Idézet: Fresi - Dátum: 2006. jan. 28., szombat - 0:03
Jól érzem, hogy ezek nem otthoni árkategóriában vannak?
Egy home user mit tehet? Egy ilyen meg egy szünetmentes csak véd valamit, jó nem a nagy ellen, hanem kisebb tüskék (vagy iylesmik nem vagyok villamosmérnök) ellen. Azok mégis gyakoribbak nem?
1-2 szintu vedelem nelkul elvileg nem engednek uj hazat epiteni...
1. szint dolga az, hogy az elektromos/tavkozlesi/TV/stb halozatot lefoldelje abban a pillanatban, ahogy bevag a villam.
Maga a szikrakoz parezer voltig nem vezet, de egy villam tobbtiz kV-s feszultsege atuti a ket femtuske kozti levegot, es a kepzodo plazma vezetni kezd, ezzel partiz V-re leesik a fellepo tulfesz.
2. szintet meg villamharitonak hivjak, amit jo vastag drottal lefoldelnek.
Az a dolga, hogy elvezesse a villam energiajat a foldbe, minel rovidebb uton, keves elagazassal. (Villam eseteben nem mukodnek Ohm torvenyei, akkora aramok vannak rovid ideig)
Ezek a hazat ert kozvetlen villamcsapastol vedenek, ami nagyon ritka. (~10-20 villamcsapas/km2/ev az itthoni statisztika...)
Az ezalatti szintek a villamok masodlagos hatasaitol vedenek.
Masodlagos hatas alatt a zivatar eseten fennallo elektromagneses ter okozta jelensegek tartoznak. (ez sul ki villam formajaban...)
Ha egy hazba tobb alternativ kabelhalozat is be van kotve (marpedig be van, 1. villany, 2. telefon, 3. kabelTV...), es ezek kozul vmelyik nem a fold alatt halad, akkor a zivatar elektromagneses tere miatt feszultseg lesz a kulonbozo kabelhalozatok kozott, es ha ez eler egy szintet, akkor ott aram fog folyni, akar akarja a kozos vegberendezes, akar nem.
Ezert kell a tulfeszvedo minden olyan kutyu ele, ami tobb halozatra csatlakozik (TV, fax, szamitogep, modem...), valamint a felsobb szintek altal letort villam maradekat elnyelni.
Hej, de regen vizsgaztam mar villamvedelembol, jegyzeteimet meg nem tudom, hova raktam.

Ha nagyon nagy zagyvasagot irtam, kossetek bele nyugodtan. Azert van a forum.
Szerkesztette: nyunyu 2006. 01. 28. 09:34 -kor