Sziasztok!
Egy másik fórumon (index.hu Enterprise 128) merült fel, hogy lehet-e és ha igen, hogyan mezei PC monitort Enterprise-ra kötni?
Az Enterprise (EP) egy 8 bites számítógép a C-64 korszakból, tehát alapvetően TV-re kötötte mindenki, de van rajta monitor kimenet is.
Ott ezt az infot kaptam:
"Ha kerek perec határozott választ akarsz, akkor: NEM LEHET!
De ez is (mint általában minden) erősen "vas-függő"... Régebbi monitorokat TALÁN rá lehet venni ilyesmire kisebb-nagyobb buherálásokkal, meg van olyan monitor, (Philips-eket láttam pl.) amiknek van RGB-bemenetük. Ez utóbbi esetben szép esély van rá, előbbi esetben igen kevés, lévén az EP képfrissítését nem képesek az SVGA-monitorok produkálni. (2x25Hz Interlace, "alias" 50Hz) Próbáltam én is 1x "csak úgy" rákötni egy PC-monitort EP-re, de (miután összeillesztgettem mindenféle kábelvariációkat, és kijött a "legjobb" eredmény) kizárólag rézsút futó képet sikerült alkotni. (Tehát "ott volt" a kép, de élvezhetetlenül futott...)
A modernebb monitorok meg "szóba sem állnak" ilyen képfrissítéssel, hanem "VGA mode not supported" -felirattal elküldenek a fenébe minden próbálkozás nélkül...
(Fekete képernyő, rajta a hibaüzi...)
Szóval a legjobb megoldás még mindíg az RGB-monitor, bár abból sem jó mindegyik!!
(Nem csak a kábel miatt, az a legkevesebb gond...) Létezik un. "Digitális RGB", ahol csak 8-színt kapsz, ha EP-re dugod a 256-ból. (Ilyennel is volt dolgom...) ESZELŐSEN GYÖNYÖRŰŰŰŰŰ képe volt, mint ha rajzolva lettek volna a betűk Basic-ben, de hát... 8-színnel elég használhatatlan... Ezt át lehet alakítani "analog RGB-nek", de akko rmár nem olyan fantasztikus "csak jó"...

Stb, stb... "
Ha jól értem a frissítési frekvencia miatt nem szeretik a mai PC-s monitorok az Enterprise képét megjelenítetni. Na, de mi a helyzet az LCD monitorokkal? Ott nem történik állandó képfrissítés ill. nem úgy ahogy a CRT-knél. Gondolom ha alacsonyabb a képfrissítési frekvencia 60Hz-nél akkor is lesz normális kép rajta. Mi történik ha spéci kábellel rákötnék egy Enterprise-t egy PC-s LCD monitorra?