Digitális fényképezőgépek IV.
Elküldve: 2006. 05. 03. 18:45
Elküldve: 2006. 05. 03. 18:56
Elküldve: 2006. 05. 03. 23:08
Idézet: ajaxon - Dátum: 2006. máj. 3., szerda - 18:06
Nincs mit, legalább mi csórók segítsünk egymásnak, kiknek nem telik DSLR-re... :Đ
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...
Elküldve: 2006. 05. 03. 23:45
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 05. 03. 23:49
Elküldve: 2006. 05. 03. 23:52
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 4., csütörtök - 0:45
Megtisztelsz.
Elküldve: 2006. 05. 04. 00:00
az, hogy a tobbi nem szamit, azert mondtam, mert szerntem Te ugyis raw-ban fenykepeznel inkabb, es alaposan (jol) utankezelned a kepeket, ott meg mar nem akkora a kulonbseg a kulonbozo gepek kozott.
Elküldve: 2006. 05. 04. 00:04
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 4., csütörtök - 1:00
az, hogy a tobbi nem szamit, azert mondtam, mert szerntem Te ugyis raw-ban fenykepeznel inkabb, es alaposan (jol) utankezelned a kepeket, ott meg mar nem akkora a kulonbseg a kulonbozo gepek kozott.
EX a digitális fényképezés topicba járt viszonylagos rendszerességgel régebben. 1-2 hónapja megint volt egy képe abban a topicban, de azt már egy másik masinával csinálta.
Nem tud fix objektívet a D50? Azt hittem, hogy ez tök egyértelmű, van a Nikon bajonett (vagy hogy hívják a foglalatot
Elküldve: 2006. 05. 04. 00:16
a nagyobb tudasu Nikkon gepek (sajnos nem tudom melyek) meg latjak, hogy nincs elektronikus blendevisszajelzes, de van AI kommunikacio (a blendeiranyito pocok a blende zarasaval linearisan egyutt mozog), es nem erdekli, hogy mennyi a max blende, hanem mer nyitott allasnal, es ahhoz kepest oszt le az AI szerint. azaz pont ugyanugy tudod hasznalni az objektivedet, mint egy manualis gepen.
en egyebkent csodalkozom, hogy miert csinalta ezt a Nikon (gyanitom, hogy azert, hogy a profik a dragabb gepet vegyek..), merthiszen ok azok, akik kifejezetten buszkek arra, hogy 50 eve ugyanazt a csatlakozast hasznaljak! es nagyon sajnalom (nikon hivo letemre), hogy azt kell tanacsoljam, hogy mas gepeknek nezz utana.
#2990 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 05. 04. 00:19
Idézet: bbence - Dátum: 2006. máj. 4., csütörtök - 1:04
Nem tud fix objektívet a D50? Azt hittem, hogy ez tök egyértelmű, van a Nikon bajonett (vagy hogy hívják a foglalatot
Az hogy fel lehet csatlakoztatni, és kezeli az két különböző dolog. A bajonett egyforma.
Elküldve: 2006. 05. 04. 06:25
Idézet: bbence - Dátum: 2006. máj. 4., csütörtök - 1:04
fix és fix között is van különbség: az egyik legnépszerűbb fix pl az 50/1.8, ami több, mint 20 éves típus, de már autofókuszos, és persze a rekeszt is közli elektronikusan a kamerával = gyakorlatilag teljesértékűen használható bármelyik Nikonon!
("D" betű nincsen a típusában, távolságinformációt nem közöl, csak a pár éve kihozott modellfrissítése - de ez nem kritikus, inkább vakus felvételeknél lenne szerepe, de ott sem vészes a hiánya)
szóval a 20 évnél régebbi obik között találhatsz egyáltalán olyanokat, amikkel a kisebb Nikonok nem hajlandóak fényt mérni
mert egyébként manuális módban használhatod azokat is, csak a fénymérést kell másként megoldanod (tájképnél az is megteszi, h lősz egyet saccra, aztán a hisztogram alapján korrigálsz)
Elküldve: 2006. 05. 04. 06:53
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 3., szerda - 23:45
Tudom hogy nem gépfüggő, nekem is sikerült egy pici Pentax-al pár fantasztikus pillanatot elkapnom. Arra értettem inkább a dolgot, hogy a topicot olvasgatva sok amatőr tesz fel kérdéseket kis kompakt gépekkel kapcsolatban, de ahogy nézem kialakult egyfajta tábor, akik szelektív látásukból kifolyólag csak a dslr-es hozzászólásokat látják, és "kisemberek" kérdéseit már észre sem veszik... kicsit elszomorító amikor egy ilyen jó fórumon nem számíthatunk egy hozzáértő ezekkel kapcsolatos hozzászólásaira, mert kitört a "dslr láz", pedig még mindig több a kompaktos...
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...
Elküldve: 2006. 05. 04. 08:34
Elküldve: 2006. 05. 04. 08:37
Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 4., csütörtök - 9:34
Pontosan erről van szó, ehhez még hozzájön az, hogy kompakt gépek jönnek-mennek félelmetes sebességgel, én örülök, ha a DSLR-eket nagyjából tudom követni. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül...
Elküldve: 2006. 05. 04. 08:42
sajnos a kompaktokbol iszonytatoan sok van. de nagyon. mig regen egy "hozzaerto" mondhatott roluk velemenyt ugy, hogy nem igazan ismerte oket egy ket alapszabaly szerint (vegyel olyan gepet, aminek a lencsejet jo nevu gyarto gyartotta), ugy ma mar ezek sem hasznalhatok jol (a legtobb kompakt gyarto raallt a jo nevu lencsegyartokkal valo kooperaciora). igy az ember, ha nem ismeri ezeket a gepeket mar nem is tudja, hogy melyik mit tud. (en magam is tettem itt fel vasarlasi tanacs kerdest!)
ezzel szemben a DSLR-ekbol azert erosen veges mennyiseg van, amiket az erdeklodo legalabb a tesztekbol kepes ismerni. raadasul ha a filmes vilagbol jott (mint pl. en), akkor az ottani rendszerkomponenseket is jobban ismeri.
vegul arrol, hogy milyen kozonseg lehet itt. ugye ez egy olyan forum, ahol fenykepezni szereto es lelkes es tudo nepek jarnak. akik, mivel ma mar igazan olcso a DSLR, tobbsege azt vett, vagy azt akar eppen venni. ergo ahhoz is ert jobban. a kompaktosok, bar a vilagban tenyleg joval tobben vannak, nem jarnak ilyen forumra. csak kevesen. igy en gyanitom, hogy itt tobb a dslr-es, vagy ha nem is tobb, akkor az aktiv, "tanacsot adni tudo es hajlando" forumozo kozott biztos, hogy azok vannak tobben. (sot, en alig fenykepezek digitalissal, ugyhogy meg ebbol is kilogok.)
adott tehat egy kozonseg, akiknek a jo resze a dslr-ekhez ert, abban tud tanacsot adni. (es altalanos technikai segitseget.) es adott a percrol percre burjanzo kompakt piac (foleg az a resze, amirol Te, Ti is kerdeztetek), amit egyszeruen keptelenseg ismerni. ismeretlenul meg nem szivesen ad tanacsot az ember, nehogy rossz tanacsot adjon.
Elküldve: 2006. 05. 04. 08:43
Elküldve: 2006. 05. 04. 08:51
termeszetesen vannak fix AF objektivek, es azok jok a DSLR-ekre, es a kepminoseguk is kituno. viszont dragak. ellentetben a manualis hasznalt tarsaikkal. ezert irtam a manualist, mint "kovetelmenyt". a D a Nikkor objektiveken valoban nem letszukseglet, de szerintem nem csak a vakuhoz, hanem a matrix fenymereshez is szukseges! (persze a kozepre sulyozott fenymeressel is boldogan lehet egyuttelni, de azert nem art megemliteni.)
"szóval a 20 évnél régebbi obik között találhatsz egyáltalán olyanokat, amikkel a kisebb Nikonok nem hajlandóak fényt mérni mert egyébként manuális módban használhatod azokat is," sajnos ez nem igy van. egy N70-es lefagy a 135/2-es manualisomtol, es nem hajlando fenykepezni. szerintem a D50 es D70-es sem tenne mashogy, bar meg nem probaltam! (de ha menne is: szerintem a fenymeres egy olyan dolog, amirol nem erdemes lemondani... legalabb munkablendesen lehessen!)
Elküldve: 2006. 05. 04. 08:51
Segítséget szeretnék kérni. Munkatársamtól vennék egy Canon S2-est. Van-e olyan megbízható neten letölthető sw, amivel tesztelni tudom a dead-hot pixelt.
A fekete-fehér lapos pixeltesztet el akarom végezni a géppel. Ezen kívül mit nézzek még meg rajta?
Sürgős lenne, mert holnap du. aktuális. Előre is köszi.
Elküldve: 2006. 05. 04. 08:52
Elküldve: 2006. 05. 04. 08:58
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. máj. 4., csütörtök - 8:42
Ezen kívül a többit megértem, csupán kicsit lelohasztja az ember kedvét ha kérdez valamit mert tanácstalan, és látja hogy figyelembe sem veszik, még annyit sem mondanak neki, hogy ehhez nem értenek(lehet azt már büszkeságből?)... Nem bűn a tudatlanság...

Súgó
A téma zárva.