Nyilt pü!
Szeretném elmondani a velem megesett esetet és tanácsot kérni. Megpróbálom rövidre fogni.
A szereplők:
Asrock K8NF4G (két hetes, előtte Asus K8S-MX volt Radeon 9000essel)
Sempron 2500+ (1.4ghz )
512Mb mezei hynix
Nec DVD író
integrált videokártya
7volton járatott 8 centis SCS venti
potméteres, 12 centis thermaltake venti leszabályozva
Maxtor 80Gb Pata DM9 (kb 2 éves)
Maxtor 80Gb SataI DM9 (lassan 1 éves)
Maxtor 250Gb SataII DM10 (6 napos volt )
Samsung 160gb Pata (kb fél éves volt, csak epizódszereplő)
Macron MPT-351P, 3 hónapos, boltban vásárolt, súlyos, 12centis venti az alján.
+5v - 30A
+12v - 20A
-5v - 0.5A
-12v - 0.8A
+3.3v - 14A
+5 VSB - 3A
Két hete volt a táp a gépben mikor a két 80Gigás mellől átszereltem a 160gigásat egy mobilrackbe. Átszerelés után szépen bekapcsoltam a táp főkapcsolóját aztán a gépet. Nem bootolt viszont mintha fura szagot éreztem volna. Gyorsan kikapcs, végigszagol, de nem éreztem honnan jön. Mégegyszer megpróbáltam bekapcsolni, még erősebb volt a szag és nem bootolt. Leesett a tantusz. A fiók alja bebarnult az égett csipnél. Az elégett csip közvetlenül a molex csati mellett volt.
Gyanakodtunk, hogy a táp lehetett a ludas, de kézenfekvőbb volt a 2000 forintos ratyi vipower rackre fogni, hisz más nem halt meg. A döglött samu Hoembernél kötött ki.
Múlt héten vettem a 250gigás maxtort, a két 80gigás mellé, boltban, áfát kifizetve, egy év tiszta kiskergaranciával. Az eset hétfőn reggel történt.
Vasárnap este öcsém észlelte, hogy a windows csak a 80as patát és a 250est látja, de nem gyanakodott, gondolta én mahináltam valamit, lehúztam, vagy elvittem.
Hétfőn reggel aztán mikor bekapcsolta a gép már bootoláskor csak a két 80ast látta. Kikapcsolta, ellenőrizte a kébeleket, minden rendben volt. Bekapcsolta, a gép csak a két 80asat látta. Kikapcsolta. Lehúzta a 80asakat a tápról. Bekapcsolta és a gép nem bootolt, továbbá égett szag lett. És ennyi. Megégett és szétrepedt a csip a tápcsatlakozó közvetlen közelében.
Semmi másnak nem lett baja.
A tápot tegnap visszavittem. Bekapcsolták, mondták minden rendben van vele. Kicsit összeszorítgatta csipesszel a molexek fém hüvelyeit hátha azok értek össze, de azt mondta, hogy akkor is előbb a táp megy tönkre...
1. Okozhatta a bajt a 7volton járatott venti?
2. Okozhatta a bajt valamilyen áramingdozás/feszingadozás?
3. Okozhatta a bajt a tápon belüli valamilyen rendellenesség?
(pl.: az egyik molexcsati vezetéke érintkezik valamivel amivel nem kéne; ill. van olyan, hogy a 4 molex csati közül egy hibás?)
4. Okozhatta a bajt a vincseszter gyártáshibája?
A 7voltos ventit közben kiiktattam, a rendszer most is üzemel, csak épp van egy 23000 forintos döglött vincseszterem...
Szerkesztette: Karesz 2006. 03. 10. 17:18 -kor