HWSW Informatikai Kerekasztal: LED világítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

LED világítás Avagy mit és hogyan? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Supergamer 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 17. 15:01

HI all!

Remélem a megfelelő helyen nyitottam ezt a topicot, mivel külön elektronikai szekciót nem láttam (és a keresőt használtam hasonló topicot), de ha - szándékom ellenére - mégis vétettem volna kérlek vegyétek figyelembe, h új vagyok itt.

Tehát, a LED-ekkel kapcsolatban - mint egyre népszerűsödő világítási forma - szeretnék kérdezni, de csak a hozzáértőktől (tehát, nem videokártya, nem HDD led, hanem azoknál nagyobb teljesítményű, világításra - is - használt megoldásokról). Az SG-n van egy hasonló topic 10-ből 7 hozzászólás OFF. A neve alapján ettől a fúrumtól nyilván egészen másra számítok.

A helyzet a következő:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

(A LEDEK kék színűek, mind a képen mind az életben)

Ez egy 3 szintes polc rendszer, a polcok egymás felett helyezkednek el.

Level-1-en van 4 led a sarkokon és 5 oldalanként (össz 24)
Level-2-őn van 4 led a sarkon
Level-3-an szintén 4 led a sarkokon

A megoldandó problémák:
A különböző szinteken külön kapcsolóval szeretném kapcsolni a világítást.

Level-1: Szeretném, ha a 24 led 1 pontból kiindulva (1 vagy 2 irányban terjedve) kis késleltetéssel kapcsoljanak fel. Tehát mind a 24 felkapcsolható legyen egy kapcsolóval, de néhány milisekundumos késéssel (mint a kifutópályafény).
(Ill. lehetőség szerint, külön csak a sarkon lévő 4 fényt is felkapcsolni, a többit nem - de ez nem létkérdés, csak opció)

Level-2: Mind a 4 LED egyszerre legyen felkapcsolható.

Level-3: Mind a 4 LED egyszerre legyen felkapcsolható.

Fontosabb adatok:

Fogyasztás
A LEDek 5mm esek, szükséges feszültség: 3V, és kb 30mA (ennyit mértem). Ugye ez elvileg 0.03x32=0.96 Amper.
A táp amit venni szeretnék hozzá, 1400mA-s, de (!) 12 voltos. Tehát, ha jól értettem 4-essével kell őket párhuzamosan kötni.

További kérdések:
- Ez esetben megoldható-e a késleltetés a párhuzamosan kötött 4 led között is? vagy csak a 4-es csoportok között?

Hogy célszerű ezt a gyakorlatban megoldani? Milyen építőelemekre lesz szükségem?

Kérem tényleg csak azok szóljanak hozzá akik értenek is hozzá és az  :offtopic: -okat lehetőleg mellőzzük.

Előre is köszönöm!

SGamer

#2 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 17. 15:13

- A leden hiába mérsz három voltot, attól még soros gerillával kell őket bekötni.
- 12V-hoz nem párhuzamosan, hanem sorosan négy ledet
- A késleltetést külön elektronika nélkül nemigen lehet megoldani. Mondjuk egy láncba kötött, megfelelően késleltetett bistabil-kupac már megteszi: az első bistabil a kapcsolóról kapja a vezérlést, a többi meg az előzőről... Persze minden bistabil kimenetére kell valami kihajtás is ( -> lehet, hogy a 12V csak három ledre elég. Bár használhatsz OD CMOS kihajtást is, azzal nincs ilyen gond. )
Elköltöztem :-)

#3 Felhasználó inaktív   Supergamer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 15:46

Köszönöm :)

Küldtem egy PM-et, ha gondolod, válaszolj ide, hátha másnak is elment az esze, nem csak nekem  :D

SGamer

#4 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 15:54

- Ha van elektronikában jártas ismerősöd, az könnyen összedob egy kapcsolási rajzot a fentiek alapján. Ha nincs, akkor jobb, ha már most feladod.
- Gőzöm sincs, mennyibe kerülhet egy ilyen.
- A neten ezrével keringenek rajzok bistabilokról.
-  A soros kapcsolásra vonatkozó kérdésedet inkább meg se hallottam...
- Lomex, Arwill.

#5 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 16:02

Most meg pláne... :) Karácsony közeledtével az összes elektronikai lap meg internetes oldal megtelik "LED-es futófény" felkiáltású kütyükkel. Egy kis módosítással el lehet érni, hogy csak egyszer "fusson végig".  (én pl. első blikkre egy kétállapotú kapcsolóáramkörrel oldanám meg, egyszer végigfut a futófény, és az utolsó ledre adott feszültség billenti át a másik állapotba, ahonnan már simán, az áramforrásról kapják a ledek az áramot, nem a multivibrátorról.
Egyébként régebben, amikor pakolásztam össze efféle cuccokat, úgy tapasztaltam, hogy egy led vígan elvilágítgat 9-12 voltról is, csak megfelelően méretezett ellenállást kell elérakni.

#6 Felhasználó inaktív   Supergamer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 16:08

Idézet: Rive - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 16:54

-  A soros kapcsolásra vonatkozó kérdésedet inkább meg se hallottam...

Pontosan azért kértem segítséget mert nem az én szakterületem.

SGamer

#7 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 16:16

Bizonyos kérdések puszta feltétele már önmagában jelzi, hogy igazából nem lehet őket megválaszolni. A dolog olyannyira nem szakterületed, hogy így távolról nem tudunk igazi segítséget nyújtani. Keress valakit, aki IRL megoldja helyetted a problémát.

#8 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 21:30

Idézet: Supergamer - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 16:08

Pontosan azért kértem segítséget mert nem az én szakterületem.

Soros es parhuzamos kapcsolas kozotti kulonbseget altalanos iskola 6-7. osztalyaban tanitjak fizikabol.

#9 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 21:32

Idézet: debaj - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 16:02

úgy tapasztaltam, hogy egy led vígan elvilágítgat 9-12 voltról is, csak megfelelően méretezett ellenállást kell elérakni.

Valoban szep fenyesen vilagit egy zsebteleprol. Ugy 10 masodpercig :Đ

Szoval nagyon nem egeszseges, ha 3V-nel tobbet kap a LED.

#10 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 17. 21:56

Idézet: nyunyu - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 22:32

Szoval nagyon nem egeszseges, ha 3V-nel tobbet kap a LED.

Yajjjj!  :burr: :D :D

Egyébként impulzusüzemben meg szokás őket hajtani akár 1A árammal is mondjuk 0.01 kitöltési tényezővel. Ilyenkor csúcsban bőven 5V felett van ;)

#11 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 06:56

Idézet: nyunyu - Dátum: 2005. nov. 17., csütörtök - 21:32

Hát, anno építettem egy kis villogót, 9 voltról ment vagy két hétig, akkor is csak azért halt meg, mert kellett belőle a tranzisztor :) Ha eléraksz egy ellenállást, akor bírja az.

#12 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 11. 18. 07:51

jájjj.
Az első hozzászóláshoz: Bistabil megoldás helyett egy léptetőregiszter (4094, ennek 8 kimenete van, így 3 db kell belőle kaszkádosítva, a következő IC beírását az előző Q7-es kimenete végzi, a sor végén pedig a többi LED kapcsolható Q7-tel, meg akár 555-ből bistabillal) például, ezek meghajtva valami abszolút alap órajellel (555, esetleg 4093 alapkapcsolás, hogy közel legyen a típus :Đ ), az első IC beírását (D) pedig fix szintre húzva. Ez még ésszel felfogva nagyon egyszerű kapcsolás. A 4094 IC-k kimenete kevés egy LED-et meghajtani, ezt egy nagyon móricka tranzisztoros megoldással, vagy esetleg valami vonali meghajtóáramkörrel meg lehet oldani, de 30mA egy ilyen LED-nél olyan fényt eredményez, amivel világítani lehet.
A LED-ekről annyit, hogy jellemzően a LED-et nem a nyitófeszültségével írjuk le. Mivel a differenciális ellenállása dióda létének megfelelően nagyon alacsony, ezért a gyártás során a szórás önmagában is elég nagy eltéréseket eredményez két LED között, nem biztos, hogy mindegyiknél közel 30mA lesz az áram 3V-on, ami esztétikailag sem szép, meg ha ennyire erősen járatod őket, nem is mindegy. A LED-nek van egy maximális teljesítménydisszipációja és egy folyamatos áramerőssége. A fentiek miatt áramgenerátoros meghajtás kell neki. Az ilyen-olyan tápegységek, elemek pedig mind feszültséggenerátorosak. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy egy viszonylag nagy ellenállással sorosan kapcsoljuk rá őket a feszültséggenerátorra, amitől áramgenerátoros jellegűvé válik a meghajtás. Ezt a párost aztán lehet tranzisztorral, kapcsolóval kapcsolgatni.
Az előbb elmondottak miatt, a párhuzamosan kötést nem nagyon ajánlom.

0,01-es kitöltési tényező??? Láttál már ilyet működni...?
Az összefüggés ugyan nem lineáris az élettartam figyelembe vételével, de az időben állandó teljesítmény (tehát ha pl egységidő feléig 2x akkora maximum teljesítmény) megtartásával elég jól lehet játszadozni, de ennek hatása az élettartamra igen drasztikus lehet nagy áramoknál.

Nem is annyira off, tegnap vettem kingbright LED-et, 1W-os, 300mA-es típus. 50mA-es árammal lepipálja a bicajlámpám 6 fehér LED-es, 100mA-t fogyasztó megoldását, igaz, amikor építettem, csak ilyen halványabb fényű LED volt ingyen :Đ .

Szerk. ja, a fenti megoldásban az órajel adja a nyitás ütemét, ha ezt egy potival változtathatóvá teszed, akkor variálhatsz a felgyulladás idejével. Sőt, átmenetessé is lehet tenni a dolgot, vagyis enyhe fokozatosságot vinni a LED-ek felgyulladásába, nagyon egyszerűen, minden egymás utáni LED lába közé egy, kb. az előtétnél 5-10x akkora ellenállással.

Szerkesztette: didyman 2005. 11. 18. 07:57 -kor

Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#13 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 09:13

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 7:51

0,01-es kitöltési tényező??? Láttál már ilyet működni...?

Gyakorlatilag az összes infravörös távrecsegő így működik :)

#14 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 09:26

Durva. Én meg nem mertem 1/10 alá menni az infrás cuccal anno, 300kHz-en.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#15 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 09:33

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 9:26

Durva. Én meg nem mertem 1/10 alá menni az infrás cuccal anno, 300kHz-en.

Mondjuk azért a távrecsegők 40-50kHz-en működnek... Nem annyira a kitöltési tényező a lényeg, hanem a LED tehetetlensége (az határozza meg a minimális impulzusszélességet) és a szumma teljesítmény. A többi csak körítés :)

Ui.: anno volt egy tervem: egy régi ARCNET kártya kimenetét úgy megbuherálni, hogy rá lehessen illeszteni egy jól fókuszált nagy fényerejű ledes adóvevőt. Ez így lett volna max. 2MBit, egy-kétszáz méter, és ahogy néztem, még a szabvány bolti ledek is bírták volna :Đ

Szerkesztette: Rive 2005. 11. 18. 09:36 -kor

#16 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 13:04

Én is a tehetetlenségre gondoltam, csak akkoriban sajna nem leltem erről semmi érdemlegeset-tudom, hogy nagy, aztán ennyi :) . AZóta meg nem foglalkoztam vele. De főleg az érdekel, hogy mint látható fényforrás, a "fényességérzet" ugyanakkora ilyen kicsi kitöltési tényezővel is???

#17 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 13:08

Idézet: didyman - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 13:04

Én is a tehetetlenségre gondoltam, csak akkoriban sajna nem leltem erről semmi érdemlegeset-tudom, hogy nagy, aztán ennyi :) . AZóta meg nem foglalkoztam vele. De főleg az érdekel, hogy mint látható fényforrás, a "fényességérzet" ugyanakkora ilyen kicsi kitöltési tényezővel is???

A szem tehetetlensége még sokkal nagyobb... Az érzékelt fényesség ebben a kontextusban csak a kibocsátott energiától függ azonos méretű fényforrás esetén.
Ha nem szemről van szó, hanem valami érzékelőről, akkor egy-egy impulzus fényessége csak az impulzus energiájától függ. Azaz: minél keskenyebb az impulzus, annál nagyobb fényességet lehet vele elérni...

#18 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 18. 15:13

Véleményem szerint símán megoldható a vezérlés néhány OC kimenetű TTL kapuból. Az időzítés legprimitívebben (miután az érték és a stabilitás nem kritikus) 1 marék R-C időzítővel is megoldható (max lekapcsoláskor is ad egy futófény effektust, de ez gondolom nem lenne hátrány). 12V-ra 4 db LED sorbakötve + 1 előtét.
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

#19 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 18. 15:32

Tron: Az egy marék RC-időzítő helyett én egyet ajánlottam, egy 8 lábú IC-vel és egy alapkapcsolással, a regiszterekhez meg tkp. 3 ellenállás kell, hogy úgy működjenek, ahogy nekünk kell.
Mondjuk a kimenet tényleg... bonyásabb a tranzisztorok miatt. Az áramkört (mert pont így működött, csak el is aludt aztán a sor) én valami orosz TTL-el csináltam meg (K155ИЕ7 talán), ahhoz nem kellett külön tranzisztor...Igaz, ott csak 10mA körüli áramról volt szó. Más regiszterek? van pár féle.

#20 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 21. 07:45

Idézet

egyet ajánlottam, egy 8 lábú IC-vel és egy alapkapcsolással, a regiszterekhez meg tkp. 3 ellenállás kell,

Hát nemtudom. Szóval a Kapcsoló-kapu-RC-Kapu-RC- ...sorozatnál egyszerűbbet nemnagyon tudok elképzelni, de énis nyitott vagyok minden 5letre. Tudomásom szerint a pl 7406 ill kompatibilis kapuk kimenete 100 mA-rel terhelhető huszonvalahány voltig, ami bőven elegendő a LED-ek meghajtására.
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó