HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#181 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 13. 18:07

Idézet: cili111 - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 16:12

Sziasztok. Én is gépvásárlás előtt állok. Már egy hónapja bújom az adatlapokat, olvasom a fórumokat, üzletekbe járok. A katalógusadatok + ár alapján a P850-es lehetne a befutó, de valami nem stimmel. A dpreview.com - talán a legjobb ebben a témában - eléggé ellentmondó véleményeket közöl, és a bemutatott fotók (igaz, kis méretben) nem meggyőzőek ott sem. Sőt, egy-két teljes méretű képet is lehet látni, hát sem színben, sem élességben nem jók - bár a fórum többi tagja dicséri: "beautiful pictures", "great shots"és hasonlók, de szerintem csak udvariasságból. Valójában egy 20 ezres géppel is kellene tudni ilyet lőni.

Arra hamar rájöttem, hogy "tökéletes" gép csak egymillió körül létezik :-). Valamit mindig kihagynak valamelyikből, pl. a P880-nál az bosszant, hogy jóval rövidebb zoom-ja, és nincs benne time-lapse mód, meg hát 25 ezerrel több (az Mpixel-nél !). Mintha a gyártók összebeszéltek volna a bosszantásunkra...

Úgy tűnik, várni kell egy kicsit, amíg tisztázódik, mi a helyzet macy gépével, vagy megjelenik egy tényleg gáncsnélküli gép barátságos áron. A nyári fotószezon még messze van...

Pana FZ5, FZ20 vagy FZ30.

#182 Felhasználó inaktív   eddie 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 18:23

Idézet: NiCE - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 18:07

Pana FZ5, FZ20 vagy FZ30.

Zajos, zajosabb, még zajosabb. Annyira jó gép lenne az FZ30, csak az az érzékelő amit bele pakoltak. Bár ha kis zajú érzékelő lenne a gépben, akkor sok embert szerintem elgondolkodtatna, aki belépő szintű DSLR-t vesz.

#183 Felhasználó inaktív   alexha 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 19:05

Idézet: macy - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 16:35

Hát igen elég elszomorító a helyzet. Komolyan a barátnőm Canon PowerShot A520-a szebb képeket csinál. Ha belegondolok hogy frankón buktam egy 100-ast... Öl az ideg.

csere egy dx6490-re? :D  Jó képeket csinál...
Polak-Węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki.
ASUS P5Q-Dlx; Core 2 duo E8400 ; 2x2GB DDRII 800MHz Kingmax Mars RAM; ASUS EAH4850 512MB; Philips 200S4SS/00 TFT LCD; Chieftec 400W GPS-400-AA-101A PFC; Genius 5.1 HT; Pentax K10D

#184 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 19:25

Idézet: eddie - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 19:23

Zajos, zajosabb, még zajosabb. Annyira jó gép lenne az FZ30, csak az az érzékelő amit bele pakoltak. Bár ha kis zajú érzékelő lenne a gépben, akkor sok embert szerintem elgondolkodtatna, aki belépő szintű DSLR-t vesz.

Mutass nekem ezeken a tesztképeken zajt.

#185 Felhasználó inaktív   eddie 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 21:54

Idézet: NiCE - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 19:25

Mutass nekem ezeken a tesztképeken zajt.

Üdv!

FZ4-es gépem van. ISO400-on hosszabb záridővel olyan, mintha smirglire fényképeznék. Kis érzékelő kis pixelméret sajnos (pixelméret). Ha esik az eső és kiraksz egy vödröt és egy poharat ugyanannyi időre, akkor a vödör több vizet gyűjt össze (Canon-ék is hasonlóan magyarázzák). ISO64-en egész jó képe van a zajt tekintve. Elégedett vagyok ezzel a géppel. Tudom a korlátait, majd ha lesz rá keret, akkor benevezek egy dslr-re.

Az ISO400-as gyaloghidas képen 100%-ban nézve azért fel lehet fedezni egy keveset.
Ennek a kérdésnek a megítélése csak attól függ, hogy mi a felhasználási terület. Mik az igények. Kis méretben nézve vagy kinyomtatva nem hiszem, hogy sok gondja lenne egy ilyen képnek. Ha kritikusabb szemmel vizsgáljuk, akkor már van baja. A legtöbb kép ISO80-as nappali fényben készült, azok tettszenek is. Ha már azokkal is gond lenne...

