Idézet: sutyi^ - Dátum: 2005. okt. 22., szombat - 13:57
Na akkor tisztázzuk, tény hogy más és új felépítés. DE.
1.) Tőlem akár 3 mókus kerék is hajthatja belülről, csak tegye a dolgát.
2.) Hozza azt amit az ember elvár a pénzéért.
3.) Legyen hozzá megfelelő támogatás. Értem ez alatt a driverek rendszeres frissítését, stb.
Hát hogy a gyártás technológia váltásból az ATi-nak milyen előnye van azt nem nagyon látom, mert egyenlőre csak késtek miatta 6 hónapot / 8-at az X1800XT esetében. nV-nél ehez a 450 körüli mag órajelhez meg felesleges lett volna. Jah meg még valami, amit X1800XL néven veszel kártya abban nem ugyanaz az R520 mag van mint az XT-n. R520XL-nek van elnevezve, és legfőbb tulajdonsága hogy nem nagyon szeret olyan magas órajelekre hágni.
Aztán ez az utolsó mondat vége meg pláne nem tetszik - "mint ahogy az NV40 sem hoz alapvetoen ujat az R300 vagy R400-hoz kepest, csak tobbet".
Végülis SM2.0-hoz képest SM3.0 az télleg semmi új. De neked mondjuk HDR+AA, az már lényeges újítás, annak ellenére hogy gyakorlatilag használhatatlan sebességgel megy.
Szerintem X1800-as szériának nincs semmi gondja, az XT horror fogyasztásától eltekintve, meg attól hogy csak paper launch lett belőle. Aztán az XL-nél az árát tartom soknak.
Aztán a híres HQ AF semmi extra, csak egy driverben kapcsolható opció, ami PS2.0-val oldja meg a textúra filterezést. Ez az amit már 2-3 hónapja megoldottak GF6-on és felette.
Aztán mielőtt lehurrogna valaki hogy flém, meg akármi, sosem méregből szoktam írni. Na hát részemről ennyi.
Én csak a véleményemet mondtam el, s mint látom te is. Azt hiszem azt hogy nem vegyunk egy véleményen, eddig is tudtuk.
"1.) Tőlem akár 3 mókus kerék is hajthatja belülről, csak tegye a dolgát.
2.) Hozza azt amit az ember elvár a pénzéért.
3.) Legyen hozzá megfelelő támogatás. Értem ez alatt a driverek rendszeres frissítését, stb."
Rendben, ha ez a véleményed, akkor miért beszélsz a továbbiakban gyártásehnológiáról, SM 3.0-ról stb. Ha csak ennyit írsz, elfogadom, ez egy tisztességes álláspont. Ha viszont mégiscsak érdekel a dolog és hajlandó vagy beszélni róla mint ahogy a továbbiakban kiderül, akkor minek takarózol a gyakorlati szempontok kizárólagosságával.
"Hát hogy a gyártás technológia váltásból az ATi-nak milyen előnye van azt nem nagyon látom"
A gyártástehnológia elonye szerintem az hogy a csip nagyobb frekvencián képes mukodni, (emiatt verszenyképes jelenlegi alkalmazásokban) emiatt elég a 16 PS egység, s van hely olyan dolgoknak, ami folyamatvezérlést, optimálisabb memóriahasználatot eredményezo új memöriakontroller, tárkezelo, regiszterek (ami majd újabb alklamazásokban lesz hasznos)
"Jah meg még valami, amit X1800XL néven veszel kártya abban nem ugyanaz az R520 mag van mint az XT-n. R520XL-nek van elnevezve, és legfőbb tulajdonsága hogy nem nagyon szeret olyan magas órajelekre hágni."
Errol szeretnék bovebb infót, linket, valamit, mert ugyan mint pletykát hallottam, de jó lenne tudni, tényleg igaz-e. Pl. X1800 XL tulajok húzási eredményeit. Meg is nézem az overcklockers.com-on, miután bepötyögtem ezt a hozzászólást.
"Végülis SM2.0-hoz képest SM3.0 az télleg semmi új. De neked mondjuk HDR+AA, az már lényeges újítás, annak ellenére hogy gyakorlatilag használhatatlan sebességgel megy."
SM 2.0 meg SM 3.0 között nem nagy a különbség, végül is minketto a DirectX 9 specifikácó csak az egyik széleskörubb ezért az SM 2.0 az DX 9.b, az SM 3.0 az DirectX 9.c. De igazad van, tényleg újítás, plusz, többlet volt az Nvidia részérol. Az Ati nem látta fontosnak ennek a lépésnek e megtételét az R400 generációban mert ami igazán megkülönbözteti az SM 3.0-át az SM 2.0-tól az a folyamatvezérlés, és ok úgy érezték, a hagyományos párhuzamos feldolgozó szalagos arhitektúra esetében amit az R300-R400 és valamennyire az NV40 -G70 is képvisel, nem oldható meg igazán jól. Ezért ok az R520-ra hagyták az SM 3.0 megvalósítását, mint láttuk sikerrel, hisz a folyamatvezérelt shaderek esetén jelentos elonye van az R520-nak. Annyi hogy egyszerubb shader is van egy rakas a mai programokban, nameg foleg bonyolultabb shadereket hasznalo alkalmazas azert meg keves van (FEAR) es gyakorlatban egyelore ezt csak Shadermark-al lehet merni. Ezert az Ati R520-at inkabb SM 3.0 hardvernek tartom, mint a G70-et. Mert nyers shader eroben persze gyorsabb a G70 hisz 24 feldolgozo egysege van, megpakolva ALU-kkal, Shadermark szerint is 30%-al több. De az említett folyamatvezérelt shader tesztekben az R520 a jobb, és ez az a tulajdonság ami igazán jellemzo az SM 3.0-ra. Legalábbis én így látom.
HDR+AA teszteket nem láttam még, nem tudom mibol gondolod hogy gyakorlatilag használhatatlan. Esetleg linket ha tudnál betuzni, azt értékelném. Eddig információim szerint X1800 XT meg XL-en igenis használható.
"Szerintem X1800-as szériának nincs semmi gondja, az XT horror fogyasztásától eltekintve, meg attól hogy csak paper launch lett belőle. Aztán az XL-nél az árát tartom soknak."
Ezeknek mi köze az arhitektúrához, meg innovációhozaz, amirol én beszéltem ?
XT "horror" fogyasztása néhány Watt-al több terhelés alatt. Terhelés nélkül tényleg jóval több, mert a driver nem veszi le az órajalet mint a G70 esetében.
Paper launch meg ár kapcsán: ezt már rengetegszer elmondták ebben a témában, nem látom minek ismételni, már eloször is megértettem.
HQ AF nem nagy újítás, dde ha már említed, van és a G70-nél egyelore nincsen. Mindez minimális teljesíményvesztéssel.
Én sem méregbol írok, legalábbis jelen esetben.
Next stop, Wonderland.