HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k III. Értékeld a témát: -----

#2181 Felhasználó inaktív   Poci76 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 09. 12:43

Idézet: Racecam - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 10:09

Ami miatt nem igazán ajánlom, az a baromi nagy pixelméret, 0.422mm ezért ezt jó messziről kell nézni, akkor viszont hangyaf@sznyiak a betűk. (office+programozás, internet)

Mondjuk a Windowsban lehet növelni a betűméretet, de az egyrészt nem hat minden alkalmazásra, másrészt tovább veszted a területet.

Bocs, de ezt így nem igazán tudom értelmezni. A pixelméret pont akkora, amekkora az 1366×768-hoz kell adott képátmérő esetén. Ha arányosan távolabbról nézem, akkor pont akkorának látom a betűket, mint egy kisebb monitoron közelebbről. Miért lennének kicsik a betűk?

#2182 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 13:24

Idézet: Poci76 - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 12:43

Bocs, de ezt így nem igazán tudom értelmezni. A pixelméret pont akkora, amekkora az 1366×768-hoz kell adott képátmérő esetén. Ha arányosan távolabbról nézem, akkor pont akkorának látom a betűket, mint egy kisebb monitoron közelebbről. Miért lennének kicsik a betűk?

Nem csodálom, mert hülyeségeket beszélek!  :rolleyes:  (Így egész éjszakai miunka után!)

Nagy pixelméret, távolabbról kell nézni, eddig rendben van. A betűk a pixelméret miatt relatíve valóban nem kisebbek, igazad van.
De a relatív terület valóban kisebb. (Talán ezt még jól gondoltam át.  :rolleyes: )

u.i.: Mondjuk 6 pixel magasságú betűk esetén, a betű "nagysága" :
19" wide monitor:  6 x 0.284 = 1.704 mm 
27" wide TV:          6 x 0.422 = 2.532 mm

Csak, hogy Téged igazoljalak.  ;)

Szerkesztette: Racecam 2005. 12. 09. 13:58 -kor

#2183 Felhasználó inaktív   kene 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 09. 17:46

Ha valaki tudja, hol lehet RAKTÁRRÓL (vagy max. 2-3 napon belül) 20"-os monitorhoz jutni (leginkább Fujitsu-Siemens vagy Samsung), azt szépen kérem ossza meg velem. :(

Egyszerűen katasztrófa, ahogy ebben az országban úton útfélen felültetik az embert. "Persze-persze, 2-3 nap és máris jön a szállitmány, aztán lehet jönni érte!" Aztán hosszú hetekig a nagy semmi, mindig csak "kis türelmét kérjük". :reklamacio:

Előre is köszönöm az infokat!

Szerkesztette: kene 2005. 12. 09. 17:48 -kor

Megdöbbentő hasonlóság van a számítógépek és a légkondícionálók között.

Mindkettő remekül működik egészen addig, amíg ki nem nyitsz pár ablakot.

#2184 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 22:45

Idézet: kene - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 17:46

Ha valaki tudja, hol lehet RAKTÁRRÓL (vagy max. 2-3 napon belül) 20"-os monitorhoz jutni (leginkább Fujitsu-Siemens vagy Samsung), azt szépen kérem ossza meg velem. :(

User's-ben még aznapra hoztak.

#2185 Felhasználó inaktív   kene 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 09:43

Idézet: Hasse - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 23:45

User's-ben még aznapra hoztak.

JÓ NEKED! Mert nekem ugyan nem! Megtudhatnám MIKOR hozták azt neked?

Én dec. elején rendeltem náluk, de másnap aztán súgva megmondták, hogy helyemben másik helyen szimatolnának, mert nem biztosak benne, hogy idén sikerül szerezniük. Magyrul: FOGALMUK SINCS mikor kapnak.

Hálás köszönettel várom a további tippeket!

#2186 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 10. 11:59

Idézet: kene - Dátum: 2005. dec. 10., szombat - 9:43

JÓ NEKED! Mert nekem ugyan nem! Megtudhatnám MIKOR hozták azt neked?

Még az ősszel, nyilván, ha az adott három nagykerben sincs, akkor nem tudnak mit csinálni. Én a kiemelt partnereket nézném végig.

#2187 Felhasználó inaktív   Szig 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 11. 10:51

Hát emberek ilyen nincs csak a mesében komolyan mondom. Sokaknak volt /köztük nekem is/ olyan problémája, hogy "villog" a kép /Samsung 913N-em vab/. Kérdeztem is hogy mi lehet a baj,. Volt olyan segítség, hogy lehet be kell járatódni meg hasonlók. Semmi ilyenől nincs szó. Már kb 1 hónapja megvan, és napi 12 órát megy, szóval ha ennyi idő alatt nem járatódott be, akkor nem is fog. Gondoltam ez így nem állapot, és feljöttem ide elolvasgatni hátha van valami új ötlet. Láttam írta valaki, hogy lehet az is a gond, hogy valamilyen elektromos kütyü, bármi zavarhatja. Ok, mondom kipróbálom, mert pl hugomnak semmi gond nincs a monitottal /samsung 740/. Fogtam az enyémet, átvittem oda, rákötöttem, tökéletes. Na remek monndom, alakul a dolog. Vissza az én szobámba, nem a megszokott helyén összerakom, tökéletes. Haladunk, irány a tűzfészek :) Visszaviszem a helyére, összerakom /egyedül a monitort kötöm a gépre/, tökéletes. Akkor bedugdosom az összes dugeszt a konektorba, még minfig jó. És akkor észreveszek valamit. A kábeltévé zsinórja ott figyel rám /mert azt még nem dugtam rá a tunerkártyára/, és akkor leesett egy régi dolog, amivel ugyanígy szívtam. Rá volt kötve a gép tv-re, régen ment is minden jól, viszont egyik napról a másikra zavaros lett a kép, búgott a hang, amikor filmet akartam nézni. Kb 1 egész napomba került mire rájöttem, hogy ha be van dugva a tv-be az antenna akkor bezavarja a gépről jövő képet /fogalmam sincs miért de azt csinálja/. Amint kihúztam a tv-ből az antennát, tökéletes lett a tv kimenet képe. Na akkor nézzük meg itt is, hátha. Rádugom a tunerra az antennát... És tadamm villog ugyanúgy a kép. Kihúzom, tökéletes. Erről ennyit. Amúgy se néztem sokat tv-t a gépen. :)
A lényeg a lényeg, most már tökkkkéletesen jó a kép, meg se moccan. VÉGRE, mert már baromira idegesített.
Gondoltam megosztom ezt a kis mesét veletek, mert elég tanulságos :D

#2188 Felhasználó inaktív   Psycho_Dad 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 11. 19:34

Üdv,

Egy egyszerű kérdésem lenne a TFT birtoklásban öregmotorosnak számító fórumozókhoz.
Mivel ajánlott, mivelcélszerű letakarítani a TFT kijelzőjét?
Itt első sorban valamilyen anyag, szövet (selyem, pamut... egyebek) és tisztítószer (szappanos víz, aceton : ),  sósav... egyebek) kombóra lennék kíváncsi, mert hát egyes mezei userek, akik csak idiglenesen posztolnak a gép előtt, hajlamosak böködni az ujjaikkal a 80e FT-os drágaszágot, és hát bizony ha nem veszem észre ideében az ujjlenyomatokat, akkor nem hozza le őket a sima (enyhén)vizes rongy kombó.
Nah szóval tapasztalatokat vagy hasonlókat várok...
Sose volt még olyan, hogy ne lett volna valahogy!

