HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#181 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 14. 23:37

Idézet: Otom_ - Dátum: 2007. márc. 13., kedd - 12:35

Segítséget szeretnék kérni tőletek egy pár alapbeállításban.

Több évig digitális és analóg telefonközpontokkal foglalkoztam. (pl. Panasonic, Ericsson, stb.)
Trixbox változatát telepítettem már többször is de nem jöttem rá pár beállításra.

1, Hogy tudom beállítani, azt hogy a sendmail kiküldje az e-mail értesítést a hangpostáról?
Egyszerűen nem tudom configolni.

2, Hogy lehet megoldani a mellékek híváskorlátozásait és útirányokat az analóg/digitális telefonközpontoknál ismert módon. Pl. csak helyi beszélgetés, 06xxxxxx hívás, teljes jogú.

Egyszerüen több hete büvölöm de nem megy. :(

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv.:
Tomi

Hali!

Az üzenetrögzítőt minden mellékhez be kell állítani a voicemail.conf-ban, vagy létrehozni a központi üzenetrögzítőt, amit a sip.conf-ban kell a mellékeknek beállítani.

Az email értesítőt a voicemail.conf [general] szekciójában kell beállítani. A következőket lehet használni:

Például:
fromstring==?ISO-8859-2?Q?Telefonk=F6zpont?=
emailsubject==?ISO-8859-1?Q?=DAj_hang=FCzenet_=28${VM_MSGNUM}=29_a_${VM_MAILBOX}
=2E_mell=E9ken?=
emailbody=Üzenete érkezett, blablabla...

Vannak makrók, mint látható a ${VM_MSGNUM}, ${VM_MAILBOX}, ${VM_NAME}, stb... Ezek le vannak írva a NET-en.

Ezek után beállítod a mailbox-ot, pl így a default szekcióban:
mellékszáma => jelszava,mellékneve,emailcím@ahovaazértesítőtküldje.hu,,attach=yes|saycid=yes

Az Attach=yes arra vonatkozik, hogy az Emailban csatolmányként küldje-e a rögzített üzenetet. A saycid meg arra, hogy ha visszahallgatod telefonon az üzenetrögzítőt, akkor felmondja-e a telefonáló hívószámát, mint ahogy a GSM szolgáltatók postafiókjai is csinálják.

A másodikra igazából a kérdés, hogy hogyan akarod megoldani a korlátozásokat. Több lehetőség van, de azokat nem jártam körbe.

Ha állandó korlátozásokat akarsz tenni a mellékekre arra a legegyszerűbb megoldás a három fajta context létrehozása.

Pl. nagyjából:

[csakhelyi] ; Tegyük fel helyi = Budapest
include => belső-mellékek-context
exten => _XXXXXXX,1,Dial(ZAP/1/${EXTEN});

[helyi+összes06oskörzet]
exten => _06XXXXXXX,1,Dial(ZAP/1/${EXTEN});

[bármit]
exten => _.,1,Dial(ZAP/1/${EXTEN});

Aztán a mellékeket amikor konfigurálod akkor azt a context-et adod meg neki induló contextnek, amelyikhez joga van.

Van ennél bonyolultabb lehetőségre is, amikor a melléken egy azonosító kód után a kódhoz tartozó context-et használhatja (majdnem mint a DISA tárcsázás). Ennek a megoldását nem ismerem, mert még nem csináltam ilyet, itthonra nem volt szükség. :)

Sajnos Trixboxúl nem tudok, tehát ezeket nem tudom ott milyen menükben lehet megoldani, sorry.
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#182 Felhasználó inaktív   Otom_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 19. 09:36

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. márc. 15., csütörtök - 0:37

Hali!

Az üzenetrögzítőt minden mellékhez be kell állítani a voicemail.conf-ban, vagy létrehozni a központi üzenetrögzítőt, amit a sip.conf-ban kell a mellékeknek beállítani.

Az email értesítőt a voicemail.conf [general] szekciójában kell beállítani. A következőket lehet használni:

Például:
fromstring==?ISO-8859-2?Q?Telefonk=F6zpont?=
emailsubject==?ISO-8859-1?Q?=DAj_hang=FCzenet_=28${VM_MSGNUM}=29_a_${VM_MAILBOX}
=2E_mell=E9ken?=
emailbody=Üzenete érkezett, blablabla...

Vannak makrók, mint látható a ${VM_MSGNUM}, ${VM_MAILBOX}, ${VM_NAME}, stb... Ezek le vannak írva a NET-en.

Ezek után beállítod a mailbox-ot, pl így a default szekcióban:
mellékszáma => jelszava,mellékneve,emailcím@ahovaazértesítőtküldje.hu,,attach=yes|saycid=yes

Az Attach=yes arra vonatkozik, hogy az Emailban csatolmányként küldje-e a rögzített üzenetet. A saycid meg arra, hogy ha visszahallgatod telefonon az üzenetrögzítőt, akkor felmondja-e a telefonáló hívószámát, mint ahogy a GSM szolgáltatók postafiókjai is csinálják.

A másodikra igazából a kérdés, hogy hogyan akarod megoldani a korlátozásokat. Több lehetőség van, de azokat nem jártam körbe.

Ha állandó korlátozásokat akarsz tenni a mellékekre arra a legegyszerűbb megoldás a három fajta context létrehozása.

Pl. nagyjából:

[csakhelyi] ; Tegyük fel helyi = Budapest

[helyi+összes06oskörzet]
exten => _06XXXXXXX,1,Dial(ZAP/1/${EXTEN});

[bármit]
exten => _.,1,Dial(ZAP/1/${EXTEN});

Aztán a mellékeket amikor konfigurálod akkor azt a context-et adod meg neki induló contextnek, amelyikhez joga van.

Van ennél bonyolultabb lehetőségre is, amikor a melléken egy azonosító kód után a kódhoz tartozó context-et használhatja (majdnem mint a DISA tárcsázás). Ennek a megoldását nem ismerem, mert még nem csináltam ilyet, itthonra nem volt szükség. :)

Sajnos Trixboxúl nem tudok, tehát ezeket nem tudom ott milyen menükben lehet megoldani, sorry.

Szia!

Bocsi hogy csak most nézem a válaszod, de teljesen elvoltam havazva!

Hangposta megy már mint kiderült a domain névvel volt problémája ezért nem küldte ki az értesitéseket.
Mostmár teljesen jol müködik.

Hiváskorlátozás:
Most jelenleg minden mellék context=from-internal -ban van.
Nem értem ezeket a contexteket. Segits légyszi ezek külön file-ok vagy valahova be kell irni, és a mellékeknél csak hivatkozni rájuk?

Köszönettel:
Tomi

#183 Felhasználó inaktív   vjp 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 19. 10:07

Idézet: Rtt - Dátum: 2007. febr. 26., hétfő - 21:10

Sajnos az asterisk csak spec kártyákkal működik, azzal nem amit írtál.

Ilyen spec kártya pl az fentebb említett x100p clone kártya, ami egy analóg FXO portként tud funkcionálni.

Ilyen x100p kártyát magyarországon pedig csak pofátlan 10000 Ft körüli áron kapsz, Azért írom, hogy pofátlan az ár, mert a beszer ára 3500-4000 ft/db körül alakul, ha te magad rendeled honkongból kis tételben (10db)...

Üzenetrögzítőnek, baromira nem ajánlom a dolgot, elég ha a gép éves villanyszámlájába belegondolsz. (egy kisebb teljesítmnyű gép is megpapizik 30eFt-nyi áramot egy évben)

Akit érdekel a beszerzési lehetőség, korábban leírtam, hogy hol és miként rendelhet kölföldröl...

Üdv: RTT

Nos most egy win98-as PC ketyeg éjjel-nappal, ez fogadja a faxokat ill. ez az üzenetrögzítő is. Ezt szeretném lecserélni linuxra. A helyzetet bonyolítja, hogy 3 fajta bejelentkező üzenet van ill. szeretnénk a meglévő és fontos üzeneteket tárolni lehetőleg mp3-ban. Na ezért lenne jobbl egy állandóan működő pc.
Abban szeretnék némi segítséget kérni, hogy milyen üzenetrögzítő progit ajánlanátok, ami lehetőleg egyszerű, és működik ezzel a modemmel.
Köszi:
vjp

#184 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 20. 00:42

Idézet: Otom_ - Dátum: 2007. márc. 19., hétfő - 10:36

Szia!

Bocsi hogy csak most nézem a válaszod, de teljesen elvoltam havazva!

Hangposta megy már mint kiderült a domain névvel volt problémája ezért nem küldte ki az értesitéseket.
Mostmár teljesen jol müködik.

Hiváskorlátozás:
Most jelenleg minden mellék context=from-internal -ban van.
Nem értem ezeket a contexteket. Segits légyszi ezek külön file-ok vagy valahova be kell irni, és a mellékeknél csak hivatkozni rájuk?

Köszönettel:
Tomi

A contextek tárcsázási szabályok. Bizonyos feltételek alapján valósítják meg a tárcsázást. Itt lehet dialplan-eket felállítani a mellékeknek.

Ezek a context-ek általában az extensions.conf fájlban vannak egymás alatt. Lehet a contextek között váltani, lehet rájuk hivatkozni, stb.

Amiket fent mutattam, az három eltérő context.

A mellékeknek attól függően, hogy mit akarsz engedni, azt a context-et kell megadni a sip.conf-ban például azok közül amiket mutattam.

Ugyanis mint láthatod ott meg van szabva, hogy melyik context-ben mit tehet a mellék.

Az include => belső-mellékek-context egy hivatkozás. A belső-mellékek-context egy speciális context (tárcsázási szabály), ahol a belső mellékek közötti kapcsolást szabályozod. (pl. a 11-es szám, az az 1-es SIP mellék, és így tovább...) Az include-al azt éred el, hogy a bármit contextet használó mellékek a ha belső intercom akarnak telefonálni, akkor ha a melléken betárcsázzák pl. a 11-es mellékszámot, az Asterisk ki tudja választani, hogy ez melyik SIP(vagy bármilyen ismert protokollt használó) klienshez tartozik.

Igazából a contextek használata, és ismerete, lehetőségei, és működése egy összetett dolog, amit nagyon sok idő lenne így leírni, és nem is tudom elég részletesen kifejteni. Szivesen segítek, ha van kérdés, de szerintem előtte érdemes a NET-en utána olvasni az extension konfigfájlnak, és annak használatának, vagy a Trixboxban ezt a részt jobban tanulmányozni. Hiszen a context a lelke az Asterisk-nek.

#185 Felhasználó inaktív   Otom_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 20. 09:16

Idézet: iNTi - Dátum: 2007. márc. 20., kedd - 1:42

A contextek tárcsázási szabályok. Bizonyos feltételek alapján valósítják meg a tárcsázást. Itt lehet dialplan-eket felállítani a mellékeknek.

Ezek a context-ek általában az extensions.conf fájlban vannak egymás alatt. Lehet a contextek között váltani, lehet rájuk hivatkozni, stb.

Amiket fent mutattam, az három eltérő context.

A mellékeknek attól függően, hogy mit akarsz engedni, azt a context-et kell megadni a sip.conf-ban például azok közül amiket mutattam.

Ugyanis mint láthatod ott meg van szabva, hogy melyik context-ben mit tehet a mellék.

Az include => belső-mellékek-context egy hivatkozás. A belső-mellékek-context egy speciális context (tárcsázási szabály), ahol a belső mellékek közötti kapcsolást szabályozod. (pl. a 11-es szám, az az 1-es SIP mellék, és így tovább...) Az include-al azt éred el, hogy a bármit contextet használó mellékek a ha belső intercom akarnak telefonálni, akkor ha a melléken betárcsázzák pl. a 11-es mellékszámot, az Asterisk ki tudja választani, hogy ez melyik SIP(vagy bármilyen ismert protokollt használó) klienshez tartozik.

Igazából a contextek használata, és ismerete, lehetőségei, és működése egy összetett dolog, amit nagyon sok idő lenne így leírni, és nem is tudom elég részletesen kifejteni. Szivesen segítek, ha van kérdés, de szerintem előtte érdemes a NET-en utána olvasni az extension konfigfájlnak, és annak használatának, vagy a Trixboxban ezt a részt jobban tanulmányozni. Hiszen a context a lelke az Asterisk-nek.

Köszönöm most már kezd világos lenni hogy mit hol keressek.
Turtam a doksikat meg minden wikit is csak tudod az a baj hogy nem láttam át az egészet és ezért nem is tudtam hol keressem. Na meg ugye én telefonközpontos fejjel gondolkoztam ott teljesen más a programozás és sok mindent másként hivunk is.
Nagyon köszi a segitséget igy már neki tudok állni az extra beállitásoknak is talán.

Köszönettel:
Tomi

#186 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 22. 23:37

Idézet: Otom_ - Dátum: 2007. márc. 20., kedd - 10:16

Köszönöm most már kezd világos lenni hogy mit hol keressek.
Turtam a doksikat meg minden wikit is csak tudod az a baj hogy nem láttam át az egészet és ezért nem is tudtam hol keressem. Na meg ugye én telefonközpontos fejjel gondolkoztam ott teljesen más a programozás és sok mindent másként hivunk is.
Nagyon köszi a segitséget igy már neki tudok állni az extra beállitásoknak is talán.

Köszönettel:
Tomi

A context részt elmagyarázni így a NET-en írásban nagyon bonyolult dolog lenne, azért nem tudok annyit írni róla. Ellenben ha valami gond van, és tudok segíteni akkor természetesen szivesen megteszem. :)

#187 Felhasználó inaktív   ces98 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 10. 18:03

Sziasztok!

Trixboxos problémám lenne. Új telepítés, felveszek két melléket. A mellékek tudják egymást hívni, beszélni is tudnak. Ha viszont felhívok bármilyen szolgáltatást ami "beszélne" pl. hangposta, echotest, stb, az viszont néma marad.

-- Executing Playback("SIP/10-08d0ad28", "demo-echotest") in new stack
    -- Playing 'demo-echotest' (language 'en')

És itt meg is áll amíg nem bontom a vonalat. Hangfájlok a helyükön vannak, érzésem szerint a kodekek is passzolnak. Van valami ötlet...

#188 Felhasználó inaktív   Otom_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 13. 07:36

Idézet: ces98 - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 19:03

Sziasztok!

Trixboxos problémám lenne. Új telepítés, felveszek két melléket. A mellékek tudják egymást hívni, beszélni is tudnak. Ha viszont felhívok bármilyen szolgáltatást ami "beszélne" pl. hangposta, echotest, stb, az viszont néma marad.

-- Executing Playback("SIP/10-08d0ad28", "demo-echotest") in new stack
    -- Playing 'demo-echotest' (language 'en')

És itt meg is áll amíg nem bontom a vonalat. Hangfájlok a helyükön vannak, érzésem szerint a kodekek is passzolnak. Van valami ötlet...

A Tools/Module Admin feltetted/frissitetted a csomagokat? Ezzel vacakoltam régebben mire rájöttem.
Most volt egy érdekes problémám amit megosztok veletek ha ilyen gondban vagytok.
Hangposta hivás *98-al kérte a melléket beütöttem kérte a past beütöttem de mindig visszadobott hogy nem jo a pass! Érdekes az volt hogy xlite-vel jo de PAP2-es és zyxel-el mindig login incor. visszadobott.
Megoldás mellékeknél a dtmf modot inband-ra állitottam és most tökéletes.

Üdv.
Tomi

#189 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 04. 16. 10:32

Sziasztok!

Bolhára tartozna, de itt talán jobban gazdára találnak.

Az iaxtalk.com-ról rendeltem 10db X100P klón kártyát, mert így jobban megérte. Mire ideért (szállítás, vámkezelés, Áfa, blablabla) így is 5000.-Ft-ra jön ki darabja. Ennyiért vihetők is. Van még szabadon 7db.

Akit érdekel, az hívjon fel telefonon vagy írjon privátot.
<span style='color:blue'>System halted! Macska reboot!</span>

#190 Felhasználó inaktív   fecus 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 16. 14:24

Valaki illesztett már PCMCIA GSM eszközt Asterisk-hez? Pl. mobil irányok átirányítása olcsóbb mobil irányba.

#191 Felhasználó inaktív   baloghzs 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 07:46

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni hogy kell rxfax-xal összehozni asterisk-et? Lényeg hogy azt szeretném h server fogadja fax-ot virtuális melléken majd vmi fájlban mailban vagy könyvtárban megkapjam. A küldés is érdekelne. debian-ra van 1.2.17-es asterisk rakva jól működik csak szeretném a tudását fejleszteni:)
Ill. még az lenne a kérdés hogy Nokia gsm adapter egy ata-ra rátéve jó szerintetek? Mert elfogyott a pci hely a gépben, nem találok minimum 4 pci-s nem túl drága de megbízható intel chipes alaplapot.

Segítségeket előre is köszönöm!

#192 Felhasználó inaktív   Otom_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 24. 14:47

Idézet: baloghzs - Dátum: 2007. ápr. 24., kedd - 8:46

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni hogy kell rxfax-xal összehozni asterisk-et? Lényeg hogy azt szeretném h server fogadja fax-ot virtuális melléken majd vmi fájlban mailban vagy könyvtárban megkapjam. A küldés is érdekelne. debian-ra van 1.2.17-es asterisk rakva jól működik csak szeretném a tudását fejleszteni:)
Ill. még az lenne a kérdés hogy Nokia gsm adapter egy ata-ra rátéve jó szerintetek? Mert elfogyott a pci hely a gépben, nem találok minimum 4 pci-s nem túl drága de megbízható intel chipes alaplapot.

Segítségeket előre is köszönöm!

Szia!
Nokia adaptert nem sokára befogunk üzemelni és valoszinü ata-ra. Majd beszámolok....
Alaplap-ban Asrock-ot routerként több mint 10db-ot használok folyamatos üzemben több mint 1éve hiba nélkül. Sajnos már az nincs forgalomban de az utodából a  ConRoe865PE is használok 2db-ot.
Név ide név oda teljesen jol müködik és olcso.

Üdv.
Tomi

#193 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 04. 27. 09:22

Sziasztok!

FreeBSD-n próbált már valaki beizzítani asterisk-et? Én már több napja szenvedek vele. Van egy kis home szerverem, amire felrakva az asterisknow-t tökéletesen működött. Ezután az asterisknow működő konfigjait kimentettem, mondván, hogy ezek ugye OS függetlenek és freebsd-n is menniük kell(ene). De nem mennek.  Egyszerűen nem válaszol a bejövő hívásra a gép. A hardver és a x100p klón is ugyanaz.

Véletlenül találtam egy leírást freebsd-hez, amiben minimális minta konfigok voltak, amivel a leírás szerint működnie kell. De mégsem. A SIP kliens bejelentkezik, a hangpostát tudom hívni, de a bejövő hívásokra az asterisk egyszerűen nem reagál. CLI-ben sem látszik semmi aktivitás Ami még furcsa volt, hogy a freebsd-s zaptel a loadzone=hu beállításra egyszerűen közli, hogy ilyen beállítást nem ismer. Mit rotottam el?  :confused:

Asterisk: 1.4.3 freebsd portból fordítva
zaptel: 1.4.1 freebsd portból fordítva

zapata.conf

language=en
context=incoming-pstn
channel => 1

zaptel.conf

loadzone = us
defaultzone = us
fxsks=1

extensions.conf

[my-phones]
;Internal Phones
exten => 1,1,Dial(SIP/1,30)
exten => 1,2,Hangup
exten => 1,102,Voicemail(1)
exten => 1,103,Hangup
;Open a PSTN dialtone
exten => 0,1,Dial(ZAP/1/{EXTEN})
exten => 0,2,Hangup

[incoming-pstn]
exten => s,1,Dial(SIP/1,30)
exten => s,2,Voicemail(1)

sip.conf

[1];the extension number
type=friend;this defines an account that can make and recieve calls
host=dynamic;dynamic IP address
username=1;the username, I tend to use the same as the extension
callerid="John Doe" <1>;callerid information
secret=password;choose a password
canreinvite=no
nat=no
context=my-phones;the context that the phones operate within
mailbox=1;the voicemail box number, I make the same as the extension
qualify=200;number of milliseconds until a host is considered unreachable

#194 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 02:16

udv mindenkinek!

lassu munkahoz ido kell felkialtassal vegre elkezdtem a lassan egy eves x100p-t beuzemelni, es persze elakadtam egy ponton, es kisse gyanus, hogy csunyan. :(

ott tartok, hogy a modul csak 1 portot (fxo-t) mutat, a masik portot nem tudom megcimezni. (ugye a kartyan 2 dugalj van!)

