HWSW Informatikai Kerekasztal: otthoni hálózat - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

otthoni hálózat üzenet a gépek közt

#31 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 18. 21:25

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. aug. 18., péntek - 19:38

A hülye ügyfél itt arra vonatkozik, hoyg csinálunk valami komplex rendszert, aztán telegrácsolnak, hogy jáááj, nemmegy. Mert önállósított amagát, felrakott egy ilyen tűzfalizét, aztán nekem ugat. Telefonban meg próbálj meg olyanból bármit kicsikarni, aki nem tudja azt, hogy mi az ikon, a tálca, a jobb alsó sarok, meg ilyenek...

Na ja.

Heten orditott velunk egy zegi ugyfel, mert televirusozta a gepet, aztan akkor o csak ugy, hirtelen felindulasbol ujratelepitette a WinXP-jet, persze az ettermi szoftver megborult tole, ahogy kell. (Na jo, eladni azt tovabbra is tokeletesen tud a POS terminaljaval, csak forgalmi kimutatasokat/raktarkeszletet nem latja, amig nincs rendesen bekonfiguralva a szoftver Win alatt futo irodai resze.)
Kollegam erre osszeszedte neki a program mukodesehez szukseges adatbaziskezelo, hardverkulcsdriver, etc programokat, meg az altalam irt telepitesi segedletet (jobbrol harmadik ikonra katt, ott ird be, hogy ... szintu), kirakta FTP-re, elmagyarazta, hogyan telepitsenek VNC-t, stb, stb.
Utana masnap velem ordit telefonon, hogy meg mindig nem mukodik a "szajbab@szott rendszer", meg azonnal csinaljuk meg, mert 5 perc mulva ebedido, es nem tud uj etlapot felvinni a rendszerbe, pedig az most AZONNAL kene. :omg:

Aztan el lett neki magyarazva, hogy 5 perc alatt maximum teleportalni tudnek Bp-rol Zalaegerszegre, de ott meg nem tart a tomegkozlekedes, meg amig nem konfiguralja be rendesen a tuzfalat/routert, hogy atengedje a VNC-t, addig meg neten keresztul sem tudom ot supportalni, es a felmerulo hibakat orvosolni.

Jo, majd a helyi szakival, aki a Win-t huzta ujra, majd beallittatja az uj routert, mert az ert hozza, aztan majd hiv.
Na, azota is hiv...
Ha meg lemegyunk, helyrerakjuk a rendszert, akkor meg huzza a szajat, amikor kiszamlazzuk a kiszallast+munkadijat...

Ha capry tudna, hogy mennyi ilyen van, akkor nem venne magara a "hulye ugyfel" jelzot feleslegesen.

Szerkesztette: nyunyu 2006. 08. 18. 21:45 -kor

#32 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 19. 21:09

A nagy ZA fikázásban éppen a lényeg veszett el.
Tehát a Net send parancs az ingyenes ZA-val egyedül akkor fog menni, ha az SVCHOST.EXE fájlnak engedsz minden forgalmat, továbbá az Internet Zone védelmi erősségét visszaveszed mediumra. Ez utóbbi azért kell, mert sajnos a ZA hajlamos az UDP forgalmat akkor is blokkolni, ha figyel rá egy engedélyezett program. Ellenben sajnos az UDP broadcastokat beállítástól függetlenül mindig beengedi, ezért is működött neked a net send, amikor minden gépre küldted. Mindazonáltal router használata mellett tényleg nem szerencsés még szoftveres tűzfalat is alkalmazni, mivel a router már önmagában is tűzfal funkciót lát el, a szoftveres tűzfal legfeljebb a helyi gépektől védi meg a géped - amitől nem kéne. Egyedül akkor jó router mellé még a személyes tűzfal, ha a kimenő forgalmat is felügyelni akarod. De akkor is célszerű izomból levenni a személyes tűzfal biztonsági szintjét, hogy a bejövő forgalmat ne korlátozza. Az ingyenes ZA mindössze annyit tud, hogy egy darab, direktben az Internetre kötött gépet védjen. Pont. Ha ettől bármilyen eltérő konfigurációt akarsz (router, helyi háló, net továbbosztása második kártyával, stb.), akkor a ZA Pro kell neked, abban vannak erre beállítási lehetőségek.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#33 Felhasználó inaktív   capry 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 19. 21:48