#2189 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 11. 20:16

Idézet: Psycho_Dad - Dátum: 2005. dec. 11., vasárnap - 19:34

Üdv,

Egy egyszerű kérdésem lenne a TFT birtoklásban öregmotorosnak számító fórumozókhoz.
Mivel ajánlott, mivelcélszerű letakarítani a TFT kijelzőjét?
Itt első sorban valamilyen anyag, szövet (selyem, pamut... egyebek) és tisztítószer (szappanos víz, aceton : ),  sósav... egyebek) kombóra lennék kíváncsi, mert hát egyes mezei userek, akik csak idiglenesen posztolnak a gép előtt, hajlamosak böködni az ujjaikkal a 80e FT-os drágaszágot, és hát bizony ha nem veszem észre ideében az ujjlenyomatokat, akkor nem hozza le őket a sima (enyhén)vizes rongy kombó.
Nah szóval tapasztalatokat vagy hasonlókat várok...

tftpanel en van egy cikk direkt ilyen celra, amugy engem is marhara idegesit, ha osszetaperoljak a kepernyot, baromi nehez normalisan letakaritani a baconszalonnas ujjlenyomatot :)
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#2190 Felhasználó inaktív   Lancelot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 12:33

Nem tudjátok véletlenül: árul valaki itthon Rogge Screen Cleanert?
A Google nem talál itthoni boltot....

PS
Vagy valamit, ami hasonlóan jól tisztít.

Szerkesztette: Lancelot 2005. 12. 12. 12:35 -kor

#2191 Felhasználó inaktív   baman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 16:50

az itt és egyéb forrásokban olvasottak alapján az alábbiak között hezitálok jelen pillanatban:
- Fujitsu-Siemens P19-2
- Samsung SyncMaster 970P

feladatok napi szinten: photoshop, dreamweaver, premiere, coreldraw, cubase, wavelab. néha esetleg játszanék is, de ez nem elsődleges (ugyanakkor nem is elhanyagolandó), mert munkahelyről van szó. jelenleg egy LG Flatron 795FT CRT monitorom van, most váltanék, ez lenne életem első lapos képsugárzója (óh, anyám! :-) a meglévő CRT 1280x1024-es felbontásban megy, tehát nekem akár egy 17-es TFT is elegendő lenne, nem vagyok biztos benne, hogy szükségem van 19-esre, és arra gondolok, hogy a fenti két típus árkategóriájában található olyan 17-es, ami ugyan kisebb képátlójú, de éppen ezért cserébe az áráért többet ad egyéb területeken, mint mondjuk a képminőség, kontraszt, akármi terén.

elsődleges fontosságúnak a képminőséget tartom, de számít a betekintési szög, mert munka közben gyakran ülnek mellettem, és nekik is látniuk kell, hogy mi történik. a fent említett alkalmazások neve ne tévesszen meg senkit, itt azért nem professzionális DTP-ről van szó (de persze nem is csak szórakozásból csinálom). sokat ülök majd előtte, jó legyen nézni, mindenhol, mindig.

szóval van-e olyan 17-es, ami inkább ajánlható, mint ez a két viszonylag új 19-es? (sajnos nem találtam friss összehasonlító tesztet ebben a kategóriában)

#2192 Felhasználó inaktív   kene 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 18:45

SAMSUNG 204Ts teszt

Nos, már hónapok óta követem ezt a topikot, néha beleröffentem 20-as monitorokat illetően. Mivel MOST lett nekem nagyon aktuális a dolog, jól kiakadtam, hogy a viszonylag jó árban lévő Fujitsu-Siemens P20-2 gyakorlatilag hozzáférhetetlen az országban, és (ez szerintem a Fujitsu Magyarországot minősíti :reklamacio: ) SENKINEK sincs a leghalványabb fogalma sem arról, hogy mikor várható újabb szállítmány! Így találtam rá a Samsung 204Ts-re, mely UGYANAZT a Samsung panelt használja mint a FSC P20-2, de (az adatok szerint??) nem ugyanaz a fénycső van mögötte. (?) (Az adatok közlésében slamposabbak lettek a cégek, ld. alább.)

Dióhéjban: S-PVA panel, 20.1", 1600x1200, 700:1, 250cd/m2 (máshol 300?), 16 ms, 170 fok (máshol 178?). Ma hazahoztam, bruttó 180-ért, szerintem relatíve (!) nem brutál ár. Eddig 3 notebookot használtam, rengeteg monitor review-t olvastam, de ez az első desktop LCDm, tehát félig-meddig újonc vagyok. Pár napig még csak analóg jelen tudom nézni.

Maga a panel (nem a talpazat!) bitang nehéz, jól meglepett. A telek mérete (1600x1200)  :cool: HATALMAS, majd' beleszédülök. Semmi pénzért el nem cserélném holmi 19"-re. Végre minden elfér. (Bár igaz: kis desktop = kis kupi, nagy desktop = k....nagy kupi!)

A max fényerő abszolút fejfájdító :eek: , majd lejjebb kell vennem. A fentebb említett Dead Pixel Locatorral 20 percen át kerestem hibás pixelt. Végül 3 subpixel hibát vettem észre a teljesen fekete képernyőn, de azt is úgy, hogy közvetlen közelről guvasztottam a szemem hosszú perceken át. Nagyon fura, szerintem ez másfajta probléma: egyáltalán nem világít a subpixel, csak ahogy mozgatom a fejem, egészen apró helyen néha-néha felsejlik a háttérvilágítás ... kicsit arrébb mozdulok, akkor meg eltűnik, tök fekete.  :confused: Ilyet még nem olvastam sehol. Más színekben, fehérbe, munka közben, semmi hibát nem találtam, akárhogy guvadtam.

A színek csillagos ötösek, egyformán, igen széles szögből. A legnagyobb csalódás a háttérvilágítás. Default max fényerőn a teljesen fekete képernyő a 4 sarokban jóval világosabb, mint középen. Kicsit lejjebb véve a fényerőt ez jelentősen csökken (a fejfájással együtt).

Nyilvánvaló, hogy a fényerő és kontraszt kombinálásával érdemes sok időt eltölteni. Könnyen és gyorsan el lehet cseszni az árnyakat (tapasztalat beszél...), de idővel jó eredményeket lehet elérni. Ha valakinek van ilyen panelje, szívesen olvasnék bevált beállításokról!

#2193 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 22:07

Úgy látom senki nem lövi a problémát a Samung 193P-hez... :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#2194 Felhasználó inaktív   kene 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 22:33

SAMSUNG forradalmasította az energiaipart!!! :respect:
Screeshot a 204Ts CDs manual-jéből, piros ellipszis tőlem (nem elírás, a többi nyelvben is pontosan így van): Kép

Kép

Szerkesztette: kene 2005. 12. 12. 22:36 -kor

#2195 Felhasználó inaktív   Yany 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 00:39

Nem tudom, hogy volt-e már erről szó, mostanában nem követem a topic-ot, de véletlenül beleakadtam az alábbi kis listába. Gondoltam érdekelhet itt nehány embert:

Idézet

LG.Philips LM201W01:
Acer AL2032wm (widescreen) has a 20 inch 16 ms S-IPS (LG.Philips LM201W01) panel.
Apple M9177 (Widescreen) has a 20 inch 16 ms S-IPS (LG.Philips LM201W01) panel.
Dell 2005FPW (Widescreen) has a 20 inch 16 ms S-IPS (LG.Philips LM201W01) panel.
LG L203WX (widescreen) has a 20 inch 16 ms S-IPS (LG.Philips LM201W01) panel.
Philips 200W6B (Widescreen) has a 20 inch 16 ms S-IPS (LG.Philips LM201W01) panel.
Philips 200W6CS (widescreen) has a 20 inch 16 ms S-IPS (LG.Philips LM201W01) panel.
Philips 200W6S (Widescreen) has a 20 inch 16 ms S-IPS (LG.Philips LM201W01) panel.

Samsung LTM210M2:
Eizo S2110W (Widescreen) has a 21 inch 8 ms (g2g) S-PVA (Samsung LTM210M2) panel.
Eizo S2110W-K (Widescreen) has a 21 inch 8 ms (g2g) S-PVA (Samsung LTM210M2) panel.
HP F2105 (widescreen) has a 21 inch 12 ms (g2g) S-PVA (Samsung LTM210M2) panel.
HP L2105 (Widescreen) has a 21 inch 16 ms S-PVA (Samsung LTM210M2) panel.
Gateway FPD2185W 21" Widescreen High-Definition LCD Flat-Panel Display

AUO M201EW01 V0:
Acer AL2032W (widescreen) has a 20 inch 8 ms P-MVA (AUO M201EW01 V0) panel.
Acer F-20 (Ferrari) (widescreen) has a 20 inch 8 ms (g2g) P-MVA (AUO M201EW01 V0) panel.
Xerox XM9-20W has a 20 inch 8 ms (g2g) P-MVA (AUO M201EW01 V0) panel.

doesnt say panel model:
ViewSonic VX2022 (widescreen) has a 20 inch 3 ms (g2g) P-MVA panel.

itt olvastam: http://forums.anandtech.com/messageview.as...5&enterthread=y
Asrock Z68 Extreme3 Gen3 | Intel Core i5 2500K @ 4.5GHz | 2x4 GB Kingston HyperX DDR3-1600/CL9 | ThermalRight Archon 140mm | Cooler Master Real Power M620 | Cooler Master RC-690 KWN1 | 128 GB Samsung 830 / 500 GB Western Digital SE16 | Pioneer 212D DVD | Sapphire Radeon HD7870 @ 1150/5400 | 24" Dell U2412M | Windows 7 Pro x64

Logout.hu blog

#2196 Felhasználó inaktív   baman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:18

Idézet: baman - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 15:50

az itt és egyéb forrásokban olvasottak alapján az alábbiak között hezitálok jelen pillanatban:
- Fujitsu-Siemens P19-2
- Samsung SyncMaster 970P

feladatok napi szinten: photoshop, dreamweaver, premiere, coreldraw, cubase, wavelab. néha esetleg játszanék is, de ez nem elsődleges (ugyanakkor nem is elhanyagolandó), mert munkahelyről van szó. jelenleg egy LG Flatron 795FT CRT monitorom van, most váltanék, ez lenne életem első lapos képsugárzója (óh, anyám! :-) a meglévő CRT 1280x1024-es felbontásban megy, tehát nekem akár egy 17-es TFT is elegendő lenne, nem vagyok biztos benne, hogy szükségem van 19-esre, és arra gondolok, hogy a fenti két típus árkategóriájában található olyan 17-es, ami ugyan kisebb képátlójú, de éppen ezért cserébe az áráért többet ad egyéb területeken, mint mondjuk a képminőség, kontraszt, akármi terén.

elsődleges fontosságúnak a képminőséget tartom, de számít a betekintési szög, mert munka közben gyakran ülnek mellettem, és nekik is látniuk kell, hogy mi történik. a fent említett alkalmazások neve ne tévesszen meg senkit, itt azért nem professzionális DTP-ről van szó (de persze nem is csak szórakozásból csinálom). sokat ülök majd előtte, jó legyen nézni, mindenhol, mindig.

szóval van-e olyan 17-es, ami inkább ajánlható, mint ez a két viszonylag új 19-es? (sajnos nem találtam friss összehasonlító tesztet ebben a kategóriában)

például a SONY SDM-HS75P LCD az milyennek számít ezen körökben? tftpanel.hu jelenleg "connaction timed out" üzenettel elérhetetlen, ne hivatkozzatok rá ;-)

http://tinyurl.com/b9g63
http://www.depo.hu/?pn=product&c_main=68&c...=24845&page=2#1

egyes tesztek alapjan: "better suited for movies and games than for serious work." (http://reviews-zdnet...-31256855.html) - 6,5 pont a maximalis 10-bol, bar az olvasoi velemenyek szerint meg 8,8

es olvashato ilyen is: "If image uniformity is a critical factor in your selection of a display, avoid the Sony SDM-HS75P. Gamers who focus mostly on the middle of the display may not be bothered as much by the display's uneven color intensity. For those of us that depend on a consistent image (even for watching the occasional movie,) the Sony MFM-HT75W and the Samsung SyncMaster 930mp are better alternatives that will please a discerning eye." azaz hogy nem egyforma a kepminoseg a teljes feluleten (http://www.pcmag.com...1820953,00.asp), ami annyira gond, ha jatszani akarsz, de baj lehet, ha komoly munkat vegzel. de az ajanlott masik sony az mar tv, beepitett hangszoroval, 190.000-ert, es a samsung is agyuval verebre, raadasul 25ms valaszidovel (szoval ezek rossz alternativak).

rovidre vagva:

1) ismeri valaki a SONY SDM-HS75P modellt? szemelyes tapasztalatai? pro es kontra?
2) van-e konkret ajanlat barmi egyeb tipusra ebben a kategoriaban (de nem hallomas, hanem tapasztalat alapjan)?

egyeb szempontok: dvi csatlakozas az kell, mert kell (es mert a videokartyam kepes ra). forgatni nem akarom, usb csatlakozo nem kell ra, hangfal csatlakozo nem kell ra.

#2197 Felhasználó inaktív   Warlock 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 14. 15:30

Én is nagyon gondokodom már egy TFT monitor vásárlásán; FS P19-2-re gondoltam az itt leírt vélemények alapján. Viszont van egy-két dolog, amivel nem vagyok tisztában, ill. nem igazán értem, hogy működhet. Ugye, a hagyományos CRT-k méretaránya 1,33, a 19"-es TFT-ké viszont általában 1,25. Filmekre és játékokra ez milyen hatással van? Tehát ha pl. BSPlayerrel egy 1,33-as méretarányú filmet teljes képernyősre teszek, akkor felül és alul marad egy-egy vékony fekete csík? Játékoknál, amelyek csak 1024x768-at bírnak, akkor egy fekete keret lesz? Remélem, nem az lesz egyik esetben sem, hogy szépen megnyúlik a kép, aztán leshetem a torz figurákat. :D :D :D

Másik dolog: létezik valamiféle védőlap TFT-kre? Vagyis egy olyan üveg vagy plexi előlap, amit valamiféleképpen fel lehetne tenni, hogy védje a szennyeződéstől a panelt. Tudom, ez némi tükröződést eredményezhet, de valahogy úgy érzem, hogy ennyit talán megér az, hogy ne koszolódjon össze a panel. Szóval lehet ilyesmit kapni valahol? Vagy láma vagyok, hogy ilyesmik egyáltalán eszembe jutnak? :lama:  :confused: :D

#2198 Felhasználó inaktív   baman 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 15:50

ha összekoszolódik, majd lepucolod. ezzel nem érdemes foglalkozni, maximum vigyázni rá, hogy minél kevesebbszer kelljen takarítani.

Szerkesztette: baman 2005. 12. 14. 15:50 -kor

#2199 Felhasználó inaktív   Yany 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 15:58

Idézet: Warlock - Dátum: 2005. dec. 14., szerda - 14:30

Én is nagyon gondokodom már egy TFT monitor vásárlásán; FS P19-2-re gondoltam az itt leírt vélemények alapján. Viszont van egy-két dolog, amivel nem vagyok tisztában, ill. nem igazán értem, hogy működhet. Ugye, a hagyományos CRT-k méretaránya 1,33, a 19"-es TFT-ké viszont általában 1,25. Filmekre és játékokra ez milyen hatással van? Tehát ha pl. BSPlayerrel egy 1,33-as méretarányú filmet teljes képernyősre teszek, akkor felül és alul marad egy-egy vékony fekete csík? Játékoknál, amelyek csak 1024x768-at bírnak, akkor egy fekete keret lesz? Remélem, nem az lesz egyik esetben sem, hogy szépen megnyúlik a kép, aztán leshetem a torz figurákat. :D :D :D

A lejátszott videók esetén ugyanazt kapod, mint az 1024x768-as felbontású kijelzőkön, vagy a CRT-n: egyszóval fekete csík a szélesvásznú filmek esetén, csak a képarány miatt egy picit vastagabbat kapsz, mint az említett 4:3-as megjelenítőkön.

