HWSW Informatikai Kerekasztal: Tápkérdés... III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tápkérdés... III. Kérdések, tapasztalatok tápegységekről Értékeld a témát: -----

#301 Felhasználó inaktív   Bird-Of-Prey 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 10. 12:25

Idézet: didyman - Dátum: 2006. márc. 10., péntek - 8:41

Senator, köszi a lenézést.
Szavaidra azt válaszolom, hogy ésszerű esetben egy ilyen átalakítással az eredetinél jobb paraméterű tápegységet lehet belőle készíteni. A munkadíj nem névleges, mert ennyi munka kell hozzá, fél óra kb.
Nem tudom, miért esik nehezére elfogadni, hogy attól, hogy valami gyári, még anyagtakarékos hullámforraszon jöt át és pl. a legolcsóbb, sokszor gagyi alkatrészekkel szerelik (legyen akármekkora név), vagyis nem a legjobb. Ha én ezt szakszerű módon átalakítom, akkor továbbra is a követeléményeket minden pontban teljesítő, megbízhatóság tekintetében az előző állapotához képest sokkal jobb paraméterű terméket lehet kapni. Az ilyen "ha már beleforrasztottál, az nem olyan, mint az eredeti" kamudumát mellőzzük, mert a fejem fáj az ilyen megközelítéstől.

Calibra: A trafóról tudsz közeli képet készíteni? A bizti elugrása sokminden miatt lehet, ha a trafó valóban sérült, akkor nem javasolt semmilyen javítás sem.

Teljesen egyetértek.

Énis épp most forrtam meg egy IBM 40 GB-os HDD-t, amit elméletileg "leejtettek" és a IDE csatolófelületből eltünt egy pár láb. Meghaxxoltam, lement rajta a selftest és a lowlevel format, épp most formázódik ntfs filesystembe...

Amúgy meg ha nem nekem adják ment volna  a kukába..  :rolleyes:

Szerkesztette: Bird-Of-Prey 2006. 03. 10. 12:25 -kor

Nem állhatunk meg, ez denevérország....

#302 Felhasználó inaktív   Karesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 10. 17:18

Nyilt pü!

Szeretném elmondani a velem megesett esetet és tanácsot kérni. Megpróbálom rövidre fogni.

A szereplők:
Asrock K8NF4G (két hetes, előtte Asus K8S-MX volt Radeon 9000essel)
Sempron 2500+ (1.4ghz   )
512Mb  mezei hynix
Nec DVD író
integrált videokártya
7volton járatott 8 centis SCS venti
potméteres, 12 centis thermaltake venti leszabályozva

Maxtor 80Gb Pata DM9 (kb 2 éves)
Maxtor 80Gb SataI DM9 (lassan 1 éves)
Maxtor 250Gb SataII DM10 (6 napos volt   )
Samsung 160gb Pata (kb fél éves volt, csak epizódszereplő)

Macron MPT-351P, 3 hónapos, boltban vásárolt, súlyos, 12centis venti az alján.
+5v       - 30A
+12v     - 20A
-5v        - 0.5A
-12v      - 0.8A
+3.3v    - 14A
+5 VSB  - 3A

Két hete volt a táp a gépben mikor a két 80Gigás mellől átszereltem a 160gigásat egy mobilrackbe. Átszerelés után szépen bekapcsoltam a táp főkapcsolóját aztán a  gépet. Nem bootolt viszont mintha fura szagot éreztem volna. Gyorsan kikapcs, végigszagol, de nem éreztem honnan jön. Mégegyszer megpróbáltam bekapcsolni, még erősebb volt a szag és nem bootolt. Leesett a tantusz. A fiók alja bebarnult az égett csipnél. Az elégett csip közvetlenül a molex csati mellett volt.
Gyanakodtunk, hogy a táp lehetett a ludas, de kézenfekvőbb volt a 2000 forintos ratyi vipower rackre fogni, hisz más nem halt meg. A döglött samu Hoembernél kötött ki.

Múlt héten vettem a 250gigás maxtort, a két 80gigás mellé, boltban, áfát kifizetve, egy év tiszta kiskergaranciával. Az eset hétfőn reggel történt.
Vasárnap este öcsém észlelte, hogy a windows csak a 80as patát és a 250est látja, de nem gyanakodott, gondolta én mahináltam valamit, lehúztam, vagy elvittem.
Hétfőn reggel aztán mikor bekapcsolta a gép már bootoláskor csak a két 80ast látta. Kikapcsolta, ellenőrizte a kébeleket, minden rendben volt. Bekapcsolta, a gép csak a két 80asat látta. Kikapcsolta. Lehúzta a 80asakat a tápról. Bekapcsolta és a gép nem bootolt, továbbá égett szag lett. És ennyi. Megégett és szétrepedt a csip a tápcsatlakozó közvetlen közelében.
Semmi másnak nem lett baja.

A tápot tegnap visszavittem. Bekapcsolták, mondták minden rendben van vele. Kicsit összeszorítgatta csipesszel a molexek fém hüvelyeit hátha azok értek össze, de azt mondta, hogy akkor is előbb a táp megy tönkre...

1. Okozhatta a bajt a 7volton járatott venti?
2. Okozhatta a bajt valamilyen áramingdozás/feszingadozás?
3. Okozhatta a bajt a tápon belüli valamilyen rendellenesség?
(pl.: az egyik molexcsati vezetéke érintkezik valamivel amivel nem kéne; ill. van olyan, hogy a 4 molex csati közül egy hibás?)
4. Okozhatta a bajt a vincseszter gyártáshibája?

A 7voltos ventit közben kiiktattam, a rendszer most is üzemel, csak épp van egy 23000 forintos döglött vincseszterem...

Szerkesztette: Karesz 2006. 03. 10. 17:18 -kor

#303 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 10. 18:46

Ma amikor ki akartm cserélni az aljzatot, akkor ért a meglepetés ugyanis csak két szál volt. Gyorsan fel is léptem a szomszédhoz, mert ő állítolg részt vett a panel behálózásába. Na hamar ki is derült, hogy van ugyan földelés de csak a konyhákba, a szobákba nincs. Most megcsináltuk a földelést a radiátor csövéről, de ez sem segített.

Megpróbálok kölcsön szerezni egy ups-t, mert látatlanba nem veszek (csak fogalmam sincs hogy honnan). Bár ezt a mai akciót ólcsonmegúsztam, de a rendes földelés bele került volna némi pénzembe.

szerk: egyébként a hangfalszettnek csak simma villás dugasza (értem arra a lapos "háromszög" alakura) van. Az nem számít földeklés szempontjából?

Szerkesztette: Aragorn 2006. 03. 10. 18:58 -kor

#304 Felhasználó inaktív   lada22 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 10. 19:08

Hali!

Kicseréltem a tápomat egy 450W-os Chieftec-re.
A videókártyás és a 3,3V-os feszcsökkenős problémám megoldódott. :)

Köszi az ötleteket!! :respect:

De amikor cseréltem a tápot észrevettem, hogy a 20 tűs dugó 3 narancssárga vezetéknél lévő része (3,3V-os vezeték) frankón meg van barnulva.
Nem igazán értem, ha a fesz kevesebb volt mint 3,3V akkor mitől pörkölődött meg?? (Hiszen nem nagyobb volt a fesz hanem kisebb :confused: )
Ez teljes mértékben a tápom hibájának róható fel, vagy lehet hogy az alaplapom is kezd döglődni??

