HWSW Informatikai Kerekasztal: UPS - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPS Értékeld a témát: -----

#2161 Felhasználó inaktív   kibic 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 16. 19:39

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 16:46

Feszultseget ketfelekepp tudsz merni, uresen, vagy terhelt allapotban.

Uresen (amikor a multimetert siman az akku 2 sarujara dugod) a cellazarlatos akkunal is megvan a 12V.
Terhelve (amikor rakotsz egy fogyasztot, es annak a labait mered) viszont ez leesik boven 10V ala is.

Nyilvan amikor halozatrol megy a szunetmentesed, akkor a PowerChute az ures allapotot tudja merni, a szunetmentes naponta lefuto ontesztje viszont egy pillanatra raadja a terhelest, es ugy nezi meg, hogy jo-e az akku.

Konnektorbol lehuzva/Runtime Calibration alatt milyen ertekeket mutat a PowerChute?
Akkor ugyanis a terheles melletti feszultseget latod.

Az emlitett értékek a kalibrálás alatti mérés induló eredményei, ezt a run-time dolgot nem is lehet hálózat alatt csinálni, hiszen az áthidalt időt méri. Szóval száz szónak is egy a vége, az UPS tudja a megadott futásidőt, mi baja van az akkuval? Tennék bele másikat, mert van, de utálom hogy ilyen macerás, és lehet hogy feleslegesen dolgozom. Világitson az a led, ha mint UPS teszi a dolgát.

#2162 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 05. 17. 07:15

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 14:43

Az UPS az akkuk feszultsege alapjan mondja meg, hogy lemerult, vagy sem, illetve cserelni kell, vagy sem.

Egyelore meg nem hasznalodott el teljesen a 2 eves akkud, de mar csokken a feszultsege, emiatt jelzi uresnek.
Ha egy megadott feszultseg ala esik, mert annyira zarlatos, akkor fog kigyulladni a replace battery lampa. Erre lassan szamithatsz is.

Csak aztan ovatosan az akkuk kiszerelesevel, mert a FETek hutese feszultseg alatt van teljesen aramtalanitottnak latszo allapotban is, nehogy lefoldeld a csavarnyuzoval, mint ahogy nekem sikerult.

Sebaj, legalabb szagerto kollega megkuzd a napi betevo soreert :cool:

:D
Ebben a tekintetben ez az APC modell egy állat. Az akkukra a sarut beszerelt állapotban nem tudod felrakni, csak hihetetlen kétrét görnyedéssel, de ha a sarut előtte rárakod, az akkut tartó fémnyelv óhatatlanul hozzáér mindenhez, legelőször a FET-ek bordájához és a házhoz...
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2163 Felhasználó inaktív   uwel 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 17. 20:01

Hello!!!
Egy Fiskars márkájú PowerServer névre hallgató UPS-em van, csak az a kis probléma vele hogy nem találok hozzá progit amivel a gépre tudom kötni meg a hátoldalán lévő kapcsolók beállítását sem tudom!!!
Ha valaki tud segíteni annak nagyon örülnék, ha esetleg szimpatikusabb az emil címem akkor: storm5@freemail.hu, vagy itt a fórumon!!!
Előre is köszönöm!!

#2164 Felhasználó inaktív   Stockton_ot 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 19:18

Sziasztok!

Tudnátok nekem ajánlani 450W-os Chieftec APFC-s táphoz UPS-t.

#2165 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 23. 12:44

Kéne egy kis segítség.

Nekem nem UPS kéne, hanem egy túlfeszültség védő elosztó. Olyan 5k környékén. Nem számítógéphez kellene, hanem egy pénztárgéphez. Egy zárlat miatt, feszültséglökés tette tönkre. 30k volt a javítás :reklamacio:.

Milyen tulfeszültség-védő elosztót ajánlotok? Egyáltalán Mi a különbség ezek között?  :think:
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#2166 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 23. 13:21

Idézet: Stockton_ot - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 19:18

Sziasztok!

Tudnátok nekem ajánlani 450W-os Chieftec APFC-s táphoz UPS-t.

Adatlapját megnézed!

Szinuszos kimenetű kell neked! (shine wave)
~20ezer HUF környékén találni ilyet.

#2167 Felhasználó inaktív   teamtom 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 20:43

Uraim, azt hiszem, segítségre van szükségem.

A jelenség:
1. 6 éve lakunk ebben a lakásban (függöfolyosós társasház), a hálózattal gond még nem volt, bár a vezetékek eléggé elöregedettek lehetnek, és az sem lehetetlen, hogy a földelés sincs rendesen bekötve a konnektorokba
2. az utóbbi öt-hat napban az egész lakásban rendszeresen, de felismerhető szabályszerűség nélkül pislognak a lámpáink (el-elhalványodnak), és nincs összefüggés bizonyos fogyasztóink ki-bekapcsolásával
3. naponta, másfél naponta a feszültségcsökkenés eléri azt a mértéket, hogy a napközben bekapcsolt gép restartol (időnként egymás után többször is), néha csak az ADSL modem fagy be (leszakad, aztán gondolom már nem bír újrakapcsolódni). Ezen csak a hálózatból kihúz-újrabedug segít, attól újra működik
4. méréseim szerint a feszültség minimuma 200V körül van, max. 225V, de a pislogáskor nem csökken 1-2%-nál többet, a gép restartot pedig még nem sikerült fesz.mérővel elkapnom

A kérdéseim:
1. lehet-e a jelenség a szolgáltató hibája? (egy-két szomszédnál érdeklődtem, ők nem észleltek pislogást)
2. lehet-e az elöregedett vezetékek hibája, vagy valamilyen lakáson belüli rendellenesség? ez esetben egy villanyszerelő mit tud tenni?
3. egy UPS megoldja-e a gondot? (annak nem kell szabályos földelés a működéshez?)
4. Egyéb ötlet, javaslat?

Köszönettel:
teamtom

#2168 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 00:08

Gyanusan tul oregek a vezetekek, illetve a villanyora kornyeki biztositok, es zarlatosak.

Nalunk hasonlo tunetek voltak az alattam lako nyugdijasnal (lampa villodzas, TV ki/be), aztan a vegen ki is gyulladt a villanyoraszekrenyeben az egyik 20+ eves megszakito. :eek:

Helyedben megnezetnem villanyszerelovel, de surgosen.

#2169 Felhasználó inaktív   keeper2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 06:54

Nekem APC BACK ES 350GR szünetmentesem van, ami hivatalosan max. 225W-ot tud leadni, ellenben, a gépem eszközei max. 300-350W-ot vehetnek fel, mégis az a furcsa, hogy indításkor vagy jól megterhelt gépnél sosem problémázik a szünetmentes, ellenben néha, amikor semmi különös nem történik rajta, csak megy önmagában és semmit sem csinál, a szünetmentes gondol egyet és elkezd sípolni, ami a leírás alapján túlterhelést jelent, ezt csak akkor hagyja abba, ha egy kis időre kikapcsolom őt. Az érdekes, hogy ha nem kapcsolom ki, akkor is működik tovább órákon át, csak sípol idegesítően. Nem értem a helyzetet, hiszen, ha a túlterhelés a probléma, akkor bekapcsoláskor, vagy amikor a lehető legtöbb eszköz ki van használva, akkor mindenképp kellene sípolnia, nem csak akkor amikor nyugisan megy jó ideje a gépem (van olyan is hogy naponta sípolni kezd, de van, hogy hónapokig mellőzi). Nem tudja valaki az okát? Mindenesetre, kapcsolóhiány miatt egy túlfeszültségvédőt a szünetmentes túlfeszvédő csatlakozóján keresztül táplálok, de ha jól tudom, ez nem befolyásolhatja a túlterhelés kérdését.
Már gondoltam arra is, hogy le kellene cserélni más típusra, viszont ennek a nagy testvére elég drága, és csak 325W az is, ellenben egy centralion blazer 800VA a leírás alapján 480W-ot tud leadni és mégis csak 2/3-a az ár. Tud valaki a blazer-ekről véleményt mondani? Tudom, hogy az apc a csúcsmárka, de a centralion mennyire megbízható hosszú távon? Már láttam más típusból elfüstölt, biztosítékot lecsapó és egyéb szünetmenteseket, nem szeretném, ha netán pont a védelmi egység tenné tönkre a gépem.

Egy hülye kérdés, ráadásul láttam, volt is pár szó róla korábban, de a centralion az line interactive, míg az apc esetében nem is találtam meg ezt a típusjellemzőt. Nem tudja valaki megmondani, az apc melyik típusú, ill. egy linket adni, ahol írnak ezekről a típusokról, melyik mire való? Nekem csak az otthoni gépemhez kellene, szeretném biztonságban tudni, illetőleg max 2-3 perces áramkimaradásokat korrigálni (általában csak pár másodperc). Esetleg még néhány dolgot rákötve (netmodem, monitor)
Arról sehol sem olvastam, hogy maga a szünetmentes mennyit fogyaszt, tehát, ha nem számoljuk a rajta keresztül átmenő áramot, akkor a szünetementes működésére, a szivárgásra, stb. mennyi áram mehet el egy hónapban?

#2170 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 07:15

A földelés rendben van? nem azért sipákol esetleg, mert földelési problémát talált?
Centralion az árához mérten nem egy csúcs, nem szeretjük :) . Van, ahol elmegy évekig, van, ahol csak a nyűg van vele, nem kellően gyors az átkapcsolás pl, ami elég nagy probléma.
A Back ES sorozat offline elvű UPS.
Az UPS üzemi fogyasztása pár Watt-re tehető, nem tesz ki jelentékeny hányadot.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2171 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 08:32

Idézet: keeper2 - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 6:54

...

És, a géped nem eszik 300-350W-ot, a 300W-ot is max a monitorral együtt érné el. ;)

#2172 Felhasználó inaktív   Stockton_ot 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 14:39

Idézet: stol - Dátum: 2006. máj. 23., kedd - 13:21

Adatlapját megnézed!

Szinuszos kimenetű kell neked! (shine wave)
~20ezer HUF környékén találni ilyet.

Az is jó ami szimulált színuszhullámot (Simulated sine wave) állít elő?

#2173 Felhasználó inaktív   keeper2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 07:30

Idézet: stol - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 7:32

És, a géped nem eszik 300-350W-ot, a 300W-ot is max a monitorral együtt érné el. ;)

Tudom, hogy annyit nem fogyaszt (a monitor nincs most rákötve a szünetmentesre mindenesetre), de ahogy kiszámoltam egy teljesítmény kalkulátor oldalon, ez a gépem elvi maximális fogyasztása (monitor nélkül)(már ha helyesek ott az adatok). Ha ennyit fogyasztana folyamatosan, akkor egyértelműen nem bírná sosem a szünetmentesem, sőt, talán még az 500-as is kevés volna neki, viszont valószínűleg néha túllépheti a 225W-os határt (egy másik hivatalos leírás szerint viszont csak 200W, jó lenne, ha a világ különböző részeiben is ugyanazokat az adatokat adnák meg ugyanazon termékhez) már és azért jön az a kellemes folyamatos sípolás.

Didyman: utánanéztem, és a centralionnál az átkapcsolási időt 2-6 ms-bam határozzák meg a weblapjukon, míg az apc-nél tipikusan 5ms, max 8ms van megadva, tehát elvileg hasonló értékeket produkálhat. Emellett, a centralion vonali interaktív, míg az apc, mint említetted offline. Ráadásul, mint utánnaolvastam, eléggé elriasztó dolgokat írtak az offlineról
"De mivel a kimenő feszültség nem stabil, ezért a kimenő feszültség mindig a bemenő feszültséggel egyenlő. Éppen ez az off-line UPS-ek negatívuma, minthogy negatívum az is, hogy az áramátalakító által létrehozott váltóáram csak megközelítőleg szinuszoid alakú"
Persze, akkor is az apc a legmegbízhatóbb márka, sőt, a garanciájuk is igen jó, egy tönkrement surge arresthez telefonáltam a gari ügyben, nem nekem kellett vinnem, hanem ők kijöttek érte, sőt, nem javítani vitték, hanem már hozták is a cserét, meg sem nézték a garlevelet, stb.
A centralion a profi szervizben garis, ők javítani szoktak, nem házhoz menve olyan 1 hét alatt.
Ellenben az ár is lényeges lenne, mert az apc es 500-at nettó 19ért, míg a centralion 800-at  nettó 13ért kapom meg (plusz fa).
Ezen kívül még szóba jöhetne powercom black knight és mercury, ám ezekről elég rossz véleményem van, hoztak már vissza többet, ami pl. füstölt, stb.

#2174 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 13:30

Idézet: Stockton_ot - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 14:39

Az is jó ami szimulált színuszhullámot (Simulated sine wave) állít elő?

Nem.

#2175 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 13:34

Idézet: keeper2 - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 7:30

Tudom, hogy annyit nem fogyaszt (a monitor nincs most rákötve a szünetmentesre mindenesetre), de ahogy kiszámoltam egy teljesítmény kalkulátor oldalon, ez a gépem elvi maximális fogyasztása (monitor nélkül)(már ha helyesek ott az adatok). Ha ennyit fogyasztana folyamatosan, akkor egyértelműen nem bírná sosem a szünetmentesem, sőt, talán még az 500-as is kevés volna neki, viszont valószínűleg néha túllépheti a 225W-os határt (egy másik hivatalos leírás szerint viszont csak 200W, jó lenne, ha a világ különböző részeiben is ugyanazokat az adatokat adnák meg ugyanazon termékhez) már és azért jön az a kellemes folyamatos sípolás.

Didyman: utánanéztem, és a centralionnál az átkapcsolási időt 2-6 ms-bam határozzák meg a weblapjukon, míg az apc-nél tipikusan 5ms, max 8ms van megadva, tehát elvileg hasonló értékeket produkálhat. Emellett, a centralion vonali interaktív, míg az apc, mint említetted offline. Ráadásul, mint utánnaolvastam, eléggé elriasztó dolgokat írtak az offlineról
"De mivel a kimenő feszültség nem stabil, ezért a kimenő feszültség mindig a bemenő feszültséggel egyenlő. Éppen ez az off-line UPS-ek negatívuma, minthogy negatívum az is, hogy az áramátalakító által létrehozott váltóáram csak megközelítőleg szinuszoid alakú"
Persze, akkor is az apc a legmegbízhatóbb márka, sőt, a garanciájuk is igen jó, egy tönkrement surge arresthez telefonáltam a gari ügyben, nem nekem kellett vinnem, hanem ők kijöttek érte, sőt, nem javítani vitték, hanem már hozták is a cserét, meg sem nézték a garlevelet, stb.
A centralion a profi szervizben garis, ők javítani szoktak, nem házhoz menve olyan 1 hét alatt.
Ellenben az ár is lényeges lenne, mert az apc es 500-at nettó 19ért, míg a centralion 800-at  nettó 13ért kapom meg (plusz fa).
Ezen kívül még szóba jöhetne powercom black knight és mercury, ám ezekről elég rossz véleményem van, hoztak már vissza többet, ami pl. füstölt, stb.

No, ne ezen spóroljunk.
A Centra átidalási idelye vicc.
Gyakorlatban, 15-50ms, ezt meg is lesheted szemmel, amikor kihúzod az UPS-t, és teszemazt egy izzó van rákötve.
Nomeg, a Centrában hangyafasznyi, 4Ah-ás akku lapúl.
Venni kell egy régi APC-SMART-ot. Bele új akkut, és örökéletű...

#2176 Felhasználó inaktív   keeper2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 18:16

Idézet: stol - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 12:34

No, ne ezen spóroljunk.
A Centra átidalási idelye vicc.
Gyakorlatban, 15-50ms, ezt meg is lesheted szemmel, amikor kihúzod az UPS-t, és teszemazt egy izzó van rákötve.
Nomeg, a Centrában hangyafasznyi, 4Ah-ás akku lapúl.
Venni kell egy régi APC-SMART-ot. Bele új akkut, és örökéletű...

Miután az előző hozzászólást megírtam, akkor láttam, hogy van az apc back es sorozatnak egy új tagja a 700-as személyében, ami hirtelen nagyon szimpatikus is lett. APC Back-UPS ES 700VA
Igaz ugyan, hogy másfélszeres az ára, mint amit eredetileg terveztem, de legalább tényleg jó minőségű, valószinűleg szólok is a cégnél jövő héten, hogy szerezzék be, úgyis van belőle egy importőrnél.
Amit viszont nem értek, az az, hogy a leírás alapján a hullámforma Stepped approximation to a sinewave, ami, ha jól értem, lépcsős közelítésű szinusz hullám, ám gondolom, ez is offline mint a kistesói, ellenben a lépcsős közelítés nem a vonali interaktívokra jellemző?
Valamint azt írtják, csereaksik száma 1. Ez remélem azt jelenti, hogy ennyit mellékelnek hozzá, lévén, a 350-esbe is nekem kellett behelyezni az aksit, és nem azt jelenti, hogy ha netán a késöbbiekben ki kell cserélni az aksit, majd mégegyszer ki kell, akkor már többször nem lehet benne cserélni, csak új készüléket venni.

#2177 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 18:52

Idézet: keeper2 - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 19:16

Valamint azt írtják, csereaksik száma 1. Ez remélem azt jelenti, hogy ennyit mellékelnek hozzá, lévén, a 350-esbe is nekem kellett behelyezni az aksit, és nem azt jelenti, hogy ha netán a késöbbiekben ki kell cserélni az aksit, majd mégegyszer ki kell, akkor már többször nem lehet benne cserélni, csak új készüléket venni.

Uj APC-knel biztonsagi okokbol kulon van az akku modul a dobozban, neked kell behelyezni uzembehelyezeskor.

2-3 ev mulva regi akku modul kivesz, uj berak.
Vagy ha sporolni akarsz, akkor szetszeded az akku modult, es hasonlo akkukat epitesz be, mint ami gyarilag benne volt, majd modul vissza a szunetmentesbe.

Legalabb nem olyan maceras akkut cserelni bennuk, mint a regiekben.
(Lenne egy indiszkret kerdesem a szagerto kollegahoz: sikerult visszavarrni a tevedesbol amputalt labat a betegnek?)

Szerkesztette: nyunyu 2006. 05. 26. 19:18 -kor

#2178 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 15:23

Csitt! csitt! :Đ Csak 3 fet kukkant el, ez nagy mák, szóval csak fél láb lett levágva :D

#2179 Felhasználó inaktív   teamtom 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 23:12

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 1:08

Gyanusan tul oregek a vezetekek, illetve a villanyora kornyeki biztositok, es zarlatosak.

Nalunk hasonlo tunetek voltak az alattam lako nyugdijasnal (lampa villodzas, TV ki/be), aztan a vegen ki is gyulladt a villanyoraszekrenyeben az egyik 20+ eves megszakito. :eek:

Helyedben megnezetnem villanyszerelovel, de surgosen.

Köszönöm a választ!

Villanyszerelő megnézte a villanyóra környékét, meghúzott pár csavart, amperszagot nem érzett sehol, műszert nem használt (mondván, hogy ahhoz az elágazások dobozait fel kellene nyitni, tapétát szaggatni, stb.)
Az izzók ugyanúgy pislognak, a gép ugyanúgy restartol, én meg kifizettem 6500 Ft-ot :(

Azt a probléma felvetéskor elfelejtettem írni, hogy a lakásban "hibrid" vezetékezés van, régi alumínium  (ahol a szgép is van), és 1-2 éve cserélt réz a lakás egyik felében. A központi biztosítéktábla is "friss". Az izzók az újrahuzalozott lakásrészben is villognak, és sajna az új vezetékeken (konnektorokon) keresztül táplált gép is restartol, hosszabbítóval kipróbáltam.

Azóta kiderült, hogy a társasházban van még legalább egy lakás, ahol azonos gondokkal küzdenek (izzópislogás + szgép restart), tehát biztosnak látszik, hogy nem lakáson belüli a probléma, hanem a társasházba vezetett egyik fázissal lehet a gond, a sorstárssal valószínüleg osztozunk ezen (kettővel felettünk lakik).

Amíg villanyszerelő nem látja, ill nem hozza rendbe a hálózatot, egy UPS vásárlásához szeretnék tanácsot kérni.

Nem szeretnék sokat költeni, ha lehet brt. 20000 alatt,
400 Wattot (a jelenlegi gép tápja) + ADSL modemet kellene védenie az restartot okozó fesz.csökkenéstől naponta többször
A monitort gondolom ebbe nem kell belekalkulálni (?)

Ez az UPS milyen?

infosec zenergy station 3000-600va ge

Üdvözlettel és köszönettel:
Csákányosi Tamás

#2180 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 28. 06:27

Huh. Miféle villanyszerelő az olyan, aki arra nem hajlandó, hogy a feszültségingadozást a villanyóránál közvetlen betápra csatlakozva is kimérje és megállapítsa, hogy a probléma házon belül, a szerinte macerásan elérhető elosztódobozokban van és a tűzvédelem érdekében azonnali átkábelezést javasoljon, vagy az EON-t kell noszogatni, hogy a hálózat kilép a tűréséből? És ezért elkér 6500Ft-ot. Kontár. A helyedben joggal reklamáltam volna.
Adsl modemnek trafós a tápja? Ahhoz illenék szinuszos UPS. Használt APC Smart, új akukkal, olcsóbb és tartósabb, mint ezek a vackok.

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.