en eddig abban a hitben eltem, hogy ezzel a kartyaval megtudom oldani, hogy az itthoni telefonommal vagy kifele, vagy voip iranyba inditsam a hivast. most elkezdtem elni a gyanuperrel, hogy csak a befele jovo hivasok eseten tudom ezt megcsinalni, amit pedig en egyaltalan nem szeretnek.. (hirtelen felindulasbol vezerelve megcsereltem a ket telefondrotot, es teljesen illogikus modon nem valtozott semmi! a kivulrol felhivott kartyan az asterisk felveszi es udvozol.. pedig hatarozottan a masik porton jon a hivas..)

otlet? javaslat?
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#195 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 20:46

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 3:16

udv mindenkinek!

lassu munkahoz ido kell felkialtassal vegre elkezdtem a lassan egy eves x100p-t beuzemelni, es persze elakadtam egy ponton, es kisse gyanus, hogy csunyan. :(

ott tartok, hogy a modul csak 1 portot (fxo-t) mutat, a masik portot nem tudom megcimezni. (ugye a kartyan 2 dugalj van!)

en eddig abban a hitben eltem, hogy ezzel a kartyaval megtudom oldani, hogy az itthoni telefonommal vagy kifele, vagy voip iranyba inditsam a hivast. most elkezdtem elni a gyanuperrel, hogy csak a befele jovo hivasok eseten tudom ezt megcsinalni, amit pedig en egyaltalan nem szeretnek.. (hirtelen felindulasbol vezerelve megcsereltem a ket telefondrotot, es teljesen illogikus modon nem valtozott semmi! a kivulrol felhivott kartyan az asterisk felveszi es udvozol.. pedig hatarozottan a masik porton jon a hivas..)

otlet? javaslat?

nézd meg a kártyát, hogy az egyik aljzatra nem az van-e írva véletlenül, hogy phone. Az x100p klón ugyanis egy mezei analóg modem szokott lenni, aminek csak 1 portja van, tehát egy vonalat képes kezelni. A másik portra telefonkészülékt tudsz csak kötni. Az asterisk akkor is felveszi a hívást belső SIP kliensről, ha nincs vonal beledugva.

Szerkesztette: ganxsta 2007. 04. 30. 20:48 -kor

#196 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 30. 22:56

termeszetesen a "szokvanyos" line es phone feliratok vannak. es nem sip kliensrol akarom az asterixet megszolitani, hanem a telefonrol. de nem kivulrol, hanem a belso telefonrol. de eros a gyanum, hogy lehetetlent kivanok.. habar semmi elvi ellentmondas nem lenne abban, ha ezt tudna.

tehat, hogy egeszen vilagos legyen: felvennem a telefonomat, es mondjuk adott mellek betarcsazasakor eldonthetnem, hogy kifele menjen a hagyomanyos vonal fele, vagy sip-en keresztul akarhova..
(ha kivulrol hivom, akkor ugye ezt tudna, ha jol ertem. de belulrol??)
a forum ma:

#197 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 01. 12:20

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. ápr. 30., hétfő - 23:56

termeszetesen a "szokvanyos" line es phone feliratok vannak. es nem sip kliensrol akarom az asterixet megszolitani, hanem a telefonrol. de nem kivulrol, hanem a belso telefonrol. de eros a gyanum, hogy lehetetlent kivanok.. habar semmi elvi ellentmondas nem lenne abban, ha ezt tudna.

tehat, hogy egeszen vilagos legyen: felvennem a telefonomat, es mondjuk adott mellek betarcsazasakor eldonthetnem, hogy kifele menjen a hagyomanyos vonal fele, vagy sip-en keresztul akarhova..
(ha kivulrol hivom, akkor ugye ezt tudna, ha jol ertem. de belulrol??)

Ez a kártya nem így működik. Csak a Line bemenete használható, a Phone-ba hiába dugod be, az nem egy fxs port, csak egy áthidaló port, mint a modemeknél. Azon nem fogsz tudni analóg készülékeket az Asterisk-be illeszteni.

