HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • 144
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek IV.

#2821 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 23. 08:35

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. ápr. 23., vasárnap - 3:00

Sokan nem a fényképezőről másolják át a képeket, hanem kártyaolvasóval.

Most nem erről volt szó, hanem a fényképezőgépekbe épített "mellékes" hardver, szoftverelemek vélt vagy valós minőségéről. ;)

#2822 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 01:33

Lencse tisztításra (szőrecsettel) milyen folyadékot javasoltok? Már nem lehet kapni olyan mosogatószert, amiben ne lenne valami ami nyomot hagy.. Érdekes, hogy a poláromat megmosom sima desztvíz+mosogatószer keverékkel, utána leöntöm desztvízzel és 1 csepp víz nem marad rajta mind lefolyik, azonnal száraz és gyári tiszta. Az ND szűrőmön kipróbáltam 3 fajtát is és olyan mintha tapadna rá a víz, lefújni sem lehet, utána meg nyomot hagy (ugyanaz a gyártó és típus). Ha tudtok ilyen folyadékot esetleg hogy hol érdemes beszerezni megköszönném.

#2823 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 06:57

en el szoktam torolgetni lencsetisztito kendovel. akkor nem marad nyoma.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2824 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 09:30

Nem törölgetem, folyadék kellene.

#2825 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 04. 24. 09:36

Azt elképzelhetőnek tartjátok, hogy a kompaktom (Canon S1 IS, makró mód nincs) két kép azonos beállítások (program, fókusztávolság) melletti elkészítésénél ugyanazt a tárgytávolságot valamilyen misztikus körülménytől függően a lencserendszer más elrendezésével hozza létre?
Elmondom miért kérdezem: van két képem, amiken egy kompakthoz képest szűk mélységélességet sikerült elérni, és ezt nem tudom reprodukálni. Az egyik egy klasszikus vízcsepp-makró szövetkabáton, minimális fókusz- és tárgytávolságnál f/2.8-on, a másik egy portrészerű kép a tele oldalon f/4-en. Az elsőhöz hasonlóan kicsi mélységélességet sehogy nem tudok újra elérni, a másodikhoz hasonlót csak f/2.8-on és sokkal kisebb tárgytávolságnál tudok csinálni. Miért?
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2826 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 04. 24. 09:38

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 2:33

Lencse tisztításra (szőrecsettel) milyen folyadékot javasoltok? Már nem lehet kapni olyan mosogatószert, amiben ne lenne valami ami nyomot hagy.. Érdekes, hogy a poláromat megmosom sima desztvíz+mosogatószer keverékkel, utána leöntöm desztvízzel és 1 csepp víz nem marad rajta mind lefolyik, azonnal száraz és gyári tiszta. Az ND szűrőmön kipróbáltam 3 fajtát is és olyan mintha tapadna rá a víz, lefújni sem lehet, utána meg nyomot hagy (ugyanaz a gyártó és típus). Ha tudtok ilyen folyadékot esetleg hogy hol érdemes beszerezni megköszönném.

A lencsetisztító folyadékot nem ecsettel hanem valamilyen törlővel papír vagy textil kell a lencse felületére vinni úgyhogy semmi szín alatt ne folyjon. Minden fotósboltban van. És csak akkor kell használni ha zsíros folt, ujjlenyomat van a lencsén. Azt nem gondolod hogy a különböző szűrőknek nem egyforma a bevonata? A mosogatószer nem erre való az adalékanyagai miatt sem.

#2827 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 09:41

Papírzsebkendő nem jó, mert szöszöl, háztartási boltban lehet kapni mikroszálas törlőkendőt, az ideális.

#2828 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 04. 24. 09:47

Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 10:41

Papírzsebkendő nem jó, mert szöszöl, háztartási boltban lehet kapni mikroszálas törlőkendőt, az ideális.

Én lencsetörlő papírról és kendőről beszéltem azt kell beitatni az alkoholos folyadékkal.