Ezt azért érdemes megnézni:
FZ5 ISO100
Minolta Maxxum 5D ISO100
A kék háttéren a magentás grízes valami, vagy a bábu zöld talpa közötti különbség például. Ez a különbség persze 100%-ban jön ki a legjobban. Kisebb méretben már nem annyira feltűnő.

A Minolta zajban kicsit gyengébb is mint a Canon gépek, amiket nem nagyon lehet ezen a területen lekőrözni (szerintem). A dslr-ek ISO800-1600-nál olyan zajosak mint ezek a gépek ISO64-100-nál. Igen, más kategória, csak viszonyítási alapként hoztam fel. Viszont ha rövid záridő kell, gyenge fénynél, akkor jól jön a kisebb zajú magasabb ISO érzékenység.

A lényeg az, hogy a jó témát nem az 1 milliós gép fogja meglátni, hanem a fotós. A gép csak egy eszköz a képkészítéshez. A varázstabletta (utolsó bekezdés a fő gondolat, ami nagyon igaz)

Üdv,
eddie

Szerkesztette: eddie 2005. 10. 13. 22:17 -kor

#186 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 13. 22:20

úgy mondanám, hogy nem rosszabb, mint a többi gép a kategóriájában
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#187 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 00:45

Idézet: eddie - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 22:54

...

Most ugye nem a DSLR-ekhez akarod hasonlítani?
Más fórumon láttam, hogy a Fuji S9000-hez hasonlították, és az FZ30 élesebb képeket csinált, picit zajosabb volt talán, de alig látszik, az élesség különbség viszont látszott.
Csomó képet láttam FZ30-cal készítve, és a használók (nem ma kezdték) egytől egyig azt mondják, hogy a zaj egyáltalán nem zavaró, egy nem dslr géptől teljesen normális. Viszont volt probléma pár géppel, lehet, hogy amikor komolyabb zajról beszélnek, akkor hibás gépekről van szó. Vagy csak kötekednek, mert vmibe bele kell kötni, különben veszélybe kerül a dslr-ek hírneve.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#188 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 08:05

Még egy kicsit a zajról, kompaktról, DSLR-ről: nyaralásunk idejére sikerült kölcsönkérni egy Fuji S7000-et a feleségemnek, hogy tudjon ő is fényképezni. Így módomban állt összehasonlítani a képeket az én képeimmel, amik Canon 20D-vel készültek. A képek javáról papírképet is készíttettem, 10x15-ös méretben. A papírképeken ebben a méretben - ha eltekintünk a két gép eltérő színvilágától - alig tapasztalható különbség, gyakorlatilag elhanyagolható, úgy a zaj, mint az élesség tekintetében. A DSLR előnye ott jelentkezett, ahol - mint ahogy feljebb már írtátok - kevés a fény, vakuzni nem szabad, vagy túl nagy a bevilágítandó terület. Ilyen esetben bátran lehet ISO400-at, ISO800-at állítani. Nagyméretű papírképeknél természetesen előjönnek a különbségek,  vagy olyan esetben is, ha az eredeti képet erősen vágni kell, esetleg annyira, hogy a maradék már 100%-os, vagy ahhoz közeli lesz. 

Szerk: mindezt azért írtam le, mert a fentiek alapján úgy látom, az esetek többségében a zaj nem akkora probléma, persze nyilván mindenki törekszik olyan gépet választani, ahol a zajt kordában lehet tartani.
Más kérdés, hogy azokban az esetekben, ahol a hatása jobban látható, nagyon bosszantó tud lenni.

Szerkesztette: Thrawn 2005. 10. 14. 08:13 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#189 Felhasználó inaktív   cili111 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 14. 09:40

Macy képeinek helyes megitéléséhez pontosabban kellene tudni, hogy milyen beállításokat használt egy-egy képnél. Így csak találgatni lehet, hogy ha rossz valamelyik kép, akkor mitől. A telés képek kicsit tejfölösnek tűnnek, de, mint írta Macy, az objektív koszos volt (!). Talán egy kicsit módszeresebb próbával többre jutnánk (többesszámot írok, hiszen jópáran szeretnénk azt, hogy a P850 jól vizsgázzon, mert akkor mi is belevágunk? - és Macy sem csalódik).

Amúgy nem tetszik, hogy immár több, mint két hónapja a piacon van a gép és "szakértő" még nem tesztelte, nem találunk mérvadó tesztképeket. Mintha kivárnának?

Már az e-bay-en is megjelent a gép (igaz, Amerikában), 2 darab felbontatlan, 1 G Kingston SD kártyával 460 dollárért (ez mintegy 377 €, ami nagyon jó ár, mert a boltokban errefelé 430-490 €). Egy francia oldalon grafikonok találhatók az átlagár alakulásáról: amíg a pl. Canon A620, vagy az Ixus 700 1-3 %-ot emelkedett az elmúlt hónapban, addig az FZ20 5%-ot, az FZ30 7%-ot, a P850 kb. 3%-ot esett. Persze ez spekuláció, remélem, nem jelent semmi rosszat a P850 fogadtatásáról.

Addig is, hajrá Macy, szisztematikusan ess neki a próbának, és derüljön ki, hogy csak rossz oldalon nézted a leírást :-))

#190 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 09:55

Idézet: eddie - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 22:54

A Minolta zajban kicsit gyengébb is mint a Canon gépek, amiket nem nagyon lehet ezen a területen lekőrözni (szerintem).

A zaj dolog egy kicsit ennél összetettebb, mint ahogy leírod. Először is nem mindegy, hogy aktuális képeket nézel vagy pedig csak a grafikonokat ami a zajszintet méri. Ha tisztán a grafikonokra hagyatkozol akkor valóban nagyon jól állnak a Canon gépek, de azért érdemes megnézni (meg fogsz lepődni), hogy egy Nikon D50 vagy a Fuji S3-as mire képes szakavatott kezekben (a szakavatott kéz fontos!!!). Amit még sokan kihagynak a számításból az az, hogy a Canonok beépített zajszűréssel rendelkeznek, míg sok gép ezt meghagyja a felhasználónak, csak sok teszt ezt nem veszi figyelembe, ráadásul azt sem, hogy zaj és zaj között is különbség van. Nem mindegy, hogy úgynevezett szines zaj van, vagy pedig szimplán csak szemcsés a kép, ugyanis ez utóbbi sokkal kellemesebb az előbbinél, mégha több is van belőle. Ja és hogy mégjobban megkavarjak itt mindent, az sem mindegy, hogy hány megapixeles a gép, ugyanis ha többet csökkentesz a méreten, annál kevésbé látszik a zaj.

#191 Felhasználó inaktív   macy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 11:31

Idézet: cili111 - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 10:40

Macy képeinek helyes megitéléséhez pontosabban kellene tudni, hogy milyen beállításokat használt egy-egy képnél. Így csak találgatni lehet, hogy ha rossz valamelyik kép, akkor mitől. A telés képek kicsit tejfölösnek tűnnek, de, mint írta Macy, az objektív koszos volt (!). Talán egy kicsit módszeresebb próbával többre jutnánk (többesszámot írok, hiszen jópáran szeretnénk azt, hogy a P850 jól vizsgázzon, mert akkor mi is belevágunk? - és Macy sem csalódik).

Amúgy nem tetszik, hogy immár több, mint két hónapja a piacon van a gép és "szakértő" még nem tesztelte, nem találunk mérvadó tesztképeket. Mintha kivárnának?

Már az e-bay-en is megjelent a gép (igaz, Amerikában), 2 darab felbontatlan, 1 G Kingston SD kártyával 460 dollárért (ez mintegy 377 €, ami nagyon jó ár, mert a boltokban errefelé 430-490 €). Egy francia oldalon grafikonok találhatók az átlagár alakulásáról: amíg a pl. Canon A620, vagy az Ixus 700 1-3 %-ot emelkedett az elmúlt hónapban, addig az FZ20 5%-ot, az FZ30 7%-ot, a P850 kb. 3%-ot esett. Persze ez spekuláció, remélem, nem jelent semmi rosszat a P850 fogadtatásáról.

Addig is, hajrá Macy, szisztematikusan ess neki a próbának, és derüljön ki, hogy csak rossz oldalon nézted a leírást :-))

Köszi a biztatást  :) Nyakamba veszem a várost, keresek valami okos embert hátha tud segíteni.
-Gigabyte GA-MA56S-S3 * AMD 64 X2 6000+ * Kingmax 2x2GB DDR2 * Sapphire HD 2600XT 512MB * Audigy2 ZS * Creativ Inspire T5400-

#192 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 12:06

Ajánlom elolvasni a mostani HWSW hírt: itt!  :eek:
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#193 Felhasználó inaktív   Twelve 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 12:21

Idézet: eddie - Dátum: 2005. okt. 13., csütörtök - 19:23

Nekem FZ5 van és egyáltalán nem mondanám zajosnak, legalábbis nem zajosabb mint akármelyik másik hasonló kategóriájú kompakt. Magas iso értéken tényleg zajos tud lenni de melyik nem? Ha neked ennyire zajosnak ezek vegyél DSLR-t de kompaktoktól jobbat ne várj.
Én tökéletesen meg vagyok vele elégedve bátran ajánlom másnak is.
Magasabb árkategóriában FZ30-ra szavazok.

#194 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 12:48

Melyik most a legolcsóbb DSLR gép?

#195 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 13:35

Idézet: NiCE - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 13:48

Melyik most a legolcsóbb DSLR gép?

Alsó kategóriában nagy különbségek nincsenek:
Nikon D50, Canon 350D, Olympus E-300/500, Pentax Ist DS (?)

#196 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 13:57

Megérkezett a diákhitel végre, így nagyon happy voltam, mert végre megvehetem az FZ30-at. Nade először is órám van az egyetemen, arra be kell ülni, 2 órá várakozás tehát...
Letelt az idő, így hát indultam is megkeresni a legolcsóbb helyet (Japánban vagyok, tehát nem olyan egyszerű a dolog). Találtam egy egész olcsó helyet (2-2,5 óra után, Akihabara-ban), vegyük meg! Előveszi azt a gyönyörű lila (vagy milyen) dobozt, amiben az a gyönyörűséges szerkezet van. Menjünk fizetni! Odaadom a bankkártyámat, majd 2 perccel később közli, hogy a bank visszautasította a tranzakciót :mad:
Afene, ok, merre van CityBank automata (itt ugyanis szinte csak abból lehet pénzt kinyerni európai kártyával). Ööö... nem tudja. Elirányított valahova, ahol nem CityBank automata volt. Betoltam a kártyát, kapásból kiköpte. Najó... hát kérdezzük meg a pénzváltót. Van 15-20 perc gyaloglásra egy posta, ami 19-ig van nyitva, mondta mindezt 18:40kor. Uccu neki, 8 perc alatt odaértem. Betolom a kártyát, hát nem kiköpi?! :mad:
Hmm... volt egy hely, ahol egyik barátom vett fel pénzt, nézzük meg! Odamentem a környékére, de... hol a francban van?!?!?! Nem találom! OK, utolsó lehetőség, irány Shinjuku! Bankban egyik automatánál egyik bazinagy logo: VISA Electron. Oh, mindjárt megtérek kereszténynek! Vagy inkább mégsem... ez is kiköpte... :mad: :mad: :mad:
Hazajöttem, és beszéltem a szüleimmel. Tanácsukra megnéztem a vásárlási, kpfelvételi limitemet az interbankon: áááááááááááááááááááááááááááááááááá, túl alacsony volt az árhoz képest, vááááááááááááááááá!!!!!!!!!! 5 óra gyaloglás után nincs a kezemben a gép :(
De átállítottam a limitet, és holnap végre enyém lesz a nem is olyan kis drágasssszzzzág :)

Szerkesztette: zomgwtf 2005. 10. 14. 13:58 -kor

Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#197 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 14:46

Idézet: saen - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 14:35

Alsó kategóriában nagy különbségek nincsenek:
Nikon D50, Canon 350D, Olympus E-300/500, Pentax Ist DS (?)

Itt-ott még a 300D is felbukkan.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#198 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 14:50

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 15:46

Itt-ott még a 300D is felbukkan.

Ha talál az ember 300D-t, érdemesebb azt megvenni, mint az FZ30-at?
Van a Canon-ban is kézremegés kompenzáció?

#199 Felhasználó inaktív   hamond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 14:55

Idézet: NiCE - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 13:50

Állványnak hivják  :D  :D

Amúgy nincs.

#200 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 14. 15:27

Idézet: NiCE - Dátum: 2005. okt. 14., péntek - 15:50

Hogy érdemesebb-e? :think:  :confused: Nem egy súlycsoport. Csak hát ha megveszed a kittet, akkor felkészülhetsz a további kiadásokra. Valamilyen tele mindenképpen kell hozzá. Nem beszélve a 300D körül elég nagy vihart kavaró meghibásodásokra. :(

Stabilizátor nem a vázban, hanem az IS jelölésű objektívekben van.

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.