Gyorshajtás IV.
Elküldve: 2006. 04. 21. 11:22
Elküldve: 2006. 04. 21. 11:25
Idézet: Konor - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:18
ki szokta betartani egyész településre vonatkozó 40es korlátozást?
Betartani senki.
Egyébként az egyik bevezető úton nem volt kint évekig. Ha onnan jössz, gondolom el kell fogadja.
Egyébként az egész településen nincs korlátozó tábla, csak a bevezetőkön a helységnév alatt.
Orfü község konkrétan a hely
Elküldve: 2006. 04. 21. 11:26
Ha bebizonyítod a rendőrnek, hogy nem lépted át a takotterület határát, akkor szerintem nyerhető az ügy. De nem lesz könnyű.
Mindenki betartja, aki betart minden szabályt.
Elküldve: 2006. 04. 21. 11:42
Idézet: MisterY - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:26
Nade mit (nem) tud az a település, ami miatt náluk 40 az 50?
Elküldve: 2006. 04. 21. 11:46
És ha a helységnévtáblánál pl. teherautót előzöl?
Elküldve: 2006. 04. 21. 11:50
Idézet: fram - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 10:46
de ha vonattal jössz jobb mert az állomás táblája alatt nincs 40es korlátozás :Đ
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:03
Idézet: Konor - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:50
Az autót meg traileren hozták eléd :Đ
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:03
Idézet: leslie - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 6:31
Már így is szálszakadásos az egyik gumim. Szted ki fizeti ki nekem a 15 rugót? Megsúgom: senki.
Normális ködlámpa lennt van, lefele világít, és nem zavarja a kutyát sem.
3. De szted mi a jobb, ha van egy ilyen ködlámpám, vagy beteszek az 50-es izzó helyére egy 100-asat? Mert az garantáltan jobban vakítana.
A bírság pedig jóval olcsóbb, mint a komplett futómű, gumival, felnivel együtt. Szemrebbenés nélkül használom, sőt, szivem szerint még tennék előre egy pár lámpát.
Általában NAGYJÁBÓL egyet szoktam érteni az írásaiddal, ezt a ködlámpás dolgot többedszerre fejted ki, eddig is bele akartam kotyogni, most meg is teszem, két ellenvetésem volna.
1. A ködlámpa eredeti célja, hogy a köd ALÁ világítson be, ezáltal a közvetlen közelben található útburkolati jeleket, és egyéb - talajszintből kiemelkedő - accessoireket tegye láthatóvá egy teljesen egyenes, előre világító lámpa képében, aminek fényét SEMMIVEL nem törték meg, sem foncsorral (mint az újabb típusú lámpáknál), sem üvegbúra-mintával (mint a régebbieknél). Ennek megfelelően igen erős fénnyel (általában a reflektor teljesítményével egyező izzóval) világít előre, szerencsére valóban jóval lejjebb, mint a reflektor, ám ettől még vakít rendesen, amennyiben nem fogja/szűri meg a fényét köd/por vagy egyéb látást akadályozó közeg.
2. Elképzelhetőnek tartom (na jó, legyek őszinte, aligha), hogy Te olyan sebességgel hajtasz amikor bekapcsolod a ködlámpát, hogy VALÓBAN segítene abban, hogy nehogy véletlenül kátyuba fuss, de a ködlámpázók >90%-a általában a sor elején/előtt, >=70-nel közlekedik városban. Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy ilyen sebességnél ha netán észlelnének is egy kátyut, egy hangos kvaanyázáson kívül bármire is maradna idejük? Hiszen a gyári ködlámpa NEM LEFELÉ világít, így magát az utat csak nagyon közelre világítja meg, gyakorlatilag féktávolságon és reakcióidőn belüli manőverezést kívánna a segítségével történő kátyukikerülés még 50 km/h körüli sebességnél is, nemhogy gyorsabban.
Nem voltak hülyék, akik a KRESZ-ben anno leírták, hogy a ködlámpa használata ténylegesen 20 km/h körüli sebességnél lel értelmet.
Mára elmúlt, megváltoztatták a kor gizda szelleméhez igazították, lakott területen is akkor lehet használni, amikor a vezető úgy ítéli meg, hogy szükséges (gumi jogszabály, innentől megfoghatatlan), és a sebességkorlátozás is megszűnt hozzá.
3. Amennyiben a tompított, szbályozott irányú fénytőrésű lámpába teszel erősebb izzót, az töredékében zavarja csak a szembejövőt!
Szerkesztette: *Macika* 2006. 04. 21. 12:04 -kor
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:08
Idézet: fram - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:42
Ez a település történetesen egy üdülőfalu. Határai között van két tó, az egyiket csak egy oldalról érinti közút, a másik meg mint a Balaton makettje. Körbeautózható.
Járda nincs, a gyalogosforgalom is az útra van kényszerítve. Nyáron egyébként néha a 40 is őrültség egyes szabadstrandi szakaszokon.
Teljesen indokolt a 40.
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:09
Idézet: fram - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:46
Kizárt, hogy erre hivatkozva megúszd. Ez nem indok.
Szerk.: sőt ilyen alapon mehetsz 90-el is, hisz a helységtáblát se láttad, tehát lakott területen kívül vagy
Szerkesztette: !Rooland! 2006. 04. 21. 12:10 -kor
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:14
Idézet: !Rooland! - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 13:08
Okés, ismerem Orfűt, tudom, mi a helyzet. Általánosságban kérdeztem, mik vezet(het)nek oda, h ilyen korlátozást vezessenek be.
Ki dönt arról, h egy településen legyen-e 40 mindenhol? Önkormányzat? Ha igen, elég csak a képviselőknek megszavazniuk/eldönteniük és onnantól anniy a max. vagy másnak (is) van beleszólása az ügybe?
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:18
Idézet: Coppermine - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 9:35
-C0pp3rM!n3-
Erről jut eszembe egy múltkori okostojás.
Mondják neki (fültanú voltam, kivételesen nem vettem részt a vitában), hogy tilos oda behajtani, arra az adott szakaszra. Erre elkezd hápogni, hogy na jó, hogy tilos, de mennyire tilos? Kicsit tilos, vagy nagyon tilos.
Na mentem is onnan gyorsan, mert ha maradtam volna, a nagy pofám miatt nem bírtam volna ki, hogy ne ugassak bele.
Nem tudod megérteni, hogy NINCS HELYE ide-oda ledeknek az autón???
A közlekedésben részt vevő jármű előre fehér és/vagy kadmiumsárga, hátrafelé vörös, oldalra, lefelé/felfelé pedig SEMMILYEN fényt nem bocsájthat ki!!!
Ezt tényleg ennyire nehéz felfogni?
Van mód viszont lefelé, az alváz alá világító fény működtetésére, ez esetben szerelőfény a neve, lehet bármilyen színű és fényerejű!!!
A szépséghiba a dologban, hogy ilyenkor az autó alatt kell legyen egy szerelőakna/szerelő(ember) és nem mozdulhat onnan a jármű.
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:20
Idézet: fram - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:42
Pl. szar az út. Olcsóbb tíz 40-es táblát legyártani, mint újraaszfaltozni a települést.
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:25
Idézet: *Macika* - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 13:03
A használatot tekintve egyetértek, de
Szerintem közel sem annyira zavaró a ködlámpa (első). Még véletlenül se egyenesen előre világít, inkább közelre jobban megterítve oldalirányban, mint a tompított. Ezek fényét megtörik vagy a foncsorral, vagy az üvegmintával.
Persze van előre világító változat is, de azt nem ködfényszórónak hívják, hanem kiegészítő reflektornak és azt csak a távolságival együtt szabad használni, így is kell kötni, de külön leválasztható kell, hogy legyen.
Magyarul csak akkor éghet, ha refizel, viszont a gyári refi csak magában is használható kell, hogy legyen.
Egyébként éjjel, városon kívül ritka forgalomnál én is szoktam használni, pont azért, mert oldalra szélesebb szögben lát és inkább meglátom a vad retinájáról visszaverődő piros villanást. Ha jönnek szembe, leveszem, mint a refit.
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:25
Idézet: fram - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:46
A maximális sebességkorlátozást nem oldja fel, az, hogy te előzől = akkor előzhetsz, ha az előtted haladó a maximális sebességnél kevessebbel halad.
www.radioQ.hu
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:28
Idézet: csozsi - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 11:11
A gyárin volt mód az együtt, és külön használatra, de alapfeltétel volt a helyzetjelző működése, ahogy nálunk a Kreszben is van.
Mivel egészen a legutolsó időkig sem követelik meg itthon, hogy bizonyos ilyen jellegű jogszabályoknak is megfeleljenek a nálunk (újonnan) forgalomba hozott járművek, emiatt általában a beszerzési/gyártási országnak megfelelő szabály szerint működnek.
Van ahol a távolsági fény felkapcsolásával kikapcsol automatikusan az első ködlámpa, van ahol a tompított lekapcsolásával teszi ugyanezt, és van ahol teljesen külön életet tud élni, akár a helyzetjelzővel is bekapcsolható, van ahol csak együtt, van ahol egymástól teljesen függetlenül működtethető az első hátsó ködfény.
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:28
Idézet: fram - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 13:14
Ki dönt arról, h egy településen legyen-e 40 mindenhol? Önkormányzat? Ha igen, elég csak a képviselőknek megszavazniuk/eldönteniük és onnantól anniy a max. vagy másnak (is) van beleszólása az ügybe?
Gondolom az önkormányzat nyújt be felülvizsgálati kérelmet a közútkezelőhöz. Azok meg közlekedési szakértőkkel megvizsgálják (gondolom a rendőrséget bevonva)
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:32
Idézet: debaj - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 13:20
Vagy az a falu egyetlen főbb utcája, mint pl. Vértesszőlősön, de a nagyforgalmú 1-es (100-as) elterelésére nincs mód. Viszont akkora a két oldal közti gyalogos, és helyi autós forgalom, bolt, állomás, stb...
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:34
Idézet: MisterY - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 12:26
Mindenki betartja, aki betart minden szabályt.
OFF
Erről a csigás vicc jutott eszembe, amikor az autópálya egyik oldalán beszélgetnek a csigák, közöttük az egyik fiatal át szeretne menni a másik oldalra. Az idős, tapasztalt csiga, csak sóhajt egyet:
- Átmenni? Oda születni kell!
ON
Nemcsak a vonat jó, az is jó, ha helikopterrel érkezel a város autószalonjába.
Komolyra fordítva.
Ezek a korlátozások - szerintem - 99%-ban az átmenő forgalomnak szólnak. És nem szeretnének mást elérni vele, minthogy az eddigi 50-helyett 75-öt leszorítsák 40 helyett 60-ra.
Elküldve: 2006. 04. 21. 12:36
Idézet: fram - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 13:14
Én is ismerem Orfűt, az elmúlt 2évben a 205klub nyári 3 napos találkozója oda volt szervezve.
Több okot is fel tudok soroln miért lehet 40es tábla:
-Üdülőövezet, gyerekek rohangálnak az úton... Balaton déli part is ilyen, Velence-Gárdony szintén
-A Mecsek és környéke egy rally-paradicsom= fokozott balesetveszély
...
Egyébként a tavaly előtti találkozónkon véletlenül épp péntektől-vasárnapig trafiztak ott, amikor kb 100autó jelent meg Orfűn.
Arról, hogy ki dönt itt találsz információt.
www.radioQ.hu

Súgó
A téma zárva.