Install tapasztalatok a D945GNT-vel:
A 80 GB-s SATA vinyót Disc Utility-vel három partícióra osztottam, 22 GB HFS+; 22 GB és a maradék DOS Filesystem. A DOS-okat meg is formáztam, a Disk Utility ezt FAT32-vel teszi. A 22 GB-k azért jók, mert így a maradék nem lépi túl a 32 GB-s FAT32 határt (80.000.000/(1024^2)=76,29). Ez a maradék ~30 GB a FAT32-vel azért jó nekem, mert a Linux-ok meg minden tudják írni-olvasni, szoktam egy ilyet hagyni a rendszerben.
Nem engedtem tovább az installálást, újraindítottam, hogy ellenőrizni tudjam, látja-e restart után is az OSX install az előkészített 22 GB-s partíciót - látta.
Felment az OSX, de nem indult, csak ha benne hagytam az install DVD-t, a Startup Disk-nél nem látta a SATA vinyót, igy nem lehetett boot disk-nek sem kijelölni. A DVD-t kidobni nem lehetett, használatban levőnek látta a rendszer.
Felnyomtam a második partícióra egy WinXP-t (ezt a partíciót átformáztam NTFS-re) ez persze indult. Letöltöttem kedvenc hiper-szuper fantasztikus boot manageremet:
http://elm-chan.org/fsw/mbm/mbm.html
innen is a mbm0384.zip-et. Kimásoltam egy DOS boot floppyra (helyette boot CD is megteszi, ha nincs floppy a gépben), start floppy-ról, install, restart SATA-ról és máris feljött a boot manager listája, első helyen az OSX partícióval. Kis kozmetika (help gomb -> menü bejegyzések átnevezése, alapértelmezett partíció beállítása, időzítés), és máris indult az OSX. A Startup Disk továbbra sem látja a vinyót.
A DVI-ADD2 kártya nem indult egyből, egy analóg monitort kellett dugni az alaplapi VGA-ra, beállítani a setup-ban a külső PCIX-et (előtte auto-ban volt), azóta mindenhogyan működik, auto-ban is.
Nem látja az alaplapi Intel pro/100-at, bedugtam egy Realtek 8169 giga ethernet kártyát, azt látta rögtön.
Az Xbench 60%-nak írta a dualcore 2 GHz-s G5-höz képest. Működik a sleep, látszólag teljesen kikapcsol a gép, aztán a gomb megnyomása után 3 másodperc(!) múlva lehet ismét használni.
Az Asrock alaplappal szörnyű hangos volt a gép, nem szabályozta rendesen a processzor ventillátort, most minden ok., halkan duruzsol.
Az mATX Foxconn ház helyett (amire egyébként is megharagudtam, mert elvágta a kezemet) vettem egy Chieftec BX házat, mert ez nagyobb alaplap, és ennek a tápja is sokkal csendesebb a 12 cm-es ventillátorral.
Ezt az alaplapot nem tudom húzni, így a P4 az alap 3 GHz-n jár a korábbi 3,2 helyett, mégis gyorsabbnak tűnik.
Szóval az olcsóbb a drágább, pl. feleslegesen vettem másik -nagyobb- ventillátort az Asrock laphoz, alig halkult, nem ott volt a gond, aztán meg szabályzó potit, így viszont csak a beállított sebességen pörgött - nem tudtam, hogy az Intel ilyen jól szabályoz. A nem használt cuccokat persze el tudom adni, de bukhatok rajta annyit, amennyi a két alaplap különbsége (kisker áron kb. egy tizes lehet).