Idézet: special - Dátum: 2007. febr. 27., kedd - 17:40
bocs, ezt még arra postoltam, mikor a bold statement egy mérési pontból való skálázódásról beszélt.

az a gáz, hogy ennyi mérési pontot felhajtani nem könnyű....hmm...bár woodcrestből asszem van. majd.
Nyilván egy mérési pontból csak akkor lehet értelmesen interpolálni, ha van fogalmad arról, hogy hogyan skálázódik az architektúra az adott alkalmazásban. Szerintem skálázódásban a K10 csökkenteni fogja a K8 szűk keresztmetszetét, azaz több SPEC programban is lényegesen jobb lesz a skálázódás, mint a K8-nál.
Továbbra is fenáll a kérdésem, mert még nem kaptam rá választ. Milyen performancia előrejelzést lehet tenni a K10-ra (vagy bármely más processzor architektúra váltás esetén), ha már vannak információink a várható módosításokról (a meglévő architektúrához képest)? Ha ezt clock-to-clock nem lehet megtenni (valami misztikus ok miatt csak az abszolút sebességgel lehet számolni), akkor vajon hogyan? És jobb lesz az a módszer mint a clock-to-clock, azaz a várható IPC növekedés megbecslése egy adott órajelen?
Ilyen válaszokra gondolok:
1. Az égvilágon semmilyet, még az is lehet, hogy clock-to-clock a K10 gyengébb lesz a K8-nál (ha már lúd legyen kövér)
2. Nagy vonalakban kijelenthető, hogy a K10 gyorsabb lesz a K8-nál (azonos frekin, a továbbiakban is), de ennél többet nem.
3. Bizonyos alkalmazáscsoportok esetén elég jól meg lehet becsülni az átlagos várható teljesítménynövekedést, konkrét alkalmazásoknál nem nagyon.
4. konkrét alkalmazásoknál is lehet jó adni.
Szerintem megfelelő szakértelme birtokában a 3-as igaz, és néhány alkalmazás esetén a 4-est is. Persze ehhez az alkalmazást jól kell ismerni és tudni kell, hogy mi szűk keresztmetszet, ezután meg kell nézni, hogy vajon azon mennyit javít a K10.
Az órajellel való skálázódást is elég jól be lehet szerintem lőni, ahol a K8 eddig is jól skálázódott, ott a K10 is jól fog (pl. a 168.gzip-ről előre feltehetjük, hogy az órajellel egy az egyben arányosan fog skálázódni), más esetekben ezt is meg kell vizsgálni (bár generálisan is feltehető a jobb skálázódás szerintem).
Szerkesztette: hvuk 2007. 02. 27. 18:06 -kor
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor