HWSW Informatikai Kerekasztal: CATIA - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CATIA Mindenki ide aki ért egy picit is hozzá Értékeld a témát: -----

#841 Felhasználó inaktív   falcon006 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 01. 11:50

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 1., vasárnap - 11:11

Ha nem boldogulsz akkor elküldheted és megpróbálkozom vele.
kotibo1kukaccitromailponthu
Persze csak ha nem valami szupertitkos project.  :->

Nem szupertitkos :-)

De még próbálkozom megoldani egyedül.
Ha nem sikerül megoldanom, akkor holnap elküldöm mailban.
Fogas kerekeknél mire kell figyelni, hol lehet elrontani?

Falcon

#842 Felhasználó inaktív   ruhaszarito 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 01. 18:41

Idézet: falcon006 - Dátum: 2008. máj. 31., szombat - 14:56

Tisztelt Forumozók!

Érdeklődni szeretnék CATIA v5r16-ban hogyan lehet legegyszerűbben egy assembly design-ban megtervezett modellt mozgásra bírni?
Van egy tengely ami körül kéne forognia egy másik alkatrésznek.
Egy kép-videó lopó programmal fel tudnám venni filmre.

Előre is köszönöm válaszotokat!

Falcon

Ha logikusan készerezted össze, akkor az Assembly Design modulban van a Manipulation parancs. Ott van egy kapcsoló (With respect to constraints), amit ha bekapcsolsz, akkor figyelembe veszi a kényszereket, és úgy mozdítja el azt az alkatrészt amit kiválasztottál. Így nem kell szenvedni a kinematikával.
Vagy csinálsz egy csontvázmodellt, amire rákényszerezed az alkatészeket (megint logikusan persze) és akkor diszkrét állapotokban meg tudod vizsgálni a modelledet. Aztán ezt még lehet "vadítani" mindenféle paraméterek használatával, amivel majd vezérled a sketched-et.

Egyébként ha valami egyszerű mozgást kell vizsgálnod akkor célszerű a sketcherben létrehoznod egy drótvázmodellt, és ott van egy Animate Constraints nevű parancs, amivel meg tudod mozgatni a dolgokat.

Biztos vannak más módszerek is, de nekem több most nem jutott eszembe.

#843 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 01. 20:18

Idézet: falcon006 - Dátum: 2008. jún. 1., vasárnap - 11:50

Nem szupertitkos :-)

De még próbálkozom megoldani egyedül.
Ha nem sikerül megoldanom, akkor holnap elküldöm mailban.
Fogas kerekeknél mire kell figyelni, hol lehet elrontani?

Falcon

Nagyon nem tudod elszúrni a fogaskerék mozgatást. Mindegyik fogaskerékre és a tengelyre amin forog adsz egy revolute joint-ot. Majd indítasz egy gear joint-ot és ott megadod az előbb kreállt rev. joint-okat, meg beállítod a forgásirányt és az áttételt. Kb ennyi.

#844 Felhasználó inaktív   falcon006 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 01. 20:30

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat.

3DFan küldtem mailt, sajnos valami nem stimelt akárhogy próbálkoztam, az assembly design- os módszert is próbáltam de az sem tudtam megoldani.

Falcon

#845 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 01. 20:46

Idézet: falcon006 - Dátum: 2008. jún. 1., vasárnap - 20:30

3DFan küldtem mailt, sajnos valami nem stimelt akárhogy próbálkoztam, az assembly design- os módszert is próbáltam de az sem tudtam megoldani.

Falcon

Megnézem.
A fogaskerekekhez még annyit, hogy ne felejtsd el összeállítás térben egymáshoz rendelni az érintkező fogfelületeket egy kényszerrel.

Ui:17 vagy 18-ban tudom elmenteni csak. Megfelel valamelyik? Ha nem akkor marad a kép vagy videó róla.

Szerkesztette: 3DFan 2008. 06. 01. 21:07 -kor

#846 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 01. 22:50

Idézet: falcon006 - Dátum: 2008. jún. 1., vasárnap - 20:30

Falcon

Küldtem videót a mozgásról emilben.
A gear joint nem használható mivel a tengelyek amin a fogasívek vannak nem egy alkatrészre épültek.
Tehát a tengely1, a tengely2 és az állványnak egy anyagból (egy parton belül) kell készülnie akkor alkalmazható az a joint.
Így viszont külön kell vezérelni a két fogas ívet.
A Manipulation ikonnal is mozgatható. Kapcsold be a javasolt With respect to constraints kapcsolót, majd használd a Drag around any axis opciót. Jelöld ki vmelyik fogasív forgástengelyét majd fogd meg a fogasívet és forgasd. Holnap írok még...

