Digitális fényképezőgépek IV.
Elküldve: 2006. 04. 07. 06:57
A HP gépekről van valakinek tapasztalata (M517, R817) ?
Az 5* optikai zoom a 3* képest megéri a másfélszeres árat ?
Elküldve: 2006. 04. 07. 09:06
Idézet: port - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 6:57
Hello!
M407-est használtam kb. másfél évig. Tapasztalatokat már egyszer leírtam, most idemásolom.
Idézet
Pozitívumok:
-Egész jó LCD kijelző.
-Mondhatni hogy jól össze van rakva.
-Tartós. 18000 képet csináltam vele, mielőtt eladtam.
-Könnyű.
-Kezelés. Teléjesen amatőr is könnyedén használhatja.
-Fehéregyensúly. Legtöbbször rendben van.
-A Specifikácókkal elentétben nem 2sec a maximum záridő, hanem 8.
Ami nem:
-Színhűség. Ilyen tulajdonága gyakorlatilag nincs. Bizonyos színek néha hiányzonak másokat túlszaturál.
-Manuális beállítások. Na ilyen sincs benne, még fénymérés módját sem lehet megválasztani, aminek következtében gyakran keletkeznek teljesen rossz expozíciójú felvételek.
-Nem írja ki kép készítésekor a záridőt, rekeszértéket.
-Eszméletlenül lassú. De tényleg. Bekapcsolás, menü még oké, de fényképezni kínszenvedés vele. Ha sorozatképre vetemedsz, 3 képet készít, majd fél percnyi várakozás. Iszonyatos. Néha normál fotózáskor is közli, hogy most pedig várjál. Vakut is lassan tölti.
-Rossz fényviszonyok mellett megbízhatatlan fókuszálás, ami ráadásul felülbírálhatalan. (Hiába a 8mp-s záridő.)
-Vaku. Nappal használható, kiválóan szabályozza magát, még makróban sem világít túl, ellenben éjszaka az esetek 85%-ánál egyszerűen el sem villan bekapcsolt üzemmódban sem, míg máskor teljes erővel.
-Megbízhaatlan. Rengetegszer fagy, belassul.
-Szörnyű optika. Nem elég hogy konrasztszegény képet vetít, szinte mindenhol találni kromatikus aberrációt. A kép élességével is vannak problémák.
-Zabálj az elemeket. 100 kép készítésehez nemritkán két garnitúra elem kell.
-Videó. Korlátlan, de használhatatlan. Nappali fénynél csak simán nagyon zajos, félhomályban már nem is látni mit veszel.
R szériát nem ismerem, bár ránézésre jóval komolyabb
Elküldve: 2006. 04. 07. 19:42
A legfeltűnőbb az volt, hogy iszonyat lassú volt a gép. Sokat kellett várni még az adott kép elkészítésekor is - azaz exponáláskor pár másodpercig mozdulatlanul kellett tartani a kamerát, különben a kép elmosódott lett.
Elküldve: 2006. 04. 07. 20:33
Idézet: port - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 7:57
Volt a kezemben úgy másfél éve öt hp gép, egy teljes délután lehetett tesztelni.
Iszonyat nagyot lönek exponáláskor, vigyázni kell velük, hogy ne remegjen be a kép, illetve az exponálást követö 1-3 másodpercben is, mert "gondolkodik" egy ideig, amig rögziti a képet.
Részemröl állvány erösen ajánlott hozzájuk.
Időnként nem árt tíznél tovább számolni - ezért nem célszerű zoknit hordani.
Elküldve: 2006. 04. 07. 20:52
Idézet: port - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 19:42
A legfeltűnőbb az volt, hogy iszonyat lassú volt a gép. Sokat kellett várni még az adott kép elkészítésekor is - azaz exponáláskor pár másodpercig mozdulatlanul kellett tartani a kamerát, különben a kép elmosódott lett.
Elsőt én is tapasztaltam, másodikat (legalább azt) nem.
Elküldve: 2006. 04. 07. 21:02
Idézet: port - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 20:42
az rendben, h lassú a feldolgozás, de a kép csak attól lehet elmosódott, ha hosszú a záridő
ha rövid idővel lőttél, utána dolgozhat akár 10 mp-ig is a képen, akkor már ugrálhatsz is eközben, az nem érinti a képet
Elküldve: 2006. 04. 07. 21:16
a "nagyot lo exponalaskor"-t egyszeruen nem ertem. ezekben mar zarszerkezet sincs, ami mozogjon. mitol "lone"? mar a kattanast is ugy raktak be, hogy lejatszik egy elore beprogramozott hangot. (emlekszem a kezdeti gepeken ez meg nem volt, es mindenkit zavart, hogy nem hallja a kep elkeszultet. fura allat az ember.
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
#2668 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 04. 07. 22:04
Idézet: port - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 20:42
Ez amit írsz a shutter lag vagyis zárkésés. Az exponálógomb teljes lenyomása után a zár nem azonnal nyitott hanem akár 2-3 vagy több másodperccel utána. Ez a zárkésés két részből állt a lassú fénymérésből és a lassú zárnyitási reagálásból. Ez a gép processzorának tulajdonsága volt. A mostani gépek processzora már 0,5sec alatti zárkéséssel tud dolgozni. Ehhez még hozzájön az AF sebessége. Már a legtöbb kompakt gép a kettőt tudja együtt 0,5 sec. alatt de itt belép a fotós gyorsasága is.
Szerkesztette: ottokar 2006. 04. 07. 22:05 -kor
#2669 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 04. 07. 22:09
Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 22:02
ha rövid idővel lőttél, utána dolgozhat akár 10 mp-ig is a képen, akkor már ugrálhatsz is eközben, az nem érinti a képet
Nem a hosszú záridő miatt lett életlen a kép hanem azért mert a gomb lenyomása után több mp telt el míg nyitott a zár és a fotós nem tartotta idáig ki a gépet.
#2670 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 04. 07. 22:15
Idézet: kun - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 21:33
Iszonyat nagyot lönek exponáláskor, vigyázni kell velük, hogy ne remegjen be a kép, illetve az exponálást követö 1-3 másodpercben is, mert "gondolkodik" egy ideig, amig rögziti a képet.
Részemröl állvány erösen ajánlott hozzájuk.
Itt az exponálás (zárnyitás) nem a gomb lenyomásakor történt hanem pár mp-el később. A rögzítés (memóriakártyára írás) még később történt.
Elküldve: 2006. 04. 08. 16:49
Idézet: ottokar - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 23:04
Igen, pontosan így tapasztaltam.
Meglehetősen idegesítő volt.
A mai HP-k ezek szerint már nem ilyenek ?
Elküldve: 2006. 04. 08. 18:07
Ellenben mind a mai napig (legalábbis az M széria) tetűlassú!!! A menü szép fürge, de a képfeldolgozás katasztrófális. A másik, ami engem nagyon idegesített, az utólagos feldolgozás. Ezt úgy képzeld el, hogy exponálsz, gép megtutaja neked az elkészült képet, majd újra fotózhatsz. Ellenben ha átváltottál utána lejátszás módba, szinte egy másik képet kaptál. Ez félárnyékos helyeken iszonyatosan idegesítő tudott lenni, mert ha a gép úgy gondolta, hogy ez így neki nem jó, képes volt olyan mértékben világosítani az árnyékokat, hogy ISO100 teljesen zajos lett az egész. A másik hátrány, hogy fekete-fehér, nagy kontrasztú portrékat (ahol direkt cél volt a fény-árnyék éles elválasztása) nem lehettt vele lőni, épp az utólagos korrekció miatt.
Photoshoppal persze lehetett rajta segíteni utólag, de akkor is bosszantó.
Szerkesztette: AViD 2006. 04. 08. 18:13 -kor
#2673 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 04. 09. 08:48
Ezt nem tudom értelmezni, mert a gép azt a képet mutatja amit a memóriába tesz. Miért "korrigálna" változtatná meg utólag a képet? A gép nem gondol semmit, és miért volna neki jobb bármi változtatás?
#2674 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 04. 09. 08:55
Ha jobban megfigyeled először az AF állít be, és utána jelenik meg az expozició, ami viszont csak előmérés, mert ha változik a fény azt az expozició követi míg az AF-t tárolja.
Elküldve: 2006. 04. 09. 09:04
Idézet: ottokar - Dátum: 2006. ápr. 9., vasárnap - 8:48
Ezt nem tudom értelmezni, mert a gép azt a képet mutatja amit a memóriába tesz. Miért "korrigálna" változtatná meg utólag a képet? A gép nem gondol semmit, és miért volna neki jobb bármi változtatás?
Pedig szó szerint így kell értelmezni!
Rögtön exponálás után NEM azt a képet láttam ami vgül a kártyára került. Ha utána egyből megnyomtam a lejátsás módba váltást, 7-8s-ig irogatta h procesing, és a kép gyakorlatilag másképp nézett ki, a sötét árnyékok ki lettek világosítva, és mintha a szaturáció is csökent volna.
szerk.:Egyébként a technika réthető, ha figyelembe vesszük, hogy egy kép feldolgozásához 7-8 másodpercre volt szüksége. Tehát nagy valószínűség szerint én még azt a képet láttam, amit később a belső szoftver átdolgozot (élesítés, tömörítés, stb.).
Szerkesztette: AViD 2006. 04. 09. 09:07 -kor
Elküldve: 2006. 04. 09. 09:06
Idézet: ottokar - Dátum: 2006. ápr. 9., vasárnap - 9:55
ez változó: van olyan gép, ahol setupban állítható, h a félig lenyomás rögzítse-e az expozíciót is, vagy csak a fókuszt
ha nem állítható, akkor többnyire mindkettő rögzül
könnyen kipróbálható: ha úgy előfókuszálsz, h a kép nagy részét a világos ég tölti ki, majd félig lenyomva tartva már a zöld mezőt hozod be a képbe, így exponálsz, sokkal sötétebb kép lesz az eredmény, mint ha az első lépést kihagytad volna
Elküldve: 2006. 04. 09. 09:11
Idézet: AViD - Dátum: 2006. ápr. 9., vasárnap - 10:04
adaptive lighting-nak hívják, pl itt látható a két fokozatának hatása
nagyon hasznos lehet - de nem mindig és csak mértékkel
(egyébként a kártyára írás egy nagyobb fölbontású képnél normál esetben - ilyen feldolgozás nélkül - is simán lehet 7-8 mp)
Elküldve: 2006. 04. 09. 09:23
Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 9., vasárnap - 10:11
(egyébként a kártyára írás egy nagyobb fölbontású képnél normál esetben - ilyen feldolgozás nélkül - is simán lehet 7-8 mp)
A gép elméletileg nem támogatta az Adaptive lightingot , többek között kikapcsolni sem lehetett benne.
#2679 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 04. 09. 09:26
Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 9., vasárnap - 10:11
Ezek szerint ez processzor függő, nem mindegyik gépnél van így. Pld olyat már láttam hogy egyik gépnél a videofelvétel nem követte a fényerőváltozást míg a ,másiknál igen. Vagy élességet mozgatáskor nem állítja utána míg a másik igen.
Elküldve: 2006. 04. 09. 10:32

Súgó
A téma zárva.