Idézet: 747 - Dátum: 2005. okt. 29., szombat - 15:00
"nyilván nem cell-alapú IT-infrastruktúráról van szó, hanem extra számítási kapacitásról."
szerinted melyik marha fog parhuzamosan 2 platformra fejleszteni? van fogalmad, mibe kerul ez esetben az "olcso extra szamitasi kapacitas" a fejlesztesi koltsegeket is beleszamolva?
"Nem olyan ördőngösség tudományos számításokat portolni, nem a kódtömeg nagy, mint a kereskedelmi szoftvereknél, hanem a számítási tömeg."
elhiszem, hogy a foiskolai tankonyvedben az all, hogy az OOP nyelvek konnyen portalhatoak, de a valosag egy cseppet maskepp nez ki. foleg ha egy plattform adottsagait maximalisan kihasznalod.
az a marha, amelyiknek ez megéri. szerinted a nagyvállalatoknál, hadseregnél egy platform van külöben is? több ezer alkalmazás, tucatnyi platformon, linux, windows, aix, hp-ux, qnx, turmix...
főiskolára sosem jártam, pláne nem műszakira:)
semmilyen objektum orientált nyelvről nem beszéltem, sem procedurálisról, lényegtelen. szerinted az a néhány millió dolláros megtakarítás nem éri meg, hogy néhány fejlesztő/tudós ráoptimalizálja a kódot néhány hét-hónap alatt? mert nyilván nem a forrás forgatása a gond egy házi fejesztésű appnál.
masszívan párhuzamos számítási tömegeknél nem értem, miért elképzelhetetlen számodra kétutas cell blade-ek alkalmazása, kutatási, fejlesztési feladatokra. a benne rejlő potenciált meg fogják próbélni a development kiteken kihozni, és ha látják, megy, akkor bizony komoly igény lehet rá a nagyobb szervezeteknél, hiszen nem igényelnek külső, piaci támogatást. már többször elhangzott, meg nyilván olvastad, de a legutóbbi Cell-verzió DP FP peakje 3,2 GHz-en 21 gigaflops. A legerősebb 90 nanométeres MPU a Power5+ várhatóan 2,1 GHz-et ér el, azaz 16,8 gigaflopsot. csak nézd majd meg az árcédulát, meg a fogyasztáts, a hely- és hűtésigényt.
de majd a piac eldönti, kinek van igaza. egyelőre olyanról vitázunk, amely jövő év elején indul be.