#305 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 10. 19:26

a barnulásnak nincs köze feszültséghez!

mitől barnul? a hőtöl: az pedig egyedül az átfolyó áramerősségtől függ (persze akkor, ha rossz érintkezés miatt kialakult átmeneti ellenállás tud melegedni - tehát az alaplapi csatlakozót érdemes megvizsgálni)

lehet, h semmi baja a régi tápodnak, csak a rossz érintkezés miatt esett a feszültség

#306 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 10. 19:28

én meg közben lecseréltem az öreg lapot+procit AMD64-re, és ennél már nem kell izzítógyertya a Zen táp beindításához

#307 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 03. 10. 21:57

Idézet: Karesz - Dátum: 2006. márc. 10., péntek - 17:18

Nyilt pü!
1. Okozhatta a bajt a 7volton járatott venti?
2. Okozhatta a bajt valamilyen áramingdozás/feszingadozás?
3. Okozhatta a bajt a tápon belüli valamilyen rendellenesség?
(pl.: az egyik molexcsati vezetéke érintkezik valamivel amivel nem kéne; ill. van olyan, hogy a 4 molex csati közül egy hibás?)
4. Okozhatta a bajt a vincseszter gyártáshibája?

A 7voltos ventit közben kiiktattam, a rendszer most is üzemel, csak épp van egy 23000 forintos döglött vincseszterem...

Bocs, el sem jutottam eddig az üzenetig még.

1: Ha az a venti az 5-12V között feszül, akkor olykor igen!
2: Igen.
3:Igen. 3/b: ritkán igen.
4: Hogyne.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#308 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 10. 22:06

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. márc. 10., péntek - 12:16

Elné' nem tudtam hogy a szinuszosak hogy műxenek :respect: ...
Még elég régen UPS totyikban olvasgattam hogy 3féle van, és a problémámra a Smart szériát javasoltátok, mert hogy szinuszos, én úgy értettem, hogy remastereli az áramot :Đ, azt hittem így, de tévedtem...

:) A Smart szérián belül is csak az online elvűek tudnak ilyet, a lényeg az, hogy ezek a mindenkori bemenőjeltől függetlenül (de nem leválasztva) állítanak elő kimeneti jelalakot, az inverter állandó üzemben van és tápja vagy az egyenirányított hálózati fesz (ac->dc->ac), vagy az akkumulátorok. Mivel az inverter tápellátása így tulajdonképpen folyamatos, a hálózat kiesése gyakorlatilag semmilyen tranziens átfutásával nem jár. Az olcsóbb Smart-ok csak simán AVR-es, szinuszos kimenetű modellek, összetettebb funkciókkal.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#309 Felhasználó inaktív   lada22 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 10. 23:10

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. márc. 10., péntek - 19:26

mitől barnul? a hőtöl: az pedig egyedül az átfolyó áramerősségtől függ (persze akkor, ha rossz érintkezés miatt kialakult átmeneti ellenállás tud melegedni - tehát az alaplapi csatlakozót érdemes megvizsgálni)

lehet, h semmi baja a régi tápodnak, csak a rossz érintkezés miatt esett a feszültség

Szerintem nem sok az esély arra hogy pont csak az a 3 vezeték érintkezik rosszul a 20-ból.

#310 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 07:41

éppenséggel bárhol érintkezhet rosszul egy-egy kés, de ha egy nagy teljesítéményű eszköz használ egy kis feszültségű tápágat, akkor természetesen nagy áramot fog ott fölvenni - így egy rossz érintkezés miatti melegedés hatása is ott lesz erősebb

jó ideje ezért már a 12V-os ágról táplálják az alaplapok a procikat, és csak a foglalat környékén alakítják át alacsonyabbra: 12/3.3=3.6x kisebb áramerősségre van ehhez ott szükség, mint 3.3V-on lenne

#311 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 07:59

A procit annakelőtte is az 5V-ról táplálták. A 3,3V terhelése nem nagy, az alaplapi lapkakészlet, memória, stb. megy róla, amik összességében sem nagy terhelés, viszont ahogy Degeczi is írta, a kis terhelés nagy áramot fog jelenteni, akár nagyobbat, mint a többi ágon, a több vezetéken leosztott áramok.

A 300W-os mercury-ra ne írj olyat, hogy semmi baja, mert az az egész rémség egy nagy baj.

#312 Felhasználó inaktív   Fym 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 03. 11. 09:43

No azért én ezt átküldöm az Egyéb hardverbe... :think:
.:: A lényeg, hogy össze kell őket párosítani, hármasával ::.
.:: Fr33 YouR MinD ::.
.:: [Konfigok] ::: [Hunclickers] ::.
.:: Join the HWSW World Community-Team© ::: A HWSW UD-Team honlapja ::.

#313 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 12:01

Idézet: Aragorn - Dátum: 2006. márc. 10., péntek - 19:46

Egyébként a hangfalszettnek csak simma villás dugasza (értem arra a lapos "háromszög" alakura) van. Az nem számít földeklés szempontjából?

Ez továbbra is érdekelne...

#314 Felhasználó inaktív   FlowM@N 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 12:32

Idézet: didyman - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 7:59

A procit annakelőtte is az 5V-ról táplálták. A 3,3V terhelése nem nagy, az alaplapi lapkakészlet, memória, stb. megy róla, amik összességében sem nagy terhelés, viszont ahogy Degeczi is írta, a kis terhelés nagy áramot fog jelenteni, akár nagyobbat, mint a többi ágon, a több vezetéken leosztott áramok.

A 300W-os mercury-ra ne írj olyat, hogy semmi baja, mert az az egész rémség egy nagy baj.

HP tápokhoz volt már szerencséd? :) Állítólag Foxconn csinálja nekik...  :)
| Eredeti Azonosító: 2419 | Hozzászólások: X+320 | Először Regisztrált: 2001. júl. 2. |
:::HWSW World Community-Team©:::    :::Windows Licencek:::    :::Windows Portal:::
If everything seems to be going well, you have obviously overlooked something.

#315 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 12:50

Idézet: Aragorn - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 13:01

Ez továbbra is érdekelne...

Ha nincs rajta földelés kivezetve, akkor nem lehet hozzá köze,nem?
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#316 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 17:29

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 13:50

Ha nincs rajta földelés kivezetve, akkor nem lehet hozzá köze,nem?

Ezt arra értettem, hogy akkor itt földelhetek mindent, de ha hangfal áramkábele ilyen "egyszerű" fajta, akkor mit ér a földelés (persze hangfal szempotjából)?

#317 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 13:40

Idézet: Aragorn - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 18:29

Ezt arra értettem, hogy akkor itt földelhetek mindent, de ha hangfal áramkábele ilyen "egyszerű" fajta, akkor mit ér a földelés (persze hangfal szempotjából)?

Természetesen nem...
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#318 Felhasználó inaktív   Leeroy of SMV Design 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 13:42

Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2006. márc. 10., péntek - 12:25

Teljesen egyetértek.

Énis épp most forrtam meg egy IBM 40 GB-os HDD-t, amit elméletileg "leejtettek" és a IDE csatolófelületből eltünt egy pár láb. Meghaxxoltam, lement rajta a selftest és a lowlevel format, épp most formázódik ntfs filesystembe...

Amúgy meg ha nem nekem adják ment volna  a kukába..  :rolleyes:

Hihi... anno '97 környékén fixáltam meg egy 1 gigás WD-t, melynek kicsúszkáltak a molex tüskéi, méghozzá csehszlovák pillanatpákával - tán még ma is működne, ha tavaly pakolás közben nem ejtem le. (Bár ki tudja ezeknél a régi masszív holmiknál, meglehet, mégis életben maradt.) :)

[/offtopic]
Intel Core i7 4770K@4.3, Asus Z87-K, MSI N750Ti 2G, 8G DDR3, BenQ GL2240

#319 Felhasználó inaktív   KBoti 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 17:50

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 14:40

Természetesen nem...

Azaz természetesen nem ér semmmit a földelés?

#320 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 19:59

Elné, picit melléolvastam. Nem, nem számít neki a földelés. Ha nincs rajta érintkező?
Ez költői kérdés volt, hogy akkor hogyan befolyásolhatná...

Szerkesztette: MC Pite 2006. 03. 12. 20:51 -kor

Téma megosztása:

• (128 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.