HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2381 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:30

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 0:41

forditva ertettem. aki laikus, annak egyszeru szmaok kellenek. hany megapixel, meg hanyszoros a zoom. igy kifizetodobb nagyobb felbontasu gepet arulni, meg ha kisebb is a szenzora, es nagyobb zoomatfogast, meg ha csapnivalo is az optika, vagy nem optimalis a zoom tartomany. ennyi volt az allitas, nem tobb.

ettol meg persze lehet, hogy valakinek a 420mm fontosabb, mint hogy 38mm ala lemenjen az alja, es igazabol orul ennek a tendencianak. ettol meg a fenti allitas nem dol meg. es ettol meg aki ennek TUDATOSAN orul, az nem lesz laikus. (kis logika.. ;))

Későn olvastam, gyk azt írtad amit én ;)
A szatyor nem táska.

#2382 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:38

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 15:15

A nikon már kilóg a kompaktból, külsejében, meg árában is.. a Pana meg 16:9-es, 4:3-ban 36 mm körül lehet :)

Árban mindkettő húzos, viszont még a Nikon sem olyan nagy, láttam már élőben, bár nem ingzsebes gép az biztos. A Pana meg tényleg csak 16:9-ben tudja a 28mm-t, de legalább tudja...

#2383 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:49

Nem akarok sokat írni, csak bután csináltam, mert rögtön válaszoltam, és nem olvastam végig a termést.

Szóval írom ahogy eszembe jut:
Orientation sensor: Érzékeli hogy álló, vagy fekvőképet készítesz, és annak megfelelően elforgatja a kész képet.
+3 mm téma: Nagylátó felé egyre erősebb a gyújtótávolság mm-ben megadott hatása, tele felé egyre gyengébb. Tehát amíg 432 mm-es állásban azt a 32 mm-t a 400-tól alig érzékeled, addig nagylátóban azt a 3 mm-t is sok%-nyi plusz infóval töltheted ki.

Nem akarom h megbélyegezzetek nagylátó mániával, csak szeretném felhívni rá a figyelmet, azoknak, akik nem tudják mi az. Én is 35 mm-es gépet vettem, mert itt találtam kompromisszumot. De az tuti, h e fölött már nem vennék..

Szabi, neked azt mondom, azt a gépet vedd meg, aminek a legjobban tetszenek a tesztképei (persze nem a téma, hanem a minőség), árban szívedhez közel áll, és arra tudod használni, amire majd szeretnéd.
..Ez csak akkor bonyolult, ha nem tudod még mire fogod használni :)
Ha az én magánvéleményemre vagy kíváncsi, akkor a Canon A620-at ajűnlom 7 MP-eseknél, és ha elég az 5 MP akkor a jóval olcsóbb A610-et, ami csak MP-ben különbözik.
De ha elrettent a kis súlytöbblet, akkor nyugodtan válassz másik gépet, olyan nagy baklövést nem tudsz elkövetni, főleg ha ennyire ismeretlen a téma.
Mellesleg megjegyezném h a canon tárcsáján 13 mód van (köztük a neked tökéletes AUTO, ahol semmit se kell állítanod) addig a nikonén 8, szóval itt ellentmondásba ütköztél :) A tölés gomb meg különösen hülyén van elhelyezve.. a kijelző fölött(?!)

Ottokar, szerintem akinek van pénze tükrös gépre, meg plusz obikra, az evidens h vesz telét, de lehet h a nagylátó mellé :D

Szerkesztette: T-lore 2006. 03. 19. 15:01 -kor

A szatyor nem táska.

#2384 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:50

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 15:03

"két blendét lehet nyitni" == a blendet ket szabvanylepessel nyitni.

amugy annak a gepnek, amleyik nem nyitja ki sport allasban a blendet teljesen, es ezert noveli meg tulzottan az idot, a kukaban a helye. most komolyan: van egyaltalani ilyen gep?

Van beon a kompaktok fele ilyen. Borús időben meg hiába nyitja ha nem lehet gyors zárat alkalmazni mer ahhoz fény is kell Vagy expozició eltolás esetleg ISO állítás, úgyhogy azér jó a sok állítási lehetőség.

#2385 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:52

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 15:27

az, hogy a 28mm csak 16:9-ben ervenyesul en meg nem erzem tulzo kompromisszumnak. alapvetoen ugyis landscape felvetelekhez hasznalja az ember. (bar ketsegkivul maskor is jol johet.)

Igazad van. ;)

Csak nekem azért furi a 16:9, mert amíg egy hagyományos 28 mm-es gép képeiből tudsz vágni 16:9-re vagy akármennyire, addig ez a lumixnál "nagyon" adott.. Remélem érted hogy értem :)
A szatyor nem táska.

#2386 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:57

"Most megint mondtál valami újat, miért van több blende azt hittem fényképezőnként csak eggyet raknak bele"

Jaj ne izélj má. A két blende, két blende érték állítását jelenti.

#2387 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 14:57

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 14:52

Csak nekem azért furi a 16:9, mert amíg egy hagyományos 28 mm-es gép képeiből tudsz vágni 16:9-re vagy akármennyire, addig ez a lumixnál "nagyon" adott.. Remélem érted hogy értem :)

A látószöget hasonlítgasd, ne a (kisfilm ekvivalens) fókusztávolságot.

#2388 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 15:05

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 15:57

A látószöget hasonlítgasd, ne a (kisfilm ekvivalens) fókusztávolságot.

Hát köszi.. :)

Azt nem adják meg infónak.. Kipróbálás nélkül meg relytéj marad.. Erre az egyre lehet támaszkodni, ezért ez a "közös nyelv" elvileg. Bár hogy mennyire mérvadó.. azt nem tudom. De mit lehet tenni..?
A szatyor nem táska.

#2389 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 15:24

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 15:05

Azt nem adják meg infónak.. Kipróbálás nélkül meg rejly marad.. Erre az egyre lehet támaszkodni, ezért ez a "közös nyelv" elvileg. Bár hogy mennyire mérvadó.. azt nem tudom. De mit lehet tenni..?

Fellapozni pl. a Wikipédiát (;

#2390 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 15:32

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 16:24

Fellapozni pl. a Wikipédiát (;

Ezennel kinevezleg látószög felelősnek :)
A szatyor nem táska.

#2391 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 17:21

Idézet: szabi - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 13:55

Ezzel arra akarsz célozni, hogy hiába állítom gyors képre a gépet, az időjárási viszonyok miatt az automatika mást állít mint amit én szeretnék? De egy manuális beállítás esetén ez nem történik meg.

Az automatikának az a legsajnálatosabb jellemzője, hogy azzal foglalkozik a legkevésbé, hogy te mit szeretnél, úgy állítja be a gépet, hogy az adott körülmények között a lehető legjobb felvételt készítse, még ha te mást is gondoltál.

#2392 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 17:42

Idézet: saen - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 12:40

Tükrös gépen azért zavaró, mert elveszi más ennél hasznosabb funkciótól a helyet

ezzel azért nem értek egyet, mert az üzemmódválasztó tárcsán ami okvetlenül kötelező, az csak a "P", "A", "S", "M" módok - semmi mást nem muszáj oda fölpakolni!
(a Setup és Play módok is akkor jók, ha tárcsás külön üzemmód mellett közvetlenül is elérhetőek, így egy átállítás vagy nézegetés miatt nem kell elhagyni a felvételi módot, és az exponáló gomb végig aktív marad)

ennyi pedig mindig odafér = azaz a portré és hasonló módok nem veszik el hasznos funkcióktól a helyet
(az valóban más kérdés, h lenne olyan funkció, amiért cserébe ezeket könnyen beáldozná az ember, pl tükörfölcsapás - dehát nem függ össze a kettő)

#2393 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 19. 17:56

Idézet: T-lore - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 15:52

Igazad van. ;)

De attól a kép látószöge nem lesz a 28mm-es optikáéval egyenlő. Ez akkor is akkora látószög lesz mint az optikáé. A 16:9 csak a kivágás oldalainak aránya. A kép oldalainak aránya. Ezt meg tudod szoftverrel is csinálni.

#2394 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 18:13

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 9:33

De akkor miért nem vettél kisebb kezdő fókuszú gépet az Canon áráért már kaptál volna.

Mert akkor még nem tudtam, hogy mi fán teremnek ezek a dolgot. :) Az első digigépem egy Coolpix 2100-as volt, azon aztán tényleg elég kevés dolgot lehetett állítani. Ez a Canon S1 IS viszont tanulásra tökéletes, igazából ezen sajátítottam el az alapokat, nem a Coolpixen. 2-3 év múlva veszek majd egy DSLR-t, addigra elégséges lesz a tudásom (és a pénzem :D) hozzá. Addig elég ez a 38mm is, de sokszor látom, hogy tudnám a hasznát venni a szélesebb látószögnek, de annyira nem is fontos, hogy vegyek egy wide előtétet.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#2395 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 18:20

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 17:56

De attól a kép látószöge nem lesz a 28mm-es optikáéval egyenlő. Ez akkor is akkora látószög lesz mint az optikáé. A 16:9 csak a kivágás oldalainak aránya. A kép oldalainak aránya. Ezt meg tudod szoftverrel is csinálni.

pedigde:
az említett Lumix kamerában 16:9 oldalarányú érzékelő van, és ebben a módban a legnagyobb látószöggel készítve képet, az vízszintesen pontosan akkora területet fog be, mint egy bármilyen másik kamera, ha az is 28 mm-nek megfelelő módban van
függőlegesen persze értelemszerűen kisebb a látószöge

4:3 módban egyszerűen lehagyja a képszéleket, ami pont ugyanazt eredményezi, mint ha egy kisebb, de eleve 4:3-as érzékelő lenne benne (ugyanakkora magassággal, kisebb szélességgel)
ilyenkor az ekv. látószöge is 34-136 mm-nek megfelelőre változik
ezt meg lehetne szoftverrel is tenni, croppolni lehet - növelni nem!
lehet utólag 16:9-re vágni egy képet, de attól a látószög nem fog megnőni: ha egy adott pontból fényképezve nem fért rá mindenki a képre, már szoftveresen sem fog

#2396 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 18:39

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 18:42

ezzel azért nem értek egyet, mert az üzemmódválasztó tárcsán ami okvetlenül kötelező

Nézd meg a D200-zat, az a megoldás sokkal jobb imho.

#2397 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 19. 18:41

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 19:20

pedigde:
az említett Lumix kamerában 16:9 oldalarányú érzékelő van, és ebben a módban a legnagyobb látószöggel készítve képet, az vízszintesen pontosan akkora területet fog be, mint egy bármilyen másik kamera, ha az is 28 mm-nek megfelelő módban van
függőlegesen persze értelemszerűen kisebb a látószöge

4:3 módban egyszerűen lehagyja a képszéleket, ami pont ugyanazt eredményezi, mint ha egy kisebb, de eleve 4:3-as érzékelő lenne benne (ugyanakkora magassággal, kisebb szélességgel)
ilyenkor az ekv. látószöge is 34-136 mm-nek megfelelőre változik
ezt meg lehetne szoftverrel is tenni, croppolni lehet - növelni nem!
lehet utólag 16:9-re vágni egy képet, de attól a látószög nem fog megnőni: ha egy adott pontból fényképezve nem fért rá mindenki a képre, már szoftveresen sem fog

Melyik ez a gép?

#2398 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 18:44

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 19:41

Melyik ez a gép?

Panasonic LX-1

#2399 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 19. 18:50

Idézet: saen - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 18:39

Nézd meg a D200-zat, az a megoldás sokkal jobb imho.

ízlés dolga
biztosan így van, de van annak is előnye, ha a kikapcsolt gépre rápillantva rögtön látható, milyen módban fog föléledni
mindenesetre ha már egyszer eldöntötték, h egy gépre hagyományos módválasztó tárcsa kerül, akkor mindegy mi van rajta, elfér

#2400 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 19. 19:14

"Képarány 4:3, 3:2, 8:5
Érzékelőlapka pixelszáma 8,61 megapixel
Érzékelőlapka mérete 1/1,65" (16:9) "

Lomposfarkú kismókus legyek ha én ezt értem. Mintha nem lenne teljes összhang a lapka meg a képarány között. LX-1 lapjáról.

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.