HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2321 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 16. 21:01

Szóval ha a 7900-es max felbontása alatt fotózok pl: 2592 x 1944 akkor" tökéletes képeket tudok csinálni? Valamint ez a gép nagyon jó választás?

Üdv
szabi
az internet vajon mi!? # Mire jó az ipad! # Mass Effect 2 vége
BF2 / Kép / BF3
1103hrs / 1042hrs / 66hrs

#2322 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 16. 21:37

Idézet: szabi - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 22:01

Szóval ha a 7900-es max felbontása alatt fotózok pl: 2592 x 1944 akkor" tökéletes képeket tudok csinálni? Valamint ez a gép nagyon jó választás?

Üdv
szabi

A max. felbontásban is van két állás legalább, egy kevésbé és egy jobban tömörített. A tömörítés adatvesztéssel jár, ezért a kisebb tömörítésű adja a jobb eredményt. Tökéletes kép nem létezik, legfeljebb jó és kevésbé jó, a gép amilyen feladatra csinálták azt jól tudja. Mondok egy példát: leszáll tőled 25 méterre egy sólyom te a 114mmel nem tudod elfogadhatóra megcsinálni, míg én a Panámmal 432mm-el igen. Tehát nem madarak fotózására készült elsősorban. De nyilván gondolom nem is arra veszed.

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 16. 21:46 -kor

#2323 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 22:38

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 21:37

A max. felbontásban is van két állás legalább, egy kevésbé és egy jobban tömörített. A tömörítés adatvesztéssel jár, ezért a kisebb tömörítésű adja a jobb eredményt.
Ahogy nézegettem az eddigieket, valószinű, hogy a legkissebb tömörítésen használnám. Kiindulva abból amit a samsung csinál.

Idézet

Tökéletes kép nem létezik, legfeljebb jó és kevésbé jó, a gép amilyen feladatra csinálták azt jól tudja. Mondok egy példát: leszáll tőled 25 méterre egy sólyom te a 114mmel nem tudod elfogadhatóra megcsinálni, míg én a Panámmal 432mm-el igen. Tehát nem madarak fotózására készült elsősorban. De nyilván gondolom nem is arra veszed.
Ez a része amit nem igazán értek. 
Abból kellene kiindulni, hogy home user aki 50-60e forintot elköltene gépre, de ha ennyit rászánok akkor szeretném tudni, hogy ennyiért az elérhető legjobbat vettem.
Nyilvánvaló, hogy nem tudom felvenni a versenyt egy drága géppel, de nem is akarom.
Amit akarok az 50-60e -ért a legjobb. Bizom benne, hogy a 7600-7900 páros valamelyike ez.

Üdv
szabi

SZERK: Annyit kell korrigálni, bocs a sok szerkesztésért, de laptopon kicsit nem irok jól.

Szerkesztette: szabi 2006. 03. 16. 22:42 -kor

BF2 / Kép / BF3

#2324 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 16. 23:13

Idézet: szabi - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 23:38

Abból kellene kiindulni, hogy home user aki 50-60e forintot elköltene gépre, de ha ennyit rászánok akkor szeretném tudni, hogy ennyiért az elérhető legjobbat vettem.

De jó is lenne, ha az élet ilyen egyszerű lenne ;) Nincs olyan általánosan, hogy legjobb, az tőled függ. Mik az igényeid, és mennyid van rá. Másoknak más igényei vannak, ezért lehet, hogy nekik más gép jó.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2325 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 16. 23:15

"aki 50-60e forintot elköltene gépre, de ha ennyit rászánok akkor szeretném tudni, hogy ennyiért az elérhető legjobbat vettem"

Nincs olyan hogy 50-60ezernél ez a gép a legjobb, de semelyik árban nincs. Mindegyik gépbe más más opciók vannak, kisebb nagyobb mértékben különböznek a vevőnek kell eldönteni hogy azok az opciók amik a gépben vannak használhatók e a számára. De ezt előre nem létezik hogy meg lehet állapítani. Én igazán értek a gépekhez de én sem tudom csak bizonyos használat után hogy ez a gép illik e énhozzám vagy nem.

#2326 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 16. 23:45

" Bizom benne, hogy a 7600-7900 páros valamelyike ez."

Na ez a helyes megközelítés, mert üzletben még én sem tudok annyi ideig foglalkozni egy géppel hogy a valódi tudása előjöjjön. Régen én a Bizományikban vadásztam nagy tudású de olcsó gépekre, és soha nem vettem rosszat. Mert míg elektronikus filmes gépről 5 perc alatt meg lehet állapítani hogy jó e, addig egy olcsóbb digitálishoz is több óra kell.

#2327 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 09:13

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 23:45

" Bizom benne, hogy a 7600-7900 páros valamelyike ez."

Na ez a helyes megközelítés, mert üzletben még én sem tudok annyi ideig foglalkozni egy géppel hogy a valódi tudása előjöjjön. Régen én a Bizományikban vadásztam nagy tudású de olcsó gépekre, és soha nem vettem rosszat. Mert míg elektronikus filmes gépről 5 perc alatt meg lehet állapítani hogy jó e, addig egy olcsóbb digitálishoz is több óra kell.
Végül azt hiszem jó lesz nekem valamelyikük, a többit csak akkor tudom, ha probáltam, kézbevettem, első benyomás stb.  :)

Idézet: zomgwtf

De jó is lenne, ha az élet ilyen egyszerű lenne  :)
Jó lenne  :)  nem ez az első, hogy azt hiszem könnyü választani, de mégsem.
Szerintetek, a 7600-7900 valamelyikét ha rádugom a gépre, van e olyan beállítás, hogy a képe felvehető, látható a gépen. A memóriakártyára tud videot rögzíteni, a sz.gépre esetleg?
Cimborám fuji finepix 3500 gépén van olyan, mód, hogy usb-re dugva webcameraként funkciónál és fel lehet venni a gépre amit lát.

Üdv
szabi
BF2 / Kép / BF3

#2328 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 09:29

Idézet: szabi - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 13:56

SZERK: Néztem tesztképeket az emlitett canon-ról, azért van ami meglepi.
Lehetséges, hogy túl sokat várok egy 50-60e kategoriás géptől?

Üdv
szabi

Ez minimum 200-as iso-val készült, nem mérvadó. Ha a képminősége érdekes, akkor a lehető legkevesebb iso-val kell fényképezni.

Kompaktban nem sok értelme van a megapixel mániának (az érzékelő átmérő dologhoz kapcsolóan), ugyanis nem csak a több vagy kevesebb képzajhoz van köze.

A nagy zoomátfogású, kompakt méretű optikának kellene kiemelkedően nagy pixelsűrűségű érzékelő igényeinek megfelelő részletes képet vetítenie, ami sok esetben már egy 6-8 megapixeles aps-c szenzoros gép optikájának is kihívás. Van egy nem elhanyagolható szűk keresztmetszet tehát az optikában is aminek ismeretében a felbontás növelése sajnos marketingfogássá degradálódik.

#2329 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 11:06

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 9:29

Ez minimum 200-as iso-val készült, nem mérvadó. Ha a képminősége érdekes, akkor a lehető legkevesebb iso-val kell fényképezni.

Nekem éppen az a problémám, hogy általában a legkisebb ISO-val készülnek a tesztképek. A dpreview ugyan minden elérhető ISO-val tartalmazza a szokásos csendéletet, viszont a gép "üzemszerű" használatához közelebb álló kültéri képek legtöbbször a legalacsonyabb ISO-val készülnek. Ami nem baj, ha mellette ott lennének a magasabb ISO-val készült képek is. Akkor a leendő tulaj láthatná, hogy ugyan van mondjuk ISO400 vagy 800 a gépen, de ne várja tőle az ISO50, 80, 100 mellett lőtt képek minőségét. Így viszont picit átverésnek érzem a tesztképeket, amikor a gép csak a legjobb arcát mutatja.

Szerkesztette: Thrawn 2006. 03. 17. 11:13 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2330 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 11:14

Analóg gépembe mindig azt mondták a boltban, hogy vegyek nagy iso számú filmet, mert szebbek a képek. Digitnél nem ugy kellene lenni, hogy nagyobb iso jobb kép?
Mert amit irtatok az alapján nem ez jön le.
Egyébként, minek raknak akkor bele iso 400-800 lehetőséget, ha azzal rosszabbak a képek?

Idézet

Kompaktban nem sok értelme van a megapixel mániának (az érzékelő átmérő dologhoz kapcsolóan), ugyanis nem csak a több vagy kevesebb képzajhoz van köze.

A nagy zoomátfogású, kompakt méretű optikának kellene kiemelkedően nagy pixelsűrűségű érzékelő igényeinek megfelelő részletes képet vetítenie, ami sok esetben már egy 6-8 megapixeles aps-c szenzoros gép optikájának is kihívás. Van egy nem elhanyagolható szűk keresztmetszet tehát az optikában is aminek ismeretében a felbontás növelése sajnos marketingfogássá degradálódik.
Szóval amit feljebb irtam, az áll, hogy eggyel alacsonyabb felbontáson fotózva jobb lehet a kép minősége?

Üdv
szabi

Szerkesztette: szabi 2006. 03. 17. 11:16 -kor

BF2 / Kép / BF3

#2331 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 11:41

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 12:06

viszont a gép "üzemszerű" használatához közelebb álló kültéri képek legtöbbször a legalacsonyabb ISO-val készülnek.

Ami gépeket eddig én néztem, mindegyiknél volt magas iso-s tesztkép is. Ja és nemcsak DSLR-eket szoktam nézni :)

#2332 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 11:50

Idézet: szabi - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 11:14

Analóg gépembe mindig azt mondták a boltban, hogy vegyek nagy iso számú filmet, mert szebbek a képek. Digitnél nem ugy kellene lenni, hogy nagyobb iso jobb kép?

Nem, analógnál és digitálisnál is úgy van, hogy minél magasabb az ISO, annál rövidebb záridő kell ugyanolyan fényerősségű kép létrehozásához, ami a minőség rovására is megy. Digitális képnél a zajosodás nő (digitálisan "erősíti" a fényt a képfeldolgozó egység), analóg filmnél úgy tapasztaltam, hogy a magasabb szám életlenebb, kontrasztosabb (és ez most nem pozitív jelző) képeket ad. (Szerintem azért, mert a gyorsabban bomló vegyi anyagokat nem lehet olyan pontosan szabályozni, de filmes témában ottokar tud mesélni). Mondjuk nem volt valami hűdenagy gépem, kis kompakt egylencsés vakus csoda :D

Szerkesztette: debaj 2006. 03. 17. 11:54 -kor

#2333 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 12:05

MINDKETTONEL a zajosodas no. (a filmnel meg pluszban csokken a felbontas..) tehat nem igaz onmagaban az az allitas, hogy nagyobb iso szebb kep, sot, pont a forditottja igaz.

masik kerdes az, hogy a modern filmnyersanyagok az atlagos 9x13-10x15 meretben kinagyitva korulbelul 400-as isoig nem erezheto a szemcsezettseg novekedese kulso terben vagy vakuval, jo megvilagitasi viszonyoknal. ergo, mivel rovidebb zarsebesseget alkalmazhat a gep, igy tobb kep fog SIKERULNI. igy az 1.0-as felhasznalonak erzesre jobb eredmenyt ad a magasabb iso. (de mondjuk 800-as filmet azert mar ne toltson be a gepebe..) erre ment ra a kodak reklamkampanja is nehany eve.

a digitalisoknal egyfelol szokas max felbontasban nezni a tesztkepeket (teljesen orult dolog, meg kell, hogy mondjam!), masfelol ott tenyleg fugg az erzekelotol, hogy meddig szabad ertelmesen felmenni az iso-ban. harmadfelol sajnos a digitalisok 99.9%-a nem zajosodik olyan szepen, mint a film, igy sokkal zavarobb az ottani zaj.

na, van meg kerdes? :)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2334 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 12:08

Idézet: saen - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 11:41

Ami gépeket eddig én néztem, mindegyiknél volt magas iso-s tesztkép is. Ja és nemcsak DSLR-eket szoktam nézni :)

Idézet

viszont a gép "üzemszerű" használatához közelebb álló kültéri képek legtöbbször a legalacsonyabb ISO-val készülnek.

Sehol nem írtam, hogy nincs. Például a Dpreview FZ7 képek közül - van vagy 30 - egy ISO800-as és két ISO400-as képet találtam. A többi ISO80. Erősen a gép szebbik oldalát mutatják.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2335 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 17. 12:44

Idézet: szabi - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 12:14

Mert amit irtatok az alapján nem ez jön le.
Egyébként, minek raknak akkor bele iso 400-800 lehetőséget, ha azzal rosszabbak a képek?  Szóval amit feljebb irtam, az áll, hogy eggyel alacsonyabb felbontáson fotózva jobb lehet a kép minősége?

Üdv
szabi

Hát azt az eladót sürgősen el kellene zavarni abból a boltból. A nagyobb ISO arra van hogy ott is lehessen pillanatfelvételt csinálni ahol gyenge a megvilágítás és tilos vakuzni mint pld a Velencei aquariumban.100 ISO-s film volt nálam és a gép 1mp-et exponált. Természetesen tíz felvételből csak négy lett elfogadhatóan éles. Ha itt 3200 ISO-t tudtam volna elővenni akkor 1/32 mp-el minden kép éles lett volna.A szemcsés de éles kép még mindig jobb mint a bemozdult, elmosódott. A professzionális filmeknél arra is van mód hogy egy 24DIN (200 ISO) filmet a fotós10-15-ször érzékenyebb filmként exponáljon, és a labor eszerint hívja elő. Persze senkinek nem ajánlom a profi filmet mert nem tartható el a felbontástól pár napon belül el kell exponálni és rögtön előhívatni szaklaborral. És az ára meg horribilis.

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 17. 12:53 -kor

#2336 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 13:33

Huhh!  :cool:
Az a lényeg kevés iso jó kép sok iso nem jó.  :think:
Gyorsan nekiugrottam újra az alapfogalmaknak, de megintcsak összezavarodom a sok dologtól :think: és ezek az alapok.  :rolleyes:
Sima home használatra lesz, meg az hiszem az ilyen juzerek miatt mint én előre vanak profilok amiket használhatók, igy nem fordulok be a paraméterezéstől.
Viszont tök jó lenne érteni mi miért van úgy, azért probálkozok, csak megértem előbb-utóbb.  :p

Üdv
szabi
BF2 / Kép / BF3

#2337 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 17. 14:29

Idézet: szabi - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 14:33

Huhh!  :cool:
Az a lényeg kevés iso jó kép sok iso nem jó.  :think:
Gyorsan nekiugrottam újra az alapfogalmaknak, de megintcsak összezavarodom a sok dologtól :think: és ezek az alapok.  :rolleyes:
Sima home használatra lesz, meg az hiszem az ilyen juzerek miatt mint én előre vanak profilok amiket használhatók, igy nem fordulok be a paraméterezéstől.
Viszont tök jó lenne érteni mi miért van úgy, azért probálkozok, csak megértem előbb-utóbb.  :p

Üdv
szabi

Magas ISO-nál akkor ha más módon nem tudsz kielégítő felvételt készíteni. Huhh! Mikor egy könyvben is rosszul van leírva valami az ám a bosszantó! A vízcseppes felvételnél azt írja hogy a rövid záridő megfagyasztja a cseppeket. 1/200sec! Csakhogy a kép vakuval készült és annak az 1/1000-nél rövidebb villanási ideje exponált, és az fagyasztotta meg a vízet.

#2338 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 17. 18:11

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 12:44

Ha itt 3200 ISO-t tudtam volna elővenni akkor 1/32 mp-el minden kép éles lett volna.A szemcsés de éles kép még mindig jobb mint a bemozdult, elmosódott. A professzionális filmeknél arra is van mód hogy egy 24DIN (200 ISO) filmet a fotós10-15-ször érzékenyebb filmként exponáljon, és a labor eszerint hívja elő. Persze senkinek nem ajánlom a profi filmet mert nem tartható el a felbontástól pár napon belül el kell exponálni és rögtön előhívatni szaklaborral. És az ára meg horribilis.

3200-as film csak ff-ben van. ;) (szinesben az 1600-as is ritka, a 800 meg elofordul.)
pusholni (erzekenyebbre hivni) AKARMELYIK filmet lehet. (a termeszetfotosok kedvencet, a Velvia 50-est hasznaltak regebben 100-askent gyakran.) es nem lesz 10-15x erzekenyebb, mert 1-2 max 3 push-t raktak bele, azaz 2x-4x max 8x erzekenyebbre szokas csinalni. (ja, es meg van a pull hivas, ami kevesbe erzekenyebbre hivja, ez a dinamikai tartomanynak tesz jot.)
a profi filmeket nem kell par napon belul elexponalni, ezeknek is 1-2 ev a tartossaga, bar ketsegkivul kevesbe tartosak. es a szaklabor sem kovetelmeny, bar teny, hogy ha profi eredmenyt var el az ember, akkor nem art a jo labor. (de a 2 eves lejart film es atlagos labor is megteszi, abbol ugyanugy kep lesz, max csak 95%-os, nem 100%-os.) a dragasagara nem tudok mit mondani, kedvenceimet 800-1200 Ft nagysagrendben vasarlom (36 kepkockas leica formatum), ez sok? amire igazan kenyes, az a preciz expozicio, de ezek utan meghalalja a torodest, es ha mar kicsit is hozzaerto az ember, azonnal erezni, hogy jobb a minosege egy gagyi filmnel.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2339 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 17. 18:17

"Rövid záridővel elérhető hatás, a vízcseppek "megdermednek" a levegőben (1/200 mp-es záridő, külső vakuval világítva) "

Béni! Ha vakuval világítottál akkor az dermesztette meg a vízet nem a záridő!

#2340 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 17. 18:38

"Különleges tulajdonságok
kiváló élesség, finom szemcsézet, élethű színek, nagy expozíció tágasság"

Bogdan! Szerinted mi az hogy expozició tágasság? Ez a Fuji Press 400 film lapjáról való.

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.