Idézet: CAC - Dátum: 2008. máj. 4., vasárnap - 14:55
Minden konfigváltáskor belekóstolok ebbe a tuning dologba, de komolyabb mélységekbe ritkán merülök. Azért gondoltam csak felteszek most már pár kérdést.
Egy 5000+-os Black edition-ös prociról van szó, 800-as A-datákkal megspékelve. Eddig teljesen alap, auto értékekkel sikerült felvinnem az fsb-t 200-ról 245-re. Így a HT 1225MHz, a ramok pedig 980 MHz-n futnak elméletileg.
A kérdéseim:
1. A gigabyte overclock progija ugyebár 980MHz-t ír ki a DDR2 frekire. Ez érthető is, mert ugye 4*240, de akkor a cpu-z miért ad 455-öt? Ez még duplázva is csak 910? Ez is okés, mert 245*13/7=455, de akkor most mennyivel is mennek ezek a ramok?
2. Lehetséges az egyáltalán, hogy alap 1.8V-n ekkora tuningot bírjanak szegény 800-as a-daták? Vagy én vagyo ka hülye, és valamit rosszul értelmezek?
3. Lehetséges az, hogy bár növekszik az fsb emeléssel az external clock (tehát elméletileg gyorsul a rendszer), ám mégis a tesztek eredménye ezt nem támasztja alá. A 3DMark 2005 szerint 235-ös fsb-m jobb teljesítményt nyújtott a konfig, mint 5 ill 10 fsb-vel magasabban. Hibázna valami a túlhajtás miatt?
4. A Black edition mit is takar tulajdonképpen? Tudtommal csak arról van szó, hogy szorzózár nélküli a cpu, de nem is tudom mikor találkoztam utoljára szorzózáras procikkal, így bizti nem csak erről van szó.
Hírtelen ennyi. A rendszer egyébként atomstabil. Megy egész nap. Company of Heroes timedemok, 3dmark tesztek is szépen lefutnak. Mindez 35fok alatti rendszer és cpu hőmérséklettel.

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
1. Igen jól számolod 245*13/7. Az AMD prociknál ugyanis a proci valós órajele kerül osztásra egy egész számmal és nem közvetlenül az fsb-ből származik a ram órajele. Ez azért van, mert a memóriavezérlő a pociban található így közöttük kell a szinkron. A ram órajele így bizonyos cpu szorzók esetén egyezni tud a szabványokkal, míg többnyire némileg alacsonyabb órajelen jár.
2. 1.8V-on 910 Mhz szerintem jó eredmény egy 800-as ramtól. Mehet az feljebb, akár 1,9-2,0V-ra neki. A bordás DDR2 ramok esetében nem ritka a gyári érték szerinti 2,1V-os üzemfesz.
3. A proci teljesítménye növekszik az órajel növelésével, de a nem szinkron, vagy nem átgondolt tuning esetében valamely más paraméter válhat szűk keresztmetszetté. Amúgy javaslom a HTT szorzónak a csökkentését, nem kell azt 12xxMhz-en kínozni az speciel nem szűk keresztmetszet és csak instabillá teszi a rendszert, vagy gátol a további tuningba, ha túl magas. Bővel elég a 4-es szorzó.
4. Azt jelenti nincs szorzótár. A többi procival ellentétben viszont valóban teljesen szabad a szorzó állítása, tehát nem csak csökkenthető, hanem növelhető is a szorzó.
Tehát tuningnál ha azt mondod a 230-as fsb-vel jobb a rendszered, akkor ne vidd tovább csak a procit tuningold tovább a szorzó növelésével.

Súgó
A téma zárva.