Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 23:09
Közben olvasgattam és kiderült, nem ez az az állvány, amit használni szeretnék
Ami most jónak tűnik: egy 190-es Manfrotto, csak nem tudom, melyik:
Szia!
Én egy 190DB állványt használok nagy elégedettséggel. A fej egy Cullman gömbfej, de most meg nem mondom, hogy melyik. Egy 10D-t és néhány obit kell megtartania. Az állvány szerintem nagyon jól használható, még cipelhető is a súlya, kapsz hozzá egy használható válltáskát is (nagy "lopjál el!" Manfrotto felirattal, bár nálam még nem próbálkozott senki).
A CLB szerintem azért nem olyan jó, mert ott pattintós a láb rögzítés (bár van, aki ezt szereti), a DB-n viszont csavarni kell a csavarokat a rögzítéshez. Nekem ez jobban bejön. A lábait fel tudod hajtani akár vízszintesig is, tehát tud spárgázni. Lehet rá súlyt akasztani alulra, ha nagyobb stabilitást szeretnél, ott is csavaros a rögzítés. Ha extrém manőverekre készülsz, akkor megfontolandó a PRO is, mert ott az állvány nyakát bele tudod fogni vízszintesen is a testbe. Nekem még nem volt ilyenre szükségem, de talán Neked lesz.
A fej egy jó kérdés. Nekem a gömbfej jobban bejön, bár később esetleg veszek egy jó fém gyorscserés fejet is. A terhelhetőséget tényleg érdemes elosztani 2-vel, úgy biztosabb. A gömbfej esetén a portré állás szokott nekem 1 fokos ferdeséget okozni, ha nem kompenzálom előre, mivel beállítom függőlegesre, meghúzom és elengedéskor ereszt rá még egy fokot. Erre gondolni kell sajnos.
Én EF 28-135-el (kábé fél kiló, plusz az 1 kilós váz) használom, de gyakran van rajta a másfél kilós Sigma EX 100-300 f4 IF HSM is. Ez mondjuk úgy kerül rá, hogy az obi konzoljára megy az állvány és a gép hátul csak fityeg, csimpaszkodik az obin. Azt is jól megtartja, nekem bevált. Kihúzva alig kell lehajolnom, jó könnyű a méretéhez képest és masszív. Már leütöttem a fej csavar részével otthon az ajtófélfát (fordultam a hátizsákkal és "kimunkáltam" az ajtóból egy nagyobb darabot) és leütöttem a festéket is vele azokról a zöld oszlopokról, amik távol tartják az autókat a járdától. Ha a hátizsákra keresztben felrögzítem, akkor tömegoszlatásra is kiválóan alkalmas, mert csípőízületre mér határozott csapásokat, ha valaki nem tér ki.
Én úgy vettem, hogy az MM-ben megnéztem őket és utána két szinttel lejjebb a Pálvölgyiben vásároltam, mert hülye azért nem vagyok. Akkor ott elég jó áron megkaptam. Azóta biztosan sokkal olcsóbb helyeken is kapható, érdemes nézelődni.
Van olyan is, amin találsz kis vízszintezőt, de szerintem egy barkácsboltból származó szintező is megteszi, ha panorámázni akarsz. Remélem, hogy sikerül jól választanod! A fejet jól gondold meg, az a lelke az egésznek!
Üdv!
.
.
.