HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2601 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:18

Idézet: AViD - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 21:43

Köszönöm a további válaszokat!
Nem tudom elképzelni hogy a lencsén legyen, mert a porszemek legszűkebb rekesznél sem láthatók, míg ez a folt kb. 70-80 pixeles, méretéből kifolyólag feltehetően észrevenném.

A hátsó lencsetagokat nem látod.

#2602 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:21

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 21:58

az obkektiv az nem egy lencse, aminek raadasul csak az egyik oldalat ered el. sok helyen lehet meg. mondjuk hatso lencsetagon.
Thrawn: fura dolgot mondasz. miert fuggne a rekesztol? ha a szenzoron van valami, az az adott pixeleket erinti, fuggetlenul attol, hogy a kep eles vagy sem, -- ergo a rekesztol is fuggetlen..

fene tudja miért - de tény, h így van!

pont ez enyhíti az egész "porosodik a DSLR" témát, mert nagyon ritkán használ az ember olyan szűk rekeszt és homogén hátteret, amin észrevehető lenne
normál rekesztartományban észrevehetetlenek még az egész nagy porcicák is

#2603 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:28

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 21:21

fene tudja miért - de tény, h így van!

pont ez enyhíti az egész "porosodik a DSLR" témát, mert nagyon ritkán használ az ember olyan szűk rekeszt és homogén hátteret, amin észrevehető lenne
normál rekesztartományban észrevehetetlenek még az egész nagy porcicák is

Talán azért van, amiért a Nap vetette árnyék széle kevésbé kontrasztos, elmosottabb, mint egy pontszerű fényforrásé? :think: Tág blendénél nagyobb a beáramló fény keresztmetszete (Nap mosott szélű árnyéka), szűknél kisebb "pontszerűbb". Nem tudom, csak találgatok.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#2604 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:37

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 21:58

Thrawn: fura dolgot mondasz. miert fuggne a rekesztol? ha a szenzoron van valami, az az adott pixeleket erinti, fuggetlenul attol, hogy a kep eles vagy sem, -- ergo a rekesztol is fuggetlen..

A mélységélesség a magyarázat. Ha túl kicsi akkor a kosz annyira elmosott lesz, hogy nem veszed észre. Amint nő a mélységélesség egyre jobban, annál kevésbé lesz elmosott a piszok és egyre jobban látszik. Lehet furán hangzik ez így elsőre, de biztosan így van, tapasztalat.

#2605 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:38

fizikai keptelenseget beszeltek! :)
jo, legyunk tudomanyosak.. en nem tudom kiprobalni (kulfoldon vagyok, es nincs keznel digitalis), ugyhogy valamelyikotoknek kene nehany teszt kepet csinalni. eloszor is ugye kene konkret porszem. ha ez megvan, akkor 3 kepet kernek a porszemrol croppolva 1:1 aranyban. nagy rekesznyilassal, szuk rekesznyilassal, es teljesen eletlen kepet valami vilagos feluletrol.
szoval az egesszel az a bajom, hogy pont ugy lehet felismerni a szenzoron a koszt/hibat, hogy felvetelindiferens!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2606 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:41

tudom mi az a melysegelesseg, de hogy a szenzor feluleten levo pronak ahhoz semmi koze, az tuti. a nap vetette arnyek is csak akkor elmosodottabb, ha valamit messzebb tartasz! ha a papirra fektetsz valamit, annak az arnyeka fugg attol, hogy mivel vilagitod meg?? na..??? szerintem nem.
a forum ma:

#2607 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:42

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 22:38

fizikai keptelenseget beszeltek! :)
[...]
szoval az egesszel az a bajom, hogy pont ugy lehet felismerni a szenzoron a koszt/hibat, hogy felvetelindiferens!

Jópár oldal foglalkozik a neten DSLR érzékelők tisztításával.  Mind azt mondja, h homogén világos, fókuszon kívüli felületet fényképezzél a legszűűkebb blendével, h a kosz láthatóvá váljon, h tudjad, h kell-e pucolni, vagy sem.

Szerkesztette: szeder 2006. 04. 03. 21:43 -kor

#2608 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:46

a hpmogen, vilagos, fokuszon kivulivel teljesen egyetertek. de hogy jon a kepbe a szuk rekesz? plane ha fokuszon kivul van a "kep"?
a forum ma:

#2609 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:53

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 22:46

a hpmogen, vilagos, fokuszon kivulivel teljesen egyetertek. de hogy jon a kepbe a szuk rekesz? plane ha fokuszon kivul van a "kep"?

homogén:  hogy a sok kis pötty feltűnjön rajta
világos:  a kosz sötét
fókuszon kívüli:  teljesen homogén felület úgy sincsen, de ez segít még homogénebbé tenni (;
szűk rekesz:  mert tág rekesznél a kosz nem látszik.

Mindjárt jön kép is.

Szerkesztette: szeder 2006. 04. 03. 22:04 -kor

#2610 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 21:53

akkor lassan, mégegyszer: ez tapasztalati tény!

ilyenkor elég hiábavaló dolog arra keresni elméletet, miért nem lehetséges ez...

#2611 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:06

hozzak szep tudaomanytorteneti peldakat "tapasztalati tenyek" es azok tudomanyos kovetkezmenyeirol? ;) (a nap kel fel, vagy a fold forog? mire meg jon Einstein bacsi, es felrugja az egeszet... szoval ovatosan ezzel!)
tehat keresztkerdes: jo, talalunk koszfoltot, ami fugg a rekesztol. honnan tudjuk, hogy ez a szenzoron van?
tovabbi problemam: jo, van valami tapasztalati tenyunk (tekintsunk rovid idore el a fenti problemaktol.) de van egy elmeletunk, ami szerint a dolognak mukodnie kene. jelen esetben a papirra fektetett dolog arnyeka teljesen fugetlen a megvilagitas modszeretol. mivel a koszfolt (egyenlore, hiszen rajtam kivul egyikotok sem jott mas elmelettel) szorosan rajta fekszik a szenzoron, igy pontos analogiaja a papiron fekvo alagzatnak, igy ebbol az kovetkezik, hogy a blendetol nem fugghet a kosz lekepzodese.
mi a teendonk, ha az elmelet es a gyakorlat ellentmond egymasnak? szerintem minimum egy alternativ elmelet kene..

nehez ugy, elismerem! ;)
a forum ma:

#2612 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:06

Itt van e:

szerk.:  a fehéregyensúllyal nem törődtem (;  Viszont pixelre ugyanazokat a tartományokat vágtam ki a három különböző rekeszértékkel készült képből.  200mm, végtelenre élesítve, objektív vége kb egy méterre volt a faltól.  300D large fine jpegje, parameter 2-vel.  Se utólagos élesítés, se kontrasztállítás, se levels, se másegyebek, amivel könnyebben észrevehetővé lehet tenni a szennyeződéseket.

szerk. 2:  letöröltem a képet... :omg:

Csatolt fájl:

Szerkesztette: szeder 2006. 04. 03. 22:12 -kor

#2613 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:07

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 23:06

tehat keresztkerdes: jo, talalunk koszfoltot, ami fugg a rekesztol. honnan tudjuk, hogy ez a szenzoron van?

Onnan, h miután megsuvickolod a szenzort, a koszfolt eltűnik (;

szerk.:  még valami:

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 23:06

jelen esetben a papirra fektetett dolog arnyeka teljesen fugetlen a megvilagitas modszeretol. mivel a koszfolt (egyenlore, hiszen rajtam kivul egyikotok sem jott mas elmelettel) szorosan rajta fekszik a szenzoron, igy pontos analogiaja a papiron fekvo alagzatnak, igy ebbol az kovetkezik, hogy a blendetol nem fugghet a kosz lekepzodese.

Szigorúan véve a szennyeződés nem "szorosan rajta fekszik a szenzoron", mert tulajdonképpen nem is a szenzoron van, hanem a szenzor előtt lévő IR/AA/másegyéb szűrőn.  Ebből következően pedig az árnyéka függ a megvilágítástól.

Szerkesztette: szeder 2006. 04. 03. 22:17 -kor

#2614 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:19

jo, de mi legyen akkor az alternativ elmelet? miert fugg a rekesztol, es hol hibas az ervelesem?
(egyebkent miert ilyen egyenletlenek a 2.8-asnal a szinek?)
a forum ma:

#2615 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:26

a szenzortol valo tavolsagon mar gondolkodtam. ez nem AA szuro (az mashol van, ha van), de teny, hogy a szenzor egy uveglap -- vastagsaggal --  es annak nem tudom melyik oldalan van a szenzoralo resz. es az uveglap vastagsaga mar valoban szamithat egy keveset.

de mennyit? tudvalevo, hogy a digitalis szenzor kulonosen erzekeny, hogy a beeso feny meroleges legyen.. ez nem mondana ennek ellent? es amugy egy 200-as objektiv a szerkezetenel fogva igencsak meroleges sugarakat bocsat ki, ha jol tudom.
a forum ma:

#2616 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:27

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 23:19

jo, de mi legyen akkor az alternativ elmelet? miert fugg a rekesztol, es hol hibas az ervelesem?

lásd:

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 22:28

Tág blendénél nagyobb a beáramló fény keresztmetszete (Nap mosott szélű árnyéka), szűknél kisebb "pontszerűbb". Nem tudom, csak találgatok.

#2617 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:45

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 23:26

a szenzortol valo tavolsagon mar gondolkodtam. ez nem AA szuro (az mashol van, ha van)

hol lenne a szűrő, ha nem közvetlenül a CCD előtt?!

#2618 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:47

a szenzortol valo tavolsagon mar gondolkodtam. ez nem AA szuro (az mashol van, ha van), de teny, hogy a szenzor egy uveglap -- vastagsaggal --  es annak nem tudom melyik oldalan van a szenzoralo resz. es az uveglap vastagsaga mar valoban szamithat egy keveset.

Pedig AA filter a legtöbb DSLR-nél van (bár az erősségük különböző), és ott van (ha nem ott van, akkor ugyan hol lenne?).  IR filter is biztos, h van (elvégre le lehet venni).

de mennyit? tudvalevo, hogy a digitalis szenzor kulonosen erzekeny, hogy a beeso feny meroleges legyen.. ez nem mondana ennek ellent? es amugy egy 200-as objektiv a szerkezetenel fogva igencsak meroleges sugarakat bocsat ki, ha jol tudom.

Az volt kéznél (;

#2619 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:47

Idézet: szeder

lásd:

ha megnezed a kerdesem es a javitasod idejet lathatod, hogy ezt meg azelott tettem fel (gyakorlatilag), amikor az uvegvastagsag kerdes elokerult volna.

amugy ott pontosan le tudom vezetni, hogy miert, de egy lencsenel es vetitett kepnel ez eleg nehezkes. nagyitok otthon ff kepeket, ugyhogy elegge elottem van, hogy hogy nez ki egy ilyen. szoval ez a magyarazat kifejezetten nagy tavolsagot feltetelez az arnyekot veto es a szenzor kozott.

Szerkesztette: bogdan 2006. 04. 03. 22:55 -kor

a forum ma:

#2620 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 22:50

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 22:45

hol lenne a szűrő, ha nem közvetlenül a CCD előtt?!

mondjuk a zarszerkezet elott! ;)

Szerkesztette: bogdan 2006. 04. 03. 22:51 -kor

a forum ma:

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132