HWSW Informatikai Kerekasztal: Intel Xeon - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (57 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Intel Xeon Értékeld a témát: -----

#921 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 22. 18:40

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. Jan. 22., Monday - 18:36

Ezek jo kerdesek. mostmeg nehez ezekre valaszt adni - hacsak azt nem hogy mindket processzorgyarto termekeiben megjelno kompetitiv elonyoket kihasznaljak.

inq-nal komolyabb forrasok:
CNNfMoney es Int'l Herald Tribune.

biztos vagyok hogy a sunos arcok láttak már vmi komolyabb amd roadmapot
vagy azért választották mert látták és nem yoo, vagy a dell miatt is...

Szerkesztette: Asker 2007. 01. 22. 18:42 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#922 Felhasználó inaktív   Darwin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 08:50

Érdekes infó(pletyka?) a VR-Zone-ról :

Idézet

We heard Intel might consider bumping the quad core Clovertown FSB to 1600MHz from the current 1333MHz to match up with the AMD quad core Barcelona. Another strategy Intel is considering is to push forward 45nm Hapertown schedule to this year instead. Hapertown will have 2x6MB of L2 cache and 1333FSB. Intel is keeping a close watch on AMD Barcelona to plan their next step.

Szerkesztette: Darwin 2007. 02. 07. 08:54 -kor

#923 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 02. 07. 09:51

ez annyira nem pletyka, hanem ráció. a stoakley platform többek között 45 nm-es támogatást és magasabb FSB-re való headroomot is hoz majd, (a nagyobb, okosabb qc-aware MC és snoop filter és I/O fejlesztések mellett) és evidens módon mivel az Intelnél van az előny, a lépéseit az AMD függvényében fogja megtenni. ezek közé tartozik a gyorsabb 65 nanométeres SKUk bevezetése példul, hogy tompítsa a Barcelona érkezését, a magasabb FSB bevezetése a felső kategóriában, és 45 nanométer erőltetése.

úgy látom, hogy az Intel igen erőteljesen nyomja a piacot a négy mag felé, aminek két oka is van: egyrészt mert jelenleg nincs kihívója, ezért a négymagos mainstreammé tétele rettenetes nyomás alá helyezi az AMD-t, míg ő kaszál azon is szép összeget, másrészt pedig mivel a négymagos felépítés már every day life lesz, ezért a Barcelona kevesebb érdeklődést fog kiváltani, és nem fog tudni versenyezni volumenben, sem ár/teljesítményben, ha az Intel úgy akarja.

Idézet

Intel has scheduled to continually raise the shipping ratio of Clovertown processors for 2-way servers from 30% in the first quarter 2007, to 70% in fourth quarter. While Woodcrest processors will drop from 60% in first quarter to 30% in fourth quarter, added the sources.

imho a Barcelona fp-intenzív loadok esetében jó választás lehet, ugyanakkor figyelembe véve a clovertown tartalékait és a stoakley platformot, adatbázis-alapú loadok esetében szerintem gyakorlatilag semmilyen jelentős előnyt nem fog tudni realizálni. én idén 2,6-2,8 gigahertzre várom papríron az órajelet a Barcelona esetében, míg nagyobb volumenben csak a 2,4-es vagy lassabb lesz hozzáférhető. ezidő alatt az intel szerintem úgy dönt, hogy gyorsítani fog a chipeken. a clovertwon szerintem minimum eléri a 3 GHz-et, a woodcrest pedig a 3,33-at.

DigiTimes

#924 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 10:28

ket megjegyzes:
1. az a 3 GHz "minimum" nem keves am, figyelembe veve, hogy mekkora TDP specifikacioval jott ki a 2.66-os.
2. pont adatbazisban? ott nem okoz nemi gondot, hogy a 2-2 mag csak az FSB-n tud egymassal kommunikalni?? ne felejtsuk el, hogy az egybetokozas az fp intenziv szamitasoknal (amik altalaban jol particionalhatoak) szokott jol teljesiteni, mig az int-ben nem.. rosszul emlekeznek?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#925 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 10:35

Special, van skálázódási adatod a Woodcrest/Clowertown-ról 1 socket -> 2 socket esetén? Mert SPECint alatt a Woodcrest 65-70%-os skálázódást mutat, ami nagyon gyenge. TPC-C-ről nincs infó fent, mert mindegyik tesztelt rendszer 2 utas.

Ha a jövőbeli Intel processzorok is így skálázódnak, akkor a 4 utas szerverek esetén semmi esélyük nem lesz a Barcelona ellen, 2 utas esetben pedig nehéz küzdelem vár rájuk.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#926 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:02

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 10:35

Ha a jövőbeli Intel processzorok is így skálázódnak, akkor a 4 utas szerverek esetén semmi esélyük nem lesz a Barcelona ellen

Hát elég sokat kéne tudni ahhoz a K8L-ről, a 45 nanós Core2kről, a várható órajelekről, FSBről, valamint az új XeonMP platformokról (Caneland, meg ugye készül a Sun is, az IBM is), hogy azt a "semmi esélyt" komolyan számításba kelljen venni :)

#927 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:04

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 10:28

ket megjegyzes:
1. az a 3 GHz "minimum" nem keves am, figyelembe veve, hogy mekkora TDP specifikacioval jott ki a 2.66-os.
2. pont adatbazisban? ott nem okoz nemi gondot, hogy a 2-2 mag csak az FSB-n tud egymassal kommunikalni?? ne felejtsuk el, hogy az egybetokozas az fp intenziv szamitasoknal (amik altalaban jol particionalhatoak) szokott jol teljesiteni, mig az int-ben nem.. rosszul emlekeznek?

1. LOL.

gyk: 1. ezeket TDP kereteket nem egy konkrét SKU-ra, hanem termékvonalra határozzák meg, hogy a partnerek erre alapozva tudják az alaplapokat, hűtéseket, komplett rendszereket tesztelni, validálni. 2. a gyártási varianciából fakadóan az egy SKU-ra meghatározott TDP is csak egy keret lehet, és azon belül lesznek kevesebb és többet fogyasztó példányok, attól függően például, hogy a szivárgása mekkora. ebből fakadóan mindig lehet minimum paper launch szintjén egy gyorsabb SKU-t piacra dobni, amely a "golden parts"  (alacsony szivárgás, kedvező operatív órajel-feszültséggörbe) kiválogatásával fedezhető. 3. a kettes pontot erősíti a moduláris felépítés, ugyanis a nagyvolumenű termelésből lehet kihalászni és összekombinálni a jól sikerült példányokat. 4. nem gondolod komolyan, hogy ha jelenleg nem tudna (mert szerintem igen), akkor fél év alatt sem lenne képes annyit reszelni az Intel a processen, hogy az eddigieket figyelembe véve ne tudjon volumenben (évi néhány százezer vagy millió) kínálni 3 GHz-es Clovertownból, egy speed grade-del és 10 százalékkal a _nyitó órajel_ felett.

2. a threadek közötti adat interdependencia nem függ attól, hogy int vagy fp. azt viszont látni, hogy a specfp felemészti a memóriaalrendszert.

#928 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:10

nincs ezen mit gondolkodni. a Hammer HT-el megvalositott NUMA architekturaja baromi eros es koltseghatekony lett, es meg most is az. a Barcelona nem tud ennel rosszabb lenni. ugyhogy ehhez nyugodtan lehet hasonlitani a Clowertown-t.

a tobbi gyarto (IBM, Sun) megoldasai lehet, hogy jok (mint ahogy az IBM-e eddig is az volt), de dragak. igy a 2-4(-8 ) utas szegmensben ha nem is teljesitmenyben, de arban biztosan elvereznek.

szoval a kerdes jo, es jogos.

Szerkesztette: bogdan 2007. 02. 07. 11:17 -kor

a forum ma:

#929 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:16

majd nézek Bensley skálázódást, csak az egyenlet ott hibádzik, hogy a Barcelona érkeztével jön a Stoakley, mely várhatóan jelentősen javítnai fogja azt.

#930 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:17

"LOL":
valoban, nem voltam egeszen egzakt. ugyanis azon kivul, hogy tudjuk, hogy mi a TDP specifikacioja meg tudunk ket dolgot. 1) hogy a 2.66-os a leggyorsabb, ergo a TDP tetejen kell, hogy legyen. (valoban, ez egy gyenge erv.) 2) lattuk tesztekben, hogy power virussal tobb tiz fokkal a TDP hatarhomerseklete fole lehet vinni a 4 magos monstrumot, amibol az kovetkezik, hogy a TDP-nek igencsak a felso hataran csucsul az a szerencsetlen (minimum!).
a tobbit, amit irtal en is tudom, es nem veletlenul irtam eredetileg sem, amit.

2: most akkor 3GHz minimum, vagy 3GHz? (tudod nem mindegy.. ;)) legyen akkor egy kompromisszum, hogy esetleg a 3GHz-et ev vegeig a 65nanon el fogjak tudni erni nagy nehezsegek aran. de nem biztos. igy jo?
a forum ma:

#931 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:21

bogdan, szerintem továbbra is alapvető tévedésben vagy alapfogalmakkal, a TDP-nek például nincs határhőmérséklete, ha megengeded.

nem látom értelmét vitázni, majd az idő igazságot tesz. ha nem lesz idén gyorsabb ct és wc, akkor igazat adok.

#932 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:28

mar hogy ne lenne? a specifikacio azt mondja ki, hogy az a megfelelo hutes, ami az adott disszipacio mellett es adott kornyezeti homerseklet eseten egy megadott homerseklet alatt tartja a processzort.
innen mar trivialis logikai kovetkeztetessel lehet eljutni oda, hogy ha az adott hutes megsem tudja ez alatt a homerseklet alatt tartani a processzort, sot tizen-huszon fokokkal tullepi azt, akkor a processzor a TDP-nel tobbet disszipal nem is kevessel.

nekem csak erre van szuksegem a fenti gondolatmenetemhez: azt allitom, hogy a 2.66-os 4 magos processzor a TDP borotvaelen tancol.

helyes a gondolatmenetem, vagy meg tudod mutatni konkretan, hogy hol van benne a hiba?
a forum ma:

#933 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:30

Idézet: special - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 11:21

ha nem lesz idén gyorsabb ct és wc, akkor igazat adok.

Én inkább így fogalmaznék (mert eddig is így fogalmaztam) "ha nem lesz idén gyorsabb ct és wc, pedig az Intelnek szüksége lenne rá, akkor igazat adok."
Hiszen pl. nem kapható még 2,93 fölötti Conroe sem (lassan fél évvel a piacra lépés után), de remélem Bogdán sem gondolja, hogy azért, mert az Intel nem is tudna ilyet piacra dobni (és még csak nem is marketing/minimál mennyiségben) Egyszerűen minek, ha egyszer a 2,93asnak sincs ellenfele.

#934 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:31

Idézet: special - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 11:16

majd nézek Bensley skálázódást, csak az egyenlet ott hibádzik, hogy a Barcelona érkeztével jön a Stoakley, mely várhatóan jelentősen javítnai fogja azt.

A Stoakley az tudtommal két Bensley egyben (kicsit talán egyszerűen megfogalmazva). A Bensley rosszul skálázódik (legalábbis SPECint alatt) 1-ről 2 socketre, kb. ilyen skálázódás várható 2-ről 4-re is a Stoakley-nál. A 2->4 esetet javítani fogja mindenképpen a jelenlegi megoldáshoz képest persze, de nem lesz jobb mint a Bensley (1->2-re).
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#935 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:35

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 11:28

a specifikacio azt mondja ki, hogy az a megfelelo hutes, ami az adott disszipacio mellett es adott kornyezeti homerseklet eseten egy megadott homerseklet alatt tartja a processzort.

Iagzából adott környezeti feltételek vannak, aminek csak része a környezeti hőmérséklet (pl. legalább ilyen fontos a megfelelő szellőzésű ház, a doksiban van is _referencia_ház) Mivel csak az az egy orosz cikkünk volt, abban azért elég sok helyen félrecsúsz_hattak_ a dolgok.

Én is ígértem méréseket, ezzel még adós vagyok, sok más dolgom volt, de be fogom pótolni.

#936 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:37

Idézet: hvuk - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 11:31

A Stoakley az tudtommal két Bensley egyben (kicsit talán egyszerűen megfogalmazva). A Bensley rosszul skálázódik (legalábbis SPECint alatt) 1-ről 2 socketre, kb. ilyen skálázódás várható 2-ről 4-re is a Stoakley-nál. A 2->4 esetet javítani fogja mindenképpen a jelenlegi megoldáshoz képest persze, de nem lesz jobb mint a Bensley (1->2-re).

Ezt egész pontosan hasraütésre írod? Hol veszed figyelembe pl. a snoop filter-t, ami kimondottan a processzorok közötti kommunikációt segíti, stb?
- - -
szerk: én a canelandről írtam, az lesz a 4-utas (asszem 2-3 oldallal ezelőtt viszonylag részletes infokat hoztam róla)

Szerkesztette: d n . r 2007. 02. 07. 11:44 -kor

#937 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:40

nem, a stoakely a bensley továbbfejlesztett utódja, 2-way. a bensley chipsetjére alapoz, de inkrementális fejlesztéseket eszközöltek, így a 90 nm-es process mellett javított MC-t és QC-aware snoop filtert kap (seaburg chipset vs. blackford), a Penryn-generáció és 128 gigabájt memória támogatásával. az FSB emelése nem hivatalos infó tudtommal, de elképzelhetőnek tartom.

a 4-way nextgen platform a caneland, dedikált buszrendszerrel.

#938 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:41

a haz szellozese valojaban irrelevans! ha a kornyezeti homerseklet (azaz a processzor huto koruli homerseklet) a specifikacioban meghatarozott alatt van, akkor akar a szellozes nelkuli haz is jo. (persze megfelelo szellozes nelkul nem lesz olyan a kornyezeti homerseklet.) tehat szumma egy feltetel adott: kornyezeti homerseklet, es egy cel: maximalis core homerseklet. pont.

a ket magosrol, es hogy milyet tudna piacra dobni NEM beszeltem, es nem veletlenul. a 4 magos 130W-ja az, ami a problemas. en csak errol beszeltem.
a forum ma:

#939 Felhasználó inaktív   d n . r 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:46

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. febr. 7., szerda - 11:41

a haz szellozese valojaban irrelevans! ha a kornyezeti homerseklet (azaz a processzor huto koruli homerseklet) a specifikacioban meghatarozott alatt van, akkor akar a szellozes nelkuli haz is jo. (persze megfelelo szellozes nelkul nem lesz olyan a kornyezeti homerseklet.) tehat szumma egy feltetel adott: kornyezeti homerseklet, es egy cel: maximalis core homerseklet. pont.

Aha, persze. Ígérem, erre vissza fogok térni (úgyis hoznom kell majd a teszteredményeimet), számodra kimondottan érdekes doksikkal fogok szolgálni ezügyben (és kimondottan szerver-téma!) :)

#940 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 02. 07. 11:50

I stick to the specifications.. :p

(most komolyan az Intel altal adott technikai dokumentaciorol vitazunk??)
a forum ma:

Téma megosztása:

• (57 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »