HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik II.

#1101 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 23. 20:44

Idézet: diab303 - Dátum: 2005. dec. 23., péntek - 10:03

felteteleztem, hogy 350d aksira gondolsz, de ezek szerint nem :)

Igen, arra.

#1102 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 23. 21:00

Idézet: weigertj - Dátum: 2005. dec. 23., péntek - 20:33

Nyilván megengedhetne magának egy DSLR gépet, mégis kompaktokkal fotózik. Kétségkívül mester:

Phil Douglis - Pbase

Phil Douglis webpage

Hadd ugassak én is közbe kicsit.

A fotózáshoz két dolog szükséges szvsz, jó fotós véna és technika melyhez megvan az emberben a megfelelő ismeret. Az elsővel megtalálja a témát és tudja hogyan fotózza le azt úgy hogy az eredményt szemlélőben tudatosan ébresszen megfelelő benyomásokat, érzelmeket. A másodikkal mindezt a lehető legjobb minőségben tudja megtenni, pl tudatosan játszik a mélységélességgel, színekkel, kontrasztokkal és sokmillió egyébbel.

Philben úgyvélem elsősorban az első van meg és kevésbé foglalkozik a technikával, míg pl egy sportfotósban aki a forma1-en nyomja talán épp a túloldalra billen át a dolog.

Az, hogy hobbifotósként mennyit áldozol a felszerelésedre az az anyagi lehetőségeid függvénye... :) Én nem tartom magam borzadályosan jó fotósnak, inkább a technikai oldala érdekel de igyekszem a tulsó oldalt is minél jobban megismerni.

#1103 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 23. 22:08

Idézet: weigertj - Dátum: 2005. dec. 23., péntek - 21:33

Itt van egy ürge, aki 34 éve fotózik, körbeutazza a világot, hivatásszerűen oktatja is a fotózást. Nyilván megengedhetne magának egy DSLR gépet, mégis kompaktokkal fotózik. Kétségkívül mester:

Azért nála ott a kompaktok között van még Leica is, ami önmagában volt kb 1700 dolcsi amikor lehetett kapni, szóval itt is van némi irracionális vásárlás...

#1104 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 23. 23:33

Idézet: krisz123 - Dátum: 2005. dec. 23., péntek - 19:14

Hogy miért vettem :
1.: Volt rá keret.
... ... ...

Az egész sztoriban nálam itt nyílt ki a szemem nagy kerekre :)

Mármint nem a te hozzászólásodnál, hogy azért vetted meg a jobb gépet a gyerek születése után, mert volt rá mani. Arról van szó, hogy nyilvánvalóan mindannyian azért használunk dslr-t egy zenit helyett, mert van rávalónk, ezt lehet szépíteni, hogy "mert szükségem van rá", meg "pénzt hoz", a kiindulópont akkor is az, hogy megengedhetjük magunknak, és kész.

Az én nagy kérdésem az egészben az, és furcsállom, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy egy katolikus papnak honnan telik erre? Mert a papok nem keresnek nálam jobban, az biztos, és nekem nincs milliós felszerelésem (csak max fél  :D ). Szóval hogy is van ez??? Mielőtt lelőnétek, hogy egyházellenes vagyok, vagy ateista, vagy valami hasonló, akkor el kell mondanom, hogy pont nem. Elmondhatom magamról, hogy relatíve ismerem a katolikus egyházat, minden nagyképűség nélkül, pár papot is megismertem az életem során, és nem csak "hivatalosan", hanem talán emberileg is. Érdekes módon, egyiknek se volt pénze dslr-re, de - és most egy kicsit csodálkozok az illető fotós papon - igénye sem erre volt, pontosabban, mást tartott fontosnak. Az egyik pap ismerősöm még mindig egy kombi trabanttal jár, pedig nem Zötyögepusztán, hanem megyeszékhelyen plébános. Nem arra gyűjtenek forrásokat, hogy vegyenek egy milliós fotófelszerelést lefényképezni a Mikulást, hanem pl ruhát gyűjtenek a rászorulóknak, vagy elviszik a kevésbé jómódú gyerekeket kirándulni.
Bennem a papokról mindig egy kicsit olyan kép élt, akik a saját érdekeiket és birtoklási vágyukat mögé helyezik a közösség, vagy mások érdekeinek. Így a fotófelszerelés ára kapcsán nemcsak a honnan volt, hanem a biztos jó helyre került? (mármint az ára) kérdése is felmerül bennem... Akik ezt összeadták, biztos hogy erre gondoltak? De ez már nagyon-nagyon off...

Szerkesztette: lugosi 2005. 12. 23. 23:34 -kor

#1105 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 23. 23:38

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. dec. 23., péntek - 17:51

és ezt minek írtad le? :confused:
őszintén nem értem hogy mi a bajod ezzel, az irígységet leszámítva...
meg azt se tudom miért baj, hogy Szilárttól veszi.

Bocs, de hogy egy katolikus pap nem fizet áfát, az nagyon nagy morális probléma.
Nem akarok itt teológiai tanfolyamot nyitni, de szerintem azt az idézetet már mindenki hallotta, hogy "adjuk meg a császárnak, ami a császáré", és ez pont arra a kérdésre volt válasz, hogy fizessünk-e adót a rómaiaknak... Úgyhogy szerintem amelyik pap így csinálja, az azért elég érdekes...

#1106 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 23. 23:44

A papokról annyit, hogy egy fiatal ismerősöm is az lett, és megkérdeztem hogy miért.
A válasz :
Kapok lakást, takarítanak rám, nem kell meggebedni a munkában, és még egy kis pénzt is kapok....

Két ok miatt lehet valaki pap : 1.: lustaság, 2.: elkötelezettség...

#1107 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 23. 23:59

Még egy dolog :
Az előző lakásom egy katolikus hitközösségen belül volt.
Én voltam ott a kakukktojás, és miközben ott laktam egy dolgot vettem észre : hihetetlenül folyt ott a pénzt.
A katolikus iskolába, aminek a tanárai voltak a szomszédaim sok tízmilliós pénzeket kaptak pl. kihangosításra, projektorokra, egyéb drága műszaki felszerelésre.
És mivel ez nem állami, hanem egyházi volt a forrás ezért ott nem is ellenőrzik olyan szigorúan a kiadásokat.
Pl.: Amit magánembertől veszel, az pl. használtnak számít, és az áfa be nem fizetését szilárt kolléga követte el, nem a plébános, és ha van adásvételi, erre az egyház már ad pénzt.
Saját bőrömön tapasztaltam, hogy nagyon laza elszámolás van náluk.
Amúgy ha kell, én tudok EU-s hivatalos számlás új 17-40-et 179-ért, 28-135 IS-t 112-ért, új 70-300-at 139-ért, 70-200 F4L-et 169-ért. És ezzel nem követek el áfacsalást, 3 év európai garanciával. Nem tudom szilárt árait, de szerintem ezen a szinten mozog.

Szerkesztette: krisz123 2005. 12. 24. 00:01 -kor

#1108 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 00:18

Idézet: krisz123 - Dátum: 2005. dec. 23., péntek - 22:59

Még egy dolog :
Az előző lakásom egy katolikus hitközösségen belül volt.
Én voltam ott a kakukktojás, és miközben ott laktam egy dolgot vettem észre : hihetetlenül folyt ott a pénzt.
A katolikus iskolába, aminek a tanárai voltak a szomszédaim sok tízmilliós pénzeket kaptak pl. kihangosításra, projektorokra, egyéb drága műszaki felszerelésre.
És mivel ez nem állami, hanem egyházi volt a forrás ezért ott nem is ellenőrzik olyan szigorúan a kiadásokat.
Pl.: Amit magánembertől veszel, az pl. használtnak számít, és az áfa be nem fizetését szilárt kolléga követte el, nem a plébános, és ha van adásvételi, erre az egyház már ad pénzt.
Amúgy ha kell, én tudok EU-s hivatalos számlás új 17-40-et 179-ért, 28-135 IS-t 112-ért, új 70-300-at 139-ért, 70-200 F4L-et 169-ért. És ezzel nem követek el áfacsalást, 3 év európai garanciával. Nem tudom szilárt árait, de szerintem ezen a szinten mozog.

Francba, rossz pályát választottam :)

Amúgy lassan kezd érdekelni, hogy ki/mi ez a szilárt :)
Egyébként persze hogy nem csinálsz áfacsalást, hiszen ha eu-n belülről vásárolsz, akkor ott már kifizeted a (hazainál alacsonyabb) áfát, így természetes, hogy nálunk már nem kell. Lehet, hogy van olyan lehetőség, hogy visszaigényeleg a pl 18%-os német áfát, és befizeted az ennél magasabb magyar áfát, de ez nem logikus (kivéve ha valaki dotálni kívánja a magyar államot, amit csak bátorítani tudok, mert tőle kapom a fizetésemet  :D ).

#1109 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 00:36

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 1:18

Francba, rossz pályát választottam :)

Én is :-)

#1110 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 02:57

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. dec. 23., péntek - 23:33

Így a fotófelszerelés ára kapcsán nemcsak a honnan volt, hanem a biztos jó helyre került? (mármint az ára) kérdése is felmerül bennem... Akik ezt összeadták, biztos hogy erre gondoltak? De ez már nagyon-nagyon off...

Mintha csak Szamueli Tibit hallanám :(

Szerkesztette: Miki2 2005. 12. 24. 02:59 -kor

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#1111 Felhasználó inaktív   weigertj 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 08:14

Idézet: krisz123 - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 0:59

Szerintem csak garancialevél van, és korántsem vagyok benne biztos, hogy az egyház fizeti a felszerelést. Szilárt árai egyébként hasonlóak.  De egész véletlenül aki így kupeckedik, az általában nem az USA-ból hozza a cuccokat? Ott sokkal olcsóbb. A Nyugat-Európai árakat elnézve nem sok hasznotok lenne...

#1112 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 08:34

Van aki nagyon kupeckedik,és van aki azt mondja úgyis arra járok, miért ne venném meg, max. az utiktg.-et letudom. Azért a hasznotok lenne kifejezést remélem annak ellenére hogy az én hsz-omra válaszoltál, nem nekem szántad.

Szerkesztette: krisz123 2005. 12. 24. 08:37 -kor

#1113 Felhasználó inaktív   weigertj 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 08:51

Evezzünk kicsit kellemesebb vizekre:

Jön a PMA februárban, és a Canon minden bizonnyal bemutatja a 20D utódját. A 18 hónapos termékciklusokból lehet erre következtetni:

10D (2003 március): 18 hónap múlva leváltotta a 20D
300D (2003 szeptember): 18 hónap múlva leváltotta a  350D

20D (2004 szeptember): 18 hónap múlva leváltja a ????? (30D??) a februári PMA alkalmával
350D (2005 március): 18 hónap múllva új modellt mutatnak ne a Photokina 2006-on

Kérdés, hogy a 20D utódja a megnövelt megapixelszámot a szenzor növelésével éri el (1,3x crop) vagy több érzékelőt zsúfolnak ugyanakkora szenzorra, akár a Nikon D200 esetében. A Nikonnál meg is lett az eredménye: magas ISO-n erős zaj, D70-t überelő...  :think:

Szerkesztette: weigertj 2005. 12. 24. 08:53 -kor

#1114 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:03

Idézet: weigertj - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 9:51

Kérdés, hogy a 20D utódja a megnövelt megapixelszámot a szenzor növelésével éri el (1,3x crop) vagy több érzékelőt zsúfolnak ugyanakkora szenzorra, akár a Nikon D200 esetében. A Nikonnál meg is lett az eredménye: magas ISO-n erős zaj, D70-t überelő...  :think:

Már elnézést, de D70-nél jobb a magas iso a D200-ban IMHO...

30D továbbra is 1.6x-es lesz, erre biztosan lehet számítani.

#1115 Felhasználó inaktív   krisz123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:04

Idézet: weigertj - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 9:51

Evezzünk kicsit kellemesebb vizekre:

Jön a PMA februárban, és a Canon minden bizonnyal bemutatja a 20D utódját. A 18 hónapos termékciklusokból lehet erre következtetni:

10D (2003 március): 18 hónap múlva leváltotta a 20D
300D (2003 szeptember): 18 hónap múlva leváltotta a  350D

20D (2004 szeptember): 18 hónap múlva leváltja a ????? (30D??) a februári PMA alkalmával
350D (2005 március): 18 hónap múllva új modellt mutatnak ne a Photokina 2006-on

Én rettenetesen bízom abban, hogy a crop lesz kisebb, szvsz nincsen normálisan használható obi 1.6-os cropra. Pontosabban van (17-85), de nem igazán remekel.
Pont a múltkor agyaltam, hogy egy 24 (esetleg 28) - 135-nek megfelelő jó obit igazán kidobhatna a canon.
Ez kb. 15-85 lenne.
A mostani obikínálatból mindegyikkel van egy kis nyűg :
17-40 : jó a nagylátószög, de általános obinak túl rövid.
28-135 : Jó a tele, de tájképre nem mindig jó.
kitobi : úgy sz.r ahogy van
Most vettem egy 10-22-t ami fullframen 16-35-nek felel meg, az nagylátószögre tökéletes.
A 70-300 már túlságosan tele.
Szóval a lényeg: az összes obi valamilyen szélsőséges helyzetben jó, de általános célra egyik sem igazán.
Bár most a 24-105-öt ha újra lesz, ki fogom próbálni, talán az beválik.
Szerintem a canonnak mindenképpen lépnie kell:
Vagy normális 1.6 cropra illeszkedő általános kb. 4-5 szörös zoomobjektívet kell kifejlesztenie, vagy jöhet az 1.3 crop.
Ha az új modell zajosabb lesz mint a régi, én tuti nem veszem meg.

#1116 Felhasználó inaktív   weigertj 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:38

Idézet: krisz123 - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 10:04

Most vettem egy 10-22-t ami fullframen 16-35-nek felel meg, az nagylátószögre tökéletes.
A 70-300 már túlságosan tele.
Szóval a lényeg: az összes obi valamilyen szélsőséges helyzetben jó, de általános célra egyik sem igazán.
Bár most a 24-105-öt ha újra lesz, ki fogom próbálni, talán az beválik.
Szerintem a canonnak mindenképpen lépnie kell:
Vagy normális 1.6 cropra illeszkedő általános kb. 4-5 szörös zoomobjektívet kell kifejlesztenie, vagy jöhet az 1.3 crop.
Ha az új modell zajosabb lesz mint a régi, én tuti nem veszem meg.

Az 1,3 crophoz már nem lesz jó az EF-S szabványú 10-22, nemde? Az 1,6x cropra lett fejlesztve.
Amennyiben konzumer szinten is eljutunk a full-frameig, jó lesz a 24-105 4L, hiszen ott már a nagylátó is kellemes.  :)

Elsősorban a megapixel harc dúl, másodsorban a zajszint csökkentése elleni, igaz a kettőt nem lehet elválasztani egymástól. Habár a zaj csökkentése még fontosabb is, a piacra ma nem lehet kihozni a konkurenciánál alacsonyabb pixelszámmú gépet.
Amennyiben a nagyméretű szenzorok gyártási költégei erőteljes ütemben esnek, a Canon ezt az utat választja a közép (esteleg belépő) kategóriához is és ezzel biztosítja az előnyét az 1,6 cropnál megrekedt konkurenciával szemben. Így zajszint növelése nélkül, kényelmesen tudják emelni a pixelszámot.

A kérdés itt, hogy a 18 hónapos termékciklus alatt fejlődik-e annnyit a technika, hogy azonos szenzorméretre 20-30%-kal több érzékelőt zsúfoljanak a zajszint csökkenése nélkül. Szerintem nem! Ezért választja a Canon a kisebb crop felé vezető utat, előbb-utóbb majd minden szegmensében a DSLR piacnak.

#1117 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:47

Fullframe-re meg olyan nagylátót (a többi optika között is akad azért csőstől ilyen) nehéz találni aminek a széleken nem jön elő valamiféle aberráció, vagy legjobb esetben nem lágyul be a képe (Különféle fórumokon olvasottak szerint). 1,3-1,6 közötti cropra olcsóbban össze lehet állítani olyan objektív parkot aminek a képével elégedett lehet az ember.

Visszatérve kicsit az előző témára, süsse meg az ember a tudományát ha 1,3-1,6 cropos gépekkel technikai okokra hivatkozva nem tud szépet alkotni. :)

#1118 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:49

Amúgy nem vagyok nikon párti de úgy érzem nikon a d200-assal hatalmasat alkotott. Igen fejlett af, és fénymérés, jó vakurendszer, világos kereső, és időjárásállóság. Lehet a nyár végén nálam rendszercsere lesz ezek örömére, ugyanis nálam súlyozott jelentősége van az időjárásállóságnak és a gyors af-nek, a 3d party obik meg amiket meg tudok fizetni ugyanúgy vannak nikon bajonettre is.

#1119 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:50

Idézet: weigertj - Dátum: 2005. dec. 24., szombat - 10:38

A kérdés itt, hogy a 18 hónapos termékciklus alatt fejlődik-e annnyit a technika, hogy azonos szenzorméretre 20-30%-kal több érzékelőt zsúfoljanak a zajszint csökkenése nélkül. Szerintem nem! Ezért választja a Canon a kisebb crop felé vezető utat, előbb-utóbb majd minden szegmensében a DSLR piacnak.

Felteszek egy másik kérdést: 18 hónap alatt fejlődik-e annyit a technika, hogy a nagyobb szenzort lényegesen olcsóbban lehessen előállítani? Szerintem nem... Ezért nem választja a Canon még egy jódarabig az olcsó szegmensben a nagyobb szenzort.

Másik kérdés: mi értelme van a sok megapixelnek? Pl Dave Black (igen nagy név a sportfotósok között) egy 4mp-s D2H filet 1/3-ára (!) croppolt, majd ebből csinált 60x40cm-es nagyítást és bármilyen meglepő, szuper minőség lett még az iso800 ellenére is. Ma olyan algoritmusok vannak már, hogy minimális minőségveszteség mellett nagyon nagy nagyításokat lehet csinálni, teljesen felesleges a sok megapixel.
forrás

Szerkesztette: saen 2005. 12. 24. 09:55 -kor

#1120 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 24. 09:57

A sok megapixel marketing szempontból lényeges egy bizonyos határ felett.

Az mindenki számára világos, hogy a képzaj fordítottan arányos az érzékelőpixel méretével.

Szerkesztette: RiCS 2005. 12. 24. 09:58 -kor

Téma megosztása:

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.