#847 Felhasználó inaktív   falcon006 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 06:09

Köszönöm mindenkinek  segítséget különösen 3DFan-nak!
:respect:
Falcon

#848 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 09:19

Idézet: koverjani - Dátum: 2008. máj. 23., péntek - 22:49

Sziasztok!

Kövér Jani vagyok eléggé újvendég ezen a fórumon.
Látom vannak itt szép számmal akik használják a Cata-t. Van egy nagy gondom ezzel a progival! Van egy fájl aminek a kiterjesztése dlv tudomásom szerint ez Catia V4 file. Segítsetek nekem hogy ezt hogyan tudom megnyitni illetve átkonvertálni catia V5 be? :confused:
Nagyon fontos lenne munkám múlik rajta. Már 1 hete küzdök ezzel!

koverjani@freemail.hu illetve a koverjani@hotmail.com msn címen megtaláltok!

Ha valaki tudja hogy olvastathatom be a V5 Catia-val ezt a kiterjesztést nagyon örülnék neki!

Köszönettel: Jani

Szia,

inditasz egy Catia V5-ot.

Tools menu Utility

ott pedig CATExtractModelFromSequential

a megjeleno ablakban kivalasztod a fajlt es megadod hova bontsa ki.

ha minden jol megy akkor megkapod a V4-es fajlokat a megadott konyvtarban amit be tudsz vinni V5-be.

en dlv3 formatumnal hasznaltam ezt de remelem menni fog nalad is...

Balazs

#849 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 14:57

Idézet: falcon006 - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 6:09

Köszönöm mindenkinek  segítséget különösen 3DFan-nak!
:respect:
Falcon

Lehetőség van a kényszerek joint-okká konvertálására.
Indítsd el a képen látható parancsot, új mechanizmus, more, majd lapozz addig amíg nem érsz a fogasív meg a tengelyt összekötő kényszerekhez. Jelöld ki a két kényszert (Ctrl gomb) majd Create Joint, létrejön a Revolute Joint, ismételd meg a másik fogasív-tengely párossal is.
Fixed Part ikonnal az állványt add meg a mechanizmushoz.
A többi elemet a Rigid Joint-al vidd be a mechanizmusba. Mozgó elemeket ahhoz köss amivel együtt mozog. Pl: Állvány-Tengely, Állvány-Csengőfej, Állvány-Vedőtető  DE: Fogasív-Kalapács meg az itt használt csavarokat is ezekhez hiszen együtt mozognak. A rugót is az Állványhoz kösd, akkor egyhelyben marad, én a fogasívhez rögzítettem de úgy nem szép (lásd videó).
Ha minden alkatrészt rögzítettél valamihez akkor dupla kat a revolute joint-on (mindkettőn) és ott az angle driven kapcsolót jelőld be.
Ezután ki kell írnia, hogy a mechanizmus szimulálható.
A Simulation ikonnal hozod létre a mozgást : Insert, Modify gombok,  beállíthatod a folyamatos lejátszást,  az mozgáson is lassíthatsz a legördülő menüből kissebb értéket választva....próbálkozz.
A Simulation Player ikonnal tudod lejátszani a létrejött szimulációt. Kép

#850 Felhasználó inaktív   falcon006 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 19:25

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 15:57

Lehetőség van a kényszerek joint-okká konvertálására.
Indítsd el a képen látható parancsot, új mechanizmus, more, majd lapozz addig amíg nem érsz a fogasív meg a tengelyt összekötő kényszerekhez. Jelöld ki a két kényszert (Ctrl gomb) majd Create Joint, létrejön a Revolute Joint, ismételd meg a másik fogasív-tengely párossal is.
Fixed Part ikonnal az állványt add meg a mechanizmushoz.
A többi elemet a Rigid Joint-al vidd be a mechanizmusba. Mozgó elemeket ahhoz köss amivel együtt mozog. Pl: Állvány-Tengely, Állvány-Csengőfej, Állvány-Vedőtető  DE: Fogasív-Kalapács meg az itt használt csavarokat is ezekhez hiszen együtt mozognak. A rugót is az Állványhoz kösd, akkor egyhelyben marad, én a fogasívhez rögzítettem de úgy nem szép (lásd videó).
Ha minden alkatrészt rögzítettél valamihez akkor dupla kat a revolute joint-on (mindkettőn) és ott az angle driven kapcsolót jelőld be.
Ezután ki kell írnia, hogy a mechanizmus szimulálható.
A Simulation ikonnal hozod létre a mozgást : Insert, Modify gombok,  beállíthatod a folyamatos lejátszást,  az mozgáson is lassíthatsz a legördülő menüből kissebb értéket választva....próbálkozz.
A Simulation Player ikonnal tudod lejátszani a létrejött szimulációt. Kép

