HWSW Informatikai Kerekasztal: UPS - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPS Értékeld a témát: -----

#551 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 08. 17. 10:06

No.

9Ah 12V-os savazott akku/UPS-el egy 220/60W-os izzó 45 percig az fullos, vagy részben fullos eredményt jelent :confused:
Elköltöztem :-)

#552 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 17. 17:25

Idézet: Rive - Dátum: 2004. aug. 17., kedd - 11:06

No.

9Ah 12V-os savazott akku/UPS-el egy 220/60W-os izzó 45 percig az fullos, vagy részben fullos eredményt jelent :confused:

Hi!

Ha nemrég savaztad, akkor igen.
Kell egy pár töltés-kisütés ciklus, amíg eléri max kapacitását.

Amúgy, ha 9Ah, akkor sacc 1 óráig kell adnia 9A terhelőáramot, ami 108W teljesítményt jelent 12V-on.

#553 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 18. 07:16

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 17., kedd - 18:25

Hi!

Ha nemrég savaztad, akkor igen.
Kell egy pár töltés-kisütés ciklus, amíg eléri max kapacitását.

Amúgy, ha 9Ah, akkor sacc 1 óráig kell adnia 9A terhelőáramot, ami 108W teljesítményt jelent 12V-on.

Én úgy számoltam, hogy a 60W-os izzót úgy nagyjából 1-1+1/4 óráig kellene vinnie. Wh alapján, mínusz veszteségek...

Következő kérdés: a savszintet érdemes utólag csesztetni? Változik feltöltött/kisütött állapotban?

#554 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 18. 15:00

Idézet: Rive - Dátum: 2004. aug. 18., szerda - 8:16

Én úgy számoltam, hogy a 60W-os izzót úgy nagyjából 1-1+1/4 óráig kellene vinnie. Wh alapján, mínusz veszteségek...

Következő kérdés: a savszintet érdemes utólag csesztetni? Változik feltöltött/kisütött állapotban?

Hi!

A sav minimálisan párolog, ha jó az elektronika, és 13,8V kapocsfesznél megállítja a töltést.
Én rá szoktam néha tölteni, mert én ráhagytam 3mm-t a cellák fölé, én úgysem billegtetem az UPS-t.

#555 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 10:27

Megint egy kérdés :)

Az UPS-ekben használt akku ezek szerint annyiban különbözik a standard autóakkutól, hogy kevesebb ampert bír és valami kötőanyaggal itatják fel a savat?

_Elvileg_ használható lenne autóakku?

#556 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 12:15

Idézet: Rive - Dátum: 2004. aug. 23., hétfő - 11:27

Megint egy kérdés :)

Az UPS-ekben használt akku ezek szerint annyiban különbözik a standard autóakkutól, hogy kevesebb ampert bír és valami kötőanyaggal itatják fel a savat?

_Elvileg_ használható lenne autóakku?

Természetesen, csak 50 óra alatt töltebé újra, és hüvelykújomnyi vastag kábel kell a bekötéshez.

#557 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 17:17

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 23., hétfő - 11:15

Természetesen, csak 50 óra alatt töltebé újra, és hüvelykújomnyi vastag kábel kell a bekötéshez.

De miert kell olyan vastag kabel? Nincs szabalyozva, hogy az akksibol mennyi aramot vehet fel? Ez igy nekem nem tiszta. Maximalis kabelmeret csak akkor kellene, ha pl. 100A szeretnenk felvenni.

PeppeR
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#558 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 08. 23. 17:55

:offtopic: Pepper: Real Ibiza (Chilling You Softly)?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#559 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 18:32

Haaaa, didyman!  :help:

Azért kell, mert a vékony kábélen sok feszültség esik, és az UPS már rögtön akár akku kimerülést jelezne.

30A-nél egy mezei 1,5-es kábelen akár 1-3 volt is eshet.

#560 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 19:25

Najó, de a nagyobb kapacitású akksit nem fogja nagyobb árammal tölteni az UPS így minden nélkül, nyelni meg pláne nem fog belőle többet :p Őőő...Mi haaa? :D Hmmm? :)
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#561 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 22:53

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 23., hétfő - 11:15

Ez biztos? Nem akarja majd az UPS nagyobb arammal tolteni a sok Ah-as aksit,  amitol meghal a toltoelektronika? Regebben tobb helyen olvastam, hogy ilyet nem lehet, mert tonkre megy az UPS? Nekem pl APC Smart UPS 1400 van, ebbe 2 db 12V 18Ah-as aksi, amit kb 3 ora alatt feltolt teljesen. Ezek szerint ha ezek helyett mondjuk 2 db 55Ah-as aksit hasznalnek akkor azt is feltoltene 9-10 ora alatt.
:confused:  (Az a baj, hogy az elektronikaval a Maxwell-egyenletek szintjen tiszaban vagyok, de gyakorlati ismereteim a nullahoz konvergalnak....)

Nem ertem miert kellene vastagabb kabel, mert az csak akkor kene ha nagyobb lenne a toltoaram mint az erdeti aksinal, akkor gondolom meg az lenne amit irtam(tolot aramkor kaput), tehat ha u.a a toltoaram, mint  az erdeti aksiknal akkor (szerintem) jo az eredeti kabel is.

Stol Mester, ha idod engedi irjal errol par sort.

#562 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 23. 23:22

Talan az okbol kene csak a vastagabb kabel, mert ugye a nagy aksi nem fer be az UPS-be, igy hosszabb kabel kell? Es mivel hosszabb kell, a kabel vastagsagval lehet a kabel ellenallasat u.a az ertekre hozni, mint az eredetie... Akkor mondjuk 2-szer hosszabb kabelhez sqrt(2), azaz kb masfelszer nagyobb keresztmetszetu kabel kell. (u.a az anyagbol termeszetesen). Ha ez van akkor mar ertem :) 

#563 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 24. 06:07

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2004. aug. 24., kedd - 0:22

Talan az okbol kene csak a vastagabb kabel, mert ugye a nagy aksi nem fer be az UPS-be, igy hosszabb kabel kell? Es mivel hosszabb kell, a kabel vastagsagval lehet a kabel ellenallasat u.a az ertekre hozni, mint az eredetie...   Akkor mondjuk 2-szer hosszabb kabelhez sqrt(2), azaz kb masfelszer nagyobb keresztmetszetu kabel kell. (u.a az anyagbol termeszetesen). Ha ez van akkor mar ertem :) 

Így, ahogy mondod!

A töltőáram, pedig szvsz nem fogy növekedni, mivel az akku-k kapocsfesze teljesen megegyezik.

#564 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 24. 07:44

Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 24., kedd - 7:07

A töltőáram, pedig szvsz nem fogy növekedni, mivel az akku-k kapocsfesze teljesen megegyezik.

Hümm. A belső ellenállásuk viszont jóval kisebb :think: Igaz, ez lényegtelen :idea:

A dolog ugyanis arra akar kievezni, hogy egy autóból berhelt generátor/dinamó+szabályzó kombót felrakni valami szélkerék mögé -> ez töltené az akkut, amiből meg az UPS csinálná a delejt.
'Dög' UPS olcsó, csakúgy, mint pl. egy régi kocsiból bontott dinamó. A szélkerékhez meg 'csak' vas kell...

Persze, olyan UPS kell, amelyik elindulni is hajlandó eleve meglevő hálózati feszültség nélkül is.

Szerkesztette: Rive 2004. 08. 24. 07:45 -kor

#565 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 24. 08:00

Rive, micsoda ötlet, hallod :D :D :D
-Hű, mid van, skodablokk? -Nem vazze, UPS! :Đ -és repülni is tud? :Đ
Persze, hogy lényegtelen elég széles tartományban, ha a töltés áramgenerátoros vagy impulzus, ha a kapocsfesz egyezik, nem lehet baj belőle.

#566 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 24. 17:48

Idézet: didyman - Dátum: 2004. aug. 23., hétfő - 16:55

:offtopic: Pepper: Real Ibiza (Chilling You Softly)?

Az bizony! Nekem nagyon bejon. De mondhatnam meg az air-t, nightmares on wax, the aphex twin, adam f... Huhh, micsoda zenek!

Magyar vonatkozasban megemlitenem meg a BRAINS-t is, de ez ingkabb raggie. De nagyon ott van...

PeppeR
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#567 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 24. 18:31

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2004. aug. 23., hétfő - 22:22

Talan az okbol kene csak a vastagabb kabel, mert ugye a nagy aksi nem fer be az UPS-be, igy hosszabb kabel kell? Es mivel hosszabb kell, a kabel vastagsagval lehet a kabel ellenallasat u.a az ertekre hozni, mint az eredetie...   Akkor mondjuk 2-szer hosszabb kabelhez sqrt(2), azaz kb masfelszer nagyobb keresztmetszetu kabel kell. (u.a az anyagbol termeszetesen). Ha ez van akkor mar ertem :) 

Ezt kifelejtettem! Pedig mikor meg auto hi-fi-ztem, hanyszor kellett elmagyaraznom. Szerencse, hogy figyeltek. Mea culpa!

PeppeR

#568 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 24. 18:43

:offtopic: Cafe Del Mar, de nem csak a maiak, hanem a '94-es első kiadás, aminek még nincs is "verziószáma". Nem is merem megemlíteni Neked, hogy mik vannak rajta... :)
Aztán dZihan'n'Kamien, Butterfly Dawn, Orientation, Elucidations..Matenda, TiT, hajjaj... :D

#569 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 24. 19:43

Ha lesz vegre adsl-em, akkor mindnek utanna nezek. De nagyon erdekel a goa is. Noyse is bejon (azt hiszem igy kell irni), pedig az igen-igen kivulallo.

A felsorolasombol nekem (is) kimaradt sok zene. Zlone-syrup, the system drumm&bass, van egy boduletes 1ora idotartamu nme click mixem is, röyksopp, essential, ed rush & optical, kruder & dorfmaister. A nemet eloadok tobben vannak. Volt kinnt ismeros aki behozta oket, sot meg az emlitett nme mixbe is kozremukodott.

De ne offoljunk tobbet! Gyere maganba, vagy nyissunk a sziget-en egy topicot! De szolj, ha mar megnyitottad!

PeppeR

#570 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 08. 24. 20:42

Goa is, nagyszerű. Noyse, igen, így kell írni :) .
Topiknéven még gondolkozok, majd írok :) . Addig is nézelődj a goa.hu/forum -on és az slsk.org -on ;) .

Kábelhossz-így érthető a dolog. Erre én sem gondoltam :rolleyes: :)
Felraktam az SOSUPS-től leszedett PC 5-öt és naccerűen kezeli az UPS-em! Kiderült, hogy 93-as a kicsike :) . De egy marha jó kis progi és nem túl bonyolult az UPS-hez csatlakozás sem. Igazi 5 csillag az SOSUPS csapatnak!

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.