Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)
Elküldve: 2006. 03. 23. 10:02
ottokar: csak nem neztel utana a hasznos/valodi felbontasnak, es ugy valaszolsz!?
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 03. 23. 10:33
keresni kell, biztosan találunk még vmit
Elküldve: 2006. 03. 23. 14:08
Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. márc. 22., szerda - 10:58
Sziasztok!
Kedves Zomgwtf! Szerintem ne törődj azzal, hogy ki hogyan pontozza a dolgokat a Fotózz oldalon. Az egy nagy pontozás lett, nem igazán mérvadó. Mindenki pontoz össze-vissza, de az igazán értékes dolgokat is meg tudják teljesen hamisan pontozni.
Inkább azzal foglalkozz, hogy a képek megfeleljenek a saját elvárásaidnak. Persze érdemes megfontolni az építő kritikákat is. Abban sok az igazság, hogy a gép korlátait kell ismerni és a gyengeségeit elfedni. Viszont a képességeit megfelelően használva ki tudsz hozni olyasmit is, amit nem gondoltál volna. Például az extra dinamikájú kép nem triviális, de kihoztad mégis.
Ha valaki ezek után nem ismeri fel a beleölt munkát, akkor magára vessen.
Szerintem ne keseredj el. Én például nem a fórumnak szoktam fotózgatni, hanem a magam örömére. Néha belinkelek valami képet, de ritkán érdemesek arra, hogy bárki is csodálkozzon rajtuk. Ha mondjuk összevetjük EX fantasztikus hajnali remekműveivel (a többiektől elnézést kérek, valami egészen extrém példát akartam mondani), akkor belátható, hogy az én képeimben nincs igazán sok képzőművészeti meglátás, sem spiritusz. Inkább arra szolgálnak, amiért végül is ellőttem őket: háttérkép a munkahelyi számítógépre. Eléggé földhözragadt megfontolás, de nekem ezek tetszenek.
Aztán ha olyan helyzetben vagyok, hogy tényleg van valami meglátás, akkor már csak magamat átkozhatom, hogy nem jó lett a kép. A lényeg: tartsd szárazon a puskaport és felhúzva a gépet
Ha nem tudsz még váltani DSLR gépre, akkor sem veszett el minden. Egyáltalán nem a digitális SLR a kánaán, az is csak egy eszköz. Lehetne például egy filmes SLR géppel is alkotnod. Bár akkor a digitális rész még egy szkennert is igényel, de ezt is meg lehet oldani. Ha komoly képeket akarsz csinálni (úgy látom, hogy igen), akkor valószínűleg nem a mennyiségre mész és az alapokkal is tisztában vagy. Tehát a filmes vonal nem elképzelhetetlen, mert nem csak selejtet fogsz exponálni. Ha komoly képeket lőttél, akkor azokat nem a sarki minilaborban fogod előhívatni, hanem kézi hívóban. Akkor pedig már esetleg arra is lesz türelmed, hogy elvidd a jól sikerült kockákat egy szkennerelős emberhez (mondjuk Index --> Képkovács, csak egy ötlet), ahol olyan TIFF képet kapsz, hogy csak na. Akkor valószínűleg olyan 40 Mpixel körül fog járni a mutatvány, tehát bármi lehet belőle.
Egy filmes váznál a mélységélesség tényleg a tiéd, a nyüzüge digitális vázak (300D összes testvére, D70 variációk) a szerencsétlen 1,6x-es crop factorukkal csak mímelik az igazi mélységélességet. Ott a kereső is egy ablak a világra, nem egy kulcslyuk. Szóval sok előnye is van.
Filmnél sokkal szabadabb kezet kapsz a hosszú expozíciók terén, de mondjuk egy tekercsen belül nincs iso váltás. Hacsak nem akarsz push/pull mutatványokat végezni. Nincs egyből visszanézés sem, de ha megtanulsz jól fényt mérni, akkor nem is akkora baj.
Csak a film előhívás/szkennelés tart sokkal tovább, mint a digitális letöltés.
Én szeretnék majd filmes vázat, elég egy Canon (a meglévő obik miatt ilyen) EOS-33V is. Ott még mondjuk a kereső nem olyan nagy durranás, de az 1x-es szorzó máris jobb móka. Erre kellene felügyeskedni a régi Exakta optikáimat és máris jól mehetne a móka. Csak sok fegyelem kell a fényképezéshez. Esetleg Ebay-ről egy EOS-3 is jó választás lehet.
Tehát még egyszer a lényeg: fel a fejjel! Ne tűnj el a fórumról semmiképpen!
Üdv!
.
.
Elküldve: 2006. 03. 23. 14:32
És a kamera csak az egyik része a dolognak, lencsék akkor is kellenek, amiből jelenleg 0 db van.
Most egyelőre elvagyok az FZ30cal, szeretem ezt a gépet, most kezdtem neki b/w és sepia képeket csinálni, egész hangulatos tud lenni.
Hamár itt tartunk, sepia: készítettem 3 képet ugyanarról a témáról, csak és kizárólag a színhatást változtatva (najó, meg egy kicsit a kamera is elmozdult, de az nem számít). Első kép a kamera beépített sepia hatása, második a photoshop sepiaja:

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Photoshop sepiaja ronda sárgás, kamera beépített sepiaja szerintem elég szép.
Ez csak azért mutatom, hogy érzékeltessem, nem mind1, hogy eleve úgy készítem-e a képet, vagy utólag konvertálom. Előbbi szebb, legalábbis ebben az esetben.
Ezt meg csak úgy:

Még vmit: saját magamnak fényképezek, de akkor tanulok, ha mondanak kritikákat a képre. De néha olyan hülyeségeket kapok, hogy kicsit felmegy a vérnyomásom.
Most is mondtam vkinek, hogy manuális beállításokkal készítem a képeket, ráadásul az adott képet RAW-val készítettem, és korrigáltam az expozíciót, erre előjön nekem a fényméréssel, hogy próbáltam-e már spottal, vagy matrixot használok.
Ez a gyerek még le is egoistázott, miután közöltem vele részletesen, hogy miért nem fogadom el a kritikáit.Tudom, hogy nem kéne ezekkel foglalkoznom, de amikor meglátom az ilyeneket, sajnos automatikusan megy fel bennem a pumpa.
Elküldve: 2006. 03. 23. 14:48
Idézet: pitius - Dátum: 2006. márc. 23., csütörtök - 8:43
Hmmm?
Nekem az a bajom a képekkel, hogy érezni rajta a vakut. A vaku miatt kicsit laposnak tűnnek. Bár spec az a narancssárga orchidea érdekesnek tűnik.
A másik az, amit nálam is kritizáltak, mégpedig hogy nincs elmosva a háttér. Gondolom beépített vakuval fényképeztél. Ezesetben sajnos gyakorlatilag lehetetlen virágmakrot készíteni.
A virágok érdekesek, sajnos a képek viszont lehetnének jobbak, de ahogy elnézem, nálad is a technika korlátol.
Egy tanács: a második képen vágd le a széleket, hogy állóképet kapjál. A jelenlegi képen a virág függőlegesen be van szorítva, oldalt viszont rengeteg helye van. A virág orientáció függőleges, a képé viszont vízszintes. Utólagos engedelmeddel, ha nem haragszol:

Sajnos jobbról belóg egy kis zöld, bal oldalt pedig a másik orchidea van, de talán kicsit jobb. Vagy nem?
Egyébként meg szép élesek a képek, részletgazdag, de a kompozíció, ill. a megvilágítás nem a legjobb.
Elküldve: 2006. 03. 23. 15:14
a ff-er konverziohoz nekem a PS megoldasa sokkal jobban tetszik (bar annak is vannak negativumai.) ebben a kerdesben eros a velemenyem, mert en ff-el kezdtem el fenykepezni, a szines sokkal kesobb jott, es meg ma is a ff a nagyobbik kedvenc. igy a ff es a digitalis vilag kapcsolatarol mar bovebben kifejtettem itt a velemenyemet. tobb dinamikara szorulnak ezek a kepek, mert a ff olyan. (igen, a papucsos kep is. ugy meg jobb lenne.) engedelmeddel:

Elküldve: 2006. 03. 23. 15:28
Megmutatnád a postod, ahol ezzel a témával már foglalkoztál?
Elküldve: 2006. 03. 23. 15:37
Elküldve: 2006. 03. 23. 20:40
Igazából még sosem írtam ebbe a topicba, zöldfülű vagyok
Ezeket a képeket pár napja készítettem, egy kis kirándulás során, kézből, KonMin. Z2-essel.
Valahogy úgy éreztem "megfogott" egy adott pillanat, és talán ha lefényképezném, megmaradna.
A képek mindenféle utólagos módosítás nélküliek. Linkek: (kb. 1,2 Mb-os eredeti méretek - érdemes a monitor felbontáshoz igazítani)
Ez tetszik a legjobban nekem, legyen a címe "Út"
"Bedőlő fa"
"Táj"
Szerkesztette: Kory 2006. 03. 23. 20:45 -kor
Elküldve: 2006. 03. 24. 18:23
De reméljük holnap is megtisztel az időjárás és ha lesz időm, nem hagyom ki
Ami pozitívra billenti a nap mérlegét, hogy potom összegért sikerül hozzájutnom egy Olympus TCON-17es telekoverterhez + 2db Hoya HMC +2és +4 close-up szűrőhöz. Ezek tesztelése is be fog következni záros határidőn belül
Ja, akit érdekel és nem hallotta még, jövő hét szerdán a részleges napfogyatkozás lesz, még van idő beszerezni a különféle védőfóliákat.
Elküldve: 2006. 03. 24. 18:49
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."
Elküldve: 2006. 03. 24. 18:50
Idézet: Kuronyab - Dátum: 2006. márc. 24., péntek - 19:23
lol
Elküldve: 2006. 03. 24. 18:54
Elküldve: 2006. 03. 24. 18:58
Elküldve: 2006. 03. 24. 19:05
Idézet: 7of9 - Dátum: 2006. márc. 24., péntek - 18:49
Ez atom, nagyon tetszik
#517 Guest_ottokar_*
Elküldve: 2006. 03. 24. 19:48
Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 24. 20:07 -kor
Elküldve: 2006. 03. 24. 21:12
Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 24., péntek - 19:48
ugyvan! nagyon jo kepek nem tul ugyesen vagva. a galambos nalam is szukebb, bar ez a kep inkabb "esemenyfoto", azokert en nem rajongok annyira, engem kevesbe fog meg.
a torzo viszont nagyon-nagyon tetszik! en (amugy a galambosat is asz'szem) negyzetesre(!) vagnam. oldalt es felul PONT jo. alul kozvetlenul az oldalag alatt, meg a "bumszliba" bevagva gyonyoruen egyensulyozott kep jon ki. csak gratulalni tudok!
gazdi: sajatos kep, de nehezen fogadhato be. olyan ize..
Elküldve: 2006. 03. 25. 10:54
Idézet: gazdi - Dátum: 2006. márc. 24., péntek - 20:25
Nagyon tetszik
Én 1024×768-ra vágva tudnám elképzelni, háttérképnek.

Súgó
A téma zárva.