UPS
Elküldve: 2004. 08. 24. 21:26
Holnap megyek savazni az akksikat...
PeppeR
Elküldve: 2004. 08. 26. 06:09
Reggel vihar volt es az egyik nagy boom utan leoldott a szunetmentes. Az aram nemigen ment el egy pillanatra sem, mert az oram nem "nullazodott" le. A topicban emlitett elegge alap masinarol van szo.
Szoval az ominozus eset ota csak periodikusan sipol, nem reagal a kikapcsolasra sem (a rajta levo gombot kellene par mp-ig folyamatosan nyomni) es azt sem erzekelni, hogy nincs aram, mert a zold ledje villog, ilyenkor a narancs szinu szokott es ugyanigy sipol. Ha radugom a 220as halozatra akkor sem reagal, es ha valami fogyasztotdugok ra akkor az pedig nem kap aramot. Amik ra voltak kotve (monitor + gep) mukodnek rendesen.
Mi mehetett ki benne es miert? Vagy mentheto lehet eseteg? Otletek? Igy egy elet lesz, mire sipolasokkal lemerul... bar mar eleg gyengecske volt, monitorral kb. 4 percet birt.
Otletek, velemenyek?
Elküldve: 2004. 08. 26. 08:20
A füttykódokat az UPS kezelésije elvileg közli, az alapján el lehetne indulni.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 08. 26. 08:35
Idézet: didyman - Dátum: 2004. aug. 26., csütörtök - 9:20
A füttykódokat az UPS kezelésije elvileg közli, az alapján el lehetne indulni.
Tipp: a vezérlés és a tápja túlélte, a vezérlés és a nagyáramú rész közötti érzékelő- vagy vezérlőlánc ment ki.
Apropó. Az, hogy egy UPS képes úgy-ahogy megvédeni a rákapcsolt fogyasztót egy túlfeszültségtől, messze nem azt jelenti, hogy az UPS maga túléli azt!
Elküldve: 2004. 08. 26. 11:46
(bar azt is mondtak hogy a szemrevetelezes egy dolog, inkabb vegyem ki es merjem ki. na ehhez sem ampermerom, sem hozzaertesem nincs, es kiszedni sem tudom a biztositekot.)

Kivenni nem lehet (eroltetni sem akartam, lehet hatulrol rogzitve van), szerintem nem veletlenul, es szinten nem veletlenul van mellette a masik biztositek hely, ha az szetment csak be kell szurni egy masikat, ami rossz mar ugy sem zavarthat be. Gondolom en

Fizikai serulest nem latok benne sehol, tehat hogy szet lenne egve valamely alkatresz, ki lenne durranva valami kondi, stb...
(a sarut en huztam le mint mondtam, hogy ne sipoljon. ha visszadugom ugyanugy sipakol

Ja, es itt nincs semmi szerviz ahol en lakom, egy embert hivtam fel aki ert minden ilyesmihez, a jovo heten tudja csak megnezni.
Elküldve: 2004. 08. 26. 16:29
Összességében újonnan nem adnék érte 8K HUF-ot, mert megbízhatatlan.
Nekem az APC 2 villámcsapást élt túl, melőle kétszer döglökk ki az ORION TV-m tápja...

Az egyes karikában van egy stabkocka, ami 5V-os, annak a jobb szélsző lábán 5V-ot kéne mérned!
A kettes körben apró nyákbiztit kéne keresned.
Ha megjavítod az UPS-t, akkor gyorsan szabadulj meg tőle!
Elküldve: 2004. 08. 26. 17:39
2 eve vettem amugy ezt a masinat.
Neha csinalt olyat hogy abban a pillanatban amikor elment az aram rebootolt a gep.
Igy joszerivel nem sokat tett, mert igy is elveszett a munkam akkor.
Elküldve: 2004. 08. 26. 19:04
Most itt nálam rohadt nagy vihar van, az UPS (APC 400) 30másodpercenként kapcsolgat, már rákapcsoltam a Delay Alarm-ot is, hogy ne sípoljon.
Amúgy a Centrallionnak az invertere is nagyon gyükér, +lassú észlelő elektronika.
Elküldve: 2004. 08. 27. 05:59
Elküldve: 2004. 08. 27. 16:32
Ket gepet (Dell Optiplex GN+ [P55C@166, kemeny egy szem vinyo] es hazikokany PII-400) es par egyeb cumot (switch, dsl bridge, berelt vonali modem, (backup) dialup modem, kesobb esetleg meg par hasonlo aprosag) kellene elvinnie, minel hosszabb athidalasi idovel.
Az ara 115/130k, rack valtozatban +20k, de ujabb 30 kilot nem birna el a falra ganyolt szekreny (meg hely sem nagyon van benne), ugyhogy marad a standalone valtozat;) Elvileg 2 ev gari vanik rajuk.
A stuff ele valoszinuleg egy tulfeszvedos eloszto is be lesz hekkelve.
Elküldve: 2004. 08. 27. 16:59
A lentebb ismertetett szervizelési tanács, többnyire más szünetmentesek ellenörzésére is használható.
1. Bontsuk ki a a szünetmentest a halyéről

2. Szabadítsuk meg a burkolattól.

3. Bontsuk ki az akkummulátort.

Tipikus esete annak, hogy a magyarok azt sem tudják, mifán terem a zselés akku...

4. Távolítsuk el az akku műanyag fedlapját, alatta láthatóvá válnak a cellák fedőkupakjai.

5. A kupakokat eltávolítva, szemléljük meg, hogy menyire vannak kiszáradva a cellák, illetve a cellák ólamsarasodását jelző barna elszineződések látszanak-e a kötőanyagon.
Elküldve: 2004. 08. 27. 17:01

Amikor az akkuból kiszárad a sav, és így használjuk, akkor abban visszafordíthatatlan alakváltozás kezdődik, és az alábi módon válik láthatóvá az akkun. Az ilyen módon elváltozott akut, ne használjuk, mert balesetveszélyes, ugyanis a tárolóedényzet elrepedése esetén a sav kiszívároghat abból.

7. Szerezzük be a megfelelő töménységű előhígitott akkusavat, pl. benzinkúton.

Majd fecskendővel töltsük fel úgy a cellákat savval, hogy a cellába nézve, azt 1-2mm-re elfedje.
Ezt 20 percen keresztül ellenőrizzük, és az esetleges szintcsökkenést pótoljuk.
Elküldve: 2004. 08. 27. 17:02
9. Az akkura rakjuk vissza a fedőalkatrészeket, majd építsük azt vissza az UPS-be.
10. Ellenőrizzük az akku kondicióját!
Az akku üresjárati kapocsfeszültsége 12-13,5V között alakulhat töltöttségtől függően.

Ha az UPS-t beindítjuk, és "elvesszük" tőle a bemenő 230V-ot, akkor az akku kapocsfeszültsége terheletlen UPS esetén nem eshet 12V alá, ugyani ez az akku megnövekedett belsőellenállását jelenti, tehát, az akkut cserélni kell.

11. Töltőelektronika kalibrálása.
Az akkuk töltési végfeszültségét maximum 13,8V-ra állítsuk!
Gyárilag, 14-14,5V ez az érték, viszont az akkuk sokkal hamarabb öregednek, kiszáradnak, ugyanis, az akku állandó túltöltésben van, pezseg.

A gyári ajánlás is 13,8V-ban maximalizálja az állandó töltés, végfeszét.

12. Inverter beállítása.
Az UPS terhelésére egy 15-40W közötti 230V-os ízzót használunk, azt a kimenetre kötjük.
Ha a hálózati feszültség, 210-240V közé esik, akkor az inverter kimeneti feszültsége 200-230V között legyen.
Szemre is beállíthajuk, akkor az online, ill. offline üzemben az ízzó fényét állítsuk a lehető legközelebbre, az online fényhez.
Line interaktiv UPS-eknél (APC Smart sorozat) fontos, hogy az inverter feszültsége minél jobban közelítse a hálzat feszültségét!

http://solct.fpn.hu/...s_service/2.avi
UI.: Bocs, de a fórummotor nem engedte egyszerre a cikket.
Elküldve: 2004. 08. 27. 17:06
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 17:32
Ket gepet (Dell Optiplex GN+ [P55C@166, kemeny egy szem vinyo] es hazikokany PII-400) es par egyeb cumot (switch, dsl bridge, berelt vonali modem, (backup) dialup modem, kesobb esetleg meg par hasonlo aprosag) kellene elvinnie, minel hosszabb athidalasi idovel.
Az ara 115/130k, rack valtozatban +20k, de ujabb 30 kilot nem birna el a falra ganyolt szekreny (meg hely sem nagyon van benne), ugyhogy marad a standalone valtozat;) Elvileg 2 ev gari vanik rajuk.
A stuff ele valoszinuleg egy tulfeszvedos eloszto is be lesz hekkelve.
Nem kell nagy teljesítmény, max 400W/600VA, hanem inkább plussz akku Ah-ra költs!
Minimum 2*12Ah, legalább 24-40Ah legyen, ekkor már 3-5 órás áthidalás is lehetséges.
Elküldve: 2004. 08. 27. 19:33
Megprobalkozom a jovo heten a lakasbiztositassal, hatha ott kifizetik.
Holnap kimerjuk meg megkeresem a biztositekot.
Szerkesztette: steve-o 2004. 08. 27. 19:36 -kor
Elküldve: 2004. 08. 27. 19:52
Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 18:06
Minimum 2*12Ah, legalább 24-40Ah legyen, ekkor már 3-5 órás áthidalás is lehetséges.
Igazsag szerint ezzel semmikepp nem akarok ganyolni (pl. nem tudni, hogy mit szol a tolto elektronika nagyobb akkuhoz, stb, gyari allapotban meg talan mukodik egy darabig...), es ebbe az is beletartozik, hogy a gyari dobozba bele kell fernie, foleg, ha a rackelheto verzio mellett dontok.
BTW, ha jol emlekszem 2x21Ah-s akku vanik benne gyarilag (bar most nem talalom az info forrasat), 120 perces athidalasi idot irnak, gondolom ennyi terhelessel ennel joval tobb lesz.
Mondjuk meg csak addig jutottam, hogy kell egy UPS, es ha mar veszek valamit, akkor nem ilyen 5kilosmuanyagdobozosalulmeretezettgagyinemszinuszoskimenetu szar lesz.
Szerkesztette: NEUROFiRE 2004. 08. 27. 19:53 -kor
Elküldve: 2004. 08. 27. 20:02
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 20:52
BTW, ha jol emlekszem 2x21Ah-s akku vanik benne gyarilag (bar most nem talalom az info forrasat), 120 perces athidalasi idot irnak, gondolom ennyi terhelessel ennel joval tobb lesz.
Mondjuk meg csak addig jutottam, hogy kell egy UPS, es ha mar veszek valamit, akkor nem ilyen 5kilosmuanyagdobozosalulmeretezettgagyinemszinuszoskimenetu szar lesz.
Hi!
Használt, UPS-en gondolkodtál már?
Valami régebbi APC Back, vagy Smart szériából?
Igaz, csak a Smart szinuszos, de a négyszögkimenetűvel sem volt eddig semmi probléma.
Amúgy is, a táp egyenirányít, tehát, a négyszög számára még normálisabb jelalak, mint a szinusz.
Aktív PFC-s tápoknál jelenthet problémát, kirívó esetben.
Nekem is APC Back 400VA 250W-os van, eddig elvitt egy 17"-os NEC(SONY) moncsit, egy 1,1Ghz TUA Cerkát, 4HDD-vel, 2 optikával, 12percig, monitor nélkül 20 percet videokódolással...
Ebben van 1db 12V/7,2Ah-ás akku.
Ezt szervizeltem meg ma, a fenti cikkben.
Elküldve: 2004. 08. 27. 20:33
Idézet: stol - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 21:02
Használt, UPS-en gondolkodtál már?
Valami régebbi APC Back, vagy Smart szériából?
Igaz, csak a Smart szinuszos, de a négyszögkimenetűvel sem volt eddig semmi probléma.
Amúgy is, a táp egyenirányít, tehát, a négyszög számára még normálisabb jelalak, mint a szinusz.
Aktív PFC-s tápoknál jelenthet problémát, kirívó esetben.
Nekem is APC Back 400VA 250W-os van, eddig elvitt egy 17"-os NEC(SONY) moncsit, egy 1,1Ghz TUA Cerkát, 4HDD-vel, 2 optikával, 12percig, monitor nélkül 20 percet videokódolással...
Ebben van 1db 12V/7,2Ah-ás akku.
Ezt szervizeltem meg ma, a fenti cikkben.
Ja, tudom, hogy a kapcsolouzemu tapoknak mindegy milyen jelet kapnak, de a ket modem meg a dsl bridge mezei trafo+graetz+puffer tapcsodaval van megaldva, ugyhogy negyszogjel kimenetu UPS kilove (hacsak nem akarok kulon ganyolni ezeknek is valami tapot...), raadasul a Dell csodagepben aktiv PFC-s tap van (bar ennek a napjai mar meg vannak szamlalva).
Inverter+akkutelep+akkutolto parositasra is gondoltam, de tobb hely, es valoszinuleg (joval) dragabb is, bar cserebe akkora aksit hasznalok, amekkora elfer:) Hasznalt szunetmentes... nem tudom mennyire biznek benne, meg ha APC is (meg gari sincs, ha esetleg ugy alakul...)
Elküldve: 2004. 08. 28. 05:58
Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. aug. 27., péntek - 21:33
Inverter+akkutelep+akkutolto parositasra is gondoltam, de tobb hely, es valoszinuleg (joval) dragabb is, bar cserebe akkora aksit hasznalok, amekkora elfer:) Hasznalt szunetmentes... nem tudom mennyire biznek benne, meg ha APC is (meg gari sincs, ha esetleg ugy alakul...)
Egy UPS-be mio szokott megdögleni?
1. Akku
2. villámcsapásnál az elektronika.
1. esetben, ha te veszel új akkut, akkor arra is van gari.
2. esetben azz új UPS-re sem érvényes a gari.
Tehát, no kockázat, és azt mondom.
Nagyon ritka, hogy az UPS minden előjel, ill. ok nélkül megpusztuljon.
Bár Centrallionnál gyakori, de az nem ide tartozik...
Nekem az APC-ről eddig ment: Monitor, 2*50W-os erősítő, nyomtató(lézer, és tintás), asztalilámpa.
A régi APC-k valójában nem négyszögkimenetűek, mert rendes szép nagy invertertrafójuk van, hanem inkább az a probléma, hogy a kapott 230-ban felharmonikus jelek is megjelennek.
Én csak anyit tapasztaltam lemezelt vasú trafónál, hogy jobban morog a kelleténél, de nem melegszik jobban.
Bár ez csak javaslat, nem kötelező megfogadni.

Súgó
A téma zárva.