szeretném a saját hülyeségeimet kijavítani:
kiindulás az RGB. vörös-zöld-kék színjelek + szinkronjel(ek) (horizontális, vertikális, vagy csak kompozit szinkron), (+ létezik vmi kioldó v. trigger jel is, professzionális RGB-nél).
ezek ezek a komponens RGB információ teljes sávszélességű továbbítási módjai:
csatlakoztathatók BNC, D-Sub, scart csatikkal.
5 BNC csatlakozón, RGBVH jeleket továbbítanak, melyek közül az utolsó kettő szinkronjelek.
D-Sub-on is mennek a szinkronjelek az RGB jeleken kívül. Scart-on csak kompozit szinkronjel megy (valószínűsítem ezért nem lehet prog. scan scart-on).
a komponens videojel másik...
Idézet: guru@hazi-mozi.hu - Dátum: 2003. szeptember 15., hétfő
elterjedt formájában a három jel egyike az úgynevezett luminancia (Y) jel, mely az eredeti
RGB jel világosság vagy fekete és fehér információját és a kép összeállításához szükséges szinkronjeleket hordozza. A második és harmadik jelet színkülönbségi jeleknek nevezzük, melyek azt jelzik mennyi a kék (B) illetve a piros ® a világossághoz (Y) képest. A kék komponens a „B-Y”, a piros komponens az „R-Y”. A színkülönbségi jelek matematikailag származnak az RGB jelből. A zöld (G) információt ez esetben nem kell külön jelként továbbítani, mivel az származtatható az „Y, B-Y, R-Y” összetevőkből. A képmegjelenítő eszköz ugyanis az Y komponensből ismerve a kép világosságát, és a másik két komponensből a kék és piros összetevők nagyságát, kiszámolja a maradék zöld mértékét. (...) A zöld (Y), kék (Pb/Cb) és piros (Pr/Cr) RCA aljzatok közül a zöld szállítja a világosságjelet, a másik kettő a színüknek megfelelő színkülönbségi jeleket. Ez a fajta komponens videoinformáció továbbítás az RGB információ teljes sávszélességű átviteléhez képest kétharmadával kevesebb sávszélességet igényel, mert teljes sávszélességgel csak a világosság (Y) jelet kell továbbítani, a színkülönbségi jelekhez kisebb is elegendő.
s-video és kompozit gondolom tiszta.
Idézet: én - Dátum: 2006. febr. 15., szerda - 1:40
akkor most component csatlakozás van 3: RGB, Y/Pr/Pb és ez a YUV? ezzel kapcsolatban átnéztem már rengeteg helyet, de nem találtam frankó infókat. tudtok esetleg vmi leírást component, progressive scan, YUV, Y/Pr/Pb, RGB ügyben. ez lehet a megoldás? amennyiben YUV v. prog scan = Y/Pr/Pb?
az előzőekben nincs benne, de a YUV=Y/Pr/Pb.
szóval nekem egy olyan 'kütyü' kéne 3 db RCA bemenettel, amivel a Y/Pr/Pb kimeneten nyert jelből visszakapom az RGB + szinkron jeleket, és ezeket egy 15 pin-es D-sub csatin (amibe a monitort be tudom dugni) megkapom. jó lenne mondjuk egy scart kimenet is.
ezt találtam:
Idézet
Az RGB és YUV értékek átszámítása az alábbi képlet segítségével történhet
Y = 0,299R + 0,587G + 0,114B (fénysűrűség)
U = (B-Y) × 0,492 (kék színkülönbségi jel)
V = (R-Y) × 0,877 (vörös színkülönbségi jel)
Visszaalakítás:
R = Y + 1.140V
G = Y - 0.395U - 0.581V
B = Y + 2.032U
meg ezt:
Idézet
YUV, где Y = 0,299R + 0,5876 + 0,114В; U=R-Y;V= В- Y,
igen, mint látjuk nem ugyan az, Y=RGB-ből a világosság infó, de hol vannak a szinkronjelek?
Idézet
AFAIK a VGA-szerű szinkronok csak a progresszív komponens kimeneten elérhetők. A Scart-on interlaced kép jön RGB-ben is.
világos. prog. komponensből akarok "vga-szerű" kimenetet
Idézet
Ez a progressive scan szinkronokkal bír? ~31kHz/60Hz (kb. mint a 640x480@60p)? Mert akkor csak analóg YPrPb->RGB konverziót kellene végezni, és kinyerni a Hsync-et. Ezekre kell lennie kapcsolásoknak (utóbbira van is).
na ezt akarom vhogy megoldani. vkinek ötlet?