Elküldve: 2006. 05. 15. 09:57
Hoztam nektek egy jó kis X-aktát.
A gép: Abit VH6T lap (a kondikon nem látható elváltozás, kb. 4 éves lehet a lap és túl sokat sem ment a kora ellenére), Celeron 1.3Ghz, 384MB sdram, Asus A9250Ge (Ati R9250 - 128MB) videokártya, 20 gigás maxtor vinyó és egy plusz usb kártya.
Tünetek: (azután, hogy egy hibás 256MB-os ramot kivettem a gépből és a ps/2 egérport rossz)
Felmegy az XP, alapból felteszi a videokártya és a hangkártya driverét. Elindítok valami 3d-s alkalmazást és a gép befagy. Ventik mennek, képernyő alvóba megy, de semmirre nem reagál, pl a caps lock lenyomására nem villan be a kontroll lámba a billentyűzeten. Korábban gond nélkül ment.
Kártya driver frissítés (igaz, csak viszonylag, egy 4.12-re) - ugyanaz.
Videokártya cseréje egy Radeon9000-re. Minden gond nélkül fut. Csak a videodrivert kell újra tenni.
(Bios beállítások hatástalanok, gondolok itt a fast writes-ra. Se a korábbi 9250, se a 9000 nem megy se jobban, se rosszabbul.)
Eddig videokártya gondnak tűnik. Ok, keresztpróbát csinálunk, az én gépemből ki a gurut és be ezt a kártyát.
Először csökkentett módba be, hogy uninstalljam a drivert - semmi nem jelent meg a vezérlőpultban. Jó, újraindít - és a leállásba belemerevedett a gép. Reset - na mégegyszer. Ugyanez.
Ezek szerint a kártya nem jó. De ne siessük el, boot normál win indítással. Bejön, alapból települ. A gépemen nincs ekkor hiba a játékokban, 3d-s játék, demócska, 3dmark lefut. Jó, akkor driver le, frissebb fel - minden fut, igaz a bordája igen forró (ez passzív kártya) - míg a másik gépben alig langyos, igaz ott csak 2d-ben hajlandó menni.
Vissza az eredeti celelronos gépben - ismét belefagy a dolgokba. Memtest-tel derítettem ki, hogy melyik memória jó és csak azok vannak benne, elvileg jó.
A kifagyás vagy a program indításakor van, vagy 5-10 sec után. Mivel újraindulás nincs, nem tudom megnézni, mire panaszkodik, eseménynaplóban sincs semmi.
Gondoltam arra, hogy a lap öregszik, illetve a kondik rajta - de a kondikon nincs látható elváltozás, igaz ez még önmagában nem biztos. Lehet, hogy nem ad elég tápellátást a kártyának? De a 9250 és az én csere 9000-em között csak annyi különbség van, hogy a 9250 az 128 megás és úgy 2 évvel fiatalabb a 9000-emnél, meg hogy 8x agp-s, míg a 9000 max 4x agp. De a chip nemigen különbözik lényegileg.
Tippek? Jó ötleteket fogadok, vagy elküldetem a tulajjal egy számtek boltba és legfeljebb megmondják neki, hogy cseréljük a belét.
Ja igen, egy 300W-os Sirtec (chieftec) táp viszi a gépet, idestova 1,5 éve, előtte egy codegen volt, de nem vitt magával semmit - csendben halt meg, úgy tűnik.
A radeon pedig egy GF2MX helyett van, ami meghalt és nem volt hajlandó vele indulni egy gép sem.
Hosszú volt, de apalos akart lenni.