Idézet: Kory - Dátum: 2005. okt. 28., péntek - 22:20
Szerintem te túlságosan sok közgazdasági maszlagot hallgattál vagy olvastál mostanában.
Ja végülis "hátulról" beavatkozni a legjobb, MNB-ileg, kétségkívül az egészséges megoldás
Összehangolja a jövedelmeket a fogyasztással az áruhitelezés? Ezt most még emésztgetem . Holnapra lesz belőle valami.
Ugyebár ha itt tartunk az infláció is igen jó dolog, mert aktivitást eredményez.
EGY DARABIG!
És ugyanígy van a hitellel is.
Bár ez már nem szorosan függ össze a konzolokkal

Kedves Kory, ne baszd fel az agyam, késő van.
Ha nem közgazdaságtant, akkor mi a jó rossebbet kell olvasni/hallgastni, hogy képbe kerüljön valaki a mikro- és makrogazdaság működésével kapcsolatban? Mert mostanában biza nem olvastam ilyet. Vegyem elő Samuelson gerincferdülés méretű könyvét megint?
Még mindig nem értem, miről beszélsz. A piacgazdaság az egyéni/szervezeti szinten meghozott, korlátozottan de racionális döntésekre alapulva működik, elméletben és gyakorlatban. Semmiféle kollektív, kommunisztikus működésről nem lehet szó, mivel a komplexitás ellehetetleníti az effajta működtetést akkor is, ha ez bárkit is érdekelne -- márpedig nem érdekel.
A makrogazdasági kereteket többek között a fiskális és a monetáris politika mozgatja, most ez utóbbiról van szó. A monteráris politika feladata, hogy a kitűzött inflációs és pénzpiaci célokat elérje, támogatva ezzel a reálgazdaság működését.
A hitelezés pedig, legyen szó fogyasztásról, vagy beruházásokról, élénkíti, előrehajtja a gazdaságot azáltal, hogy a pénzt a reálgazdaság igényeinek megfelelően allokálja, mint vér a testben. A pénz közvetítő szereppel pír, mint tudod te is bizonyára, térben és időben is. A gazdasági szereplők számára a folyamatosság a kedvező, a hitelezés pedig a gazdasági működést, a tranzakciók folyamatosságát segíti elő. Improduktív pénztömegek, valamint az alacsonyabb produktivitással bíró tevékenységektől a produktívabb, több értéket termelő gazdasági szereplőkhöz áramlik a pénz.
Felveszed TV-re a hitelt jövőbeli jövedelmed függvényében, amit a kamatokon át megfizetsz, mert neked megéri azért, hogy most fogyaszd a TV által okozott élményt, kényelmet. Ez a pénz a végigfut a gazdaságban, kereskedőkön át a gyártóig, majd innen mint a hajszálerek végig a gazdaság testében, felpezsdítve a működést.
Ha nem veszel fel hitelt, akkor a pénz marad a bankban, és nem történik semmi, míg össze nem kuporgatod a pénzt.
Az MNB feladata az, hogy ezt a működést felvigyázza, hiszen itt makrogazdasági jelenégről beszélünk, márpedig egy-egy ember vagy szervezet honnan tudná, hogy mi a monetáris helyzet. Ha túl sok hitel, túlpörög a fogyasztás, az infláció, akkor nincs más hátra, mint emelni a kamatlábat, esetleg ha az import sok, akkor gyengíteni a forintot.