SAMSUNG 204Ts teszt
Nos, már hónapok óta követem ezt a topikot, néha beleröffentem 20-as monitorokat illetően. Mivel MOST lett nekem nagyon aktuális a dolog, jól kiakadtam, hogy a viszonylag jó árban lévő Fujitsu-Siemens P20-2 gyakorlatilag hozzáférhetetlen az országban, és (ez szerintem a Fujitsu Magyarországot minősíti

) SENKINEK sincs a leghalványabb fogalma sem arról, hogy mikor várható újabb szállítmány! Így találtam rá a Samsung 204Ts-re, mely UGYANAZT a Samsung panelt használja mint a FSC P20-2, de (az adatok szerint??) nem ugyanaz a fénycső van mögötte. (?) (Az adatok közlésében slamposabbak lettek a cégek, ld. alább.)
Dióhéjban: S-PVA panel, 20.1", 1600x1200, 700:1, 250cd/m2 (máshol 300?), 16 ms, 170 fok (máshol 178?). Ma hazahoztam,
bruttó 180-ért, szerintem
relatíve (!) nem brutál ár. Eddig 3 notebookot használtam, rengeteg monitor review-t olvastam, de ez az első
desktop LCDm, tehát félig-meddig újonc vagyok. Pár napig még csak analóg jelen tudom nézni.
Maga a panel (nem a talpazat!) bitang nehéz, jól meglepett. A telek mérete (1600x1200)

HATALMAS, majd' beleszédülök. Semmi pénzért el nem cserélném holmi 19"-re. Végre minden elfér. (Bár igaz:
kis desktop = kis kupi, nagy desktop = k....nagy kupi!)
A max fényerő abszolút fejfájdító

, majd lejjebb kell vennem. A fentebb említett
Dead Pixel Locatorral 20 percen át kerestem hibás pixelt. Végül 3 subpixel hibát vettem észre a teljesen fekete képernyőn, de azt is úgy, hogy közvetlen közelről guvasztottam a szemem hosszú perceken át. Nagyon fura, szerintem ez másfajta probléma: egyáltalán nem világít a subpixel, csak ahogy mozgatom a fejem, egészen apró helyen néha-néha felsejlik a háttérvilágítás ... kicsit arrébb mozdulok, akkor meg eltűnik, tök fekete. :confused: Ilyet még nem olvastam sehol. Más színekben, fehérbe, munka közben, semmi hibát nem találtam, akárhogy guvadtam.
A színek csillagos ötösek, egyformán, igen széles szögből. A legnagyobb csalódás a háttérvilágítás. Default max fényerőn a teljesen fekete képernyő a 4 sarokban jóval világosabb, mint középen. Kicsit lejjebb véve a fényerőt ez jelentősen csökken (a fejfájással együtt).
Nyilvánvaló, hogy a fényerő és kontraszt kombinálásával érdemes sok időt eltölteni. Könnyen és gyorsan el lehet cseszni az árnyakat (tapasztalat beszél...), de idővel jó eredményeket lehet elérni. Ha valakinek van ilyen panelje, szívesen olvasnék bevált beállításokról!
Megdöbbentő hasonlóság van a számítógépek és a légkondícionálók között.
Mindkettő remekül működik egészen addig, amíg ki nem nyitsz pár ablakot.