HWSW Informatikai Kerekasztal: CATIA - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

CATIA Mindenki ide aki ért egy picit is hozzá Értékeld a témát: -----

#541 Felhasználó inaktív   Invisibleman 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 23. 14:59

Idézet: bopeti - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 15:13

Nade hogy kerekíthetnék le olyan dolgokat, amiket a valóságba lehetetlen lenne lekerekíteni? Pl. Az esetembe egy összehegesztett gépelem utólag kifúrt furatának legvége. Egy átmenő furat, utólagos lekerekítés lehetetlen lenne, ha meg lekerekítéssel végezném, nem valós geometriát elemezne.

Csatoltam a problémás terület képét, lekerekítés nélküli, 105 N/mm2, hálófinomítással is ugyanígy néz ki, csak akkor már 800 pfff

Gyakorlatilag háló-buherálással úgy manipulálható a végeredmény, ahogy csak elképzelhető, túl sok a bizonytalanság  :reklamacio:

Szerintem azért megpróbálhatnád egy kis sarkolással, mondjuk 0.5mm-el, az úgyis reális lenne mert a valóságban is lesarkolják a furatok peremét. Akkor esetleg lehet hogy ha a háló finomságával lemész 0.5mm alá akkor normálisabb értékek jönnek ki. Amúgy mekkora a furat átmérője? Esetleg küldd el a modellt, megnézném, érdekes téma.  ;)

#542 Felhasználó inaktív   fulcrumakos 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 01. 23. 16:15

Idézet: CDman - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 14:11

Azért nem rögrön repülőgép-tervezéssel kell kezdeni a tanulást, még akkor sem ha eredetileg valóban erre találták ki a CATIÁt... :D

Egyébként tud kezelni excel file-okat, mert abban lehet megadni bizonyos paramétereket ha mondjuk alkatrész családokat akarsz létrehozni. Eddig csak oktatáson használtam ezt. (Mellesleg ez már expert szint.)

Lehetséges, h. ezt a "Design Table" parancsot meg lehet hekkelni valahogy, h azt csinálja amit Te akarsz, de nem egyszerű... :think:

Pedig előbb vagy utóbb (leginkább a diplomatervem végére) valahogy meg kell alkotnom egy szárnyat a Catia-ban.  :)
Majd megnézem ezt a designes table-t, remélem menni fog. Köszi. Már 4 napja csak a catiázok, most már ugy érzem a biztos alapok megvannak. Csak hát most kéne egyel feljebb lépni, de ehhez már nem találok jó tutorialokat. Esetleg nincsen valakinek egy jó? vagy valami link?
Köszi!
Ákos

#543 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 16:38

Idézet: CDman - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 14:28

Természetesen megkérdeztem! :cool:

Viszont nem kaptam egyértelmű választ. Az még nem biztos ez az utsó, de az igen, h, van már valami újabb "dolog", de még semmi konkrétumot nem lehet tudni róla...   :sailor:

Azt a tengerészfigurát hogyan tudtad odavarázsolni?

#544 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 23. 19:00

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 16:15

Pedig előbb vagy utóbb (leginkább a diplomatervem végére) valahogy meg kell alkotnom egy szárnyat a Catia-ban.  :)
Majd megnézem ezt a designes table-t, remélem menni fog. Köszi. Már 4 napja csak a catiázok, most már ugy érzem a biztos alapok megvannak. Csak hát most kéne egyel feljebb lépni, de ehhez már nem találok jó tutorialokat. Esetleg nincsen valakinek egy jó? vagy valami link?
Köszi!
Ákos

Szerintem a Design Table nem jó erre. Zivatar megoldása tűnik a legegyszerűbbnek, berakod a vázlat hátterének a szárnyról készült megfelelő minőségű és felbontású képet (úgy emlékszem nem csak JPG hanem más formátumot is támogat) és körberajzolod.

#545 Felhasználó inaktív   bopeti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 10:03

Nos hát válaszolt a Cad-terv arra a kérdésemre, hogy miért nő meg drasztikusan az ide is belinkelt kis próba L-alakom max. feszültsége hálófinomításnál, ezáltal fals eredményt adva, idézem a levelet:

"Megnéztem a küldött modellt, és a táblázatot, melyek alapján én arra
gondolok, hogy a hálótípus választásával és a hálóstruktúrájával lesz a
gond. Egy jellegzetes tulajdonsága a 4 csomópontos tetraéder hálótípusnak,
hogy ha a csúcsponti szögek 10-15°-os tartományba esnek, akkor súlyos
pontatlanságok lépnek fel (hajlítás igénybevételnél fokozottan
jelentkezik).
Írtad, hogy finomítottad a hálózást és ezzel szerintem azt érted el, hogy
egyre hegyesebb szögben találkoztak a kis háromszögek. Alapvetően két
hálófinomítási eljárást használnak az egyik a H a másik a P eljárás. Az
úgynevezett H eljárás (Zsenkijevics néven is ismert) úgy működik, hogy egy
adott csomópontban megnézi, hogy mekkorák a befutó feszültségek, és ha
nagy az eltérés, akkor azt a térrészt további háromszögekre (térben 4
csomópontos tetraéderekre) bontja. A másik a P eljárás. Ez nem darabolja
fel a térrészt további elemekre, hanem egyre magasabb fokú polinommal
számol. Tehát ha 29 elem volt az adott részben akkor 29 elem marad, de
lehet, hogy a csomópontok között az elmozdulás és a feszültség közelítését
10-es hatványú polinommal számítja ki. A legjobb megoldás az, ha vegyítjük
egymással a két eljárást.
A konkrét példánál maradva szerintem úgy lehetne kideríteni, hogy tényleg
a hálótípussal van-e a gond, hogy a vizsgálatot el kéne készíteni
valamilyen más 3D-s elemmel, például tégla elemmel. Általában egy ilyen
tégla elem helyettesít 5 tetraéder elemet és ami fontos pontosabb, nem lép
fel az a szögtartomány hiba, mint a tetraéder elemnél.
Szerintem a legcélravezetőbb az lenne, hogy ha egy kifejezetten végeselem
vizsgálatokra készült programmal (pl. Algor – itt tudsz választani a 3D-s
elemtípusok között) vizsgálnád meg a problémát, mert a Catia tárháza ezen
a téren korlátozott. A hálót finomítottad, a lineáris közelítés helyett
másodfokút alkalmaztál, többet nem nagyon tudsz tenni. A 4 csomópontos
tetraéder helyett az is jó lenne, ha 10 csomópontosat lehetne alkalmazni,
de erről a lehetőségről én nem tudok a Catián belül (talán az Advanced
Meshing Tool modulban lehet ilyet csinálni).
Ha szükséged van valamilyen irodalomjegyzékre a témában, akkor nagyon
szívesen segítek."

(2 óra múlva lejön az Ansys, bár múltkor se tudta működőképesre felrakni, és meglesem, bár nem hiszem, hogy bármit is tudni fogok benne csinálni. Amit megpróbáltam az éjszaka, kicsit beleástam magam a Catia Advanced Meshing Tools-ába, a "Sweep 3D" nem rossz funkció, csinosabbá tehetem itt-ott a hálót, de szerintem ennyi telik a Catiától, csak tetraéder, és mivel nincs erőművem, csak első-fokú elem, ezeket kell a legcsinosabbá tennem.

#546 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 13:14

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 17:15

Köszi!
Ákos

20-30 pontot be lehet vinni kézzel is arra meg már lehet fektetni 1 spline-t. Pillanatnyilag nincs jobb ötletem ami biztos működik.
Én körívekből csináltam szárnyprofilt, és az állandó keresztmetszetű volt.

Tutort meg csak azt tudom ajánlani amit föltettem a DC++ -ra. (6CD )
"Gyakori hiba, hogy amikor valami nagyon tökéleteset akarnak tervezni az emberek, alábecsülik a nagyon tökéletlenek leleményességét."

Douglas Adams

#547 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 13:16

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 17:38

Azt a tengerészfigurát hogyan tudtad odavarázsolni?

:offtopic:

A smile-k alatt "Mutassa az összeset"
"Gyakori hiba, hogy amikor valami nagyon tökéleteset akarnak tervezni az emberek, alábecsülik a nagyon tökéletlenek leleményességét."

Douglas Adams

#548 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 15:02

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. jan. 23., szerda - 17:15

Köszi!
Ákos

Találtam 1 olyat, h. a skiccben a "Formula" parancsban [ f(x) ikon] be lehet importálni excel file-t,.
Azokra meg már tudsz hivatkozni, de ez még mindíg elég munkaigényes...

Douglas Adams

#549 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 19:21

bopeti:Mindenesetre igen korrektek, hogy ilyen kimerítő választ adtak és nem ráztak le valamivel.
Azért van szükség a hálófinomításra, hogy pontosabb eredményt kapj? De honnan tudod, hogy melyik eredmény tükrözi a valóságot? Kiszámolja a program alapértelmezett hálóval, Te rátekintesz és azt mondod ez az eredmény nem teccik, finomítsunk a hálón. De meddig finomítod, honnan tudod mi a helyes érték? Előtte papíron kimatekolod? Akkor minek az egész? Ha ilyen szórás van benne akkor hogy lehet rábízni valamit is? Valahogy nem tudom a lényegét a dolognak megfogni. Látványosnak látványos azt elismerem.

#550 Felhasználó inaktív   bopeti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 19:36

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 19:21

bopeti:Mindenesetre igen korrektek, hogy ilyen kimerítő választ adtak és nem ráztak le valamivel.
Azért van szükség a hálófinomításra, hogy pontosabb eredményt kapj? De honnan tudod, hogy melyik eredmény tükrözi a valóságot? Kiszámolja a program alapértelmezett hálóval, Te rátekintesz és azt mondod ez az eredmény nem teccik, finomítsunk a hálón. De meddig finomítod, honnan tudod mi a helyes érték? Előtte papíron kimatekolod? Akkor minek az egész? Ha ilyen szórás van benne akkor hogy lehet rábízni valamit is? Valahogy nem tudom a lényegét a dolognak megfogni. Látványosnak látványos azt elismerem.

Onnan lehet tudni, hogy az Advanced Meshing Tools-ba ha ráklikkelünk a fán egy hálóra jobb klikkel (a fába!) akkor van olyan, hogy Analyze, megjelenik egy pár ikonos kis ikonsor, ott pedig én főleg a piros háromszög ikont használom (Worst Element Browser), mert a többit nem tom, mit mutat :D bár a pirosat se, csak amikor azzal a piros háromszög ikonnal lecsekkolom a hálómat, akkor az első legrosszabb 10 elemet dobja ki (ez a 10 beállítható) megmutatja a rossz elemek helyét a hálóba, és egy kis kapcsolót bekapcsolva, egy kis ablakba szólóba is megmutatja a térbeli elemet a hozzá tartozó paraméterekkel, és ahogy észrevettem, a rossz elem mindíg a legfelső paraméterébe hibás, bizonyos "Distortion" melynek szög az értéke, és onnantól számít pirosnak, vagyis viszonylag már rossznak, amikor ez a szög érték meghaladja a 45 fokot (vagy 40?)
Az a baj, hogy ezek csak tapasztalati megfigyelések, gőzöm sincs, mi micsoda. De minden esetbe a hibás háló valóban jó éles, ellapított háló, szóval ez a 10-15 fok valóban elkerülendő, ezeket próbálom kiküszöbölni, hogy a lehető legkevesebb "piros" elemem legyen a hálóba, és a legkisebb "Distortion" értékekkel.

#551 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 19:51

Idézet: CDman - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 15:02

Találtam 1 olyat, h. a skiccben a "Formula" parancsban [ f(x) ikon] be lehet importálni excel file-t,.
Azokra meg már tudsz hivatkozni, de ez még mindíg elég munkaigényes...

Mennyi figura van itt, nagyon tetszenek.  :respect:
Félek ez sem megoldás neki. A táblázat értékeit beviszed paraméterként, de a letett pont koordinátáira nem tudsz értékeket átvenni a paraméterek közül. Akkor lehetne használni ha méretezné a pontokat egymástól. Pl az első pont az origó majd a következőt beméretezi az elsőként lerakotthoz. Ezekhez a méretekhez már tudna értékeket átvenni a bevitt táblázatból. De Ő koordinátákat akar bevinni a programba.  :confused: Meg mint írtad piszkosul munkaigényes, 1xűbb beírni a pontok adatait közvetlenül.

#552 Felhasználó inaktív   fulcrumakos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 20:27

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 19:51

Mennyi figura van itt, nagyon tetszenek.  :respect:
Félek ez sem megoldás neki. A táblázat értékeit beviszed paraméterként, de a letett pont koordinátáira nem tudsz értékeket átvenni a paraméterek közül. Akkor lehetne használni ha méretezné a pontokat egymástól. Pl az első pont az origó majd a következőt beméretezi az elsőként lerakotthoz. Ezekhez a méretekhez már tudna értékeket átvenni a bevitt táblázatból. De Ő koordinátákat akar bevinni a programba.  :confused: Meg mint írtad piszkosul munkaigényes, 1xűbb beírni a pontok adatait közvetlenül.

Mindenkinek köszönöm a sok infót, majd megpróbálom hasznosítani őket, ha....
..menne a Catia-m.
Egyik napról a másikra, átváltott egy érdekes verzióba. Nem jelenik meg menüsor, csak a bal oldalon a modell-fa. Tudom forgatni a megnyitott modelleket (csak windowsból tudom megnyitni a dolgokat, mert hát nincs menüsor), de semmit nem tudok rajtuk módosítani.
Ötlet?
Üdv!
Ákos

#553 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 20:55

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 20:27

Mindenkinek köszönöm a sok infót, majd megpróbálom hasznosítani őket, ha....
..menne a Catia-m.
Egyik napról a másikra, átváltott egy érdekes verzióba. Nem jelenik meg menüsor, csak a bal oldalon a modell-fa. Tudom forgatni a megnyitott modelleket (csak windowsból tudom megnyitni a dolgokat, mert hát nincs menüsor), de semmit nem tudok rajtuk módosítani.
Ötlet?
Üdv!
Ákos

Hányas verzió? Próbáld meg újra feltelepíteni.

#554 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 20:59

bopeti: Rákerestem erre az Algor programra. Hát ez igen komolynak tűnik. Sok érdekes videó is van ott. Link
Lehet, hogy váltanod kellene Catia-ról ha komolyan érdekel ez a terület.

#555 Felhasználó inaktív   Zivatar 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 21:21

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jan. 22., kedd - 21:10

bopeti: Engem az érekelne a végeselem analízissel kapcsolatban, hogy a program álltal kiszámolt feszültségértékeket egy tervező úgymond készpénznek veszi? Tehát ez a dolog annyira megbízható, hogy nincs is szükség papíron végzett számításokra? Vagy csak tájékoztató jellegű?

Helló!

Szerintem a végeselemes módszer arra nagyon jó, hogy az embernek legyen fogalma arról, hogyan alakul majd a feszültségmaximum helye, meg az alakváltozási állapot. A feszültség számszerű értékét pedig biztonsági tényezővel célszerű figyelembe venni. Szerintem a mérnöki gyakorlatban egyetlen egyén se ír olyat a dokumentációjába, hogy "...szerkezet szilárdságilag megfelel az alant mellékelt végeselemes szimuláció alapján", meg hát ott vannak a papíron végrehajtható számítások amikkel jól lehet kezelni a feszültség-problémákat (ezek persze a munkahelyi feszültségeket  :rolleyes:  nem csökkentik).

Fulcrum, te hol tanulsz, és mi lesz a catiás repülőgép-modell célja?

#556 Felhasználó inaktív   fulcrumakos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 21:34

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 20:55

Hányas verzió? Próbáld meg újra feltelepíteni.

16-os. Most rakom fel másodszor ma este! Már kicsit ideges vagyok!:)

#557 Felhasználó inaktív   fulcrumakos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 24. 21:54

Idézet: Zivatar - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 21:21

Helló!

Szerintem a végeselemes módszer arra nagyon jó, hogy az embernek legyen fogalma arról, hogyan alakul majd a feszültségmaximum helye, meg az alakváltozási állapot. A feszültség számszerű értékét pedig biztonsági tényezővel célszerű figyelembe venni. Szerintem a mérnöki gyakorlatban egyetlen egyén se ír olyat a dokumentációjába, hogy "...szerkezet szilárdságilag megfelel az alant mellékelt végeselemes szimuláció alapján", meg hát ott vannak a papíron végrehajtható számítások amikkel jól lehet kezelni a feszültség-problémákat (ezek persze a munkahelyi feszültségeket  :rolleyes:  nem csökkentik).

Fulcrum, te hol tanulsz, és mi lesz a catiás repülőgép-modell célja?

A BME-n tanulok, és a diplomatervem szól majd egy szárnyról. Felépítés és szilárdság. De szilárdsági ellenőrzés Ansys-ban lesz.

#558 Felhasználó inaktív   3DFan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 25. 07:01

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 21:54

A BME-n tanulok, és a diplomatervem szól majd egy szárnyról. Felépítés és szilárdság. De szilárdsági ellenőrzés Ansys-ban lesz.

Ha sikerül beröffentemi a programot akkor egy megoldás a problémára.
Excel készítése: első oszlop megnevezés, második az értékek:
1 x 0        Ezt importálod f(x) ikon.
1 y 0        Part térben Point ikon, type coordinates majd jobb egér az x mezőben, ott Edit formula 
2 x 5        és megkeresed a paraméterek között az első koordinátát (1 x  0) és így tovább 1 y... 
2 y 10      Ezután átsietsz a GSD térbe és összekötöd a pontokat a Spline paranccsal. 
.....            Tehát nem mész be a vázlatba. :sandor:

#559 Felhasználó inaktív   CDman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 01. 25. 08:05

Idézet: fulcrumakos - Dátum: 2008. jan. 24., csütörtök - 22:34

16-os. Most rakom fel másodszor ma este! Már kicsit ideges vagyok!:)

Menű van, de ikonok nincsenek...Érdekes, na ilyet még nem láttam. :confused:

Probáld me reset-elni a beálításokat! Tools/Option: bal lent. Ezt elvileg CATIA nélkül a START menűből is eléred.

Ha meg újratelepíted, töröld a CATSettigs-eket is.
( C:\Documents and Settings\"Username"\Application Data\DassaultSystemes\CATSettings )

Nem tudom van-e ServicePackod hozzá? Elvileg anélkül is menni kéne rendesen, de biztos nem véletlenül adtak ki már legalább 9 SP-t hozzá (ami mellesleg 1GB+)... :rolleyes:

Douglas Adams

#560 Felhasználó inaktív   fulcrumakos 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 01. 25. 09:52

Idézet: 3DFan - Dátum: 2008. jan. 25., péntek - 7:01

Ha sikerül beröffentemi a programot akkor egy megoldás a problémára.
Excel készítése: első oszlop megnevezés, második az értékek:
1 x 0        Ezt importálod f(x) ikon.
1 y 0        Part térben Point ikon, type coordinates majd jobb egér az x mezőben, ott Edit formula 
2 x 5        és megkeresed a paraméterek között az első koordinátát (1 x  0) és így tovább 1 y... 
2 y 10      Ezután átsietsz a GSD térbe és összekötöd a pontokat a Spline paranccsal. 
.....            Tehát nem mész be a vázlatba. :sandor:

Köszi, amint életre kell a Catia-m megcsinálom!
Mégegyszer köszönöm!
Üdv!
Ákos

Téma megosztása:

• (58 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30