HWSW Informatikai Kerekasztal: UPS - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPS Értékeld a témát: -----

#1861 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 13. 12:10

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 7:35

(...) Bár ezzel kapcsolatban sem értem, hogy hogy jön ide 2-3x-os túlterhelés, amivel példálozol :confused: (...)

Szia, azt írtam hogy az UPS gyártói a maximálisan kivehető teljesítményt nem véletlenül adják meg.
Erre te reagáltad, hogy ugyan, semmi köze sincs annak a maximálisan kivehető teljesítményhez.
Ebből én arra következtettem, hogy ha semmi köze nincs hozzá, akkor az nem 10-20% többletet, hanem akár 100-200% többletet is jelenthet...szerinted.
Szerintem meg továbbra is a UPS gyártójától lehet megtudni hogy pontosan mennyi az annyi, magad csak úgy tudod megnézni ha szétszeded és a benne levő alkatrészeknek utánanézve kideríted mennyit bír maximum, ami átlagembernek nem járható út. Itt pedig pont nem egy elektronikai zseni vett UPS-t és kérdezett.

Aztán azt írtod hogy 300W két konfigot is elvisz, dehát akkor meg még sincs plussz teljesítmény?
Vagy ha van, és a te logikáddal élünk akkor már ott tartunk hogy a 300W-os UPS-re 4 gép is réköthető? :)
Ez akkor, mikor a mai gépeknél csak az alaplap azt írja hogy 300W-os táp hozzá a minimum (leadási oldal), és akkor  többi egységről (vinyók/videókártyák) nem beszéltünk.

Mielőtt válaszolsz alaposabban olvasd el mire válaszolsz.

#1862 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 16:55

Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 12:10

Szia, azt írtam hogy az UPS gyártói a maximálisan kivehető teljesítményt nem véletlenül adják meg.
Erre te reagáltad, hogy ugyan, semmi köze sincs annak a maximálisan kivehető teljesítményhez.
Ebből én arra következtettem, hogy ha semmi köze nincs hozzá, akkor az nem 10-20% többletet, hanem akár 100-200% többletet is jelenthet...szerinted.
Szerintem meg továbbra is a UPS gyártójától lehet megtudni hogy pontosan mennyi az annyi, magad csak úgy tudod megnézni ha szétszeded és a benne levő alkatrészeknek utánanézve kideríted mennyit bír maximum, ami átlagembernek nem járható út. Itt pedig pont nem egy elektronikai zseni vett UPS-t és kérdezett.

Aztán azt írtod hogy 300W két konfigot is elvisz, dehát akkor meg még sincs plussz teljesítmény?
Vagy ha van, és a te logikáddal élünk akkor már ott tartunk hogy a 300W-os UPS-re 4 gép is réköthető? :)
Ez akkor, mikor a mai gépeknél csak az alaplap azt írja hogy 300W-os táp hozzá a minimum (leadási oldal), és akkor  többi egységről (vinyók/videókártyák) nem beszéltünk.

Enyit fogyaszt egy izomgép:link

#1863 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 14. 11:39

Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 12:10

Kedves mikk. Amennyiben reagálsz arra, amit írok, kérlek, szakmailag megalapozott módon tedd, az enyhén irónikus hangnemet pedig mellőzd. Köszönöm.
Először is fuss neki mégegyszer annak, amit írtam, nem fogom idézni megint. Az akkumulátor kapacitását nem Watt-ban, hanem Amperórában adják meg és az ég világon semmi köze a maximum kivehető teljesítményhez, mint az adatlapon felírt adathoz. Csak értelemszerűen jó, ha köszönőviszonyban vannak; Ezekre írtam egy-egy szélsőséges példát is. Az UPS terhelhetőségének alakulását és méretezésének módját írtam le, nem állítottam, hogy a ráírt adathoz képest 160%-al való terhelés egészséges dolog (itt megkülönböztetünk pillanatnyi, rövid idejű és tartós terhelhetőséget, az adatlap az utóbbit tartalmazza), de az offline rendszerű UPS-ek sajátossága, hogy vonali üzemben durván túl lehet terhelni őket. Mielőtt ezt megkérdőjelezed, légyszíves nézz utána, hogy hogyan működik az offline UPS. Ez nem azt jelenti, hogy így kell méretezni, hanem azt, hogy normál vonali üzemben ennek a fajta UPS-nek nem gond a túlterhelés, példának okán az, ha egy monitor elindul az UPS-re kötve. Ez az a gyakorlati szempont, ami miatt lényeges volt elmondani ezt a dolgot.
Nem tudom, hogyan logikázod az én logikámat, de ha kifejtenéd, amire gondolsz, talán segíthetek.
Az pedig, hogy az alaplap kezelési útmutatója mit ír, egyrészt egy, az adott lapra épülő konfig fogyasztását célozza (vagy úgy gondoltad, hogy az üres alaplaphoz ajánl egy tápegységet? :think: ), másrészt nyilvánvaló (akár egészséges, akár marketing) túlzás.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1864 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 14. 14:57

Szia,

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 14., szombat - 10:39

Kedves mikk. Amennyiben reagálsz arra, amit írok, kérlek, szakmailag megalapozott módon tedd, az enyhén irónikus hangnemet pedig mellőzd. Köszönöm.
Először is fuss neki mégegyszer annak, amit írtam, nem fogom idézni megint. Az akkumulátor kapacitását nem Watt-ban, hanem Amperórában adják meg és az ég világon semmi köze a maximum kivehető teljesítményhez, mint az adatlapon felírt adathoz.

Egy megvásárolt műszaki berendezésnek vannak megadott műszaki paraméterei. Attól, hogy annak egyes elemei jóval nagyobb tehelés bírnak el, mint az adatlapon megadott leadott hasznos teljesítmény, még nem jelenti azt, hogy a levehető hasznos teljesítmény annak az egy jobban terhelhető elem miatt többszörösére növekszik.
Az akkumulátorok teljesítményét Ah-ban adják meg, nem állítottam hogy nem. De az akkumulátor az UPS-nek csak egy eleme, itt az UPS az, ami áramszünet esetén terhelhető feszültséget szolgáltat.
Az adatlapon pedig W-ban van megadva a levehető teljesítmény, logikusan, mellette pedig hogy mennyi ideig tudja ezt a teljesítményt szolgáltatni.
Abban az esetben lenne célszerű az akkumulátor terhelhetőségére hivatkozni, ha az áramszünet esetén közvetlen tényleg csak egy relén át adná a feszültséget a hálózati csatlakozó aljzatokra.
Csakhogy az akkumulátorok egyenfeszültséget adnak le, ráadásul kisebbet, mint a hálózati feszültség, tehát a feszültséget meg kell növelni, illetve az egyenáramot 50Hz-es váltakozó feszültséggé kell alakítani. Ezeknek az átalakító "elemeknek" is vannak műszaki paramétereik, és nincs az előírva sehol sem, hogy pontosan annyival lehessen őket túlterhelni (az UPS műszaki adataiban fogalaltakhoz képest) mint amennyivel maga az akkumulátor is túlterhelhető.
Ezért én, főleg egy nyilvános fórumon nem fogok olyat mondani, hogy nyugodtan öcsém terheld a megadott műszaki paraméterek többszörösével az UPS-edet. Ha leég a háza/tönkremennek a gépei mindenképpen legalábbis erkölcsi felelősségem lesz.
Pontosan leírtam fentebb (nem gúnyosan, de műszakilag) hogy kétféleképpen keresheti meg a max terhelhetőséget, egyrészt tájékozódik mágánál a gyártónál, vagy a berendezést szétszedve az alkatrészek és a felépítés alapján kiszámolja mennyi a max terhelhetőség.

Csak értelemszerűen jó, ha köszönőviszonyban vannak; Ezekre írtam egy-egy szélsőséges példát is. Az UPS terhelhetőségének alakulását és méretezésének módját írtam le, nem állítottam, hogy a ráírt adathoz képest 160%-al való terhelés egészséges dolog (itt megkülönböztetünk pillanatnyi, rövid idejű és tartós terhelhetőséget, az adatlap az utóbbit tartalmazza), de az offline rendszerű UPS-ek sajátossága, hogy vonali üzemben durván túl lehet terhelni őket. Mielőtt ezt megkérdőjelezed, légyszíves nézz utána, hogy hogyan működik az offline UPS. Ez nem azt jelenti, hogy így kell méretezni, hanem azt, hogy normál vonali üzemben ennek a fajta UPS-nek nem gond a túlterhelés, példának okán az, ha egy monitor elindul az UPS-re kötve.

Látom, a "jóval túlterhelni" kifejezésed jelentése már a +60%-ot sem éri el, márpedig ha ez szerinted kb +30%, akkor arra meg nem kéne azt mondani hogy "jóval". Pontosan ezt írtam, hogy nem figyelsz oda eléggé arra amit írsz, ahogy fogalmazol, pedig látom, hogy dolgokkal tisztában vagy, csak nem tudod magad megfelelően kifejezni.
Ráadásképp azt is írod, hogy te a túlterhelést inkább rövid idejű intevallumra érted, nade a kérdező pontosan azt kérdezte, hogy mehet-e két gép egyszerre a szóban forgó UPS-ről.
Két gép pedig nem rövid intervallumú (pillanatyi) terhelés, hanem folyamatos.
Folyamatos.

Ez az a gyakorlati szempont, ami miatt lényeges volt elmondani ezt a dolgot.
Nem tudom, hogyan logikázod az én logikámat, de ha kifejtenéd, amire gondolsz, talán segíthetek.
Az pedig, hogy az alaplap kezelési útmutatója mit ír, egyrészt egy, az adott lapra épülő konfig fogyasztását célozza (vagy úgy gondoltad, hogy az üres alaplaphoz ajánl egy tápegységet? :think: ), másrészt nyilvánvaló (akár egészséges, akár marketing) túlzás.

Ez utóbbi tőled beidézett rész számomra értelmetlen.  A kérdező azt vetette fel, hogy az UPS választó miért nem kérdezte meg tőle hogy mekkora tápegységet használ. Leírtam hogy azért, mert őt nem érdekli hogy a felhasználó alul/túl méretezte a tápegységét, őt az érdekli, hogy a berendezése mennyit fogyaszt. Az alaplaphoz megkérdi a proci tipusát, plussz a benne levő fő fogyasztó egységeket.
Ma meggebedek se jövök rá milyen üres alaplapot beszélsz.

Ha a kötözkédésen kívül nincs további (értelmes?) mondanivalód, akkor szerintem ne erőltessük a további párbeszédet.

#1865 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 14. 15:53

Kedves mikk. Az, hogy folyamatosan te kötsz bele abba, amit írok, nem tűnik fel?
Olvasd el ismét, hogy mit írtam.
A fórum adta nyilvánosság felelősségéről nem szükséges kioktatnod, hidd el, tisztában vagyok vele egy ideje...
Tehát ismét leírom, mert látom, nehezen érted meg, hogy mire gondolok.
-Az offline UPS sajátossága, hogy online üzemben a bemeneti oldl a szűrőkön, relén, biztosítékon keresztül kapcsolódik a kimenetre. Ezek terhelhetősége olyan, hogy ebben az üzemmódban nem probléma az UPS pillanatnyi, rövid idejű, de az említett méretezés miatt akár tartósabb, akár 2-3x-os túlterhelése is (egy monitor degauss során képes ennyit letörni, mivel a problémakör innen indult el, a tartós üzemről nem beszélek). Így ebben az esetben az összes, online üzemben működő alkatrészre vonatkozik a túlterhetőség ténye.
-Akkus üzemben és a többi áramköri megoldásnál az UPS méretezése olyan, hogy bármelyik modell képes legyen leadni a papíron ráírt teljesítményt. Azonban a tervezés során nyilvánvaló okokból az elektronikát jelentős mértékben túl szokás méretezni, melynek nincs általános paradigmája, ez az adott területtől függ. Ez az üzembiztonságot és a pillanatnyi, erősen terhelő eseményekre adott hibátlan válaszért szükséges. Ezen felül működik egy védelem, mely jelen eszközökkel és ebben a környezetben nem igényel precíz belépést, ezért a védelem megszólalási küszöbe szóródhat 110-160% köré (tápegységek esetén, míg az UPS esetében nincs konkrét adatom, de mivel a biztosíték 130%+-20% körül szólal meg, ezért lehet sejteni). Ez a túlterhelés, noha nem garantált, nem káros az elektronikára akkor sem, ha nem pillanatnyi esemény, de nyilván nem is megfelelő üzemi körülmény tartós igénybevétel esetén.
-Az akku kapacitása az üzemidőt határozza meg, amit akkumulátorról képes nyújtani a berendezés. Erre hat rá az általad is említett átalakítás jósága, a saját működéshez szükséges hányad és egyéb üzemi körülmények. Semmi köze nincs a terhelhetőség alakulásához, csak jó, ha a nagyobb terhelhetőséghez elegendő üzemidő is tartozik. De te valamiért ezt a kettő dolgot nagyon összekötöd és állítod, hogy én írok ilyet-hol? Az akku szerepét a túlterhelhetőségben meg sem említettem...
-A túlterhelhetőség és a jóval szó elég szubjektív, de akkor álljon itt az én szubjektivitásom: 20%-ig enyhe túlterhelés, 50%-ig túlterhelés és e fölött erős ("jóval") túlterhelés. Szerintem nem Te döntöd el, hogy mire lehet azt mondani, hogy jóval, mivel ez szubjektív, de akármilyen elektronika esetén az 50% relatíve erős túlterhelés, a már említett tervezési elgondolások alapján is. Hülyeség ebben kötözködnöd :rolleyes: .
-

Idézet

Mire nem jössz rá, ha meg is gebedsz? Te írtad iszen...Te jó ég :omg:
És akkor az én mondandóm nem értelmes. Gratulálok. Ez igazán konstruktív hozzászólás volt. És ezek után szerinted vegyem komolyan, amit írsz?
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1866 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 14. 16:09

Mikk2000!

Mi a fa**on vitatkozol egy szakival?

1. Aki nem járatos a szakmában, és nincs gyakorlata abban, amit valahol, pl. műhelyben szerzett, NE KÖTEKEDJEN olyan emberrel, akinek több év van a hátamögött, ilyen pl. Didyman, és Én.

2. Az UPS által áthidalt időt, én NEM az adatlapokból saccolom, hanem megmérem a felvett teljesítményt, és a rendelkezésre álló akkukapacitásból kiszámolom.

3. A kötöttelektrolitos ólomakkuk 180A-el terhelhetőek max, és kapacitásuk ott, már csak 50%.

Szerkesztette: stol 2006. 01. 14. 16:16 -kor

#1867 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 14. 23:43

Idézet: stol - Dátum: 2006. jan. 14., szombat - 15:09

Mikk2000!

Mi a fa**on vitatkozol egy szakival?

Szia, azokból amit írt nem derült ki számomra hogy szaki lenne.
Egyébként nem kell izgulnod, mert mivel láttam hogy hiábavaló dolgokat ír, azt mondtam hogy nem óhajtom vele a párbeszédet folytatni. Ennek ellenére láttam hogy írt egy pár sort, de azt majd a többi fórumozó olvassa, ha akarja, bizonygassa nekik hogy mit tud és mit nem.

Mikk2000!
1. Aki nem járatos a szakmában, és nincs gyakorlata abban, amit valahol, pl. műhelyben szerzett, NE KÖTEKEDJEN olyan emberrel, akinek több év van a hátamögött, ilyen pl. Didyman, és Én.

Abból amit írsz az következne, hogy az összes szakember aki dolgozik valahol hudeszuper hudeokos.
A gyakorlat általában éppen az ellenkezőjét mutatja. Különös tekintettel pl a szervizekre.
Saját egyik volt munkahelyem példáján csak annyit hogy megjöve szabadságról csak én tudtam megoldani olyan dolgot amit a sok nagypofájú nem tudott. Pedig mekkora pofájuk volt és ott voltak már 5x annyi ideje mint én.
Tehát az, hogy ilyen meg olyan helyen dolgozott ennyi meg ennyi ideig, az úgy jöjjön le, hogy vele vitatkozva értelmes dolgokat nyilatkozzon.
Egyébiránt műszaki végzettségű vagyok és dolgoztam is műszaki területen, tehát ne minősítsd kötekedésnek azt, hogy kifejtem a véleményemet, amit ténylegesen megcáfolni ebben a hsz-edben sem tudtál, mert meg se próbáltad.

Nem tudom emlékszel-e, korábban itt a fórumon eszmecserét folytattunk, és a te általad elmondottakba több helyütt helyesbítést tettem, és mégse bonyolódtunk végehosszan eszmecserébe. Beláttad hogy amiket írtam abban igazság van, éppúgy én se vitattam olyan dolgokat, amiket nem tudtam de láttam hogy igazság van benne.
Kip-kop emlékszel? Hoppá hirtelen gondban lettünk hogy tényleg?

Mikk2000!
2. Az UPS által áthidalt időt, én NEM az adatlapokból saccolom, hanem megmérem a felvett teljesítményt, és a rendelkezésre álló akkukapacitásból kiszámolom.

Nem azt írod, hogy abból kell, hanem hogy te abból számolod. Már fogalmazni is nagyságrendekkel magasabb szinten és korrektebben tudsz mint akit védessz.
Az adatlap egyébként nem sacc, hanem tényleges műszaki adat.
A gyártó adja meg, aki a berendezést megtervezte, és legyártotta (legyártatta).
Ő az, aki vállalja a felelősséget a termék hibátlan és balesetbiztos (+tűzbiztos) működéséért, ezért olyan adatokat ad meg, amik betartása esetén a készülék hosszú ideig biztonságosan üzemeltethető.
Azt, hogy a ténylegesen felvett teljesítményt megméred, az egy jó dolog, az ügyfél pénztárcája kímélődik, ezt magam is írtam már tehát ez újdonságot számomra nem jelent.
Az hogy te az akkukapacitásból számolod a terhelhetőséget, az magánügyed, de azt azért tudod ügye, hogy ha pl tűz keletkezik az UPS-től, és kiderül, hogy az adatlapon megadott terhelhetőségen felül volt a tényleges terhelés, akkor azért büntetőjogi felelősséggel tartozva vállalnod kell a következményeket.
Annyira nem érdekel a dolog, de lassan azért birizgál hogy egy-két UPS gyártó céget megkérdezek mi a véleménye arról, hogy két magát szakembernek állító Úr nem a műszaki adatlap terhelhetősége alapján méretezi az Ügyfeleknek az UPS-eket. Ha még sokáig fogtok győzködni erről meg fogom lépni ezt a lépést, ami mind számotokra, vagy akár számomra is lehet hogy meglepetést fog okozni.
Végülis ennek a hsz-emnek a tizedéből már meg is lenne ez, úgyhogy...

Mikk2000!
3. A kötöttelektrolitos ólomakkuk 180A-el terhelhetőek max, és kapacitásuk ott, már csak 50%.

Tehát azt mondod, hogy ha az átalakító hatásfokától eltekintünk (...), akkor kb 8-9A az amit 230V-on le tud adni egy aksi úgy, hogy akkor csak a fele ideig tud szolgáltatni teljesítményt (és persze a fesz-átalakító elektronikai áramkör ezt elviseli).

#1868 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 01:59

Kedves Mikk2000!

Legalább vedd a fáradtságot arra, hogy kicsit visszaolvas mielőtt valakit lehordasz, teljesen alaptalanul. Akkor talán látnád, hogy nagyságrendekkel jobban ért a témához, mint Te, nem ír sületlenségeket, mint Te.
Én sokkal kevesebbet értek a témához, mint az a két úriember, akikkel vitatkozol, de annyit meg bőven, hogy mosolygásra késztessenek a hozzászólásid.

Kérek, ha komolyan érdekel Téged ez a téma, ez a topic, akkor vedd a fáradtságot és olvasd el még egyszer, gondolkozz el még egyszer Didyman válaszain.

Kérdezz bátran, vitatkozz keményen, de csakis szakmai alapon, ne úgy mint egy kuruzsló egy orvossal....

Sok sikert!

AMF.

#1869 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 02:17

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 0:59

(...)Én sokkal kevesebbet értek a témához, mint az a két úriember, akikkel vitatkozol, de annyit meg bőven, hogy mosolygásra késztessenek a hozzászólásid. (...)

Szia, amit írtál, abban egyetlenegy konkrét dolog sincs hogy mire alapozod a véleményedet.
Tehát jó lenne ha idéznél hogy szerinted mi baromság, és indokolnád miért.
Egyébként a hsz-ed nem több mint puszta oktalan fikázás...pont amilyennek minősíted az enyémet.

#1870 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 03:57

Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 2:17

Szia, amit írtál, abban egyetlenegy konkrét dolog sincs hogy mire alapozod a véleményedet.
Tehát jó lenne ha idéznél hogy szerinted mi baromság, és indokolnád miért.
Egyébként a hsz-ed nem több mint puszta oktalan fikázás...pont amilyennek minősíted az enyémet.

Itt példának okáért az utolsó mondatod. De sokkal inkább azért írom, hogy megértsd, mint azért, hogy alátámaszam az előző hozzászólásomat :

Idézet

Idézet

Idézet (stol @ 2006. jan. 14., szombat - 15:09)
Mikk2000!

Tehát azt mondod, hogy ha az átalakító hatásfokától eltekintünk (...), akkor kb 8-9A az amit 230V-on le tud adni egy aksi úgy, hogy akkor csak a fele ideig tud szolgáltatni teljesítményt (és persze a fesz-átalakító elektronikai áramkör ezt elviseli).

Stol itt azt írja, hogy ha nagy mennyiségű töltést veszel ki egy akkumulátorból rövid idő alatt(=nagy áram), akkor azt tapasztalod, hogy a kivehető töltés mennyisége, csak kb. fele annak, amit akkor tudnál kivenni az akkumulátorból, ha kisebb árammal terhelnéd(időegység alatt kevesebb töltést vennél ki)

Teljesen értelmetlen amit írsz: "....akkor csak a fele ideig tud szolgáltatni teljesítményt ...." mihez képest??? Most ha szemét lennék vsz. csak meg kéne várni erre a válaszod.

Tán ahhoz, képest, hogy ha 100% lenne a hatásfok??? na persze igen, csak ennek ugye semmi de semmi értelme, mert nagy terhelésnél nem 100% csak a fele...

Ha meg a kis terhelésű esetet hasonlítom össze az említett esettel, akkor meg nyílván nem fele az az idő, amíg a nagy teljesítményt le tudja adni, hanem sokkal kevesebb. Mert  ugye a nagy áramos esetben a kivehető energia durván 50%-a ahhoz képest amit a kis áramos esetben ki lehet venni, a rossz hatásfok miatt. Tehát pontosan mi is történik? A nagy áramú esetben nagy a teljesítmény felvétel, ráadásul kicsi a hatásfok, így az akkumulátorból a nagyáram melletti kivehető energiát nagyon rövid idő alatt veszi ki. (E=P*t). Míg a kis áramú esetben, jó hatásfok mellett, kicsi a teljesítmény felvétel, tehát a nagy áramú esethez képest több a kivehető energia, és ráadásul ezt kicsi teljesítménnyel történik, azaz jóval hosszabb ideig, képes leadni kis teljesítményt az akkumulátor. Nem fele 2X annyi ideig, hanem jóval tovább.....

#1871 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 09:26

Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jan. 14., szombat - 23:43

...

Idézet

Az hogy te az akkukapacitásból számolod a terhelhetőséget, az magánügyed, de azt azért tudod ügye, hogy ha pl tűz keletkezik az UPS-től, és kiderül, hogy az adatlapon megadott terhelhetőségen felül volt a tényleges terhelés, akkor azért büntetőjogi felelősséggel tartozva vállalnod kell a következményeket.

Hi!

Na, ezt nem írtam :D  Áthidalt időt írtam.

Idézet

Szia, azokból amit írt nem derült ki számomra hogy szaki lenne.
Egyébként nem kell izgulnod, mert mivel láttam hogy hiábavaló dolgokat ír, azt mondtam hogy nem óhajtom vele a párbeszédet folytatni. Ennek ellenére láttam hogy írt egy pár sort, de azt majd a többi fórumozó olvassa, ha akarja, bizonygassa nekik hogy mit tud és mit nem.

Abból amit írsz az következne, hogy az összes szakember aki dolgozik valahol hudeszuper hudeokos.
A gyakorlat általában éppen az ellenkezőjét mutatja. Különös tekintettel pl a szervizekre.
Saját egyik volt munkahelyem példáján csak annyit hogy megjöve szabadságról csak én tudtam megoldani olyan dolgot amit a sok nagypofájú nem tudott. Pedig mekkora pofájuk volt és ott voltak már 5x annyi ideje mint én.
Tehát az, hogy ilyen meg olyan helyen dolgozott ennyi meg ennyi ideig, az úgy jöjjön le, hogy vele vitatkozva értelmes dolgokat nyilatkozzon.
Egyébiránt műszaki végzettségű vagyok és dolgoztam is műszaki területen, tehát ne minősítsd kötekedésnek azt, hogy kifejtem a véleményemet, amit ténylegesen megcáfolni ebben a hsz-edben sem tudtál, mert meg se próbáltad.

Nem védem, de mindenkinek van egy kedvenc szakterülete. Nekem pl. a készülékek tápegysége. Ahol dolgoztam, ott munkamegosztás volt. Volt monitoros/TV-s-szaki, volt videós-szaki, meg én a tápos-szaki.
És, a hibamegállapítás után, csere-beréltük a javítandó készülékeket. Volt, amikor ketten javítottunk egy készüléket, mert nem volt kedve kínlódni a TV tápjával, de nem csak az volt a kínja. Ekkor hozzámkerűl, táp megjavít, bemér, és visszaadtam neki.
Az, hogy hogy rázódik össze egy csapat, az tőletek is függ. Hidd el, közös munkával, sokkal többre voltunk képesek, mintha egymás elől ráncigáltuk volna a javításokat, meg titkoltuk volna a technikákat.
Nagyon jó viszonyba kerűltünk a kollégákkal, már-már inkább családias hangulat honolt a szerivzben.

Idézet

Nem tudom emlékszel-e, korábban itt a fórumon eszmecserét folytattunk, és a te általad elmondottakba több helyütt helyesbítést tettem, és mégse bonyolódtunk végehosszan eszmecserébe. Beláttad hogy amiket írtam abban igazság van, éppúgy én se vitattam olyan dolgokat, amiket nem tudtam de láttam hogy igazság van benne.
Kip-kop emlékszel? Hoppá hirtelen gondban lettünk hogy tényleg?

Gondban vagyok, mert nem emlékszem rá, kérek linket, vagy idézetet. :rolleyes:

Idézet

Nem azt írod, hogy abból kell, hanem hogy te abból számolod. Már fogalmazni is nagyságrendekkel magasabb szinten és korrektebben tudsz mint akit védessz.
Az adatlap egyébként nem sacc, hanem tényleges műszaki adat.
A gyártó adja meg, aki a berendezést megtervezte, és legyártotta (legyártatta).
Ő az, aki vállalja a felelősséget a termék hibátlan és balesetbiztos (+tűzbiztos) működéséért, ezért olyan adatokat ad meg, amik betartása esetén a készülék hosszú ideig biztonságosan üzemeltethető.
Azt, hogy a ténylegesen felvett teljesítményt megméred, az egy jó dolog, az ügyfél pénztárcája kímélődik, ezt magam is írtam már tehát ez újdonságot számomra nem jelent.

Itt lehetne vitatkozni, ugyanis pályafutásom alatt, nagyon sok olyan készülékkel találkoztam, amik nem tudják biztosítani a rájuk írt paramétereket, ekkor én levakarom az eredeti címkét, és a ténylegesen mér eredményeket felírom rá. Ilyenek a Powercom, Mustek, és Centrallion termékei, de még sokat sorolhatnék.

Idézet

Annyira nem érdekel a dolog, de lassan azért birizgál hogy egy-két UPS gyártó céget megkérdezek mi a véleménye arról, hogy két magát szakembernek állító Úr nem a műszaki adatlap terhelhetősége alapján méretezi az Ügyfeleknek az UPS-eket. Ha még sokáig fogtok győzködni erről meg fogom lépni ezt a lépést, ami mind számotokra, vagy akár számomra is lehet hogy meglepetést fog okozni.
Végülis ennek a hsz-emnek a tizedéből már meg is lenne ez, úgyhogy...

Nyogodtan tedd meg, de ne az ACP-vel kezd, ugyanis az ő dokumentációjuknak speciel hiszek. ITt a gagyi taiwani cuccokról beszélek. A méricskéléseket azért végeztem, mert volt egy-két meglepetés azokkal a fent említett UPS-ekkel, a papíron méretezés után, hogy eleve el se bírták a konfigot, az már más kérdés, hogy se kvázi-szinuszos, se line interaktiv nem volt valójában.

Idézet

Én, ezt SE mondtam.
Az UPS-ek terhelhetőségének a "keresztmetszete" az ukkutól, a kimenetig folyamatosan szűkűl.
Én, csak akkuk max "indítóáramára" tettem megyjegyzést, ami szintén nagyon fontos egy UPS kapcsoló-üzemű inverterénél.
Az inverter hatásfokát se mondjuk 60-70%-nál nagyobbnak, de itt nem is hőveszteségről beszélek,hanem inkágg a gerjesztett elektromágneses térből adódó veszteségek, amik az inverter trafóján lépnek fel.
Akkuval sorban rakj egy kis ellenállású, nagy teljesítményű söntellenállást, és raja mérj szkóppal, és nagyon ,meg fogsz lepődni, ugyanis a mai inverterek 50-80A-es tűimpulzusokkal is beterhelhetnek egy akkunak.

Majd, ha még lesz kedvem, írok.

(Technikai szerkesztés)

Szerkesztette: didyman 2006. 01. 15. 13:29 -kor

#1872 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 09:31

Hogy mi lett a fórummotorral, aztat nem tudom.

#1873 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 09:58

Húúú! :respect:
Ti aztán jól felpőrőgtetek igy korán reggel! :cool:
Mások ilyenkor csak ébredeznek. :)
Ilyen hosszú hozzászolásokat rég nem láttam.
Egyéb hasznos dolgot nem tudok hozzátenni. ;)

Üdv
szabi
az internet vajon mi!? # Mire jó az ipad! # Mass Effect 2 vége
BF2 / Kép / BF3
1103hrs / 1042hrs / 66hrs

#1874 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 10:10

Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jan. 14., szombat - 23:43

Szia, ...

Kedves Mikk.

Két rövid dolog:
Az egyik, hogy számomra egyértelműen látszik, hogy szakmailag semennyire sem vagy tisztában elektronikai rendszerek alapvető tervezésével, netán kivitelezésének módjával sem. Nem fényezni akarom magam-én ezt tanultam pár évig és szakmailag tapasztalom ide s tova 16 éve (ami nem tökéletes tudást jelent, csak "valamit", ami alapján merek beszélni). Mélységesen nem érdekel, hogy nem tekintesz szakinak, szerencsére az ügyfélköröm, munkatársaim és a tanítványaim nem így gondolják.

A másik, hogy sehol sem ajánlottunk a névleges adatokat meghaladó tartós terhelésre UPS-t, pusztán érdemes tisztában lenni az UPS-ek képességeivel és a konfigurációk fogyasztásával. Enyhén demagógnak érzem az ezzel, a fórum felelősségével, az összeesküvés-elmélettel és az UPS-gyártókat megkereső leveleddel (előre borítékolhatom a hivatalos, szakmaiságtól mentes válaszukat) kapcsolatos mondataidat, de természetesen a Te dolgod, tégy úgy. Akár be is perelhetsz.

#1875 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 13:13

Idézet: stol - Dátum: 2006. jan. 15., vasárnap - 9:31

Hogy mi lett a fórummotorral, aztat nem tudom.

Idézet

Itt lehetne vitatkozni, ugyanis pályafutásom alatt, nagyon sok [ /QUOTE]olyan készülékkel találkoztam, amik nem tudják biztosítani a rájuk írt paramétereket, ekkor én levakarom az eredeti címkét, és a ténylegesen mér eredményeket felírom rá. Ilyenek a Powercom, Mustek, és Centrallion termékei, de még sokat sorolhatnék.

Itt eggyel tobb idezet zaras van, mint kene, emiatt szallt el.

#1876 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 13:30

Jó szemed van, köszi! :)

#1877 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 15:52

Amit stol belinkelt, az amugy tuti kis teszt, talán annyit lehetne hozzátenni, hogy ha jól olvastam, elative kevés eszközzel számoltak. Manapság pedig ugye divik a 2 DVD iró, vagy 1 iró+1 olvasó, több HDD, valag katódcső, venti, anyámtyúkja, kártyaolvasó, USB ketyerék hegyei, ami szépen rálapátol a fogyasztásra. Ettől függetlenül, egy JÓ 300Wos táp elvisz a mostani kommersz gépek közül gyakorlatilag bármit. Nagyobb tápot abból a szempontból érdemes csupán venni, hogy azonos terhelésen egy 450-500as táp kevésbé kinlódik, mint egy 300as, ergo kevesebb meleget termel, kevesebb zajt, és nagyobb az élettartama. Egyébként ekkora tápot maximum akkor van értelme venni, ha a géped atomira meg van terhelve mindenféle szirsz*rral. Nálam a 450es Enermax elvisz egy 3,06os P4et 2 giga rammal, 10 vinyóval, CDvel, SCSIvel, minden xarral együtt gyakorlatilag csont nélkül, és csak azért akarom a gépbe mégegy tápot, mert nem szeretnék több Y elosztót rákötözgetni, igyis ugy néz ki mint egy idegrendszer rajza :D
Olvasgatom itt mikk koma hozzászólásait, hát nemtom, egyelőre kissé megalapozatlan és féligazságokon alapuló, mindenféle innen-onnan összehordott agyalásnak tűnik a számomra, bár én se vagyok egy nagy villanyász. Amin megakadtam, az az, hogy "ha túlterheled az UPSt és tűz üt ki". Hát nemtom ő milyen UPSekkel van körülvéve, de én még olyat, amit annyira meg tudsz húzni, hogy kigyulladjon, még az életben nem láttam. Mondjuk az igaz, hogy a közelemben, jórészt APCk vannak, és a userek sem a mosógépet, hajsütővasat meg a villanyrezsót kötögetik rájuk :D

#1878 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 15:59

Ja, APC-ben van biztositek, amit levag, ha nagyon tulterheled.
Szoval kigyulladni nehezen fog.

#1879 Felhasználó inaktív   carcass 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 17:05

Gyerekek!
Ha az én kérdésem indította el a fentebbieket, akkor őszintén sajnálom. :respect:  :)
Viszont sokat tanultam belőle.

Szerkesztette: carcass 2006. 01. 15. 17:06 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal.Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA

Bravo

#1880 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 22:48

[quote name='ANTImatavFan' date='2006. jan. 15., vasárnap - 2:57']Itt példának okáért az utolsó mondatod. De sokkal inkább azért írom, hogy megértsd, mint azért, hogy alátámaszam az előző hozzászólásomat :[/quote]

[quote name='mikk']
Tehát azt mondod, hogy ha az átalakító hatásfokától eltekintünk (...), akkor kb 8-9A az amit 230V-on le tud adni egy aksi úgy, hogy akkor csak a fele ideig tud szolgáltatni teljesítményt (és persze a fesz-átalakító elektronikai áramkör ezt elviseli).[/quote]

[quote name='ANTImatavFan' date='2006. jan. 15., vasárnap - 2:57']
Stol itt azt írja, hogy ha nagy mennyiségű töltést veszel ki egy akkumulátorból rövid idő alatt(=nagy áram), akkor azt tapasztalod, hogy a kivehető töltés mennyisége, csak kb. fele annak, amit akkor tudnál kivenni az akkumulátorból, ha kisebb árammal terhelnéd(időegység alatt kevesebb töltést vennél ki)

Teljesen értelmetlen amit írsz: "....akkor csak a fele ideig tud szolgáltatni teljesítményt ...." mihez képest??? Most ha szemét lennék vsz. csak meg kéne várni erre a válaszod.

Tán ahhoz, képest, hogy ha 100% lenne a hatásfok??? na persze igen, csak ennek ugye semmi de semmi értelme, mert nagy terhelésnél nem 100% csak a fele...

Ha meg a kis terhelésű esetet hasonlítom össze az említett esettel, akkor meg nyílván nem fele az az idő, amíg a nagy teljesítményt le tudja adni, hanem sokkal kevesebb. Mert  ugye a nagy áramos esetben a kivehető energia durván 50%-a ahhoz képest amit a kis áramos esetben ki lehet venni, a rossz hatásfok miatt. Tehát pontosan mi is történik? A nagy áramú esetben nagy a teljesítmény felvétel, ráadásul kicsi a hatásfok, így az akkumulátorból a nagyáram melletti kivehető energiát nagyon rövid idő alatt veszi ki. (E=P*t). Míg a kis áramú esetben, jó hatásfok mellett, kicsi a teljesítmény felvétel, tehát a nagy áramú esethez képest több a kivehető energia, és ráadásul ezt kicsi teljesítménnyel történik, azaz jóval hosszabb ideig, képes leadni kis teljesítményt az akkumulátor. Nem fele 2X annyi ideig, hanem jóval tovább.....[/quote]

Szia!

Most én vigyorgok :)
A lényegi vita tárgyában ami kialakult nincs kifogásolni valód.

Stol tett egy állítást, amit nem cáfoltam meg, lévén nem ellenkezett ellene az igazságérzékem, de ezt lefordítottam arra a témára, melyről szó van, nevezetesen ha (ha!) valaki a megadott maximális teljesítményen túl terheli  az UPS-ét, akkor az aksi szemszögéből nézve az általa írt 50%-os akkukapacitás hogy jön le.
Mint kiderülhetett a fenti írásaimból ha valamit hülyeségnek tartok azt kerek perec megmondom, itt viszont ezt a mondatomat én (én) inkább kérdésnek érzem mint állításnak.
Egyébként jó irányban tapogatóztam szvsz, mert nem azt mondtam hogy 2x annyi lesz a terhelhetőségi idő, hanem fele annyi.
Mindössze annyi történt hogy erre a "kérdésre" te regáltál és nem stol.
Egyébként ezt valóban elnéztem, vagy nem gondoltam át, mert ez eddig is nyilvánvaló volt, ezt alá is tudom támasztani pl. pont a szóban forgó UPS műszaki adataival :

2.4 minutes (300 Watt)
13.9 minutes (150 Watt)

Tehát nem lineáris az összefüggés az idő, és a leadott teljesítmény között, hanem szinte exponenciálisan (sacc!) romlik.
Ez az én hibám, valóban! :)

Viszont ebben a megvilágításban ez plussz adalék, visszatérve a kérdező UPS-re, tehát akkor nem csak az a gond, hogy a megadott maximális teljesítményen túl terheli az UPS-ét akkor veszélybe sodorja mind maga, mind mások biztonságát, de azzal hogy két gépet köt rá akkor (sacc! thx antimatav) lesz 20 mp-e a két gépen található megnyitott dokumentumok elmentésére és a gép leállítására. Mondjuk ezt könnyű kipróbálni, de én nem tenném.

Kár hogy a lényegi kérdésben nem foglaltál állást, és jössz nekem ilyen mellékzöngével.

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.