A játékokkal több mindent kezdhetsz. A legjobban azzal jársz, ha rendelkezel egy 1280x1024-es felbontást megfelelő sebességgel megjelenítő videokártyával, hiszen a perpixel megjelenítés nem csak szebb, de tökéletes képarány mellett kitölti a teljes képernyőt.

Namost, ha pl. 1024x768-ban akarsz játszani (mert pl. gyengébb a grafkártyád), akkor az alábbi opciók közül választhatsz:
  • Kinyújtod a képet, s az eredetileg 4:3-as anyag 5:4-es aránnyal jelenik meg a kissé függőleges nyújtásnak köszönhetően. Előny: kitölti a teljes képet. Hátrány: nyújtottak az alakok, nem perpixel (azaz interpolált).
  • Eredeti képarányban jeleníted meg széthúzással. A 4:3-as képanyag arányait megtartva jelenik meg a képernyődön, de amennyire csak lehet, felskálázva, hogy a lehető legnagyobb területet lefedje. Előny: nincs aránytorzulás. Hátrány: interpolált kép, vékony fekete csík a kép felső és alsó részén.
  • 1:1 megjelenítés, ahol minden egyes képpont az eredeti képanyag egy-egy képpontját jeleníti meg. Előny: nincs arány-torzulás, nincs pixel-interpoláció. Hátrány: viszonylag nagy kihasználatlan felület, mely fekete keretet képez a megjelenített kép körül.
Mindezt beállíthatod a videokártyád driverének opciói között (nvidián és atin 100%), s még azt is megmondhatod, hogy ha széthúzod a képet, akkor azt a monitorod tegye meg a saját interpolációs megoldásával, vagy a videokari. Ez utóbbit még soha nem próbáltam, így nem tudom, hogy teljesítmény-csökkenéssel jár-e, de az is lehet, hogy sokkal szebb úgy.

Ha pedig a legideálisabb oldalarány monitort keresed, akkor egy Philips 200W-vel pl. sokkal jobban jársz szerintem, ugyanis 20"-os 16:9-es képén a videók is 100% helyfoglalásúak lehetnek, és a legtöbb mai játék már támogatja a szélesvásznú megjelenítést. Az ára sem vészes ma már (nagyker 112+fa). Ugyanazzal a panellal rendelkezik, mint a nagysikerű Dell 2005FPW, vagy az Apple CinemaDisplay, tehát gyors, szép, finom. :) A felbontása pedig 1680x1050, amin már az sem látszik annyira, ha nem natív (de 16:9) felbontáson tolod, mert kisebbek a pixelek (dot pitch).

Ugyanakkor én egy P19-2 tulaj vagyok, s ennél szebb képű TFT-t még nem láttam (ez persze nem jelenti azt, hogy nincs, de max. a 970P-t tudnám szebbnek hinni, ha már látnék végre egyet).

Szerkesztette: Yany 2005. 12. 14. 16:04 -kor

Asrock Z68 Extreme3 Gen3 | Intel Core i5 2500K @ 4.5GHz | 2x4 GB Kingston HyperX DDR3-1600/CL9 | ThermalRight Archon 140mm | Cooler Master Real Power M620 | Cooler Master RC-690 KWN1 | 128 GB Samsung 830 / 500 GB Western Digital SE16 | Pioneer 212D DVD | Sapphire Radeon HD7870 @ 1150/5400 | 24" Dell U2412M | Windows 7 Pro x64

Logout.hu blog

#2200 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 22:22

Idézet: Yany - Dátum: 2005. dec. 14., szerda - 15:58

.... ugyanis 20"-os 16:9-es képén a videók is 100% helyfoglalásúak lehetnek, ....

16:10  ;)

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.