#2829 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 09:51

hipermarketekben a pénztáraknál szokott lenni előre nedvesített szemüvegtörlő csomag
nem drága, pár db mindig lehet a táskában, és jól tisztít: gyorsan párolog, nem hagy foltot és a papír sem szöszöl

#2830 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 09:54

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 10:38

A lencsetisztító folyadékot nem ecsettel hanem valamilyen törlővel papír vagy textil kell a lencse felületére vinni úgyhogy semmi szín alatt ne folyjon.

A segítő szándékot köszönöm, de mint írtam nem törlöm, mosófolyadékot szeretnék. Létezik ilyen, sőt gyárilag adnak hozzá ecsetet. Legyenszíves csak az írjon aki tudja miről van szó (NEM TÖRLÉS).

#2831 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 10:14

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 9:36

két kép azonos beállítások (program, fókusztávolság) melletti elkészítésénél ugyanazt a tárgytávolságot valamilyen misztikus körülménytől függően a lencserendszer más elrendezésével hozza létre?

nem.

a zoom allasa ugyanaz? egyebkent nem hiszem, hogy igy kulonbozne. lassuk a ket kepet, a kulonbseget, es hogy az EXIF tenyleg ugyanazt mutatja!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2832 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 10:20

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 10:54

A segítő szándékot köszönöm, de mint írtam nem törlöm, mosófolyadékot szeretnék. Létezik ilyen, sőt gyárilag adnak hozzá ecsetet. Legyenszíves csak az írjon aki tudja miről van szó (NEM TÖRLÉS).

Én egy optiakai botlban vettem egy pumpás ecsetből, puha kendőből és valami löttyből álló szettet 1-2 ezer ft-ért. 1x használtam, azt' elkevertem valahova.
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#2833 Felhasználó inaktív   Freddy001 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 10:24

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 11:20

Én egy optiakai botlban vettem egy pumpás ecsetből, puha kendőből és valami löttyből álló szettet 1-2 ezer ft-ért. 1x használtam, azt' elkevertem valahova.

Hama-t tudok 2600-ért ugyanilyet. Nem vált be neked?

#2834 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 10:51

Idézet: Freddy001 - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 11:24

Hama-t tudok 2600-ért ugyanilyet. Nem vált be neked?

Én nem szeretem annyira... Egyszer próbáltam a folyadékot, de nem volt olyan eget rengető hatás.. Inkább egy kis lehelet, meg mikroszálas törlőkendő + vigyázok rá :)
Múlt héten pedig vettem egy körte-fecskendőt a gyógyszertárban, ui. a szettben adott pumpa olyan gyenge, hogy jó, ha a hamutartóból kifújja a hamut...

Próbáld ki, lehet, neked tetszeni fog, de szerintem jobban jársz, ha külön külön veszel meg mindent (kendő-pumpa-folyadék?)

Most jut eszembe, hogy egyes boltok előterében vannak olyan standok, ahol valami szemüvegtisztító spray-t árulnak és be is mutatják, hogy milyen jól tisztít. Érdemes lehet ezt is kipróbálni.

Ha beválik, akkor olcsóbban jobbat vettél, igaz el kell menni gyógyszertárba, egy boltba és egy optikushoz :)

(Itt jegyezném meg, hogy a körte-fecskendő eredetileg kisgyerekeknek vmi. végbél-művelethez javallott, tehát, nehogy nagyobbat kérj (ami felnőtteké), tán még vmi perverz izének néznek az ottaniak :Đ )
dolfer

#2835 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 04. 24. 10:54

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 11:14

nem.

a zoom allasa ugyanaz? egyebkent nem hiszem, hogy igy kulonbozne. lassuk a ket kepet, a kulonbseget, es hogy az EXIF tenyleg ugyanazt mutatja!

Erre a válaszra számítottam, ami azt jelenti, hogy valami becsapja a szememet.

Íme két kép, az elsőhöz elő tudtam vadászni az eredetit, a másodikhoz csak este, otthon.
Kép
Kép
Tudom, az első kép nem a legszerencsésebb választás, de ez volt kéznél. A fókusztávolság mindkét esetben a minimális 5.8mm, a tárgytávolságot arra a minimális értékre lőttem be, ahol az autofókusz még működött, ez alig több, mint 10cm. Természetesen mindkettő f/2.8-on készült. Számomra egyértelmű, hogy az élesség a második esetben sokkal drasztikusabban csökken, mint az első képnél.

szerk: kisebb felbontásoknál az egymás melletti képek nem lesznek közkedveltek, egymás alá tettem inkább őket.

Szerkesztette: gazdi 2006. 04. 24. 10:55 -kor

#2836 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 10:56

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 11:54

Erre a válaszra számítottam, ami azt jelenti, hogy valami becsapja a szememet.

Íme két kép, az elsőhöz elő tudtam vadászni az eredetit, a

Tudom, az első kép nem a legszerencsésebb választás, de ez volt kéznél. A fókusztávolság mindkét esetben a minimális 5.8mm, a tárgytávolságot arra a minimális értékre lőttem be, ahol az autofókusz még működött, ez alig több, mint 10cm. Természetesen mindkettő f/2.8-on készült. Számomra egyértelmű, hogy az élesség a második esetben sokkal drasztikusabban csökken, mint az első képnél.

szerk: kisebb felbontásoknál az egymás melletti képek nem lesznek közkedveltek, egymás alá tettem inkább őket.

A másodiknál van előtér.. az elsőnél csak háttér... nem? :think:
dolfer

#2837 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 04. 24. 10:58

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 11:56

A másodiknál van előtér.. az elsőnél csak háttér... nem? :think:

Letakartam a második kép előterét, de ez nem változtatott a véleményemen.

#2838 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 04. 24. 10:59

"szettben adott pumpa olyan gyenge, hogy jó, ha a hamutartóból kifújja a hamut... "

Viszont mivel szőr van rajta nem ütődik a lencsének neki a csőre hogy esetleg megsértse a bevonatot.

#2839 Felhasználó inaktív   fzr1000 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 11:16

Nekem is S1 van,és tényleg szokatlanul szük a mélység élesség...Én is ki fogom probálni,esetleg a fényképezés szöge nem befolyásolhatja?Minél laposabb a szög,annál kissebb lesz a mélység élesség. (tudom a szögtöl nem változik a fényképező,de a végeredmény igen)

Illetve ha nagyon szüket akarsz,akkor ajánlanék előtétlencsét,nekem alig 1 mm az éles tartomány lencsével. És azon küzdök,hogy kicsit szélesebb legyen. :D

#2840 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 04. 24. 11:23

Idézet: fzr1000 - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 12:16

Nekem is S1 van,és tényleg szokatlanul szük a mélység élesség...Én is ki fogom probálni,esetleg a fényképezés szöge nem befolyásolhatja?Minél laposabb a szög,annál kissebb lesz a mélység élesség. (tudom a szögtöl nem változik a fényképező,de a végeredmény igen)

Illetve ha nagyon szüket akarsz,akkor ajánlanék előtétlencsét,nekem alig 1 mm az éles tartomány lencsével. És azon küzdök,hogy kicsit szélesebb legyen. :D

Egyelőre nem gondolkozok makró előtétben, nem használom sokat ill. szeretem, ha megmarad a háttér struktúrája. Csak kipróbáltam anno, és azóta nem értem a különbséget. Pedig portréhoz jó lenne, ha el tudnék érni a másodikhoz hasonló teljesítményt (tehát 5.8mm-en mondjuk 20-25mm éles, ennek 58mm-en 20-25cm felelne meg).

Téma megosztása:

• (176 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 140
  • 141
  • 142
  • 143
  • 144
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.