HWSW Informatikai Kerekasztal: Államháztartástan II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (103 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Államháztartástan II. Értékeld a témát: -----

#801 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 24. 19:42

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 20:27

Fél százalék kamatemelés: még egyetlen fillér sem jött be, viszont ezzel a lépéssel máris ugrott 75 milliárd. Jól kezdődik.
Az áfa- és egyebek emelésével járó 5-?%-os inflációnövekedés további 4-?% kamatemeléshez fog vezetni, ami legalább 600 milliárd forintot jelent a kiadási oldalon. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy mindent visz a kamatemelés. Más lenne a helyzet, ha nem emelne kamatot a bank. Persze az sem megoldás? Vagy igen? :think:

Na, azért 8% inflációt és mellé 11% kamatot kár szerintem álmodni, kissé túlzónak tűnik. :) Főleg, hogy az emelkedések jó része egy harmadévet marad nálunk, tehát az idei inflációt kicsit megtolja, a következőt jobban. De még mindig nem túlzottan - szerintem.

A kamatemeléssel járó tehernövekedésre honnan van info? Egyébként nem biztos, hogy annyival nő a teher, hiszen elvileg a valuta erősödni akar az emelésre. Habár ma 273-on stagnált az ojró és erősödtünk a dollárral szemben.

Azért érdekes, hogy ez már nem hír a médiában. :D

#802 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 24. 19:53

Idézet

A kamatemeléssel járó tehernövekedésre honnan van info?

Nincs infóm, csak abból indultam ki, hogy a 6%-os kamat idején 1000 mrd forint kamatfizetésről olvastam valahol. Ebből osztottam vissza - sikerrel - 0,5%-ra.  :D

Idézet

Na, azért 8% inflációt és mellé 11% kamatot kár szerintem álmodni, kissé túlzónak tűnik. :)

Lehet, mert az árnövelés hatását fékezi a csökkenő kereslet.  Persze mindez attól függ, hogy megkellvenni vagy nemkellmegvenni termékről van-e szó. :think:

Szerkesztette: Miki2 2006. 07. 24. 19:54 -kor

Tárgyi tudástól nem elhomályosított éleslátással tekintek a világra.

#803 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 24. 21:26

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 20:53

Nincs infóm, csak abból indultam ki, hogy a 6%-os kamat idején 1000 mrd forint kamatfizetésről olvastam valahol. Ebből osztottam vissza - sikerrel - 0,5%-ra.  :D

No csak azér' kérdeztem, mert a kamatcsökkentésnél sehol sem lehetett látni semmilyen összeget erre.

Idézet

Lehet, mert az árnövelés hatását fékezi a csökkenő kereslet.  Persze mindez attól függ, hogy megkellvenni vagy nemkellmegvenni termékről van-e szó. :think:

Mondjuk ez érdekes kérdés - a megkellvenni termékek tipikusan teljesen érzéketlenek az árra, lásd benzin. Mindenki panaszkodik, hogy milyen drága a benzin, mégis nagyobb az idei fogyasztás, mint a tavalyi. Márpedig benzint csak a lakosság használ...

#804 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 24. 22:47

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 20:53

Ez az államadósság után fizetendő kamatszolgáltatás, az adósság döntő része pedig állampapírok formájában "testesül" meg amelyeket nem befolyásol direkt módon az alapkamat. A növekvő hozamszint miatt a már piacon lévő papírok utáni kifizetések mértéke nem növekszik, hanem inkább csökken vagy szinten marad (forintban számítva legalábbis). A kifizetésnövekmény csak teljes rotáció után (hasra 3-5 év) fog az általad leírt módon jelentkezni.

Ez a kamatyolás nekünk (és az egész világnak) a gazdasági növekedés visszaesése révén fájdalmas inkább, gyanítom 75 misinél nagyobb lesz a számla végül.

#805 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 25. 00:29

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. júl. 24., hétfő - 20:42

Egyébként nem biztos, hogy annyival nő a teher, hiszen elvileg a valuta erősödni akar az emelésre. Habár ma 273-on stagnált az ojró és erősödtünk a dollárral szemben.

Bocsika, de én úgy láttam hogy reggel még 280 körül járt az árfolyam, vagyis javult olyan 2,5%-ot.
Portfolio

Azért ez nem rossz :), bár kérdés hogy belátható időn belül lemegy-e vissza 270 alá. Na meg az importőrök hogyan is kezelik le ezt a dolgot, pl. az autókereskedők mondjuk megemelték-e az árakat a 280-285 körüli szintre - és utána otthagyják-e...
LY

#806 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 25. 05:37

Idézet: Laa-Yosh - Dátum: 2006. júl. 25., kedd - 1:29

Bocsika, de én úgy láttam hogy reggel még 280 körül járt az árfolyam, vagyis javult olyan 2,5%-ot.
Portfolio

Azért ez nem rossz :), bár kérdés hogy belátható időn belül lemegy-e vissza 270 alá. Na meg az importőrök hogyan is kezelik le ezt a dolgot, pl. az autókereskedők mondjuk megemelték-e az árakat a 280-285 körüli szintre - és utána otthagyják-e...

