XGL/Compiz/Beryl tapasztalatok, és egyéb
Elküldve: 2006. 03. 13. 16:42
Próbálta-e már valaki? Tapasztalatok, észrevételek!
!!! FiGYELEM! Egyenlőre még ALPHA verzió;!!! bár a Live CD-ről gyönyörűen ment nekem!
Elküldve: 2006. 03. 13. 18:00
Ezt a LiveCD-t próbáltam: ftp://devall.hu/koro...-livecd-0.1.iso
Két konfigon lett kipróbálva:
1: Barton 2500, AN7, Asus Radeon 9600XT
Nagyon jól futott, nem volt semmilyen probléma, kivéve hogy a win gombokat nem kezelte, de az ehez tartozó gyorsbillentyűket át lehet írni
2: XP 1700, Gef2MX, NF-7
Itt sem volt probléma a billentyűzeten kívül, valamint itt meg-meg akadt ha lejátszott videora átlátszóságot állítottam be és úgy "kockáztam".
Személy szerint kellemeset csalódtam benne, mind sebességben, mind használhatóságban. Én a desktopjaimmat eléggé leszoktam gyalulni, max egy háttérkép. Viszont ez egész más pluszt ad. Gyönyörű menük, szép képernyő "renderelés". Ha majd egy kicsit stabilabb lesz akkor szerintem rendesen fogom használni, mivel úgy halottam egyéni telepítéskor még sok probléma előfordul.
A koliban mutogattam néhány embernek, akik wint használnak mindenki el volt tőle ájulva.
Mindent meg lehet a LiveCDvel csinálni amit az egyik novelles videon látni ( http://video.google.com/videoplay?docid=17...010709892&q=xgl ), kivéve hogy a címsorra kattintva nem lehet átlátszóságot állítani.
Elküldve: 2006. 03. 13. 18:19
És nem eszi le a gép erőforrásait, mint majd az új Microsoft csoda! 2.5 Ghz-es proci + 1 gb ram + DX9-es kártyák és abból is az izmosabbak ha nem akarod hogy döcögjön. Vagy belátjuk vagy nem a Windows ezen a téren ( sebesség) még fényévekre van a Linuxtól és az OSX-től egyaránt... Ha tehetem én sem a Win-es gépen püfölöm a melóba a Photoshop-ot hanem beülök a duál G5-ösömre..
MacBook Pro 15.4"
Elküldve: 2006. 03. 13. 19:27
Kipróbáltam a Live CD-t. A lenti konfigon futtott egy film és elégg vadul forgattam a cube-ot..
6-7 %-os volt a terheltség. Pedig azért volt pár ablak megnyitva + a film. Ebből látszi, hogy Linux alatt rendesen leprogramozzák a cuccokat. Bent a melóhelyen egy 1,2 cerka + MX440-s simán ment akadozás nélkül....
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux
Elküldve: 2006. 03. 13. 21:14
Bár korábban is voltak hasonló kísérletek -az xgl őse ugye a Luminocity, amiről hasonló videókat már jó egy éve lehetett látni-, sosem gondoltam volna, hogy a linux desktop így hirtelen, szinte egyik napról a másikra ekkora fejlődésen megy át. Egyik nap még szidtam az X lassúságát, mostmeg csak ámulok, és nem csak a látvány, de a használhatóság is javult. Én mindig lassúnak tartottam az X-et a windowshoz képest, lassú ablak újrarajzolások stb, ez most mind eltűnt. A windows vistához azért még korai lenne hasonlítgatni, van még mit fejleszteni az egészen, de az biztos, hogy ez -és a novell többi fejlesztése is- újabb lendületet ad a desktop linuxok fejlődésének.
Elküldve: 2006. 03. 13. 21:16
Találtam egy leírást, itt ami alapján Gentoo-ra fel lehet hegexteni, csak nem tudom mennyire "biztonságos". Egy esetleges félresikerült telepítés nem-e vágja haza a nagy nehezen beállított desktopomat..
Elküldve: 2006. 03. 13. 21:22
Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 21:14
Bár korábban is voltak hasonló kísérletek -az xgl őse ugye a Luminocity, amiről hasonló videókat már jó egy éve lehetett látni-, sosem gondoltam volna, hogy a linux desktop így hirtelen, szinte egyik napról a másikra ekkora fejlődésen megy át. Egyik nap még szidtam az X lassúságát, mostmeg csak ámulok, és nem csak a látvány, de a használhatóság is javult. Én mindig lassúnak tartottam az X-et a windowshoz képest, lassú ablak újrarajzolások stb, ez most mind eltűnt. A windows vistához azért még korai lenne hasonlítgatni, van még mit fejleszteni az egészen, de az biztos, hogy ez -és a novell többi fejlesztése is- újabb lendületet ad a desktop linuxok fejlődésének.
ezert nem hasznalok linuxot, iszonyat mod idegesito hogy ilyen az egesz ... viszont ahogy kijon ennek a vegleges stable versionja azonnal ...
Elküldve: 2006. 03. 13. 21:28
Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 21:16
Találtam egy leírást, itt ami alapján Gentoo-ra fel lehet hegexteni, csak nem tudom mennyire "biztonságos". Egy esetleges félresikerült telepítés nem-e vágja haza a nagy nehezen beállított desktopomat..
A desktopodat nem vágja haza, az xgl a rendes X "tetején" fut, ha az xgl nem indul, lefagy stb., akkor mindent vissza tudsz állítani a konzolból és a standard X továbbra is működik, mint addig.
Elküldve: 2006. 03. 13. 21:32
Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 21:14
hat mert ugye az X az kicsit masrol szol. az egy kliens-szerver felepites az alapoktol kezdve, igy tok mindegy, hogy melyik gepen fut a program (Sun? Irix? Aplha? VAX? barmi johet!), a Te desktopodon ugyanugy tudod hasznalni, mintha a helyi gepen lenne. es a protokoll 20 eve valtozatlan, azaz nem kell az uj verziokhoz hozzaidomitani. minden jol fog mukodni.
en ugy latom a misrosoft van elmaradasban ugy 20 evvel..
(na jo, legyunk igazsagosak: bizonyos feladatokhoz ez nem feltetlenul alkalmas. de a tobbi 90%-hoz ez a legjobb!)
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2006. 03. 13. 21:34
Idézet: evone - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 21:22
Lehet ezért utálni, de ugyanakkor nagyon szeretni is.
Egy fajta feeling, mikor az ember eklezdi beállítani, kicsit szenved vele, de mikor sikerül az öröm teljesebb..
Viszont idő hiányban én most inkább a stabil verzióra várok... remélem nem sokáig..
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
Elküldve: 2006. 03. 13. 21:54
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 21:32
en ugy latom a misrosoft van elmaradasban ugy 20 evvel..
(na jo, legyunk igazsagosak: bizonyos feladatokhoz ez nem feltetlenul alkalmas. de a tobbi 90%-hoz ez a legjobb!)
Csaképpen desktop/irodai felhasználásnál az általad írt arány fordított. Az otthoni/irodai juzert baromira nem érdekli, hogy az X az micsoda, meg hogy kliens-szerver, meg hogy futhat IRIX-en is a szomszéd szobában. Azt viszont látja/érzi, hogy a windows desktop ablakkezelése gyorsabb. Engem ez mindig is zavart kicsit, ha pl gyorsan elhúzok egy ablakot és látom ahogy az alatta lévő ablak újrarajzolódik, vagy ha elkezdek mozgatni egy ablakot, akkor le lehet vele "radírozni" mindent a desktopról. Bár nem annyira vészes a dolog, meg lehet szokni, de tény, hogy lassúbb mint a windows. De az XGL-el most nagyot változik a helyzet, kb olyan érzés, mintha pár nap alatt 5-10 évet fejlődött volna a linunx desktop.
Elküldve: 2006. 03. 13. 22:37
hogy otthoni "entertainment" kategoriaban erre lenne szukseg? nos lehet. ezen nem vitatkozom. nekem nem, de ez egyeni velemeny.
Elküldve: 2006. 03. 13. 22:57
a megjelenés ez esetben pedig csak 'hab a tortán' !
Elküldve: 2006. 03. 14. 01:10
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 22:37
Radírozást még csak windowson láttál? Na nemár. Pl fogj egy firefoxot, vagy akár egy evolutiont jó nagy méretben, és mozgass előtte egy file manager -nautilus- ablakot. Még ha egy rendes nvidia vagy fglrx driver van fent, akkor is lehet "radírozni". Nem windows vs linux vitát akrok, de imho ezt még a legelvakultabb linuxosok is aláírják, hogy a windows desktop -ablakkezelés, redraw- gyorsabb (ugyanazon a vason), mint az X. Simán érezhető a különbség, pláne ha általában winnel dolgozol, aztán átülsz egy linux elé.
És ez szvsz nem lényegtelen. A produktivitásban nyilván nem a megremegő ablak segít, de az egész környezet használata lényegesen "könnyedebb" lett. A sok csicsa pedig részben hasznos is, egy csomó vizuális visszajelzést kapsz arról, hogy mi történik. Task váltáskor -alt+tab- kiszürkül a háttér és minden ablak áttetsző lesz, csak a kiválasztott ablak "világít", ha egy alkalmazás lefagy, akkor annak az ablaka szürkeárnyalatos lesz, egyből látod, hogy ott bibi van (screenshot). De a haszontalannak tűnő fade meg egyéb effektek is hozzájárulnak ahhoz, hogy élvezetesebb, kellemesebb legyen a használat, és ezáltal közvetve ezek is befolyásolják a produktivitást.
Elküldve: 2006. 03. 14. 01:29
amiket irsz, azok szerintem az altalad hozott peldaban (irodai munka) nem sokat szamitanak a produktivitasban. hogy alatalanos desctop nyuzasban sokat szamitanak-e? nemtom. en nem vagyom ilyenekre, de ez egyeni velemeny. (ja igen, a windows-nal az is zavar, hogy egy desktopom van alapbol, bar gondolom sok hozzaertessel lehetne tobbet is csinalni. unix window managernel meg nem lattam olyat, ahol ne lett volna tobb virtualis desktop. erre viszont nagy szuksegem van. nekem ez noveli a produktivitasomat.
Elküldve: 2006. 03. 14. 01:46
Elküldve: 2006. 03. 14. 01:56
Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 14., kedd - 1:29
Nagyon régóta linuxozok -még annó a 486-os vagy Pentium I-es gépemen próbáltam először valami ős Redhat-et. Igaz megmaradt hobbinak, de azért van rálátásom az egészre, mindig is érdekelt és figyeltem a fejlődést (suse, redhat/fedora, debian, ubuntu, sokat próbáltam és használtam). KDE-t nem komálom, kezdetektől fogva GNOME párti vagyok. Ennyit a Linuxos múltamról
Elküldve: 2006. 03. 14. 02:01
a linux es mas operacios rendszerek fejlodese engem is izgat, de a desktop az csak egy felulet. ha tudja azt a par dolgot, amire szuksegem van, akkor mar nem is figyel oda ra az ember. nalam nem a kulcsin a lenyeg, hanem az, hogy az adott feladatokat hogy tudom megoldani. es ebben a desktopnak szinte semmi szerepe (a virtualis desktopokon kivul.) en, a magam reszerol, mindig is furcsaltam azokat az embereket, akik tulfetisizaljak a kezeloi feluletet. de mondom, ez meg lehet az en hibam is.
Elküldve: 2006. 03. 14. 06:34
Ok. Kibeszéltétek, de a topic nem erről szól.
pls.
Elküldve: 2006. 03. 14. 06:47
Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2006. márc. 14., kedd - 1:10
pedig jo zene ment

Súgó
A téma zárva.