HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#2021 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 06. 12:34

Az életlenséget és az über zajt nézzétek el nekem, nagyon nehéz 12x-es zoomnál egyáltalán belevarázsolni a repülő madarakat a keresőbe, főleg egy olyan lassú gépnél, mint az enyém.
Mondhatni, inkább mázlim volt ezzel a fotóval.
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Szerkesztette: 7of9 2006. 06. 06. 12:35 -kor

"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#2022 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 13:26

A tükörreflexes gép nem alapfeltétele a fotózásnak.
Nem a hozzászólások tartalmát firtattam, hanem én úgy éreztem, hogy már nem véleménycsere megy, hanem "ha nem tudod 100%-osan bizonyítani amit mondasz, akkor ne is szólj bele" helyzet alakult ki és nem csak ebben a topicban.
Nekem biztos kevesebb tapasztalatom van...(időben is) -> Ezt csak a hosszú évek fotózására írom.

#2023 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 14:06

Idézet: 7of9 - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 12:34

Az életlenséget és az über zajt nézzétek el nekem, nagyon nehéz 12x-es zoomnál egyáltalán belevarázsolni a repülő madarakat a keresőbe, főleg egy olyan lassú gépnél, mint az enyém.

:up:

egy felszálló 747-esre emlékeztet, olyan kecses. tényleg, az is kecses gép szerintem.
üdv!
.
.
.

#2024 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 14:27

Idézet: 7of9 - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 13:34

Kép

Nice :up:

A fenti 2 belinkelt képek amin filóztam hogy felrakásra méltóak-e; az érdektelenséggel el is döltek hogy nem  :respect:
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2025 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 14:35

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 14:27

A fenti 2 belinkelt képek amin filóztam hogy felrakásra méltóak-e; az érdektelenséggel el is döltek hogy nem  :respect:

Nekem a "Napozó cseppek" kimondottan tetszenek. Nagyon bejön ahogy a fény átsüt félig meddig a leveleken, mert így az ellenfény miatt szépen kirajzolódnak a részletek és az árnyékok is. Jó a haragoskék égbolt is. Kár, hogy ilyen piciben nyomtad fel, megnézném részletesebben.

Szerkesztette: 7of9 2006. 06. 06. 14:38 -kor

#2026 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 15:01

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 20:44

Az optika képalkotási milyenségét nem a látószöge határozza meg alapvetően, hanem a gyújtótávolsága!!!
A látószög csupán egy eredő, ami a gyújtótávolság, és a filmsíkra vetített képméret függvénye, márpedig a távlati perspektívát az optika ALAPVETŐ "milyensége", a GYÚJTÓTÁVOLSÁGA határozza meg, nem pedig az abból eredő látószöge!

Pedig nem.  A perspektívának semmi köze sincs az objektívhez (sem a látószöghöz, sem a fókusztávolsághoz), és csak a tárgy és a megfigyelő egymáshoz viszonyított helyzetétől függ.

Szerkesztette: szeder 2006. 06. 06. 15:03 -kor

#2027 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 15:30

Idézet: mtubi - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 13:26

Nem a hozzászólások tartalmát firtattam, hanem én úgy éreztem, hogy már nem véleménycsere megy, hanem "ha nem tudod 100%-osan bizonyítani amit mondasz, akkor ne is szólj bele" helyzet alakult ki

nos amig nem csinaltam meg az erosen "ajanlott" tesztet, addig valoban kisse ilyen volt a helyzet. mindketten elmeleti szinten mondtuk a magunket, es onnan sokszor nehez tovabblepni.

ezek utan viszont megcsinaltam a tesztet (nezd meg a ket kepet! Te latsz rajtuk kulonbseget azon kivul, hogy kicsit mas szogbol van felveve a ketto? en nem.), es ha a vitapartner ilyenkor nem arra valaszol, hanem szakmai tekintelyt probal bevonni, az nem egy szep mozdulat.. Te itt leptel be a beszelgetesbe, ezt lattad. megis, mit kellett volna valaszolnom, ha az elsore mondott tesztet megcsinaltam, es nem latom rajta azt, amit kene? varom az otleteidet! ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2028 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 06. 16:07

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 15:27

Ne mondd ezt, a második bátran szerepelhetne egy szőlész-borász magazinban, legyen az netes avagy nyomtatott. Szép munka.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2029 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 16:15

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 14:30

nos amig nem csinaltam meg az erosen "ajanlott" tesztet, addig valoban kisse ilyen volt a helyzet. mindketten elmeleti szinten mondtuk a magunket, es onnan sokszor nehez tovabblepni.

ezek utan viszont megcsinaltam a tesztet (nezd meg a ket kepet! Te latsz rajtuk kulonbseget azon kivul, hogy kicsit mas szogbol van felveve a ketto? en nem.), es ha a vitapartner ilyenkor nem arra valaszol, hanem szakmai tekintelyt probal bevonni, az nem egy szep mozdulat.. Te itt leptel be a beszelgetesbe, ezt lattad. megis, mit kellett volna valaszolnom, ha az elsore mondott tesztet megcsinaltam, es nem latom rajta azt, amit kene? varom az otleteidet! ;)

Már nem akarok többet hozzászólni ebben a témában. Ez a lépésed jogos volt.

#2030 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 16:36

koszonom!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2031 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 17:15

Idézet: 7of9 - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 15:35

Nekem a "Napozó cseppek" kimondottan tetszenek. Nagyon bejön ahogy a fény átsüt félig meddig a leveleken, mert így az ellenfény miatt szépen kirajzolódnak a részletek és az árnyékok is. Jó a haragoskék égbolt is. Kár, hogy ilyen piciben nyomtad fel, megnézném részletesebben.

Napozó cseppek
Kép

http://mcpite.uw.hu/..._g_tulszurt.jpg Kicsit jobban zajszűrt lett mint akartam; de  érdekes az eredmény :)
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2032 Felhasználó inaktív   Tinca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 17:18

Idézet: *EX* - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 18:46

Kép

Ez a kép is jó, de..
-a keret színe miatt kicsit zavar, hogy az "éles" virág szára elvágott.
-a háttérben lévőnek vastagnak rajzolódik ki a szára

Ne vedd cseszegetésnek! Azért nem reagálok általában a képeidre, mert csak ezeket: :respect:  tudnám ismételni. Most ez talán nem sikerült olyan jól (persze szvsz).
Tinca tinca: Szerényen háttérbe szorul ... holott előnyös tulajdonságai miatt  a mainál nagyobb megbecsülést érdemelne. (Pénzes - Tölg)

#2033 Felhasználó inaktív   Tinca 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 17:25

Idézet: 7of9 - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 13:34

[IMG] kócsag [IMG]

Én is kísérleteztem sokat velük, jó fotóalanyok lennének a 10x-es zoomhoz is (nekem Canon PowerShot Pro 90 IS), de a túlzott fehérségükkel nem tudok igazán megbírkózni. Azt hiszem, elég sok képemen fellelhető az amit kromatikus aberrációnak neveztek. De lehet, hogy tévedek :D
Tinca tinca: Szerényen háttérbe szorul ... holott előnyös tulajdonságai miatt  a mainál nagyobb megbecsülést érdemelne. (Pénzes - Tölg)

#2034 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 17:26

Egyébként találtam még egy ilyet a perspektíva témához:

Balról jobbra 20mm-es objektívvel készült kép, majd kivágás a 20mm-es képből, végül 100mm-es fókusztávval ugyanonnan.  Vagyis ugyanaz a teszt, mint amit Targa írt (link), csak nem gyufákkal, hanem utcaképpel és nem az általa említett fókusztávokkal, valamint ugyanaz, mint amit bogdan is csinált (link), csak attól szemléletesebb, szerintem legalábbis.

Kép Kép Kép

Forrás: Myth #8: Different focal lengths create different perspectives

szerk.: linkek

Szerkesztette: szeder 2006. 06. 06. 17:37 -kor

#2035 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 17:44

Ez majdnem oké is, de az első kép a többitől 15-20 méterrel hátrébb van,a kivágott kép elég lett volna szvsz... Amúgy irreálisan nyújtottnak tűnik; nekem nem használható kategória :think: Hacsak nem direkt ilyet akarnék csalni... furcsa nekem...

Szerkesztette: MC Pite 2006. 06. 06. 17:52 -kor

#2036 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 17:51

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 18:44

Ez majdnem oké is, de az első kép a többitől 15-20 méterrel hátrébb van!

Nem hátrébb van, hanem jóval nagyobb látószögű objektívvel készült.

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 18:44

Plusz irreálisan nyújtottnak tűnik; nekem nem használható kategória :think: Hacsak nem direkt ilyet akarnék csalni...

Ergó az első képet nem érzem itt helyénvalónak a többi mellett

Ez szerintem "csak" egy szemléltető képsorozat, aminél nem hiszem, h bármiféle esztétikai dolgok sokat számítanának...

#2037 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 17:55

Ha nem hátrébb van, akkor a 3. képből is vágva van, nem? Nézd meg a Sprintert vagy a Corsat. Vagy az épületet...

Aham, jah. El is olvastam.

Idézet

If focal length had any influence on perspective, shouldn't image 3 look radically different than image 2? But except for sharpness, they're identical. So why do they look the same? It's because they were taken from the same position.

Teljesen igaz hogy szemléltetés, de ettől elsőre furcsa volt az első kép nekem :respect:

Szerkesztette: MC Pite 2006. 06. 06. 17:58 -kor

#2038 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 17:59

Dehát írtam én is, h ugyanonnan készültek (;

#2039 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 19:07

Idézet: Tinca - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 17:25

Én is kísérleteztem sokat velük, jó fotóalanyok lennének a 10x-es zoomhoz is (nekem Canon PowerShot Pro 90 IS), de a túlzott fehérségükkel nem tudok igazán megbírkózni. Azt hiszem, elég sok képemen fellelhető az amit kromatikus aberrációnak neveztek. De lehet, hogy tévedek :D

Pontosan, tökéletesen igazad van. Nálam is a legtöbb kócsagos képen iszonyat nagy a CA, főleg, ha sötét háttér előtt van a madár.

#2040 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 19:11

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 6., kedd - 17:15

Napozó cseppek

Nagyon jó kép, nem találok hibát benne.