Wizard: a Sigma 50-500-at bátran tudom ajánlani, szerintem az egyik legjobb vétel a kategóriájában. A haveromnak, akivel fotózni voltam Indonéziában szintén az van, sőt néha még egy 1,4x-vel is megtoldja. A képminősége szerintem teljesen korrekt és az ára is elfogadható, főleg ha nem otthon veszed meg. Referenciának csak annyit tudok mondani, hogy Daróczy Csaba is ezt az obit használja természetfotózáshoz. Ha kíváncsi vagy a képeire itt megtalálod:
nem "rossz" referencia képek
Mint már régebben is írtam nekem is Canon kétszerezőm van a 70-200 F2.8hoz, de nyolcas rekesz alatt felejtős, mert nagyon elkeni a képet. Úgyhogy napos időben meg állványról jó, de egyébként nem a kedvencem.
Most ezen a nagylátó dolgon gondolkozom nagyon. Eddig a Sigma 10-20 a befutó (430$), de ha lenne egy olyan nagy fényerejű fix nagylátó, ami az 1,6os crop mellett 20mm-t ad ki, akkor lehet inkább olyat vennék. Egy haveromnak volt Sigma 20mm F1.8, ami analóg gépen fantasztikusan kellemes volt, még pont az a kategória, ami nem vészesen hajlította meg a teret és szép volt a rajza is.
ezeket találtam:
Sigma 14mm F2.8 EX 740$
Canon 14mm F2.8L USM 1700$
Tamron 14mm F2.8 870$
...és ezek mind 20mm fölött vannak, ráadásul dupla annyi pénzért. Ha lenne egy 5D-m, akkor nem lenne gond, mert vennék egy Canon vagy Sigma 20milist 3-4száz dollárért.
úgyhogy szerintem marad a Sigma 10-20, mert nem találtam jobbat. Itt most olyan 700AUD körül van, kicsit drágább mint az USA-ban, de ha onnan megrendelem akkor kb. ugyan annyiban lenne, mintha itt venném meg.