UPS
Elküldve: 2006. 01. 11. 14:34
Nem tudtok olyan egységet, ami áramszünet utána X másodpercig késlelteti a 220 továbbítását.
A helységben, amiről szó lenne, sok a számítógép és Switch és ha egyszerre minden bekapcsol, miután visszajön az áram leveri a biztosítékot, de talán ha sikerülne ilyen eszközt találni, ez talán megoldaná a problémát..
Köszi
Xeung
Elküldve: 2006. 01. 11. 15:45
Idézet: stol - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 18:53
A földelést, 0-ra kötni, szabványilag tiltott.
Hali, kérdeztem hogy villanyszerelő vagy-e, mert amúgy csak egy helyben toporgunk.
A fázis úgy keletkezik a konnektorban szvsz hogy a generátor egyik ágát levágják földre, ezáltal fog téged az áram megrázni ha megfogod, egyébként csak a két ér megfogása esetén.
Tudtommal a nullát földelik éppezen okból, hiszen ezáltal válik a nulla "nullává".
Amit te írsz, az inkább arra vonatkozhat, hogy a nullát a konnektorban kötik rá a védőföldre. Az se volt mindig tiltott, van olyan Európai ország, ahol a konnektorok legalább fele még így van bekötve.
Elküldve: 2006. 01. 11. 16:55
Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 15:45
A fázis úgy keletkezik a konnektorban szvsz hogy a generátor egyik ágát levágják földre, ezáltal fog téged az áram megrázni ha megfogod, egyébként csak a két ér megfogása esetén.
Tudtommal a nullát földelik éppezen okból, hiszen ezáltal válik a nulla "nullává".
Amit te írsz, az inkább arra vonatkozhat, hogy a nullát a konnektorban kötik rá a védőföldre. Az se volt mindig tiltott, van olyan Európai ország, ahol a konnektorok legalább fele még így van bekötve.
A talajnak is van átmeneti ellenállása, és nem bíztam a véletlenre.
Elküldve: 2006. 01. 11. 17:33
Nemrég vettem egy APC CS 500-as szünetmentes tápot.Kövezzetek meg ha már volt szó róla de általában nincs időm végigolvasni egy topicot, meg amúgy soha nem volt még dolgom UPS-sel, szóval a kérdés:
- ez a jószág megelőzi a feszülségingadozásból származó problémákat?
- két gépet is rá lehet kötni? az egyik 300 a másik 350W-os
Azért érdekel mert tavaly elszállt egy tápom(szar mercury), de hálistennek nem rántott magával semmit.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA
Bravo
Elküldve: 2006. 01. 11. 18:08
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 16:33
Nemrég vettem egy APC CS 500-as szünetmentes tápot.Kövezzetek meg ha már volt szó róla de általában nincs időm végigolvasni egy topicot, meg amúgy soha nem volt még dolgom UPS-sel, szóval a kérdés:
Azért érdekel mert tavaly elszállt egy tápom(szar mercury), de hálistennek nem rántott magával semmit.
Hali!
http://www.apcc.com/
termékek katt pc munkaállomás katt
Olyan szép termékválasztót ad neked hogy megpusztulsz

Hogy választottál APC UPS-t ha nem így? Hiszen egy UPS-nél szinte csak az számít hogy mennyi ideig tud a hálózati feszültség kiesése esetén tápot biztosítani.
A tiedet megkeresve....
http://www.apcc.com/resource/include/techs...ase_sku=BK500EI
Azt írja :
Tipikus biztonsági mentés idõ
teljes terhelésnél 2.4 minutes (300 Watt)
Én nem mernék egy berendezést a határértékén túl terhelni, ami ennél 300W.
Tudtommal ezek a komolyabb szünetmentesek mind tudnak feszültségingadozás ellen védeni.
Persze ha van védőfölded akkor az igazi, hogy tudja a szünetmentes mi az igazi nulla potenciál.
Hiszen ha túlfesznél emelkedhet a nulla is...
Szerkesztette: mikk2000 2006. 01. 11. 18:10 -kor
Elküldve: 2006. 01. 11. 18:08
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 17:33
Igen.

Elküldve: 2006. 01. 11. 18:17

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 11. 18:30
Idézet
Ez nagyon jó hely

Csak az a fura, hogy (nekem csak a monitor meg a gép van rajta) a "computer type" szerintem nagyon tág fogalom.Meg se kérdezi hogy hány wattos a táp.
Egyébként nekem legjobb teljesítményre azt adta meg amit vettem.
Bár tény hogy a leadott 300W kevesebb mint amit a táp kér.
Szóval akkor most mi legyen?
Bravo
Elküldve: 2006. 01. 11. 18:32
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 17:17

A 350W a maximális teljesítmény. Ha a közelében lennél, akkor a gép folyton újraindulna. Ha ez a leadott teljesítmény, akkor ez megnövelődik a hatásfokkal, ami kapcsolóüzeműnel azt hiszem elég kicsi, talán 10% körül van. De még ott van a monitor, ami azért felvesz egy kis kakaót.
Lézernyomtatót gondolom nem dugtál rá, azt nem szabad.
De látod, más szerint 2 gépet is rá lehet kötni. Legbiztosabb ha megkérded az APC-t. Terméktámogatás van, magyarul tudnak... bár kétlem hogy azt fogják mondani hogy igen igen csak nyugodtan üzemeltesse a készülékünket a határérték többszörösével...
Elküldve: 2006. 01. 11. 18:40
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 17:30

Csak az a fura, hogy (nekem csak a monitor meg a gép van rajta) a "computer type" szerintem nagyon tág fogalom.Meg se kérdezi hogy hány wattos a táp.
Egyébként nekem legjobb teljesítményre azt adta meg amit vettem.
Bár tény hogy a leadott 300W kevesebb mint amit a táp kér.
Szóval akkor most mi legyen?
Azért nem kérdezi meg hogy hány wattos a táp, mert őt az nem érdekli (ha túltervezted az a te tolgod) hiszen neki az számít, hogy mekkora tápigényű a rendszered.
Pl. ha a mostani gépedbe veszel egy 1000w-os tápot, akkor neked 1000w-os szünetmentes kellene?
A procit mikor kiválasztod, akkor lényegében az alaplap áramfelvétele megvan, hiszen a proci a legnagyobb fogyasztó. A többi alkatrészt meg megadhatod.
De ha nem a varázslót használod, akkor is meg tudod nézni hogy mennyi teljesítménnyel tehelhetőek ezek, hiszen az adatlapon a legfontosabb paraméterként fel van tüntetve.
A géped felvett teljesítményét legpontosabban úgy kaphatod meg, ha mindent fullra raksz (3dmark, prime, vincsik tekerjenek) és beiktatsz egy teljesítmény mérőt a 230V-os hálózatba, a gép elé, illetve a gép és monitor elé...vagy mindent kikapcsolsz csak a gép menjen és lesed a villanyórát

Elküldve: 2006. 01. 11. 19:51
Idézet
Azért ez nagyon jó.

Most csak a gép van rajta meg a monitor, de ha jól láttam az max 40 W amit felvesz.
Asszem felhívom őket.

Túl drága volt nekem ez a két gép.Igaz hogy az egyik 3 éves (közben azért volt bővítve), de a másik tök új
Azért bocs a hülye kérdésekért, meg nagyon köszi a válaszokat.

Lehet hogy lesz még pár kérdés...

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 11. 19:53

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 11. 20:54
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 19:53

Mert, fél kilowattot is felvehetnek a fűtőszáluk miatt.
Elküldve: 2006. 01. 11. 22:06
Idézet: stol - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 21:54
Aztakurvadedurva

Bravo
Elküldve: 2006. 01. 11. 22:11
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 21:06

Az én nyomtatóm leírásából... :
220 to 240 V, 50 Hz/60 Hz, max. 3.8 A
ez majdnem 1kw..

Elküldve: 2006. 01. 11. 22:24
Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 23:11
ez majdnem 1kw..

Hülye fejjel magam is rájöhettem volna az okára.A volt munkahelyemen egy A3-as Ricoh lézernyomtató volt.Jó soká tartott még befűtött magának de aztán csak úgy f..sta ki az A3 lapokat .
Csak néztünk.

Mondjuk az is igaz hogy nem volt olcsó.
Bravo
Elküldve: 2006. 01. 12. 22:26
Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 18:08
Tudtommal ezek a komolyabb szünetmentesek mind tudnak feszültségingadozás ellen védeni.
Persze ha van védőfölded akkor az igazi, hogy tudja a szünetmentes mi az igazi nulla potenciál.
Hiszen ha túlfesznél emelkedhet a nulla is...
Nem, nem csak ez számít. És ennek ráadásul semmi köze a maximálisan kivehető teljesítményhez (csak hogy még jobban megkavarja szerencsétlen vevőt).
300W egy mai átlag konfigból nemhogy egyet, de akár kettőt is betakarhat, pláne LCD monitorral. A terheltség meg olyan dolog, hogy akkus üzemben relatíve keveset megy az UPS, meg az AVR belépése sem olyan mértékű, hogy a kellő tartalékkal méretezett UPS-elektronikának gondot okozzon akár a maximum körüli kivett teljesítmény.
AVR olykor egészen komolynak vehető UPS-ekből is tud hiányozni, pedig bizony hasznos dolog. De a védelem itt nem azt jelenti, hogy ha a bemenőoldal ingadozik 200-240V között, akkor a kimeneten beáll stabil 230V! Az AVR feladata csupán az ilyen ingadozások olyan mértékű csökkentése (határon belül tartása), hogy az egyébként akkus üzemre kapcsolás ilyen, nem szélsőséges esetekben elkerülhető legyen. Tehát pl. 200V alatt bekapcsol az AVR, ami egészen mondjuk 160V-ig működik és csak ezalatt kapcsol akkus üzemre az UPS az egyébként pl. 190V helyett. Amikor az AVR működik, a kimenet akkor valóban beálll 230V köré, de amint a bemenőfesz megemelkedik az AVR küszöbe fölé, az elektronika terhelése felesleges, az AVR kikapcsol és a kimenőfesz ismét leesik a mondjuk 200V köré. Normál esetben az UPS-re kötött elektronikák bőven működőképesek ebben a tartományban, tehát ennél szorosabb egyengetésre nincs szükség.
Túlfesznél emelkedhet a nulla is, de az UPS itt a két ág közti különbséget figyeli, amíg az nem éri el a túlfesznek nevezhető értéket, lebeghet sokfelé, nem lesz káros egy egyedül álló számítógépre. A földelés szerepe a villámvédelemkor növekszik meg, ugyanis a villámnak valóban a föld a földpontja és ha az UPS nem érzékeli a földáramot, az komoly gond

Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2006. 01. 12. 22:28
Idézet: carcass - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 22:24
ez majdnem 1kw..
Ez pillanatnyi érték, a mechanika, a scanner indításakor és a fűtőszál bekapcsolásakor léphet fel, aztán beáll egy jóval alacsonyabb (de azért még bőven jelentős) értékre.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2006. 01. 13. 00:41
Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 12., csütörtök - 21:26
Szia, ezzel a mondatoddal nem értek egyet. Ugyan miért lenne érdeke eltitkolni az APC-nek vagy bármi gyártónak hogy a berendezése mondjuk 230V-on nem csak 3, de 8-10A-el is terhelhető?
Ebben az esetben nem a vevő a szerencsétlen, hanem a gyártó.
Végülis az aksiknak csak a rövidzár nem használ, tehát lehetne őket terhelni rendesen, csak hát az aksi két szára, és a 230V-os alj között azért a madzagon kívül más is van, pl relé vagy valami fet, tranyó, amiknek azért behatárolt az áramterhelhetősége.
Elküldve: 2006. 01. 13. 08:35
Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 0:41
Valamit jól félreértesz: Azt írtam, hogy az akkumulátorok kapacitása (ami közvetlen módon meghatározza az üzemidőt) általában csak hozzávetőlegesen hozható összefüggésbe a maximális teljesítménnyel. Létezik 400VA-es UPS 24V-on összesen 28,8Ah-val és 800VA-es összesen 7,2Ah-val is.
Ha a mondat többi, kivágott részét kérdőjelezed meg, ott arról van szó, hogy sehol sem szokás úgy méretezni elektronikát, hogy az adott pl. félvezető paramétereit 60-70%-nál jobban kihasználják, de még inkább ez alá mennek. Bár ezzel kapcsolatban sem értem, hogy hogy jön ide 2-3x-os túlterhelés, amivel példálozol :confused: . Ez, és a védelmi áramkörök bizonytalansága (a beállítható megszólalási küszöbnek nem lehet nagyon pontos értéket adni, ez a tápok esetében 110-160% között is lehet) szükségszerűen eredményezi, hogy a ráírt teljesítmény garantált értéke felett is lehet kivenni (és ezt egy jó UPS zokszó nélkül elviseli). Az offline elvű, és AVR nélküli UPS-ek normál üzemben pedig csak a relé és a szűrőáramkörök által vannak korlátozva (na és persze egy biztosíték), amelyek meg általában 10A-re is lehetnek méretezve, ezeket bátran lehet túlterhelni ilyenkor, pl. elbírják, ha a monitort bekapcsolod.
Összegezve, az APC-nek és más gyártónak is azért érdeke a túlméretezés, hogy a berendezése megfelelően üzembiztos és idővel is megbízható legyen, ami mondjuk szerverek környezetében sokkal inkább számít, mint az elektronikába fektetett plusz költség. Persze nem szokás UPS-t pontosan a maximuma köré terhelni, illetve így választani, ettől függetlenül bírniuk kell.