A www.napi.hu nem írt diagramot, csak a vízszintes jel volt az árfolyam mellett. Vagy elnéztem.

Egyébként nagyon érdekes ez az erősödés... kicsit túl soknak tűnik. :think: Már megint nem tudom, mit gondoljak.

#807 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 25. 11:39

Most járunk 271.70-nél... sztem inkább csak örüljél :)
LY

#808 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 25. 14:28

Idézet: Laa-Yosh - Dátum: 2006. júl. 25., kedd - 12:39

Most járunk 271.70-nél... sztem inkább csak örüljél :)

Ja, ja... csak fura, hogy a kamatmódosítás hatással járt. :D Nem ehhez szoktunk hozzá az elmúlt pár évben.

#809 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 27. 11:35

Na, most megint azt játssza az árfolyam, hogy állandóan visszapattan a 270-ről - csak nem alulról közelíti, mint pár hete, hanem felülről :(
LY

#810 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 28. 22:05

Gondolom a Gyurcsány beszédet és annak az elemzését/hatás tanulmányát is mindenki ismeri.
Én azért egy kis részre szeretnék belőle reagálni, amin nagyon felhúztam magamat.
Egyik mondatban Széchenyit és társait említi, hogy ők milyen nagyok voltak és nekünk is most olyan nagynak és erősnek kell lennünk. Egyáltalán nem szerencsés Őt hozni példának, mert Ő legalább a saját pénzéből finanszírozta az MTA-t és a többi nagy dolgot. Ez a mostani rabló banda (mind, nem csak a kormány, hanem az egész ott ülő cirkuszi bagázs) meg csak a saját zsebét tömi. Gyurcsánynak ha jól tudom tavaly a cége több zsáz milliós bevélt ért el. Na akkor tessék nagynak lenni és finanszírozni valami maradandót.
Isten látja a lelkemet, én nem akarok politikai flémet, csak tényleg a gondolatomat írtam le. Én már egyiknek sem hiszek. Igazi megújulás kéne végre a politikában.
Egy milliárd légy is tévedhet.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#811 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 28. 22:49

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2006. júl. 28., péntek - 22:05

Na akkor tessék nagynak lenni és finanszírozni valami maradandót.

Várj türelemmel. Érzem, hogy az elitből valaki előbb-utóbb megmenti a Bethesda gyerekkórházat az enyészettől. És erre akár 10 milió forintot is áldozni fog. Esetleg 15-öt.

#812 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 28. 23:44

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2006. júl. 28., péntek - 23:05

Gondolom a Gyurcsány beszédet és annak az elemzését/hatás tanulmányát is mindenki ismeri.

Kellene? :Đ

UBS: a magyar gazdasági kilátások a csomag után                         P 15:24
A vártnál is nagyobb mértékben lassuló amerikai GDP                     P 15:08
Hogy állunk? - Conocophillips, Partygaming, DaimlerChrysler, Pfizer     P 12:17
Régiós körkép: Meglóduló piacok                                         P 10:37
Erste 2. negyedév, hétfőn reggel megtudjuk                              P 10:29
Citigroup: Megemelt Richter EPS-várakozás                               P 10:05
Kitekintés a világba: Kiváló gyorsjelentések a távol-keleti piacokon    P 9:03
Intézményi aktivitás: Erősödő MOL vételek                               P 9:00
Reggeli BÉT körkép: várakozások feletti Richter profit, visszafogott reakció    P 8:48
MEMC gyorsjelentés: rekord minden téren                                 Cs 19:03
UBS: Az OTP is tovább jutott az első fordulón                           Cs 18:51
Graphisoft SE az ingatlan-leválasztás után: 1.285 Ft-os fair ár         Cs 16:53
Elemzői vélemények a Richter gyorsjelentés után                         Cs 13:09
Régiós körkép: Kitörhet az orosz index                                  Cs 11:26
Ismét robbantott a Richter                                              Cs 10:34
Intézményi aktivitás: Ismét beleadtak az OTP-be                         Cs 9:14
Kitekintés a világba: Új csúcson a XOI, kitűnő japán gyorsjelentések    Cs 8:49
Reggeli BÉT körkép: Megkezdődött a gyorsjelentési szezon                Cs 8:40
Richter: a profit ismét magasan a várt felett                           Cs 8:20

#813 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 29. 22:17

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. júl. 25., kedd - 6:37

Egyébként nagyon érdekes ez az erősödés... kicsit túl soknak tűnik. :think: Már megint nem tudom, mit gondoljak.

Járulékos info:

Idézet

A forint történelmi mélypontra süllyedésével párhuzamosan - a várakozásokkal ellentétben - rekordmagasságba ugrott júniusban a devizában denominált lakossági hitelfelvétel Magyarországon. Egyetlen hónap alatt mintegy 204 milliárd forintnyi devizában adósodtak el a magyar háztartások - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által tegnap közzétett adatokból.

Vakmerőség vagy felelőtlenség? - robbanás volt júniusban a lakossági devizahitelezésben

#814 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 30. 14:50

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. júl. 25., kedd - 14:28

Ja, ja... csak fura, hogy a kamatmódosítás hatással járt. :D Nem ehhez szoktunk hozzá az elmúlt pár évben.

Ez is forinterősítő hatású volt, feltéve, hogy igazat mond a grafikon. 2005-ben csökkenő trend látszik, én pedig pont az ellenkezőjére emléxem.

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Miki2 2006. 07. 30. 14:51 -kor

#815 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 07. 30. 16:02

Idézet: Daihelyon - Dátum: 2006. júl. 28., péntek - 23:05

Igazi megújulás kéne végre a politikában.

Én ebben nem hiszek. A közéleti politika minősége mire alapul? A társadalméra. A társadalomnak kellene megújulnia ehhez. Ezt pedig valamiféle sokkbehatás nélkül nem reális számomra, és az sem biztos, hogy a kívánt irányba terelné a dolgokat.

A politikusoktól elvárja mindenki, hogy okosak, szépek, tisztességesek, becsületesek legyenek, jószándékkal felvértezve, akik a társadalmi érdekeket képviselik, ugyanakkor bármerre fordulok a hétköznapokban, az ilyen magatartás ritka, mint a fehér holló. Mindenhol gagyizás megy, a "megoldjuk okosban".  A vérünkben van az "okosság", vagyis a kultúránkban. A diák/hallgató megoldja "okosban" a vizsgát, az alkalmazott "okosban" kipótolja a fizetését, a munkáltató pedig "okosan" elkerüli a közteher viselését, a közpénzeket pedig "okosan" költik el, kezdve az osztálypénztől az egyetemi szervezeteken át a "felnőttvilág" intézményeiig.

Egész életünket, kisgyerek korunktól áthatja a tisztességtelenség, már fel sem tűnik, és sokan nem is tartják annak. A magyar szociológia többek között ezt az értéktorzulást is tárgyalja a magyar társadalom modern történelmével kapcsolatban.

A politikusokra könnyen lehet mutogatni, mert előtérben vannak, ők látszanak. Pont annyira jelzik a gondokat, mint amennyire a jéghegy csúcsa figyelmeztet a veszélyre, ugyanakkor az igazi problémát a társadalom állapota jelenti, ahogyan a jéghegyben is a víz alatti hatalmas tömeg jelent veszélyt.

#816 Felhasználó inaktív   Miki2 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 30. 20:00

Idézet: special - Dátum: 2006. júl. 30., vasárnap - 16:02

Én ebben nem hiszek. A közéleti politika minősége mire alapul? A társadalméra. A társadalomnak kellene megújulnia ehhez.

:respect:

#817 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 09:35

Idézet: special - Dátum: 2006. júl. 30., vasárnap - 17:02

...

Ide is illik: Jaksity György: A változás legyél te magad!

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#818 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 13:43

Idézet: Miki2 - Dátum: 2006. júl. 30., vasárnap - 15:50

Ez is forinterősítő hatású volt, feltéve, hogy igazat mond a grafikon. 2005-ben csökkenő trend látszik, én pedig pont az ellenkezőjére emléxem.

Mármint a növekvő devizahitelfelvétel erősíti szerinted a forintot? :think: Csak mert az éppen gyengíti...

#819 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 13:47

Idézet: special - Dátum: 2006. júl. 30., vasárnap - 17:02

Én ebben nem hiszek. A közéleti politika minősége mire alapul? A társadalméra. A társadalomnak kellene megújulnia ehhez. Ezt pedig valamiféle sokkbehatás nélkül nem reális számomra, és az sem biztos, hogy a kívánt irányba terelné a dolgokat.

A politikusoktól elvárja mindenki, hogy okosak, szépek, tisztességesek, becsületesek legyenek, jószándékkal felvértezve, akik a társadalmi érdekeket képviselik, ugyanakkor bármerre fordulok a hétköznapokban, az ilyen magatartás ritka, mint a fehér holló. Mindenhol gagyizás megy, a "megoldjuk okosban".  A vérünkben van az "okosság", vagyis a kultúránkban. A diák/hallgató megoldja "okosban" a vizsgát, az alkalmazott "okosban" kipótolja a fizetését, a munkáltató pedig "okosan" elkerüli a közteher viselését, a közpénzeket pedig "okosan" költik el, kezdve az osztálypénztől az egyetemi szervezeteken át a "felnőttvilág" intézményeiig.

Egész életünket, kisgyerek korunktól áthatja a tisztességtelenség, már fel sem tűnik, és sokan nem is tartják annak. A magyar szociológia többek között ezt az értéktorzulást is tárgyalja a magyar társadalom modern történelmével kapcsolatban.

A politikusokra könnyen lehet mutogatni, mert előtérben vannak, ők látszanak. Pont annyira jelzik a gondokat, mint amennyire a jéghegy csúcsa figyelmeztet a veszélyre, ugyanakkor az igazi problémát a társadalom állapota jelenti, ahogyan a jéghegyben is a víz alatti hatalmas tömeg jelent veszélyt.

Többé-kevésbé erről van szó. :up:

#820 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 31. 14:37

ördögi kör ez...
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

Téma megosztása:

• (103 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.