Köszönöm 3DFan a részletes leírást, így már biztos meg tudom oldani.

Falcon

#851 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 20:40

Idézet: falcon006 - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 19:25

Köszönöm 3DFan a részletes leírást, így már biztos meg tudom oldani.

Falcon

Ez a rés szándékosan maradt a két alkatrész között? Két csavar szorítja őket egymáshoz mégsem lapolnak össze.  Kép
A korábban linkelt képen látható Conversion ablakban is meg tudod adni az angle driven-t a revolute joint számára az Add command résznél, nem kell külön vacakolni vele.
Szintén itt megadható a fix elem (alul), a listában azok az elemek szerepelnek amelyekre fix kényszert adtál összeállítás térben.

#852 Felhasználó inaktív   cadmester 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 20:48

Hello!

Szeretném a segítségeteket kérni, gyakorlom a nyári melóra, s problémába ütköztem a számológépem fedelének megrajzolása közben.
KÉP
Mint látható, a fedél két oldalán van egy-egy szép lekerekítés. No, most nekem a görbült felület és a sík felület közzé kellene lekerekítést tennem, viszont a CATIA nem nagyon szeretné megcsinálni.
Part környezetben a lekerekítésnél azt írja ki, hogy az él részlegesen éles, részlegesen görbült, és nem teszi közzé a lekerekítést.
Generative Shape Design-ben Shape Filletnél kiválasztottam Supportként az egyik görbült felületet és a sík felületet, de nem csinálja meg így sem. Előnézetben ugyan megjelenik a lekerekítés, de máris kapom a hibaüzenetet:
Ribbon computation: Ribbon has stopped because surfaces become tangent. This tangency had not been detected first. Avoid this tangency.

Hogyan tudnám vajon lekerekíteni ezt az élt?
Segítségeteket előre is köszönöm.
miq

#853 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 21:56

Idézet: cadmester - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 20:48

Hello!

Szeretném a segítségeteket kérni, gyakorlom a nyári melóra, s problémába ütköztem a számológépem fedelének megrajzolása közben.
KÉP
Mint látható, a fedél két oldalán van egy-egy szép lekerekítés. No, most nekem a görbült felület és a sík felület közzé kellene lekerekítést tennem, viszont a CATIA nem nagyon szeretné megcsinálni.
Part környezetben a lekerekítésnél azt írja ki, hogy az él részlegesen éles, részlegesen görbült, és nem teszi közzé a lekerekítést.
Generative Shape Design-ben Shape Filletnél kiválasztottam Supportként az egyik görbült felületet és a sík felületet, de nem csinálja meg így sem. Előnézetben ugyan megjelenik a lekerekítés, de máris kapom a hibaüzenetet:
Ribbon computation: Ribbon has stopped because surfaces become tangent. This tangency had not been detected first. Avoid this tangency.

miq

Szia!
A Face-Face Fillet -et próbáltad? Kép1 Kép2 Kép3

#854 Felhasználó inaktív   cadmester 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 02. 22:05

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 21:56

Szia!
A Face-Face Fillet -et próbáltad? Kép1 Kép2 Kép3

Nem akarja az igazságot. Kijelöltem a két felületet (mint kiderült a sík felület sem sík, az is görbül szépen, rosszul emlékeztem..), de hibaüzenetet ír: "Select a face belonging to current body."

Ha elküldeném, tudnál rá vetni egy pillantást?

#855 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 03. 06:27

Idézet: cadmester - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 22:05

Nem akarja az igazságot. Kijelöltem a két felületet (mint kiderült a sík felület sem sík, az is görbül szépen, rosszul emlékeztem..), de hibaüzenetet ír: "Select a face belonging to current body."

Tolsd fel a modellt...

Szerkesztette: Balazs4 2008. 06. 03. 06:28 -kor

#856 Felhasználó inaktív   falcon006 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 03. 06:56

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 21:40

Ez a rés szándékosan maradt a két alkatrész között? Két csavar szorítja őket egymáshoz mégsem lapolnak össze.  Kép
A korábban linkelt képen látható Conversion ablakban is meg tudod adni az angle driven-t a revolute joint számára az Add command résznél, nem kell külön vacakolni vele.
Szintén itt megadható a fix elem (alul), a listában azok az elemek szerepelnek amelyekre fix kényszert adtál összeállítás térben.

A rés nem kellet volna oda 3DFan, csak a ferde furattal csinált kalapács valamiért nem akart a csavarral öszekapcsolódni, és akkor meg a csavar és a kalapács között lett volna rés.

Köszi, hogy szóltál.

Falcon

#857 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 03. 08:22

Idézet: cadmester - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 22:05

Ha jól látom ott inkább az aktuális testtel van valami, vagy a kiválasztás nem okés, nem pedig maga a lekerekítés hibádzik.
Töltsd fel közösbe, ne csak nekem küld el, biztosan van aki jobban ért hozzá mint én (Balazs4). Több szem többet lát ugye.
Én a helyedben az egészet felületből kreálltam volna, és csak a folyamat végén alakítom át solid-dá.

#858 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 03. 11:49

Idézet: cadmester - Dátum: 2008. jún. 2., hétfő - 20:48

Hello!

KÉP

miq

Szia!

Egyebkent probald meg a lekerekitesek sorrendjet megvaltoztatni.

Az elso legyen a hosszaban futo nagy lekerekites (amivel gond van) es csak utanna jojjon a test vegen levo keresz iranyu elen a kisebbik radiusz.

B.

#859 Felhasználó inaktív   cadmester 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 04. 08:32

No, sikeresen feltöltöttem összezippelve :) Innen tölthetitek le. Azt ugye már mondtam, hogy még nem vagyok CATIA Certified? :)

Ha belenéznétek és adnátok valami tippet, megköszönném.
Viszonnézés
miqlas

Szerkesztette: cadmester 2008. 06. 04. 08:32 -kor

#860 Felhasználó inaktív   Balazs4 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 04. 11:41

Idézet: cadmester - Dátum: 2008. jún. 4., szerda - 8:32

No, sikeresen feltöltöttem összezippelve :) Innen tölthetitek le. Azt ugye már mondtam, hogy még nem vagyok CATIA Certified? :)

Ha belenéznétek és adnátok valami tippet, megköszönném.
Viszonnézés
miqlas

Szia!

Par eszrevetel:

-Hasznalj Positioned Sketch, kesobbi modositasoknal elonyos!
-A hosszu elen levo lekerekitest mert splittel csinaltad? Probald meg inkabb a Variable radius Filletet.
-Sketch elkeszitesenel figyelj ode mihez kenyszerezed a geometriadat.
Peldaul a Groove Sketch Parent/Childerjent megnezed latod, hogy fugg a Pad.1 es Pad.2-tol Split.1 es a Pocket.1-tol is. Mert van erre szukseg? Kiakartam venni a Split.1 es maris gubanc volt. Vegyel fel inkabb egy koordinatarendszert referenci egyenesekkel sikokkal es azokat hasznald a geometria kenyszerezesnel. Nem mindig celszeru, hogy az epito elemek kozvetlenul egymasba kapcsolodnak. Ha az egyiket torlod magaval rantja a tobbit is… Ez egy fontos tema erdemes ra odafigyelni!!!
-A Groove.1-el levagsz a tetejebol es a vegebol egy darabot. A tetejenek a levagasat az ivet beletehetned a Pocket.1 be. A vegen levo levagst pedig a Pad.1-be habar ahhoz az xy planra kellett volna elkeszitened az elso vazlatot.
Probald meg jobban strukturalni a modellt. A bordakat vagy a belso sin reszt kulon Bodykba pakolni.
-Keszisd el az alaptestet es lekerekitesekkel probald kialakitani a veget. Probalj meg a sorrendel varialni. Probald ki az egyes funkcioikat, lehetosegeket...

Jo lenne az eredetirol egy foto, hogy latnank mit akarunk elkesziteni.

Jo munkat hozza!

B.

Szerkesztette: Balazs4 2008. 06. 04. 11:43 -kor

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45