HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1961 Felhasználó inaktív   Savage 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 03. 09:44

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
We're getting faster !
This, is the real, Hardcore !
Alright !
FASTER !

#1962 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 09:47

sajnos nincs igy. max a 180 fokos kep jobban torzit, mint a 2-bol, negybol osszerakott, de ezt a torzitast barmikor belerakhatja a software is.

a tavlati perspektiva meg sajnos tudtommal nem jatszik. egy nagylato (helyes lekepzesu, nem torzito, rektolinerais) kivagott kozepe, ami ekvivalens gyujtotavolsagu egy televel pontosan ugyanazt a kepet adja! azaz tobb kepbol igenis ossze lehet rakni egy nagyobb latoszogut. a horizont is gyakorlatilag ezt csinalja!

a home made panorama meg nem torzult, ha jol csinaljak, nem tudom honnan vetted ezt! ha helyesen az objektiv lekepzesi pontja korul forgatjak el a gepet, akkor ott semmi torzulas nem lesz! az a minimalis ami meg van, azt a szamitogep pont hogy kiegyenliti.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1963 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 10:29

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 2., péntek - 19:33

irtam volna, hogy latok rajta japan dolgot? (nezem, de nem, nem irtam.) ami japan, az a feeling. ezzel sem ertesz egyet?

(es igen, ha valaki olyan ugyes, hogy a westendben csinal japan feelinget, akkor ott csinal. hogy ertekeljunk egy ilyen kepet? nem egyszeru, ha fontos a dokumentalista jelleg, ez biztos. de ettol fuggetlenul lehet jo kep, es rossz. ha viszont a kep japanban keszult, jo, es hozza a feelinget, akkor a dokumentalista problema sem merul fel. fuggetlenul attol, hogy akar mashol is keszulhetett volna. en tenyleg nem latok ebben problemat. bocs.)

Nem bizony. Itt vagyok kint Japánban, és ebből az égadta világon semmilyen japán feeling nem jön. A világ bármelyik viszonylag fejlettebb városában készülhetett volna, semmi japán feeling nem jön belőle. Ez egy modernebb épület, de semmilyen japán jelleg nem jön belőle, ahhoz teljesen más épületet/helyet kellett volna keresnie fotósunknak.

"nem értem miért kéne bármi Japánnak lennie a képen..."
"a fresh, striking image that captures the mood of the city we live in."

Talán azért, mert Japánban van a lap? Tehát vmi olyasmit kéne berakni, ami japán, különben a kép akár Magyarországon is készülhetett volna. Ez a lap Japánról szól, az egész újság Japán hírekkel kezdődik, csomó Japánnal kapcsolatos cikk van benne, több oldalas programajánló van benne, és nem new yorki programok, hanem zömmel tokyoi programok, de az összes program Japánra vonatkozik.

Hol van ebben a képben japán feeling?
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1964 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 11:49

"Hol van ebben a képben japán feeling?"
ez a jo megkozelites, csak a kerdes rossz. merthogy a feelingre nem lehet ramutatni, mint egy belogo villanyoszlopra. az szubjektiv es egyedi. most, hogy elvegezted ezt az apro felmerest, az latszik, hogy 4 velemenyezo kozul (kozottuk Te is) 2-nek nem volt benne japan feeling, kettonek meg (engem is beleertve) volt. ennel tobbet nehez lesz megallapitani.

amit viszont ebbol a helyzetbol meg lehet (objektiven!) allapitani, hogy igenis vannak olyanok, akiknek van benne japan feeling. ha ezt elfogadod (marpedig nehez lenne nem elfogadnod), akkor azt a feltetelezest is el kell fogadnod, hogy lehetseges, hogy a kep eredeti ertekeloinek is volt benne japan feeling. ha meg volt, es a kep amugy jo (vagy jonak ertekeltek, sot, pont a japan feeling miatt), akkor jogos lehet, hogy "picture of the week"-nek valasztottak.

hogy mennyire japanos, vagy nem -- illetve mennyire feelinges vagy sem -- azon persze lehet vitatkozni. bar kozel lehetetlen feladat objektive hozzaallni. de az eredeti kerdesed nem is ez volt, hanem az, hogy "nem erted, hogy kerulhetett be"! arra viszont, ugy hiszem, adtunk valaszt. ugye ebben egyeterthetunk?

mert en is szoktam ertetlenkedni, hogy valamely osszemeretesen miert ez vagy az a kep vegzett elorebb, vagy hatrebb, de ebbol meg nem kovetkezik az, hogy az ertekelo hibazott, max annyi, hogy nem azonosak a szempontjaink, es en nem ertem az oveit! (persze meg hibazhatott is, csak ez megallapithatatlan.)

Szerkesztette: bogdan 2006. 06. 03. 11:50 -kor

a forum ma:

#1965 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 12:51

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 12:49

"Hol van ebben a képben japán feeling?"
ez a jo megkozelites, csak a kerdes rossz. merthogy a feelingre nem lehet ramutatni, mint egy belogo villanyoszlopra. az szubjektiv es egyedi. most, hogy elvegezted ezt az apro felmerest, az latszik, hogy 4 velemenyezo kozul (kozottuk Te is) 2-nek nem volt benne japan feeling, kettonek meg (engem is beleertve) volt. ennel tobbet nehez lesz megallapitani.

amit viszont ebbol a helyzetbol meg lehet (objektiven!) allapitani, hogy igenis vannak olyanok, akiknek van benne japan feeling. ha ezt elfogadod (marpedig nehez lenne nem elfogadnod), akkor azt a feltetelezest is el kell fogadnod, hogy lehetseges, hogy a kep eredeti ertekeloinek is volt benne japan feeling. ha meg volt, es a kep amugy jo (vagy jonak ertekeltek, sot, pont a japan feeling miatt), akkor jogos lehet, hogy "picture of the week"-nek valasztottak.

hogy mennyire japanos, vagy nem -- illetve mennyire feelinges vagy sem -- azon persze lehet vitatkozni. bar kozel lehetetlen feladat objektive hozzaallni. de az eredeti kerdesed nem is ez volt, hanem az, hogy "nem erted, hogy kerulhetett be"! arra viszont, ugy hiszem, adtunk valaszt. ugye ebben egyeterthetunk?

mert en is szoktam ertetlenkedni, hogy valamely osszemeretesen miert ez vagy az a kep vegzett elorebb, vagy hatrebb, de ebbol meg nem kovetkezik az, hogy az ertekelo hibazott, max annyi, hogy nem azonosak a szempontjaink, es en nem ertem az oveit! (persze meg hibazhatott is, csak ez megallapithatatlan.)

Kihagysz egy fontos nézőpontot:
voltál te már itt Japánban? Ez az újság csak itt Japánban van, tehát aki hozzájut, az elkerülhetetlenül látta a japán dolgokat, és egy ilyen kép sehogyse fog neki japán feelinget sugározni szerintem.
Más kérdés, hogy a web-en mások is láthatják, de a fotó az újságba készül.

#1966 Felhasználó inaktív   mongoosepro 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:00

Egy amatőr kérdés: tegnap étteremben voltunk a családdal, és fotózgattam is S2 IS Canonommal. Véletlen nem vettem észre, hogy bekapcsoltam a sima makró módot a gépen...és így fotóztam egy 10-12 képet, amig észre nem vettem, hogy be van kapcsolva....ennek milyen hatása lehet a képekre? Kb olyan 1,5-2 méterről fotóztam makró módban, és most aggódom egy kicsit..

#1967 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:02

Idézet: mongoosepro - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 14:00

Egy amatőr kérdés: tegnap étteremben voltunk a családdal, és fotózgattam is S2 IS Canonommal. Véletlen nem vettem észre, hogy bekapcsoltam a sima makró módot a gépen...és így fotóztam egy 10-12 képet, amig észre nem vettem, hogy be van kapcsolva....ennek milyen hatása lehet a képekre? Kb olyan 1,5-2 méterről fotóztam makró módban, és most aggódom egy kicsit..

Semmilyen. Ilyenkor csak lassabban fókuszál (ill. közelebbre tud fókuszálni, ez a lényege, de ez itt most nem érdekes), ennyi.

#1968 Felhasználó inaktív   mongoosepro 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:04

huh akkor megnyugodtam, köszi.  :)

#1969 Felhasználó inaktív   Gyalogkakukk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:06

változatlanul nem értem, hogy mit nem értesz az újság szempontrendszerén...
"...captures the mood of the city..." - egy Japánról szóló újság olyan képet keres, ami kifejezi a város hangulatát, friss, ütős, átjön belőle milyen lehet Tokyo. Nem gésás, meg japán embereket ábrázolós képet, hanem olyat, amin érződik a város hangulata.
Te ebből a képből nem érzed át Tokyo hangulatát, a zsűri meg igen. Nem értem miért kell ezen kiakadni...
Az meg hogy ez akár Budapesten is készülhetett volna... Örüljünk (?), hogy szerinted a két város hangulata megegyezik.
Ha pedig hangulatról képes vagy fekete/fehér alapon, objektíven itéletet mondani, akkor nagyon irigyellek.

#1970 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:10

Idézet: Gyalogkakukk - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 14:06

változatlanul nem értem, hogy mit nem értesz az újság szempontrendszerén...
"...captures the mood of the city..." - egy Japánról szóló újság olyan képet keres, ami kifejezi a város hangulatát, friss, ütős, átjön belőle milyen lehet Tokyo. Nem gésás, meg japán embereket ábrázolós képet, hanem olyat, amin érződik a város hangulata.
Te ebből a képből nem érzed át Tokyo hangulatát, a zsűri meg igen. Nem értem miért kell ezen kiakadni...
Az meg hogy ez akár Budapesten is készülhetett volna... Örüljünk (?), hogy szerinted a két város hangulata megegyezik.
Ha pedig hangulatról képes vagy fekete/fehér alapon, objektíven itéletet mondani, akkor nagyon irigyellek.

Ja ok, hát ha olyan hangulatot akarnak sugározni, ami szinte bármelyik másik, nagyobb városban van a világon, akkor tegyék csak, végülis ettől lesz jellegtelen.

#1971 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:13

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 12:51

az elkerülhetetlenül látta a japán dolgokat, és egy ilyen kép sehogyse fog neki japán feelinget sugározni szerintem.

ez (a "szerintem" becsempeszese ellenere is) NAGYON eros allitas! remelem erzed.
vagy tudsz olyan szabatos ervrendszert felallitani, hogy ezt a lehetetlenseget bebizonyitsd? en nem valalkoznek ilyesmire...
a forum ma:

#1972 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:15

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 14:13

ez (a "szerintem" becsempeszese ellenere is) NAGYON eros allitas! remelem erzed.
vagy tudsz olyan szabatos ervrendszert felallitani, hogy ezt a lehetetlenseget bebizonyitsd? en nem valalkoznek ilyesmire...

Ezt majd folytatjuk, hogy kijössz ide Japánba és körülnézel. Nem ez jellemzi igazán ezt a várost, ez egy szerintem totál érdektelen fotó ahhoz, hogy az újságba kerüljön.

#1973 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:23

azt hiszem totalisan felreertesz: attol meg, hogy en kimegyek japanba, es azt mondom majd, hogy ennek a fotonak semmi japan feelingje nincs, abbol meg nem kovetkezik, hogy MINDEN ember igy velekedik! marpedig Te pontosan ezt allitottad. es ennek az allitasnak a bizonyitasa csak ugy lenne lehetseges, ha mindenkit vegigkerdeznel, aki japanban volt.

ja, eszrevettem egy masik problemat is! a "japan feeling" biztos, hogy nem azonos az "ez jellemzi ezt a varost" klauzaddal!!!

masik problemam: az egyertelmu, hogy a foto japan feelingjenek a megitelese csak a valodi tapasztalatokra alapulhat? az ujsagnak nem szabad virtualis japan feelinget ertekelnie? azaz ha valaku, aki sohasem jart arra (jelen esetbe en) azt mondja, hogy annak a fotonak van japan feelingje, akkor az nem lehet a szamukra eleg? (kerdezem, mert ez is egy lehetseges hozzaallas!)

Szerkesztette: bogdan 2006. 06. 03. 13:24 -kor

a forum ma:

#1974 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:45

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 14:23

azt hiszem totalisan felreertesz: attol meg, hogy en kimegyek japanba, es azt mondom majd, hogy ennek a fotonak semmi japan feelingje nincs, abbol meg nem kovetkezik, hogy MINDEN ember igy velekedik! marpedig Te pontosan ezt allitottad. es ennek az allitasnak a bizonyitasa csak ugy lenne lehetseges, ha mindenkit vegigkerdeznel, aki japanban volt.

ja, eszrevettem egy masik problemat is! a "japan feeling" biztos, hogy nem azonos az "ez jellemzi ezt a varost" klauzaddal!!!

masik problemam: az egyertelmu, hogy a foto japan feelingjenek a megitelese csak a valodi tapasztalatokra alapulhat? az ujsagnak nem szabad virtualis japan feelinget ertekelnie? azaz ha valaku, aki sohasem jart arra (jelen esetbe en) azt mondja, hogy annak a fotonak van japan feelingje, akkor az nem lehet a szamukra eleg? (kerdezem, mert ez is egy lehetseges hozzaallas!)

Ilyen erővel egy sóderkupacról is be lehetne rakni képet, úgyse lehet végigkérdezni mindenkit, hogy árad-e vajon belőle japán feeling vagy sem.

Szerintem nem túl sok értelme van egy olyan képet berakni, ami szinte minden más nagyvárosra jellemző a világon. Most komolyan, van értelme Magyarország fotói közé egy totál érdektelen járdaszegélyt berakni? A kép lehet, hogy érdekesen van komponálva, és önmagában lehet, hogy jó fotó lenne, de ide minek?

Most már sokadszorra írom, hogy a fotók az újságba készülnek (kifejezetten úgy kérek a képeket, hogy az újságba beilleszthetők legyenek), és nem a honlapra, az újság pedig csak Japánban kapható, tehát aki hozzájut az újsághoz, az már járt Japánban. Kivéve persze, ha vki hazaviszi, és mutogatja otthon, csak ez szerintem igen-igen elenyésző, nem ilyen cuccokat szokás hazavinni szuvenírként.

#1975 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 13:53

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 13:45

Ilyen erővel egy sóderkupacról is be lehetne rakni képet,

IGEN! HA arra 4-bol ketten azt mondjak, hogy van japan feelingje, akkor Neked el kene rajta gondolkodnod, hogy talan megiscsak lehet benne valami. ugyanez igaz a magyar jardaszegelyre is. nem mondhatok mast. persze en nem tudom elkepzelni, hogy akarmelyik is hordozna magaban ilyet, de semmit sem lehet kizarni.

(akkor lehetne igazad, de meg akor sem kene eros allitasokat tenned, ha vegigkerdeznel 10-20 embert, es egy sem mondja ra, hogy van japan feelingje. de igy???)

apro modositas (a fentiek szerkesztese nelkul): ha kint vegigkerdeztel (tetted??) 10-20 embert (lehetoleg azert fotozashoz jobban ertoket, mert nem mindegy, milyen tipusu szem nezi a kepeket..), es MIND azt mondta, hogy ebben semmi japan feeling nincs, na AKKOR egy erdekes helyzettel allunk szemben. elfogadva ugyanis, hogy az orszagot ismerok nem ereznek benne japan feelinget, az azt nem ismerok viszont igen, az egy eleg erdekes helyzetet eredmenyezne. (szerintem az egy kulon erdekes es erdekes kep lenne.. de ezt most ne keverjuk ide.) de ezt csak azutan tehetnenk meg, ha vegigkerdezel ennyi embert!

Szerkesztette: bogdan 2006. 06. 03. 13:56 -kor

a forum ma:

#1976 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 14:03

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 14:53

IGEN! HA arra 4-bol ketten azt mondjak, hogy van japan feelingje, akkor Neked el kene rajta gondolkodnod, hogy talan megiscsak lehet benne valami. ugyanez igaz a magyar jardaszegelyre is. nem mondhatok mast. persze en nem tudom elkepzelni, hogy akarmelyik is hordozna magaban ilyet, de semmit sem lehet kizarni.

(akkor lehetne igazad, de meg akor sem kene eros allitasokat tenned, ha vegigkerdeznel 10-20 embert, es egy sem mondja ra, hogy van japan feelingje. de igy???)

apro modositas (a fentiek szerkesztese nelkul): ha kint vegigkerdeztel (tetted??) 10-20 embert (lehetoleg azert fotozashoz jobban ertoket, mert nem mindegy, milyen tipusu szem nezi a kepeket..), es MIND azt mondta, hogy ebben semmi japan feeling nincs, na AKKOR egy erdekes helyzettel allunk szemben. elfogadva ugyanis, hogy az orszagot ismerok nem ereznek benne japan feelinget, az azt nem ismerok viszont igen, az egy eleg erdekes helyzetet eredmenyezne. (szerintem az egy kulon erdekes es erdekes kep lenne.. de ezt most ne keverjuk ide.) de ezt csak azutan tehetnenk meg, ha vegigkerdezel ennyi embert!

Ne fél mondatot értelmezz, az egészet nézd.
Na tudod ki foglalkozik ennyit ezzel...
Bár mondjuk nem tudom, miért kéne ezen felidegelnem magam. Egy csomó hírdetést láttam itt, ahol a kép szó szerint el volt cseszve. Volt, ahol fókuszban sem volt a kép (nem, nem spec. effektet akarták elérni, vagy ha igen, akkor nagyon mellé lőttek), máshol meg szintén vmi gáz volt, ha jól emlékszem, el volt mosódva egy része a képnek, gyors mozgás miatt.

#1977 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 14:16

nem veletlenul ragadtam ki: jol megfoghatonak erzem rajta keresztul a problemat!

a tobbi kepet is hozhatod, hogy mondjunk rola velemenyt. lehet, hogy abban egyet fogunk erteni. lehet, hogy nem. igy bemondasra erre nincs mit mondani.
a forum ma:

#1978 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 06. 03. 14:45

"mert nem mindegy, milyen tipusu szem nezi a kepeket..)"

Hogy miket tud az ember meg vénségére. Igaz hogy van sasszem, tyúkszem, de hogy fotósszem lenne? Bozontos farkincámra esküszöm nem tudom felfogni. Mert idáig azt hittem hogy az agy az a nagy, fogja fel az esztétikumot.

#1979 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 15:00

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 15:16

nem veletlenul ragadtam ki: jol megfoghatonak erzem rajta keresztul a problemat!

A mondatnak egészében nézve van értelme, ne csak egy részét ragadd ki. Ha idézünk vkit, akkor illik pontosan idézni, és lehagyni csak akkor lehet dolgokat, ha a kiragadt mondaton nem változtat lényegében a lehagyás. Önkényesen nem idézünk.

#1980 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 15:09

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 14:15

Ezt majd folytatjuk, hogy kijössz ide Japánba és körülnézel. Nem ez jellemzi igazán ezt a várost, ez egy szerintem totál érdektelen fotó ahhoz, hogy az újságba kerüljön.

Ezek után kiváncsi lennék, hogy melyik az a kép amelyiknek nyerni kellett volna...

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.