HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#481 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 22. 13:46

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 12:53

csak kerdeztem, hogy nem eliras-e. ha mondod, bizonyara igy van. de hol nezzek utana? pont ezt kerdeztem! :)

Ha megnézed a TV-t nagyítóval ott is látszik hogy kék, zöld, vörös ponthármasokból áll egy színes képpont. A süket és hozzánemértő marketingesek meg pontonként számolják a felbontást. Én úgy adnák nekik enni,a háromfogásos ebédet három ebédnek számolnám.

#482 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 22. 13:50

ugye csak vicc: azt azért nem gondolod komolyan, h csak a Minolta csúsztatna? :confused:
különösen, h az A2 kiemelkedő EVF fölbontását mindenütt nagyon dícsérték (ami egyébként csak alacsonyabb frame-rate mellett volt lehetséges, a megszokott 30 fps-re már csak felezett fölbontással képes), finoman szólva roppant kicsi az esélye, h a többi gyártó ennél alig kisebb fölbontást használna, mert náluk valós pixeleket jelent a 240e, csak a Minolta szorozza 3-al a 307e-t - de azt aztán konzekvensen, minden modellnél...

USB sebesség: félreérted, nem az az elsődleges baj, h milyen tempóra képes a kamera (és nem csak az! egyéb eszközökre, pl USB memóriákra is vidáman rápingálják az "USB2 Full-Speed"-et), hanem a hasonló, átverésen alapuló hozzáállás  :mad:
egyébként, mivel szerencsére az egyedi csatlakozók helyett már a szabványos mini-USB használata jellemző, egy kamerát bárhol, vendégségben is rá lehet kötni egy gépre: ha nem is döntő, de létező szempont, h képes legyen normális tempóra
2006-ot írunk - és még idén is jött ki új DSLR típus USB1.1 csatlakozással

(pláne, ha CF kártyát használ, amit óvatlanul akár úgy is vissza lehet rakni, h sérülnek a tűk a gép foglalatában - sokan ezért tartanak a folyamatos kártyacseréktől)

#483 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 22. 14:26

"h az A2 kiemelkedő EVF fölbontását mindenütt nagyon dícsérték "

A Minolta mégse tartotta meg hanem visszaállt a 235-re.Nem tudok arról hogy a fényképezőgépek csatlakozója egyforma lenne

#484 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 14:42

az A2 után az A200-at hozták ki, ami nem csak az EVF fölbontásában, jópár más szempontban is egyszerűsítést jelentett (műanyag házat kapott pl)
aztán végül tönkre is ment a cég - nyilván nem volt gazdaságos
ettől függetlenül csak idő kérdése, h lassan visszaszivárogjanak a jobb EVF-ek

pár éve már kezdenek észhez térni a gyártók, és valóban egyre jellemzőbb a mini USB
pl a Fuji 602 még egyedi csatlakozót használt, az utód 7000 már szabványosat
és az sem egy friss modell
nyilván van jópár ellenpélda, különösen amikor egyetlen csatlakozón akarnak több mindent kihozni, nem csak az USB-t - de szerencsére egyre ritkább

#485 Felhasználó inaktív   Savage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 14:52

Érdekesség az EVF témához: Ferroelektromos EVF
We're getting faster !
This, is the real, Hardcore !
Alright !
FASTER !

#486 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 15:16

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 13:50

hanem a hasonló, átverésen alapuló hozzáállás  :mad:

Amíg a legtöbb gyártó abból él, hogy minél több terméket ad el, és a legtöbb vásárlót nem foglalkoztatja a jól hangzó elnevezések mögé bújtatott technológia, addig mindig lesznek efféle átverések. A HP valamelyik kéziszámítógépéhez (most nem jut eszembe a típus) pl. kiadott egy "bios upgradet", amely annyi módosítást hozott, hogy a gép bekapcsolásakor a képernyő alján nem v1.10 volt, hanem v1.11. Ezen kívül sem módosítás, sem újítás nem volt a frissítésben, egy külföldi fórumon valaki csinált egy hashchecket, a két, egyenként 30-40 mega méretű bios image mindösszesen pár bájt különbséget mutatott. Az "új" biossal szállított gépekre azért rádobtak pár dollárt.

#487 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 15:24

Idézet: Savage - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 14:52

Érdekesség az EVF témához: Ferroelektromos EVF

hoppá, ez tényleg nagyon érdekes, köszi!

ez már érthetővé teszi, miért csak a Minoltánál jöttek ki ilyennel, és náluk miért nem volt gond a fölbontás ekkorára növelése: valószínűleg ugyanilyen elven működő kereső lehet az A2-ben is, azaz 307 ezer pixeles - ami a 3 féle háttérmegvilágítással valóban olyan eredményt ad, mint egy 920e szubpixeles, hagyományos elvű EVF

#488 Felhasználó inaktív   Savage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 16:11

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 15:24

hoppá, ez tényleg nagyon érdekes, köszi!

ez már érthetővé teszi, miért csak a Minoltánál jöttek ki ilyennel, és náluk miért nem volt gond a fölbontás ekkorára növelése: valószínűleg ugyanilyen elven működő kereső lehet az A2-ben is, azaz 307 ezer pixeles - ami a 3 féle háttérmegvilágítással valóban olyan eredményt ad, mint egy 920e szubpixeles, hagyományos elvű EVF

Illetve még a HP850/945 is ilyen 71e pixeles keresőt tartalmaz és a felbontása tényleg vetekszik egy ~210e pixeles EVF minőségével. Ezt több tesztben is odaírták, nehogy a 71e pixel valakit elriasszon a gépek vásárlásától...

Szerk: néztem régebben (valódi) ~70e pixeles keresőt asszem Fuji S5500, na annak tényleg ramaty képminősége volt.

Szerkesztette: Savage 2006. 03. 22. 16:13 -kor

We're getting faster !
Alright !
FASTER !

#489 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 22. 18:27

"néztem régebben (valódi) ~70e pixeles keresőt asszem Fuji S5500, na annak tényleg ramaty képminősége volt."

Nem talált! Az 5500-asnak mindkető 115000-es. És nagyon jó a képe a monitornak, meg a keresőnek is.

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 22. 19:20 -kor

#490 Felhasználó inaktív   Savage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 19:11

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 18:27

Nem talált! Az 5500-asnak mindkető 115000-es.

Erre rosszul emlékeztem,  de az a +30e pixel ide vagy oda akkor is nagyon szemcsés a képminősége.
We're getting faster !
Alright !
FASTER !

#491 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 22. 19:26

Idézet: Savage - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 20:11

Erre rosszul emlékeztem,  de az a +30e pixel ide vagy oda akkor is nagyon szemcsés a képminősége.

De nem igaz hogy rossz és szemcsés nekem van. Ja én nem nagyítóval lesem, mert a monitor nem arra van hogy órákig elemezzem.Azt mondják hogy az EVF-en nem lehet élességet állítani, most vettem egy Pana 20-at nekem nem okoz problémát a kézi élességállítás. Érdekes nem is tudom fejből menyi a monitor felbontása, pedig már két hete meg van, de nem azzal foglalkozom.

#492 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 22. 19:42

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 11:44

az EVF felbontasa tobbnyire kisebb, mint az LCD-je. az FZ30-as ebbol a szempontbol (gyorsan megneztem) kiveteles, ott pont ugyanakkora! hogy ugyanaz-e a kep benne..? nem tudom. gyanus ez a megfogalmazas: "Field of view approx 100%". mivel az LCD-n mindig 100%-os a kep, igy gyanitom, hogy ez nem feltetlenul ugyanaz!

mindazonaltal egy DOF kerdesnel fontos lehet, hogy a nagyobb LCD-n nezze az ember, mert ott jobban latszik, mint kicsiben.

Most olvastam a Panám kezelésijében hogy a monitoron "látómező 100% felett"! Meddig terjed a hülyeség? Igaz hogy olvastam már olyant hogy egy kémiai vegyület 100%-nál töményebb lenne, pedig a valóságban a 100-at sem érheti el.

#493 Felhasználó inaktív   Savage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 20:52

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 19:26

De nem igaz hogy rossz és szemcsés nekem van. Ja én nem nagyítóval lesem, mert a monitor nem arra van hogy órákig elemezzem.Azt mondják hogy az EVF-en nem lehet élességet állítani, most vettem egy Pana 20-at nekem nem okoz problémát a kézi élességállítás. Érdekes nem is tudom fejből menyi a monitor felbontása, pedig már két hete meg van, de nem azzal foglalkozom.

Egyszer belekukkantottam az FZ20-as keresőjébe és megdöbbenve tapasztaltam, hogy egész korrekt a minősége annak ellenére, hogy 114e pixeles. Számomra Fuji5000/5500 EVF minősége
nagyon gyatra volt, lehet én vagyok a maximalista de csak páran reklamáltak az index digicam értékeléseit olvasa a kereső minőségén.
We're getting faster !
Alright !
FASTER !

#494 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 23:39

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 19:42

Most olvastam a Panám kezelésijében hogy a monitoron "látómező 100% felett"! Meddig terjed a hülyeség? Igaz hogy olvastam már olyant hogy egy kémiai vegyület 100%-nál töményebb lenne, pedig a valóságban a 100-at sem érheti el.

hat nem tudom. az erzekelonek ugyebar nem a 100%-at hasznalja a kepalkotashoz (nezz meg barmelyik specifikacioban a valodi es a hasznos pixel erteket!), innentol kezdve akar 100% feletti is lehet a kepmezo.

vegyuleteknel meg: lehet tultelitett oldatot is csinalni, pl meleg sooldatot hutesz vissza mozgatas nelkul. ekkor a viz altal oldhato maximumnal tobb so lesz az oldatban. (es egy cernaszal beleengedesevel kicsapodik a tobblet..) szoval szerintem nem elkepzelhetetlen.

talan megsem akkora butasagok ezek? ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#495 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 23:42

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 13:46

Ha megnézed a TV-t nagyítóval ott is látszik hogy kék, zöld, vörös ponthármasokból áll egy színes képpont. A süket és hozzánemértő marketingesek meg pontonként számolják a felbontást. Én úgy adnák nekik enni,a háromfogásos ebédet három ebédnek számolnám.

hogy jott ez a kerdeshez? nem ertelek..

most vagy azt probalod elmagyarazni nekem, hogy mi az az additiv szinkeveres (ne faradj szerintem), vagy azt, hogy MINDEN esetben a subpixel szamot adjak meg. az utobbi eseten szerintem ess neki a hozzad legkozelebb eso TFT monitornak, es szamold meg a subpixeleket. es magyarazd el nekem, hogy hol itt a marketingduma!
a forum ma:

#496 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 22. 23:46

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 13:50

ugye csak vicc: azt azért nem gondolod komolyan, h csak a Minolta csúsztatna? :confused:
különösen, h az A2 kiemelkedő EVF fölbontását mindenütt nagyon dícsérték

nem gondolom. de azt sem, hogy mindenhol (az EVF-nel es az LCD-nel is) subpixelben adjak meg a felbontast (mikozben az LCD-hez hasonlo TFT monitoroknal nem), es ezt sehol, de sehol nem tuntetik fel, kiveve ennel a gepnel, es ott is csak az EVF-nel! mindketto annyira abszurd, hogy hihetetlen. kozben meg komplementerek.

de adok egy hiheto olvasatot: az LCD-nel a valodi pixel meretet adnak meg, az EVF-nel subpixelt (ez persze majd zavart fog kelteni, hogy melyiknek mennyi egymashoz kepest a felbontasa), es a Minolta az elso, aki jelzi az EVF-nel a merteket.

szoval kene valami ettol fuggetlen forras, hogy ezeket tenyleg subpixelenkent szamoljak. nem, nem azert, mert nem hiszek Neked, csak furcsa, es szeretnek jobban es alaposabban megismerkedni a kerdessel.
a forum ma:

#497 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 23. 01:17

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 0:39

hat nem tudom. az erzekelonek ugyebar nem a 100%-at hasznalja a kepalkotashoz (nezz meg barmelyik specifikacioban a valodi es a hasznos pixel erteket!), innentol kezdve akar 100% feletti is lehet a kepmezo.

vegyuleteknel meg: lehet tultelitett oldatot is csinalni, pl meleg sooldatot hutesz vissza mozgatas nelkul. ekkor a viz altal oldhato maximumnal tobb so lesz az oldatban. (es egy cernaszal beleengedesevel kicsapodik a tobblet..) szoval szerintem nem elkepzelhetetlen.

talan megsem akkora butasagok ezek? ;)

Amit a lencse az érzékelőre vetít, annál többet megjeleníteni nem lehet.
Az oldat nem vegyület. Azért párszáz vegyületet előállítottam már.

#498 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 01:25

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 1:17

Amit a lencse az érzékelőre vetít, annál többet megjeleníteni nem lehet.

De nem minden pixel lesz ott a végső képen, ami rajta van az érzékelőn.  Ellenben attól még az EVF-ben látható lehet...

#499 Felhasználó inaktív   pitius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 07:43

Ochidea kiállítás 2006
Kép
[
Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Kép
[
Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Hmmm?

#500 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 23. 07:50

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 23:46

de adok egy hiheto olvasatot: az LCD-nel a valodi pixel meretet adnak meg, az EVF-nel subpixelt (ez persze majd zavart fog kelteni, hogy melyiknek mennyi egymashoz kepest a felbontasa), es a Minolta az elso, aki jelzi az EVF-nel a merteket

ezt azért nem tartom hihetőnek, mert a tapasztalat szerint a névleg kétszeres pixelszámú EVF valóban jobb képet ad, mint a TFT: pl egy képernyőfotót visszanézve, a legnagyobb nagyítás mellett szépen olvasható minden szöveg, míg a TFT-n nem

szerintem egyszerűen azért nem adják meg a fölbontásokat, mert ez nem olyasmi, amit a gyártók szívesen kitennének az ablakba: milyen riasztó lenne azt olvasni, h "fölbontás: 320x240", mennyivel elegánsabb a "230 ezer pixel" - úgysem tudják leellenőrizni, úgysem számolnak utána...
és itt nem is ezekre, hanem a kezdeti modellekre kell gondolni, amik még csak 100 ezer (szub)pixel körüli kijelzőket kaptak: azoknál nem vállalták a valós érték megadását
ha pedig már egyszer elkezdték használni a szubpixeles jelölést, nyilván később is maradtak annál
az A2 640x480-a viszont már egy vállalható érték, azt megadták

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.