Köszi, végre egy a lényegről szóló válasz. Feltétlenül megpróbálom.
Még 1x köszi  :respect:

#34 Felhasználó inaktív   capry 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 27. 20:59

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2006. aug. 19., szombat - 22:09

Mindazonáltal router használata mellett tényleg nem szerencsés még szoftveres tűzfalat is alkalmazni, mivel a router már önmagában is tűzfal funkciót lát el, a szoftveres tűzfal legfeljebb a helyi gépektől védi meg a géped - amitől nem kéne. Egyedül akkor jó router mellé még a személyes tűzfal, ha a kimenő forgalmat is felügyelni akarod. De akkor is célszerű izomból levenni a személyes tűzfal biztonsági szintjét, hogy a bejövő forgalmat ne korlátozza.

Akkor, ha az én gépem IP címét a routerben a DMZ-be beírtam, hogy serverként használhassam, akkor azért jó a free ZA?  :think:

#35 Felhasználó inaktív   StLewis 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 07. 14:27

Hali!
remélhetőleg nem rossz helyre írom kérdésem, ha mégis szóljatok!

Adva van egy ismerős és adva vagyok Én.

Ismerős az alábbi kérdéssel állt elém:
Van xdb+ydb gép, amiket úgy szeretne összekötni, hogy az x ne lássa az y-t és viszont, ellenben mindkettőnek legyen nete.
Ami adva van: Sajnos egy olcsóbb switch, illetve egy router, illetve ha kell egy olcsó gép(mint linux)
Milyen megoldások lehetségesek? (nem vok szakértő!)
Jómagam ilyesmiben gondolkodtam:
-drágább switch(ha nagyon muszály) ami kezeli a VLan-okat, megfelelő gépek megfelelő VLan-ban. Mindegyik ugyanabban a hálózati szegmensben, mint a router. Viszont a router -t is rá kell dugni a switchre: ebben az esetben lesz e kapcsolata minden gépnek?(IP címek, maszkok, GW-k kézzel beállítva)
-2 hálózati szegmens, 1 linux gép, ami router és GW egyben.(Belső routolás megoldása) Ebben az esetben hogy legyen a maskolás és IP megadása?
Hol hibádznak az elméleteim? Milyen egyéb megoldások lehetségesek?
Segítséget elöre is köszi
l
"Néha mindenki elkövet néhány hibát/De ha magadba nézel és azt látod hogy/A szíved tiszta akkor/ Jó az út amin jársz és többé/ Ne is fordulj vissza" -Tankcsapda-Örökké tart

#36 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 07. 14:52

Idézet: StLewis - Dátum: 2006. szept. 7., csütörtök - 15:27

Hali!
remélhetőleg nem rossz helyre írom kérdésem, ha mégis szóljatok!

Adva van egy ismerős és adva vagyok Én.

Ismerős az alábbi kérdéssel állt elém:
Van xdb+ydb gép, amiket úgy szeretne összekötni, hogy az x ne lássa az y-t és viszont, ellenben mindkettőnek legyen nete.
Ami adva van: Sajnos egy olcsóbb switch, illetve egy router, illetve ha kell egy olcsó gép(mint linux)
Milyen megoldások lehetségesek? (nem vok szakértő!)
Jómagam ilyesmiben gondolkodtam:
-drágább switch(ha nagyon muszály) ami kezeli a VLan-okat, megfelelő gépek megfelelő VLan-ban. Mindegyik ugyanabban a hálózati szegmensben, mint a router. Viszont a router -t is rá kell dugni a switchre: ebben az esetben lesz e kapcsolata minden gépnek?(IP címek, maszkok, GW-k kézzel beállítva)
-2 hálózati szegmens, 1 linux gép, ami router és GW egyben.(Belső routolás megoldása) Ebben az esetben hogy legyen a maskolás és IP megadása?
Hol hibádznak az elméleteim? Milyen egyéb megoldások lehetségesek?
Segítséget elöre is köszi
l

Vagy egy másik olcsóbb sw, routerbe három kártya. Egy-egy a két sw fele, egy a net fele, X gép az egyik swbe, Y a másikba, külön IP tartományba őket, linux NATol mindkettőnek, csoki.

Ugyanez VLANképes sw esetén vlan trunkokkel, ekkor elég két kártya a linuxba, de a lényeg ugyanez lesz, csak a két sw helyett vlanok vannak. (Ha nem linux, akkor kell keresni egy olyan routert, ami ezt a dolgot tudja kezelni.

Linuxra meg mehet szépen dhcp meg minden izé, nem kell kézzel állítgatni semmit...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#37 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 09. 07. 14:59

Idézet: StLewis - Dátum: 2006. szept. 7., csütörtök - 15:27

25 ezres Vigor router megoldja.. 1. porton egy vlan, 2. porton egy vlan, ezekbe a gépek, kettő közt nincs átjárás, csoki.

IPtartomány ugyanaz, lehet gateway is, de kettő közt nincs forgalom.
Make love not Wor.

#38 Felhasználó inaktív   StLewis 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 07. 15:19

kroozo, Jahno  :respect:
Köszi a gyors reagálást!

Jah! És Csoki! :)

Szerkesztette: StLewis 2006. 09. 07. 15:20 -kor

"Néha mindenki elkövet néhány hibát/De ha magadba nézel és azt látod hogy/A szíved tiszta akkor/ Jó az út amin jársz és többé/ Ne is fordulj vissza" -Tankcsapda-Örökké tart

#39 Felhasználó inaktív   béna 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 19. 09:27

Gyula2222 kedvéért :)

Akkor lássuk mégegyszer, bár inkább a :https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=114767&st=0 fórumba kéne áttenni ezt a beszélgetést, legalább újraéledne.
Alapvetően ez nem tűzfal és vírusőr kérdése ha a gépek látják egymást. Először a gépek fizikai kapcsolatát kellene leírni, utána az oprendszereket. Meg olvasgatni a Win. hálózat kialakítási helpjét.

Előzmények:
"Tehát. Adott 4 gép. 3-on NOD, 1en már nem is tudom mi, plussz tűzfal. van egy mondjuk szerver, de igazából semmi különös, csak azon vannak a doksik. Egy gép szó nélkül látja oda-vissza, a másik 3 nem. Azon az eggyen is NOD van, és az az egy nem is abban a tartományban van. Már leszedtem az összesről a vírusírtót, a tűzfalat, mindent. A főgépről is (Főgépen csak NOD volt-van). Mégis azt mondja hogy nincs jogosultságom és forduljak a gizdához segítségért.

mit írjak még a használható tanácsokért...? :)"

Nincsenek jelszavak, egy tartományban vannak és mindegyiken xp sp2 van. Fizikai kapcsolat: router oszt adslt. semmi sincs beállítva rajta, csak értelemszerűen a felhasználónév és a jelszó. Net mindegyiken van, csak egymást nem látják.

...
ehe

#40 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 19. 10:51

Idézet: béna - Dátum: 2008. febr. 19., kedd - 9:27

Nincsenek jelszavak, egy tartományban vannak és mindegyiken xp sp2 van. Fizikai kapcsolat: router oszt adslt. semmi sincs beállítva rajta, csak értelemszerűen a felhasználónév és a jelszó. Net mindegyiken van, csak egymást nem látják.

Akkor ezekszerint van egy távoli gép, amit csak az egyik otthoni lát? Ha igen, akkor meg kellene pingelni a többi gépről is a szervert, h odáig működik-e (bár minden bizonnyal igen, ha jogosultság miatt reklamál.
A tippem, a szerverbe be van regisztrálva valamilyen jogosultsággal az egyik gép.
A többivel próbálj első közelítésben Ghost, vagy vendég vagy látogató felhasználói névvel bejelentkezni Általában van ilyen korlátozott jogú felhasználó a szervereken.
A router mögötti gépeken van működő háló?  A vírusőröket visszakapcsolhatod, a kapcsolatot csak a tűszfal tudja megakadályozni, és ebbe beleértendő a router hardweres tűzfala is.
Érdemes a tűzfal kikapcsolása helyett azt inkább beállítani.
Fix IP használata esetén a DMZ opcióval az adott IP-hez tartozó teljes forgalmat engedélyezi. Egyébként portokat lehet nyitni a különböző alkalmazások igénye szerint.
Ha bekapcsolod a routerben (és a gépeken) az UPnP opciót, akkor elvileg maga is képes állítgatni a tűzfalát.

Szerkesztette: Gyula2222 2008. 02. 19. 11:05 -kor

#41 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 19. 11:32

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. febr. 19., kedd - 11:51

...
A többivel próbálj első közelítésben Ghost, vagy vendég vagy látogató felhasználói névvel bejelentkezni Általában van ilyen korlátozott jogú felhasználó a szervereken....

...vagy guest...
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#42 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 19. 11:35

Idézet: béna - Dátum: 2008. febr. 19., kedd - 10:27

Gyula2222 kedvéért :)

Akkor lássuk mégegyszer, bár inkább a :https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=114767&st=0 fórumba kéne áttenni ezt a beszélgetést, legalább újraéledne.
Alapvetően ez nem tűzfal és vírusőr kérdése ha a gépek látják egymást. Először a gépek fizikai kapcsolatát kellene leírni, utána az oprendszereket. Meg olvasgatni a Win. hálózat kialakítási helpjét.

Előzmények:
"Tehát. Adott 4 gép. 3-on NOD, 1en már nem is tudom mi, plussz tűzfal. van egy mondjuk szerver, de igazából semmi különös, csak azon vannak a doksik. Egy gép szó nélkül látja oda-vissza, a másik 3 nem. Azon az eggyen is NOD van, és az az egy nem is abban a tartományban van. Már leszedtem az összesről a vírusírtót, a tűzfalat, mindent. A főgépről is (Főgépen csak NOD volt-van). Mégis azt mondja hogy nincs jogosultságom és forduljak a gizdához segítségért.

mit írjak még a használható tanácsokért...? :)"

...

Ha net van, akkor kábelesen jó a kapcsolat.

Hogy érted, hogy "nem látja" a 3 gép a szervert? S hogy érted azt, hogy "látja"? Mit csinálsz pontosan, s mi rá a válasz pontosan, mi történik a képernyőn? Mikor írja ki a fenti hibaüzenetet?

Fájl- és nyomtatómegosztás, MS networks ügyfél engedélyezve van mindenütt? Anélkül lehetnek ilyen üzenetek. S a nethez semmi szükség rá.

Szerkesztette: Warrior 2008. 02. 19. 11:36 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#43 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 19. 11:57

Idézet: Warrior - Dátum: 2008. febr. 19., kedd - 11:32

...vagy guest...

Kössz, ezekszerint elírtam. :)

#44 Felhasználó inaktív   béna 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 21. 15:47

itt vagyok és figyelek és próbálkozok :)

ami azt illeti a guest-el nem változott semmi sem (kipróbáltam). Ami történik az az, hogy amikor belemásznék a főgépbe (a megosztott mappáit már nem is látom) akkor rámrivall a gép, hogy keressem meg a rendszergazdát mert valószínűleg nincs jogosultságom. Hangsúlyoznám, hogy sehol semmilyen felh/jelszó nincs megadva. Ha viszont a "főgépről" nézem a másikat, akkor abban már látom a megosztott mappát is, de abba szintén nincs jogom belemászni, ugyanazzal a hibaüzenettel hajt el a masina.
szóljatok, ha értelmetlen amit leírtam...
ehe

#45 Felhasználó inaktív   Bugge 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 00:32

Sziasztok! A kérdésem főleg elméleti. Létezik-e olyan program, amivel azt meg lehet csinálni, hogy Van egy asztali pc-m és egy laptopom. A Pc-n van egy mappa amiben vannak fájlok. Azt szeretném elérni, hogy ezek a fájlok a laptopomon is rajta legyenek. Tudom egyszerű, átmásolom, de én azt szeretném, ha úgy működne, hogy ha a laptopon mondjuk hozzárakok egy dokumentumot, akkor az a pc-n is megelenjen. Olyan elven, mint a szinkornizáció mondjuk a pc és a pda között. Remélem érthetően fogalmaztam :)  Szóval ez megoldható valamilyen módon, vagy várjak még kb 3-4 évet, mire ezt is feltalálják? :cool:
Brutális állat a pályán!

#46 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 01:01

Idézet: Bugge - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 0:32

A Pc-n van egy mappa amiben vannak fájlok. Azt szeretném elérni, hogy ezek a fájlok a laptopomon is rajta legyenek.

mondjuk hozzárakok egy dokumentumot, akkor az a pc-n is megelenjen. Olyan elven, mint a szinkornizáció mondjuk a pc és a pda között.

Van ez MSnél ezer éve, régen valami kosárnak vagy minek hívták, most offline folder, hozzáadod hálózatok közt, aztán elvileg lesz valami, én ezer éve nem láttam, kollégák használják, egy próbát megér.

Ha meghajtót rendelsz hozzá, akkor kapcsolat nélküli mappa, vagy hasonló.
Make love not Wor.

#47 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 01:02

Idézet: Bugge - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 0:32

Szóval ez megoldható valamilyen módon, vagy várjak még kb 3-4 évet, mire ezt is feltalálják? :cool:

Ja, XPben táska a neve, lehet nem is tartozék, vagy cska officével jön a gépre, de jobb gomb, új táska, aztán helpet olvasol.
Make love not Wor.

#48 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 21. 12:10

Össze kéne kapcsolnom egy öreg szervergépet (NT4) és egy XP masinát, h a szerverről le tudjak menteni egy adag adatot.
Eddig oda jutottam, h az XP automata állásban kap IP-t, és megjelenik a korlátozott kapcsolat jelzés.
Hálózat tallózásra nem találja a szervert, és ott sem jelenik meg a kliens.
Az NT angol, és az én angolságom mondhatni elveszőleges.

#49 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 21. 12:15

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 13:10

Össze kéne kapcsolnom egy öreg szervergépet (NT4) és egy XP masinát, h a szerverről le tudjak menteni egy adag adatot.
Eddig oda jutottam, h az XP automata állásban kap IP-t, és megjelenik a korlátozott kapcsolat jelzés.
Hálózat tallózásra nem találja a szervert, és ott sem jelenik meg a kliens.
Az NT angol, és az én angolságom mondhatni elveszőleges.

Milyen IP-t kap az az xp? Ha 169.254 klezdetűt, akkor nem kap IP-t, azt csak maga az XP "osztja ki magának".

#50 Felhasználó inaktív   Ifjú Padavan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 03. 28. 23:17

Sziasztok!
A problémám az, hogy a fájl- és nyomtatómegosztás nem működik.
Leírom, hogy mi van: Egy XP-s asztali gép etherneten, egy szintén XP-s laptop WLAN-on csatlakozik egy linksys routerhez.
Egyszer már működött csak a laptopon újra telepítettem a WLAN drivert aminek a neve Broadcom vezeték nélküli hálózati segédprogram (4.100.15.5) a kártyára azt írja, hogy az egy BCM0466.
Feltételezem hogy a laptopon lehet a gond, mert a hálózati helyeknél az asztali gépen látom a megosztott mappáimat de a laptopon nem.
A diagnosztika szerint a routerrel minden rendben van, a szükséges protokollok fel vannak telepítve mindegyik gépen.
A kérdésem, hogy hogyan lehetne működésre bírni ? Előre is köszönöm. :confused:

Szerkesztette: Ifjú Padavan 2008. 03. 28. 23:24 -kor

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó