HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik II.

#821 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 03. 15:08

Sajna ez a hozzaallas; részint egyebkent meg tudom erteni ezt is.
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#822 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 17:23

Váltsunk témát. Láttam többeknél hogy az 50mm-s obit forditva tették fel bizonyos SLR gépekre. Nem tudom hogy ez most Nikon volt v Canon, de állítolag igen egyszeru a dolog. Persze nekem nem ment, de feltételezem hogy a simán odarakásnál azért bonyolultabb a dolog :D
Vmi tipp? [300D+50/1.8mk2]
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#823 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 17:34

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 16:23

Váltsunk témát. Láttam többeknél hogy az 50mm-s obit forditva tették fel bizonyos SLR gépekre. Nem tudom hogy ez most Nikon volt v Canon, de állítolag igen egyszeru a dolog. Persze nekem nem ment, de feltételezem hogy a simán odarakásnál azért bonyolultabb a dolog :D

Kell hozzá egy fordítógyűrű, azt hiszem "coupling adapter" az english neve. A jobbak így minden műveletet átvisznek, blendét és autofókuszt is. Így nagyszerű makrofelvételek készíthetők.

#824 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:10

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 18:34

Kell hozzá egy fordítógyűrű, azt hiszem "coupling adapter" az english neve. A jobbak így minden műveletet átvisznek, blendét és autofókuszt is. Így nagyszerű makrofelvételek készíthetők.

A fordítógyűrű az első szűrőmenetnél fogja az optikát, az a blendét sem viheti át mert azok az optika végén vannak. A közgyűrűvel kevered össze, az a gép saját optikáját használja. És a fordítógyűrűnél egy másik optikát tesznek a gép optikája elé, míg a közgyűrű a gép optikáját tolja előre.

Szerkesztette: ottokar 2005. 12. 03. 18:14 -kor

#825 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:16

En forditora gondolok, azt láttam.

#826 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:21

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 17:23

Ha olyan objektíved van (egyik Canon EF se ilyen), amelyiken manuálisan lehet blendét állítani, és megelégszel azzal, h munkablendével fotózzál, akkor elegendő egy egyszerű fordítógyűrű, melynek egyik oldala a fényképezőgépnek megfelelő bajonettű, a másik oldala pedig olyan menetes, h az objektív szűrőmenetébe lehessen tekerni.  Esetleg szükség lehet még step up/down ringre, ha az objektív szűrőmenete nem egyezik meg a fordítógyűrű menetével.  Előny, h mivel a szűrőmenet az univerzális, ezért más gyártó más rendszerű objektívje is használható.

Ha olyan objektíved van, amelyiken nem lehet manuálisan blendét állítani, és nem mindig a legnagyobb blendével szándékozol fotózni, és/vagy nem elég az neked, h munkablendével fotózzál, akkor más dolgokhoz kell folyamodnod.  Ha barkácsoló hajlamú vagy, akkor egy közgyűrűből, fordítógyűrűből és némi kábelből meg tudod oldani, ahogy azt ezen az oldalon is láthatod.
Ha nem vagy barkácsoló hajlamú, akkor készen is vehetsz ilyet.  Egy van, amiről tudok, ez pedig a Novoflex által gyártott Reverse Adapter for Canon EOS.  Amint az látszik, nem két fillér, több mint két EF 50mm f/1.8 is kijönne belőle, és eBayen se nagyon úszod majd meg másfél EF 50mm f/1.8 alatt...
Cserébe viszont nem csak a blendét fogja állítani, hanem az autofókusz is megmarad bizonyos határok között.  50mm és f/1.8 esetén biztosan fog menni némi vadászattal, de pl 30mm alatt f/2.8 esetén már nem nagyon nyikkan meg, esetleg talán direkt napfényben.  Minél nagyobb látószögű objektívet használsz fordítva, annál nagyobb lesz a nagyítás.  24mm-en olyon 10-15mm közötti széles területet fog be 1.6x FOV cropos gépen, de ekkor már a kereső nagyon sötét, egy elemlámpa pár centiről nagy segítség (;
Az árán kívül van még két hátránya ennek a kütyünek.  Az egyik az, hogy a vezérlést átvivő spirálkábel az objektív bal oldalán halad, a gép mögül nézve, vagyis pont útban lesz, hogyha fókuszálni akarsz.  Ha szerencséd van, akkor az AF/MF kapcsoló is pont a kábel alá esik majd (;  A másik hátránya akkor jelentkezik, hogyha olyan objektíved van, amelyik zoomoláskor és/vagy fókuszáláskor változtatja a hosszát.  Ekkor ugyanis lehet, h ha tekered a gyűrűt, viszont nem mozgatod a tubus elmozdulásának megfelelően a kezedet előre vagy hátra, akkor nem zoomolsz, hanem kifelé tekered az objektívet a fordítógyűrűből.  Továbbá arra kell még figyelni -- de ez már magának a fordított objektíves módszernek a velejárója, nem pedig a kütyü hibája --, hogy ilyen változó hosszúságú objektívek nem feltétlen bírják el saját súlyukat, ha a szűrőmenetnél fogod őket, ezért pl. a 24-70L-lel nem nagyon lehet függőlegeshez közeli szögben fotózni, mert vagy teljesen ki-, vagy teljesen becsúszik.

szerk.:  Még egy mondat az elejére... 
Remélem nem voltam túl szűkszavú (; :omg:

Szerkesztette: szeder 2005. 12. 03. 18:37 -kor

#827 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:22

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 17:10

A fordítógyűrű az első szűrőmenetnél fogja az optikát, az a blendét sem viheti át mert azok az optika végén vannak. A közgyűrűvel kevered össze, az a gép saját optikáját használja. És a fordítógyűrűnél egy másik optikát tesznek a gép optikája elé, míg a közgyűrű a gép optikáját tolja előre.

Nem keverem össze. A neten láttam, de ha jól emlékszem, mintha a fórumra is betette volna valaki a képét annak, amit mondok. A gépváz objektívbajonettjébe van behajtva a szerkezet, és ahhoz csatlakozik a "felépítmény", egy szalagkábellel az objektív másik végéhez, ott is rá kell hajtani egy "bajonettet". Elég hülyén írtam le, de megpróbálom megkeresni a képet.
A lényeg, hogy a bajonetthez van rögzítve a cucc, de az elektronyika hozzá van kapcsolva az obi bajonettes végéhez (ami történetesen most a másik oldalon van, ezért kell a szalagkábel és a túlsó cucc).

#828 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:27

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 18:22

Nem keverem össze.

Legalábbis nem a közgyűrűvel kevered össze, ebben igazad van.  Abban viszont ottokarnak van igaza, h a fordítógyűrű az nem egyenlő ezzel a "coupling adapterrel".
A képet ne keresd, linkeltem az előző hozzászólásomban (;

Szerkesztette: szeder 2005. 12. 03. 18:28 -kor

#829 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:33

Idézet: szeder - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 17:27

Legalábbis nem a közgyűrűvel kevered össze, ebben igazad van.  Abban viszont ottokarnak van igaza, h a fordítógyűrű az nem egyenlő ezzel a "coupling adapterrel".
A képet ne keresd, linkeltem az előző hozzászólásomban (;

Találtam leírást a neten, hogy mi a kettő között a különbség.

http://www.ephotozine.com/equipment/buyers...uyersguideid=12

Nem ezt a képet mondtam, de hasonló lehet a megoldás. Az egy szalagkábellel volt megoldva (IDE kábel? valami szakbarbár megoldás? :) ). Érdekesen nézett ki, ha jól emlékszem valami olyasmit írtak, hogy azért, mert egyes gépeken/obikon a blendét se lehet beugratni, és ezt oldják meg vele, hogy a váz által adott jel szerinti mértékben álljon be a blende. Elképzelhetőnek tartom, hogy az AF-et nem tudja átvinni, de a blendére biztosan emlékszem. Keresem még egy kicsit azt a képet :)

#830 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 18:52

Atolvasom a dolgokat thnx :)

#831 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 03. 23:05

Idézet: mtubi - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 12:23

Szerintem mindenki oldja meg magának a hozzáállás a partyfotózásnál...
Ha autóval mész,ha nem, ők a képekért fizetnek, a többi a te dolgod...(gondolom én).

pontosan.

ha vidékre kell menni, akkor benzint/pályamatricát fizetik.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#832 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 04. 00:41

Idézet: Wyco - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 19:52

Atolvasom a dolgokat thnx :)

A fordítógyűrű egy rövid fémgyűrű melynek mindkét oldalán 0,75-ös szűrőmenet van az egyik menetet belecsavarják a gép optikájának menetébe, és a másik felére makrófeltétnek felcsavarható egy optika, a szűrőmenetével, és így ez fordítva lesz a két frontlencse egymás felé néz. Régebbi 50mm körüli lencséket szoktak feltenni. Ezeknél az optikáknál általában van egy billentyű amellyel a blendét kézibe lehet tenni és így állítható a rekesz.
Van olyan gyűrű amelynek egyik fele bajonettes a másik külső szűrőmenetű, ezzel a gép saját optikáját lehet megfordítani és előretolni makró állásba.
És van olyan melynek mindkét fele bajonettes és többféle méretben van, ez a közgyűrű sorozat.

Szerkesztette: ottokar 2005. 12. 04. 00:59 -kor

#833 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 04. 01:28

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 22:05

pontosan.

ha vidékre kell menni, akkor benzint/pályamatricát fizetik.

Sejtettem :p

#834 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 04. 13:01

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 4., vasárnap - 0:41

Van olyan gyűrű amelynek egyik fele bajonettes a másik külső szűrőmenetű, ezzel a gép saját optikáját lehet megfordítani

"Idekinn" ezt a fajta gyűrűt is Umkehrringnek, vagyis fordítógyűrűnek hívják.  Sőt, ha jól veszem észre, akkor lehet, h konkrétan csak ezt hívják fordítógyűrűnek, és a mindkét oldalán szűrőmenetes gyűrűt pedig valami másnak...
Angol nyelvterületen szintén így van, vagyis az egyik oldalán bajonettes, másik odalán szűrőmenetes gyűrűt a reverse ring névvel illetik.

#835 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 04. 13:51

" a mindkét oldalán szűrőmenetes gyűrűt pedig valami másnak..."

Ezt a filmes gépek óta hívják fordítógyűrűnek. Mert ez valóban csak egy gyűrű, míg a másikat fordítóadapternek kellene nevezni. A wide optikát is rosszul mondják széles látószögűnek. Hiszen az körkörösen nagy látószögű. A magyar kifejezések nagyon precízek és pontosak nem biztos hogy a külföldiek jobbak és azokat kell használni.

Szerkesztette: ottokar 2005. 12. 04. 14:09 -kor

#836 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 04. 14:18

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 4., vasárnap - 14:51

A wide optikát is rosszul mondják széles látószögűnek.

Már megbocsáss, de ez helyes, csak a fordításod rossz. Attól hogy a wide szélest is jelent attól még ennek van más jelentése is. A wide angle az egy angol kifejezés amit a nagy szögekre használnak és nemcsak fotózásnál. Teljesen precíz ez így is, csak érteni kell, mint mondanak...

Szerkesztette: saen 2005. 12. 04. 14:18 -kor

#837 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 04. 14:18

Új Kingston Ultimate CF memóriakártyák
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#838 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2005. 12. 04. 14:40

.".. a sorozatfelvételek készítésének lehetősége, valamint a jó fényerejű, széles
látószögű optika, melyek nem jellemzőek a hasonló kategóriájú készülékekre"

Én nem nevezem soha  így az optikát. Így jelenik meg számtalan helyen.

#839 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 04. 14:49

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 4., vasárnap - 13:51

Ezt a filmes gépek óta hívják fordítógyűrűnek. Mert ez valóban csak egy gyűrű, míg a másikat fordítóadapternek kellene nevezni.

Mintha a bajonettes-szűrőmenetes az nem csak egy gyűrű lenne...

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. dec. 4., vasárnap - 13:51

A magyar kifejezések nagyon precízek és pontosak nem biztos hogy a külföldiek jobbak és azokat kell használni.

Szerintem ebben a konkrét esetben a külföldi elnevezés logikusabb.
Az objektíveket az esetek döntő többségében a fényképezőgépekre szokták csatlakoztatni, mégpedig a "rendeltetésszerű" irányban.  Mivel a fordítógyűrű szóban csak az objektív megfordítására van utalás, arra pedig nem, h máshova csatlakoztatnák, ezért a fordítógyűrű olyan gyűrűt jelent, amivel az objektívet fordítva lehet a fényképezőgépre csatlakoztatni. 
Azt a gyűrűt pedig, amivel egy objektívet egy másik objektívhez szembefordítva lehet csatlakoztatni, valami másnak kellene hívni, pl. összekapcsoló gyűrűnek.

ps.:  Újfent kérlek, h amennyiben egy hozzászólásra úgy reagálsz, hogy idézel belőle, akkor használd a hozzászólás jobb felső sarkában lévő válasz gombot, h legalább látszódjon, h kinek a mikori hozzászólására reagáltál.  Köszönöm.

#840 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 04. 17:56

Mielőtt pár oldallal nőne a topic, szeretném kérni, hogy az "általános" nagylátószög/széleslátószög/wide angle, ill. fordító gyűrű/adapter témát > itt < folytassátok.
A Canon  specifikus része mehetne itt tovább. :)

köszi

Szerkesztette: eszpe 2005. 12. 04. 18:05 -kor

"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

Téma megosztása:

• (136 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.