HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#1441 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 02. 20:31

Idézet: djadji - Dátum: 2005. okt. 2., vasárnap - 18:47

AHa.. kösz az infót. A fene egye meg eldöntöttem hoyg most megcsinálom a vizes PCmet .. de most megint elgondolkodtam. Lehet hoyg egyszerűbb egy levegős PCt lecsendesíteni? Ha vizest csinálok akkor kell 1 venti a házba, 1 a tápba, min 1 a radihoz (ha nem akarok akkora radit mint a szobám fala :-)) Ez akkor 3 db mégha csökkentett táppal mennek is.
Most van a gépbe 4.. ha kicsit megtuningolom a hűtőket, akkor lehetne lejebb venni most is a venti tápokat.. és akkor majdnem ugyanott vagyok... (pl sztem ha a tápba rakok nagyobb, jobb bordákat akkro lejebb lehetne venni a venti tápját...)

De ezt még kitalálom. Azonban kellene nekem egy olyan megoldás ami a tápot szabályozza. Jó lenne akár egy potméteres megoldás is (manuálisan lehetne állítani), de az optimális az lenne ha a hőmérséklet függvényében tudnám szabályozni a tápot amit kap a venti (pl tápventi, ha nagyon meleg van odebent akkor felnyomná a fordulatot) , meg a pumpa is akár (a CPUnak van hőmérőja az alaplapon, de a GPUnak nincs). Nem igen értek az elektronikához.. Tud nekem ebben valaki valami segítséget adni? (honlap ahol lehet ilyet találni.. kapcsolási rajz, miegymás..)

Szerintem ne filóz ennyit.
A3 legtöbb hőt termelő alkatrészedet hűtsd vízzel, hogy kikerüljön a házból a meleg. Ott egy dual12cmes radi 2db max 13-15dBes ventivel (amit már nem hallasz) simán meghűti. Ha tudod, rakd úgy a radit, hogy a tápventi fújja.

Kell 1 venti a vinyóknak, vagy az a zacsis hdd "blokk", ami hűti az elektonikát is. TTS-t ha nyaggatod, lehet hogy beszrzi. ha nem, 13-15dBes venti, és kész, meghűtve, nem hallod. És ez a venti fogja a tápventivel keresztbe szellőztetni a házadat is, hogy ramok és FETek ne süljenek meg. Mindkettőn bordák ofkursz.

Ha tudsz még halk ventiket, nem ártana a vga oldalába is, hasonló okokból-a gpun kívűl rengeteg 80-100°os alkatrész van ott, aminek nagyon halk venti elég, de kell a légmozgás.

Még írtó drága ventik sem kellenek, veszel Gt Silentbladeket, és 5Vosítod őket. Na, azokról nem mondod meg hogy járnak, csak látod! Hallani nem hallod.

És így is a pumpa és a vinyó lesz a 2 leghangosabb. Tápod ha nagyon halk akkor jó úgy, ha nem, akkor csere egy Silentbladere, vagy ha nem akrod ott 5Vosítani, akkor egy alapból (12Von) 13-15dBes venti kell még oda. Ennyi.

És lesz ventid, csak éppen nem hallod őket. És minden jól meglesz hűtve.
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#1442 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 20:51

Pite jól mondja: halk ventik, ha már muszály.

Én megtoldanám még azzal, hogy halk és okos ventik. Ezalatt azt értem, hogy az egyes turbinák működését valamely hőmérsékleti szenzor állapotához rendeljük hozzá.

Pl: Egy halk venti a vincseszter fölé ami csak akkor kapcsol be - és ekkor is csak 50%-os teljesítményre - ha a vincseszter testhőmérséklet (emberi) fölé emelkedik. Ilyen vezérlésre nagyon jó - és ingyenes! - program a SpeedFan.

Ugyanilyen módon például a rendszer hőmérsékletéhez is "köthetjük" az egyes ventik működését.

#1443 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 22:19

Én is ezzel szórakoztam régen, de a venti elindítása ellég körülményes, mert jóval magasabbon indul el, mint ahogy hajtanám, addig meg szenved, é szopatja a motort, szopatja a tápot. Én olyan ventiket használok, amit nem hallani. (EZ 80%ban igaz, mert a zöld ledek is fontosak voltak, de a vinyómat és a pumpát kihallom, azok zavaróbbak mint 5Von a ventijeim. De ha megnézitek aláírásomban a képeket, rájöttök miért kellettek :) )
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#1444 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 02. 23:36

Akármilyen megvalósítható ötleteket várok, egy Hydor lecsendesítésre házon bellül. Beleértve, hogy nem csomagolom be, mert a pumpát is hűteni kell.

Mire csavarozzam rá, ami abszolút nem vezeti a rezgéseket és be tudom csavarozni a házba???

#1445 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 03. 06:44

Idézet: djadji - Dátum: 2005. okt. 2., vasárnap - 18:47

AHa.. kösz az infót. A fene egye meg eldöntöttem hoyg most megcsinálom a vizes PCmet .. de most megint elgondolkodtam. Lehet hoyg egyszerűbb egy levegős PCt lecsendesíteni? ..)

Nos ezt neked kell eldönteni, de jól rágd meg a dolgot.
Ebbe a hibába én is belestem, miután nem tudtam elfogadható zajszintre csökkenteni ventizajt. Miután az előző házammal nem boldogultam, az elégtelen légcsere miatt lecseréltem azt a mostanira, majd abban elölről kezdtem a zajcsökkentést.. :(
A vége az lett, hogy megszabadultam a ventiktől, és nedvesítettem... :)
Jelenleg 1db ventilátor ketyeg a gépbe, a tápegységé....
Zaj csak a Samsung winyótól jön a hungarocel hangszigetelésen keresztül.
Tehát képzeld el, hogy mekkora hangja van a gépnek, ha a leghangosabb elem egy amúgy is halk winyó külön hangszigetelésben a házban....... :) :)

#1446 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 03. 21:55

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. okt. 3., hétfő - 0:36

Akármilyen megvalósítható ötleteket várok, egy Hydor lecsendesítésre házon bellül. Beleértve, hogy nem csomagolom be, mert a pumpát is hűteni kell.

Mire csavarozzam rá, ami abszolút nem vezeti a rezgéseket és be tudom csavarozni a házba???

???

#1447 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 11:26

tanácsot kérnék, épp próbálom a hatékonyság szellemében átszervezni a vízhűtésem.

a jelenlegi ötlet az, hogy a radiátor kimegy a házon kivülre (eddig a ház legaljában volt, és a házon kivülről szivott be levegőt rá 2x120mm venti), fel a tetejére. a pumpa marad a ház aljában, a sorrendet pedig igy terveztem:

pumpa -> radiator -> cpu -> gpu -> chipset -> pumpa

a pumpa és a radiator között kb 45cm magassákülönbség lenne igy, mennyire gázos ez? (egy eheim station 600 a kicsike)
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#1448 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 12:29

Ne aggódj kAy a 45 cm-es szintkülönbségtől, nem fogod megérezni a hatását.

Nagyon jó ötlet, hogy kiteszed a radiátort a házból. A ház alján volt a legrosszabb helyen.

Szerintem kb. 3-4 fokot nyerhetsz ezzel az átrendezéssel.

#1449 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 12:59

az nem lesz probléma, hogy a pumpa egyben a kiegyenlitőtartály, és az egész cucc legalján helyezkedik el? az jutott most eszembe, hogy ha a radiban buborékok lesznek, akkor csökken a hatékonysága.
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#1450 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 18:47

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 10:29

ioncserélt no korrozió
desztvíz no élet
bidesztvíz no élet, no korrozió
ioncserélt+alkohol no korrozió no élet   Keress vissza.

Jó szöveg  :up: és érthető megfogalmazás  :respect:

Egyébként Üdv Mindenkinek! (rég jártam itt)

#1451 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 19:10

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2005. okt. 1., szombat - 22:22

Tudom most megint meg fognak kövezni a "guruk", de akkor is leírom...
Nyugodtan keverd az alu és a réz elemeket a renszerben nem lesz belőle semmi probléma!!!!!
Feltéve, ha nem kötöd össze őket közvetlenül!!!!!.
Magyarul ez annyit jelent, hogy alumíniumba vörösréz elemeket közvetlenül tekerni nem szabad, de ha sérgaréz kötőelemeket használsz közdarabként, akkor már nincs gond!!!!

Nekem közel 1 éve egy alu radiátor hűti a full vörösréz blokkjaimat, és az égadta világon nincs semmi gond a rendszerrel!!!!

Képeket az aláírásomban megadott címen talász!!!

Igazad van.  :up:
Azokban a lakásokban ahol alu radi van a csövek vasból és valszeg a kazán vörösrézből. Hol itt a probléma?
Ez is egy lerágott csont :offtopic:
Szerintem már Te is a GURUK közé tartozol :D

Szerkesztette: DrHIL 2005. 10. 04. 19:29 -kor

#1452 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 19:21

Idézet: djadji - Dátum: 2005. okt. 2., vasárnap - 12:46

Mellesleg nétem a képeidet Sándor. Végre valaki aki a tápba is vezette a vizet. De nem értem.. muszály volt hagyni a ventilátort is a tápnál?

Érdemes volna megnézegetni az előző részeket és minden linkre rákattintani. Van egy magyar srácnak egy jó honlapja :respect: a vizes tápról, ha eszembe jut a neve és érdekel megkeresem.
A lenti link nem hirdetés hanem képek vannak rajta, vizes tápról is :D

#1453 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 19:49

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. okt. 2., vasárnap - 13:34

Mért, szerinted elég a vinyó oldalát hűteni? Hm? Elektronika megy el a melegtől... a vinyók hasát kell hűteni, ott a csapágy, ic, meg a köpeny fele.

Bizony bizony bőven elég a vinyók oldalát hűteni!
Én is így hőtön (meg sokan mások) és az elektronikát nyugodtan tapogathatod egy meleg alkatrész sincs rajta.
A motor és a csapágy az alap fém vázba vannak beépítve tehát ez célszerű hűteni.
A legtőbb vinyonak az oldalán találsz kielégítően nagy fém felületet a hő elvezetéséhez! A burkoló fém lemez nem igazán jó erre a célra.

Bocs mindenkitől de tényleg rég jártam itt és rám jött a fórum betegség :D  meg nem tudom, hogy miként lehet egy hozzászólásba szerkeszteni több idézetet  :(

Szerkesztette: DrHIL 2005. 10. 04. 19:52 -kor

#1454 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 20:20

Idézet: DrHIL - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 20:49

Bocs mindenkitől de tényleg rég jártam itt és rám jött a fórum betegség :D  meg nem tudom, hogy miként lehet egy hozzászólásba szerkeszteni több idézetet

Örülök, hogy újra látlak DrHIL!  ;)

Egy hozzászóláson belül több idézetet én a következő módon szoktam megszerkeszteni:

1. Az első idézendő hozzászóláshoz tartozó Válasz gombra kattintok.
2. A következő oldalon klikkelek a Hozzászólás előnézete gombra.
3. Kijelölöm a szerkesztőablakban lévő karaktersorozatot és a vágólapra helyezem (Copy v. Ctrl-C).
4. A böngésző programban visszalépek két oldalt (Back).
5. Rákattintok a második idézendő hozzászóláshoz tartozó Válasz gombra.
6. A szerkesztőpanelnél beszúrom (Paste v. Ctrl-V) a vágólapon lévő addatot.

Tovább nem folytatom, a szerkesztés logikája így is érhető. Természetesen nem csak kettő, hanem további hozzászólások is idézhetők.

#1455 Felhasználó inaktív   Shavezz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 10. 05. 17:34

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. okt. 3., hétfő - 22:55

???

Én így csendesítem. Igaz nekem kívül van de ez belülre is tehető. Csak nem szép :)
Hydoor
Hydoor2
-Shavezz-

#1456 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 17:54

Idézet: kAy - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 13:59

az nem lesz probléma, hogy a pumpa egyben a kiegyenlitőtartály, és az egész cucc legalján helyezkedik el? az jutott most eszembe, hogy ha a radiban buborékok lesznek, akkor csökken a hatékonysága.

Pumpát radi után kösd, mert nem szeretik a meleget, van amelyiknek benne is van a papírjában.

Hoztak már pár vinyót, amin az elektronikánek melege volt, és ki-kikapcsolgatott melegeben! Hogy mennyire meleg az IC-k, az vincsifüggő is. Meg használat... nekem a samsungon is megalt az egyik dióda... pedig hűtöttem... :(  De 7/24 az 7/24....

#1457 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 17:57

Idézet: Shavezz - Dátum: 2005. okt. 5., szerda - 18:34

Én így csendesítem. Igaz nekem kívül van de ez belülre is tehető. Csak nem szép :)
Hydoor
Hydoor2

Tééényleg... Rárakom egy lapra, amit be tudok csavarozni, és kész. Hogy csináltad, hogy ilyen szépenmegállt a sziló?

#1458 Felhasználó inaktív   UnConnecteD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 17:58

Idézet: MC Pite - Dátum: 2005. okt. 3., hétfő - 22:55

???

szerintem pont az a lenyeg, hogy ne csavarozd, csak allitsd ra egy 2-3 cm vastag szivacsra, olyanra, amit pl. alaplapok dobozaba szoktak tenni. legalabbis nekem, egy eheim-mel nagyon jol bevalt.  :up:

#1459 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 20:17

A szivattyúk csendesítését úgy is meglehetne oldani, hogy egy kisebb tartály vízbe merítjük azokat. De nem abba a vízbe ami egyben a vízhűtés hűtőfolyadéka, hanem egy egyedülálló tartályba. Valamint néhány tíz centiméternyi vörösréz csöven keresztül kell ebben a tartályban vezetni a rendszer hűtőfolyadékát, hogy hűtsük a pumpát.

Mi erről a véleményetek? Kicsit macerásnak tűnik, de ha lényegesen le lehet csökkenteni a szivattyúk hangját a vízbemerítéssel, akkor talán egy kicsit el lehet rajta gondolkodni.

#1460 Felhasználó inaktív   Ati007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 05. 23:21

A következö volna a kérdésem az itt látható rendszerbenvizhutes hova érdemes a ventiket rakni?
GIGABYTE X38-DQ6/Q6600/2*1Gb BALLISTIX PC8500/GIGABYTE 8800GTS/WD RAPTOR/CORSAIR HX520/LOGITECH G15/24'' SAMSUNG 244T/

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.