HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2361 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 19. 11:32

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 12:24

Jó de egy komoly fotósnak a totálképet eszébe se jutna telével csinálni. Viszont ha az egyik hajó borulna, akkor már tele nélkül nemigen lehetne jól érzékeltetni. Ebből is látszik hogy nem lehet a fényképezésnél egyoldalra elmenni. Voltam Velencében jópárszor, ott aztán lehet nagylátószögű felvételeket csinálni. De van legalább annyi szép épületrész, szobor, dombormű, mozaik ami meg igényli a telét.

Sosem mondtam, hogy a tele nem fontos, nekem is a legdrágább obim teleobjektív. Ettől függetlenül a nagylátó az egy nagyon fontos és jól használható dolog és egyik sem helyettesíti a másikat. Az ilyen kis gépeknél meg azért fontos, mert nem tudsz obit cserélni, hiszen be van építve. Véleményem szerint az ilyen fix obis gépekhez a 28-200-as obik a legjobb kompromisszum, de sajnos ezt sem szeretik nagyon a gyártók és nem igazán értem miért.

#2362 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 11:33

Ja, egyik rokonom mutatott egy képet pont egy szoborról Párizsban, az egyetlen gond az volt a képpel, hogy egy kicsit "Where is Waldo" fílingje volt :D (Aki nem ismerné, Waldo egy tipikus amerikai készségfejlesztő figura, >> róla << van szó, és >> efféle<< képeken kell a gyerkőcnek megkeresnie, hol is van.) Kis nézelődés után sógor kisegített, és rábökött valami egy centi magasságú kővalamire, hogy ez az a szobor, olyan jól néz ki, hádenem? :) Pedig még telézni se kellett volna, (a Mustek csodájával nem is tudott volna), elég lett volna közelebb ballagni.

Szerkesztette: debaj 2006. 03. 19. 11:35 -kor

#2363 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 19. 11:59

"Véleményem szerint az ilyen fix obis gépekhez a 28-200-as obik a legjobb kompromisszum, de sajnos ezt sem szeretik nagyon a gyártók és nem igazán értem miért."

Nem tudják átvinni kisformátumra az eredetileg Minolta 28-200-ast. Itt a tervezési korlátok a döntőek, a kis átmérőjű lencsék miatt. Na meg persze a kis érzékelő miatt is. Most vettem egy Pana 20-at telénél majdnem hanyattvágtam magam torzítása nem mérhető! Viszont a legkisebb fókuszban közel 2%! Úgy néz ki az optikája mint egy mozsárágyú. A frontlencse 42mm-es, a legnagyobb hasznos nyílás meg 25mm felett. Itt is kompromisszumot kellett kötni, jól döntöttek nagylátóban jobban eltűnik a torzítás, még a normál makróban is, a tele makrót viszont tönkretenné.

#2364 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:13

Azért van már pár ilyen gép... A +7mm a nagylátó oldalon nem hiszem, hogy nem ellensúlyozható a több, mint 200mm kevesebb telével. Persze még sosem terveztem obit, szóval a tévedés jogát fenntartom :)

#2365 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:27

Idézet: saen - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 11:14

Miután a blendének csak néhány fokozata van, illetve a rövid fókusztáv miatt elmosódott hátteret sosem fogsz kapni, így ez a két mód kb totál felesleges. Egy program és egy manuál mód bőven elég mindenre egy ilyen gépnél imho. Amikor volt A szériás ilyen gépem csak ezt a két funkciót használtam.

en is igy voltam vele, hogy ezeknek nem sok ertelme van, hiszen a full automata es a full manualis mindent megcsinal. de persze amikor DSLR-em lett, es raraktam a manualis objektivemet sokat segitett, hogy a P-rol a gep azonnal atvaltott A-ra, es a blende allitasaval befolyasolhattam, hogy mit akarok csinalni, es megis ment az automatika. persze az is igaz, hogy full automata gepnel szerintem sincs ennek sok ertelme.
DE: ettol meg lehet, hogy masoknak jol jon. (ahogy nekem semmitmondo a portre / sport / landscape beallitas, hiszen ezeket en is meg tudom csinalni. de talan masnak segit!) tehat az, hogy hasznalhatatlan talan megsem kene altalanosan mondani.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2366 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:29

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 11:59

Úgy néz ki az optikája mint egy mozsárágyú. A frontlencse 42mm-es,

hm.. most vettem egy kifejezetten kicsi objektivet (24/2.8-as), es annak 52mm a szuromenete.. azert ezt mozsaragyunak nevezni! ;)
a forum ma:

#2367 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:34

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 10:24

Akik tükrös gépet vesznek a 90%-uk előbb utóbb vesz telét.

figyu, hagyjuk mar ezeket a mitoszkelteseket.. ha legalabb egy statisztikat moge raknal, amiket irsz, de igy! :(

a tukros gepek tulajdonosainak 90%-a azt az egy vagy ket muanyag zoomot hasznalja, amit kit-ben adnag a gephez. ebbol ugyan milyen kovetkeztetest akarsz levonni? raadasul MINDEN kit 28mm-tol kezdodik. ergo mondhatjuk, hogy ezeknek az embereknek mindig van 28-as objektive. a digitalis gepeknel meg a 28mm also hatar meg mindig a kisebbseg, bar fejlodnek.
a forum ma:

#2368 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:37

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 12:27

nekem semmitmondo a portre / sport / landscape beallitas, hiszen ezeket en is meg tudom csinalni. de talan masnak segit!

nem csak arról van szó: meg tudod-e csinálni, hanem sokszor lényegesen egyszerűbb/gyorsabb a módválasztó tárcsát áttenni pl portréba, mint
- A módban a rekeszt tágra nyitni
- élesítést alacsonyabbra venni

ha nem is használja az ember, nem is zavaró, ha ott van pár ilyen mód

#2369 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:37

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 13:27

en is igy voltam vele, hogy ezeknek nem sok ertelme van, hiszen a full automata es a full manualis mindent megcsinal. de persze amikor DSLR-em lett, es raraktam a manualis objektivemet sokat segitett, hogy a P-rol a gep azonnal atvaltott A-ra, es a blende allitasaval befolyasolhattam, hogy mit akarok csinalni, es megis ment az automatika. persze az is igaz, hogy full automata gepnel szerintem sincs ennek sok ertelme.
DE: ettol meg lehet, hogy masoknak jol jon. (ahogy nekem semmitmondo a portre / sport / landscape beallitas, hiszen ezeket en is meg tudom csinalni. de talan masnak segit!) tehat az, hogy hasznalhatatlan talan megsem kene altalanosan mondani.

Felesleges =/ használhatatlan :) Tőlem rárakhatják, de kevésbé hasznos funkció ez szerintem (szigorúan szerintem :)) ilyen kis gépen.

DSLR az más tészta, ott én is rengeteget használom az aperture priority-t, bár még mindig nem annyit mind a manualt  :p

Szerkesztette: saen 2006. 03. 19. 12:41 -kor

#2370 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:40

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 13:37

ha nem is használja az ember, nem is zavaró, ha ott van pár ilyen mód

Tükrös gépen azért zavaró, mert elveszi más ennél hasznosabb funkciótól a helyet. Kis kompaktnál meg ismét nincs túl sok értelme a landscape vs portrait módnak, de ebbe már megint bele fogtok kötni, szóval inkább csendben maradok :)

#2371 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:40

Idézet: saen - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 13:13

Azért van már pár ilyen gép... A +7mm a nagylátó oldalon nem hiszem, hogy nem ellensúlyozható a több, mint 200mm kevesebb telével. Persze még sosem terveztem obit, szóval a tévedés jogát fenntartom :)

Pont most csináltam a héten egy olyan képet ami azért lett jó mert a tele makró összenyomta a képet és az egymástól távolabb levő képelemeket egyforma nagyságúra hozta össze. Csak bele kellett helyezni a tárgyat a mélységélességbe, és jó lett. Azért a 432mm -nél már komolyan jelentkezik a DOF.

#2372 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:41

Azért azt is tegyük mellé, hogy sokan nem azért vesznek tükrös gépet, mert komolyan érdekli őket a fotózás, hanem mert nagyobb/drágább/több megapixeles/feketébb/"komolyabb kinézetű", mint a szomszédé/haveré/rokoné. Ezek elvannak a kitobival, még azt se használják ki rendesen.

#2373 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:57

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 13:29

hm.. most vettem egy kifejezetten kicsi objektivet (24/2.8-as), es annak 52mm a szuromenete.. azert ezt mozsaragyunak nevezni! ;)

A kompaktok között nagyon nagy átmérőjű az optija, és bizonyos tartományban minősége eléri a cserélhetőekét. És nem a szűrőmenete 42mm hanem a frontlencse átmérője. A szűrőmenete 72mm-es. :D

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 19. 13:03 -kor

#2374 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 12:59

Idézet: saen

Ez nem túl nagy különbség, bár meg kéne nézni a pontos látószöget. A nagyobblátó résznél jön ez jobban elő, pl nem mindegy, hogy 17 vagy 20mm, 35vs38 már nem annyira vészes
Szóval nem ez a döntő a két gép között.

Aperture és shutter priority az két félautomata mód, egyiknél a rekeszt, másiknál a záridőt állítod és ehhez veszi a megfelelő párt automatikusan. Lens thread az azt jelenti, hogy van menet a lencsén és kiegészítőket tudsz rácsavarni. Orientation sensor meg automatán érzékeli, hogy portré módban fotóztál és nem kell utólag a képet elfordítani számítógépen.
Gondolom ezek a nikonon automatikusan állítodnak attól függően milyen téma fotózását választom ki.

A két gép egyébként eléggé más, a Nikon az egy tökéletes automata zsebgép azoknak akik nem akarnak elmélyülni a fotózásban, kicsi, könnyű és hozzá nem értőknek sok hasznos egyedi automatikát ad (pl face priority AF, d-lighting, stb), a Canon az sok manuális lehetőséget ad, a kísérletezni vágyóknak jobb választás.
Visszatérve a home juzer vagyok alapbeálításhoz, esetleg jobb nekem a nikon, amig nem akarok elmerülni a fotózás rejtelmeiben, mint fentebb irták nekem kimerülnek az igényeim rozi és stb fotózásában.  :)
Vagy mint debaj irta:

Idézet: debaj

Amin kevés gomb van, ahhoz ért mindenki. :)
Az előre legyártott profilt a témának megfeleően beállítom és csinálok "jó képeket"  :)

Idézet: Degeczi

hanem sokszor lényegesen egyszerűbb/gyorsabb a módválasztó tárcsát áttenni pl portréba, mint
- A módban a rekeszt tágra nyitni
- élesítést alacsonyabbra venni
Egyetértek. Meglátok egy valamit amit le akarok fotózni, beforgatom a tárcsát a témának és már fotózok, nem akarok 10 percet tölteni azzal, hogy elkezdem állítgatni a gépet, " huu, melyik mi is ezt most hova állítsam, ez meg mennyi legyen...." közben amit fotózni akartam már betakarta a hó  :)
Egyébként olyan tudású gépet amikről itt beszélgettek nem 200-250 euro annál többet meg nem szánok egy gépre, biztos vagyok benne, hogy jók, nagyon jók, de ennyi a mani.

Üdv
szabi
az internet vajon mi!? # Mire jó az ipad! # Mass Effect 2 vége
BF2 / Kép / BF3
1103hrs / 1042hrs / 66hrs

#2375 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 19. 13:20

"Egyetértek. Meglátok egy valamit amit le akarok fotózni, beforgatom a tárcsát a témának és már fotózok, nem akarok 10 percet tölteni azzal, hogy elkezdem állítgatni a gépet, " huu, melyik mi is ezt most hova állítsam, ez meg mennyi legyen.."

Ez mind igaz meg nem is. Ugyanis pld hiába állítod sportfelvételre a gépet, ha olyan borús az idő hogy a gép ugyan a gyors zársebességre törekszik de nem fogja 1/1000-secra állítani a zárt, te meg észreveszed hogy még két blendét lehet nyitni, azzal meg nyersz két záridőt és máris jobb lesz a helyzet.Azért egy gép tudása nem kér kenyeret és ha párezer Ft különbség van közöttük akkor azért meggondolandó, hátha megtanulod az alapfogalmakat és nemcsak a Rozit hanem az Ornella Mutit is le akarod fényképezni.

#2376 Felhasználó inaktív   szabi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 13:55

Idézet: ottokar

Ez mind igaz meg nem is. Ugyanis pld hiába állítod sportfelvételre a gépet, ha olyan borús az idő hogy a gép ugyan a gyors zársebességre törekszik de nem fogja 1/1000-secra állítani a zárt, te meg észreveszed hogy még két blendét lehet nyitni, azzal meg nyersz két záridőt és máris jobb lesz a helyzet.
Ezzel arra akarsz célozni, hogy hiába állítom gyors képre a gépet, az időjárási viszonyok miatt az automatika mást állít mint amit én szeretnék? De egy manuális beállítás esetén ez nem történik meg.
Most megint mondtál valami újat, miért van több blende azt hittem fényképezőnként csak eggyet raknak bele  :think:
Meg nem is értem az összefüggést ha több blende van és állítgatom akkor, hogy nyerek záridőt, ilyenkor meg aztán jó h*lyének érzem magam :confused: , mert nem értem és megint csak ott tartunk, ha én nem tudom akkor legalább a fényékpező tudja, mit állítson

Azért egy gép tudása nem kér kenyeret és ha párezer Ft különbség van közöttük akkor azért meggondolandó, hátha megtanulod az alapfogalmakat
Azért 200 euro vagy 250 euro az nem kis különbség kijön belőle egy lassabb 1GB -os és egy gyorsabb 512MB -os SD kártya.

nemcsak a Rozit hanem az Ornella Mutit is le akarod fényképezni.
:D  ;)  :)  :D
Ne értsd félre nagyon köszönöm, hogy probálsz felvilágosítani, én meg játszom itt a nehézfejűt, meg úgy tünik kötöszködöm, azért nagyon hálás vagyok a segítségért.  :respect:

Üdv
szabi
az internet vajon mi!? # Mire jó az ipad! # Mass Effect 2 vége
BF2 / Kép / BF3
1103hrs / 1042hrs / 66hrs

#2377 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:03

"két blendét lehet nyitni" == a blendet ket szabvanylepessel nyitni.

amugy annak a gepnek, amleyik nem nyitja ki sport allasban a blendet teljesen, es ezert noveli meg tulzottan az idot, a kukaban a helye. most komolyan: van egyaltalani ilyen gep?
a forum ma:

#2378 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:15

Idézet: saen - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 23:43

Nikon 8400: 24-85
Panasonic LX-1: 28-115(? a vége nem tuti)

A nikon már kilóg a kompaktból, külsejében, meg árában is.. a Pana meg 16:9-es, 4:3-ban 36 mm körül lehet :)
A szatyor nem táska.

#2379 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:27

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 23:49

"Én speciel ezt nagyon tudom utálni, szóval nálam ezek szóba se kerültek, még a 35 mm-re is szívtam a fogam, 28-at akartam. Gondolom azért van ez a mai gépeknél, mert most már a nagy zúm a divat, mindenki csak azt nézi (laikusok) h meddig bír elzummolni.."

Én azt nem értem hogy miért nevezed laikusoknak azokat akik szeretnek telézni. Én mindent fotózok ami elém kerül és látok benne fantáziát. De kevesebb olyan téma kerül elém amit 30mm alatt érdemes megcsinálni mint ami 150mm v annál nagyobb fókuszt igényel. Jártam Velencében jópárszor és ami nagylátószöget igényelt azt azzal csináltam, ami telét azt azzal. Persze ami meg makrót azt azzal. A téma meglátása után dől el hogy melyik fókusszal lesz jó. És a nagy zoom nem a divat miatt használatos, hanem mert nem cserélhető az optika.

Most ez a nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar kategória.. :)
Szóval nem a telét kedvelőket nevezem laikusoknak, persze h nem..
Csak manapság az a divat, minden bolt hirdető újságában azt írják a gép mellé hogy hány MP, hányszoros zoom, meg stb, tudjátok Ti azt..
Szóval a nagy zoom divatba jött, és az átlagember azt érti zoom alatt, hogy mennyire tud ráközelíteni vmire, nem azt hogy milyen értéket szoroz meg az a szorzó.
Tehát megfeletkeznek az emberek a nagylátó fontosságáról, mert amíg nem értenek a géphez, nem tudják h miért fontos.

Összefoglalva a tele ugyanolyan fontos, mint a nagylátó, de amíg a telét művészi, vagy állatfotókra alkalmasabb használni, addig a nagylátót a hétköznapi használatban (pl: csoportképek, tájképek, vagy egy bizonytalanul komponált kép utólagos vágása)
A szatyor nem táska.

#2380 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:27

az, hogy a 28mm csak 16:9-ben ervenyesul en meg nem erzem tulzo kompromisszumnak. alapvetoen ugyis landscape felvetelekhez hasznalja az ember. (bar ketsegkivul maskor is jol johet.)
a forum ma:

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »