Idézet: Drummaster - Dátum: 2005. nov. 10., csütörtök - 12:31
Érdekes téma.

Tényleg érdekes téma
Idézet
(...) de azért nagy általánosságban nem látom, hogy az elmúlt 100 évben bármiféle fejlődés lenne az ember, mint fogalom és mint az evolúció csúcsa esetében. Mert miben is különbözünk pl múlt századi őseinktől? Ha elvonatkoztatunk a tecnikai fejlődéstől, nem sokban. (...)
Persze, de az elmúlt 100 évből ne vonjuk már le messzemenő következetéseket. Inkább olvassatok Asimovot, vagy Frank Herbertet, ott uszkve 30000 éves civilizációkról van szó. Na az már valami
Idézet
(...) Mi különbség van a földesúri rendszer és a mostani között? (...)
Az itt következő dolgokkal azért vitatkoznék. Sokan szídják a szabadság hiánya/kizsákmányolás stb. miatt a technikai civilizációt, azonban kevesekről hallottam, hogy elmentek volna Tibetbe vagy akárhová máshová, ahová nem ér el a civilizáció keze. És azért ma a Földön még vannak ilyen helyek. Azért vegyük már észre, hogy az elmúlt ~5000 évben sokféle politikai berendezkedést kipróbált az emberiség, és szerintem egyelőre ez a legjobb

Az éhbérért robotoltatásról azért meg kéne interjúvolni egy középkori jobbágyot. A gyerekek harcba küldéséről pedig a keresztes háborúk idején uralkodó pápákat. És még sorolhatnám...
Idézet
a jóléti társadalmakban is frappáns "kenyeret és cirkuszt" elv megy, amit még ugye a rómaiak találtak ki.
Ezzel viszont maximálisan egyetértek
Idézet
Lényegében ugyanúgy, mint 100, 500, vagy 1000, de akár 10 000 évvel ezelőtt is, a mai emberek túlnyomú többsége is a túlélésért harcol. Ki így, ki úgy.
Az csak az utopista kommunista sci-fikben van úgy, hogy az állam folyamatosan mindennel ellát a szükségleteid szerint

Ilyen értelemben valóban a túlélésért küzdünk ma is, azonban ne felejtsd el, hogy a nagy küzdelemben azért jut időd kikapcsolódni is (pl. hwsw

), esetleg elutazni valahová, vagy egyéb hobbidat művelni. Az, hogy a munka a népesség jelentős részének nem napi 16-20 óra folyamatosan és egyfolytában, az utóbbi 50-100 év eredménye, és szerintem egy igen komoly vívmány, amit ma már természetesnek veszünk. Igazából annak következménye a "kenyeret és cirkuszt" elv feltámadása, hogy az embereknek jut ideje munka mellett szórakozni is. Ez persze egyéb kérdéseket is felvet, de nem akarok még jobban OFF lenni.
Bocs, ha hosszú volt.