrész) visszakeresésre van ötleted miként lehetséges?

#869 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 09. 13:23

Most kaptam meghívót 1 Cati-ás megmozdulásra, de mivel Párizsban lesz ezt most ki kell hagynom. :D

http://www.mrcampaig...0JT/3AOVHC3Y/M/

Ha jól sejtem most lesz a hivatalos bejelentése a V6-nak. Ezután talán több infó fog kiszivárogni róla...

Szerkesztette: CDman 2008. 06. 09. 13:24 -kor

"Gyakori hiba, hogy amikor valami nagyon tökéleteset akarnak tervezni az emberek, alábecsülik a nagyon tökéletlenek leleményességét."

Douglas Adams

#870 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 09. 21:44

Alkatrész beillesztése összeállításba lehetséges fájlkezelőből való áthúzással? Megnyitom az összeállítást, átvonszolom az elemet, de part térben nyitja meg.  :(

#871 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 10. 21:31

Hogyan kell beírni a (pl a Formula Editor-ba) egy tag négyzetes kifejezését, vagy magasabb kitevőjű hatványát, illetve gyök alatti kifejezést?

#872 Felhasználó inaktív   SuMMeR 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 11. 10:33

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 9., hétfő - 22:44

Alkatrész beillesztése összeállításba lehetséges fájlkezelőből való áthúzással? Megnyitom az összeállítást, átvonszolom az elemet, de part térben nyitja meg.  :(

Ebben a Catia megegyezik a többi windowsos programmal, fájl ablakba húzásával az alapértelmezett Open funkciót fogja megcsinálni. Szerintem valószínűleg van rá lehetőség, hogy registryben más funkció legyen hozzá társítva, de ehez valami kombinált Windows/Catia guru kellene. ;)

Szerk.: Hm... Belenéztem registrybe, talán mégis működhet. Ki kellene próbálni ezt:

HKEY_CLASSES_ROOT\CATIA.Model\shell kulcsnál az open helyett insert-et beírni (tehát az legyen az alapértelmezett).

Szerkesztette: SuMMeR 2008. 06. 11. 10:39 -kor

#873 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 11. 14:04

Idézet: SuMMeR - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 10:33

Ebben a Catia megegyezik a többi windowsos programmal, fájl ablakba húzásával az alapértelmezett Open funkciót fogja megcsinálni. Szerintem valószínűleg van rá lehetőség, hogy registryben más funkció legyen hozzá társítva, de ehez valami kombinált Windows/Catia guru kellene. ;)

Szerk.: Hm... Belenéztem registrybe, talán mégis működhet. Ki kellene próbálni ezt:

HKEY_CLASSES_ROOT\CATIA.Model\shell kulcsnál az open helyett insert-et beírni (tehát az legyen az alapértelmezett).

Köszönöm. Oda inkább nem túrok bele, ha működik akkor meg az open funkció veszik el.
Azt gondoltam van valami egyszerűbb lehetőség.

#874 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 16:06

Idézet: SuMMeR - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 10:33

Szia!

Mikor huzod be a fajlt az intezobol a Catiaba ne a munkater felett engedd el hanem huzd ra modelfara.A Productra amibe be akarod illeszteni, igy is megnyitja part terben de ha jol emlekszem ott lesz a productban is. Nem vagyok Catia kozelben, de igy emlekszem ra. Probald ki hatha mukodik...

Balazs 

#875 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 13. 09:31

Idézet: Balazs4 - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 16:06

Szia!

Mikor huzod be a fajlt az intezobol a Catiaba ne a munkater felett engedd el hanem huzd ra modelfara.A Productra amibe be akarod illeszteni, igy is megnyitja part terben de ha jol emlekszem ott lesz a productban is. Nem vagyok Catia kozelben, de igy emlekszem ra. Probald ki hatha mukodik...

Balazs 

Szintén csak part-ban nyitja meg. Part-ból viszont már áthúzható összeállításba.

#876 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 14. 18:53

Hogyan lehet megoldani, hogy az F1 billentyűvel megjeleníthető legyen a help programon belül, és ne kelljen külső programként indítani. A Tools-Options -ban megadtam az útvonalat de nem fogadja el.
Melyik mappát kell megadni, a legfelsőt (xxdoc), vagy azon belül valamelyiket (pl online)?

#877 Felhasználó inaktív   bigrobi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 16:15

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 10., kedd - 21:31

Hogyan kell beírni a (pl a Formula Editor-ba) egy tag négyzetes kifejezését, vagy magasabb kitevőjű hatványát, illetve gyök alatti kifejezést?

A gyok: sqrt( ertek ) Arra is kell figyelned, hogy az ertek mertekegysege is jo legyen. Pl. ha az ertek mm-ben van megadva, az nem jo, csak mm^2-ben.
A negyzet: ertek * ertek :-) (lehet, hogy van jobb is?)

#878 Felhasználó inaktív   bigrobi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 16:16

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 14., szombat - 18:53

Hogyan lehet megoldani, hogy az F1 billentyűvel megjeleníthető legyen a help programon belül, és ne kelljen külső programként indítani. A Tools-Options -ban megadtam az útvonalat de nem fogadja el.
Melyik mappát kell megadni, a legfelsőt (xxdoc), vagy azon belül valamelyiket (pl online)?

Nalam most itt a cegnel "meghajtojel:\utvonal\Catia doc\v5r17\Englisch\" van beallitva.

#879 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 18:18

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 14., szombat - 18:53

Szia!

Ellenorizd a CATDocView valtozo erteket az enviroment editorban.

Magaban a help-ben is le van irva, hogy kell beallitani. (CATIA Infrastruktur)

B.

#880 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 19:29

Idézet: bigrobi - Dátum: 2008. jún. 16., hétfő - 16:15

A gyok: sqrt( ertek ) Arra is kell figyelned, hogy az ertek mertekegysege is jo legyen. Pl. ha az ertek mm-ben van megadva, az nem jo, csak mm^2-ben.
A negyzet: ertek * ertek :-) (lehet, hogy van jobb is?)

Köszönöm (2x). Ezt nem értem: .."az ertek mm-ben van megadva, az nem jo, csak mm^2-ben." Az utóbbi négyzetmm akar lenni vagy mi? Én is azt az útvonalat adtam meg, de nem jó valami.

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.