Sőt, ami nagyobb gáz volt nálam, hogy ha arra a phone portra be van dugva telefon, akkor csak az csörög, az Asterisk nem is reagál a hívásra.

Az X100P kártya gyakorlatilag egy Intel (vagy Motorola?) chipes winmodem, annak az összes előnyével (az asterisk részére), és az összes hátrányával. Azok a kártyák amiben van fxo és fxs port azok sajnos jóval drágábbak, ezért az analóg mellékeket egyszerűbb ATA-val megoldani.

#198 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 01. 12:26

Idézet: ganxsta - Dátum: 2007. ápr. 27., péntek - 10:22

Sziasztok!

FreeBSD-n próbált már valaki beizzítani asterisk-et? Én már több napja szenvedek vele. Van egy kis home szerverem, amire felrakva az asterisknow-t tökéletesen működött. Ezután az asterisknow működő konfigjait kimentettem, mondván, hogy ezek ugye OS függetlenek és freebsd-n is menniük kell(ene). De nem mennek.  Egyszerűen nem válaszol a bejövő hívásra a gép. A hardver és a x100p klón is ugyanaz.

Véletlenül találtam egy leírást freebsd-hez, amiben minimális minta konfigok voltak, amivel a leírás szerint működnie kell. De mégsem. A SIP kliens bejelentkezik, a hangpostát tudom hívni, de a bejövő hívásokra az asterisk egyszerűen nem reagál. CLI-ben sem látszik semmi aktivitás Ami még furcsa volt, hogy a freebsd-s zaptel a loadzone=hu beállításra egyszerűen közli, hogy ilyen beállítást nem ismer. Mit rotottam el?  :confused:

Asterisk: 1.4.3 freebsd portból fordítva
zaptel: 1.4.1 freebsd portból fordítva

FreeBSD-ben a zaptel modulok be lettek töltve a kernelbe ? Felismeri a BSD a kártyát ? Mert szerintem szinte 100, hogy itt lehet a gubanc.

Esetleg még annyi, hogy a CLI-ben meg kellene nézni, hogy a zap modul be van-e töltve.

#199 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 01. 13:40

akkor nekem jobb a klonom, mint a Tied: be volt dugva a telefon, csorren is egyet-kettot, es megis felveszi az Asterisk. csakhat a hajamra kenhetem az egeszet, mert nem erre van szuksegem..

bosszanto, hiszen elviekben nem lenne nagy kulonbseg, hogy ne fxo-kent, hanem fxs-kent kezelje azt a vonalat, amin valami ertelmeset csinal, mert nekem boven eleg lenne az egy ertelmes port, csakhat forditva. no de ez van. :( koszonom az informaciot!
a forum ma:

#200 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 01. 18:57

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 1., kedd - 14:40

akkor nekem jobb a klonom, mint a Tied: be volt dugva a telefon, csorren is egyet-kettot, es megis felveszi az Asterisk. csakhat a hajamra kenhetem az egeszet, mert nem erre van szuksegem..

bosszanto, hiszen elviekben nem lenne nagy kulonbseg, hogy ne fxo-kent, hanem fxs-kent kezelje azt a vonalat, amin valami ertelmeset csinal, mert nekem boven eleg lenne az egy ertelmes port, csakhat forditva. no de ez van. :( koszonom az informaciot!

Nekem ez van:

00:09.0 Communication controller: Motorola Wildcard X100P
        Subsystem: Motorola Unknown device 0000
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 11
        I/O ports at d800 [size=256]
        Memory at e2800000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
        Capabilities: [40] Power Management version 2

Kinézetre már itt volt egy kép régen egy bekönyökölt változatról, teljesen ugyanaz. Mindenesetre engem is meglepett ez.

Az a baj, hogy fxs-fxo között azért ahogy olvastam nagy a különbség. Kezdve azzal, hogy a csörgetéshez szükséges feszültséget nem igazán képes egy szimpla PCI kártya előállítani, mivel nincs külön betáp hozzá. Nézegettem a digium féle kártyákat, ott sokszor külön 12V tápcsati megy a kártyára külön, hogy bírja az ilyen dolgok előállítását.

Egyébként nekem is csalódás volt, mert én is azt hittem, hogy lesz egy fxs, és egy fxo portom, aztán amikor kipróbáltam akkor jöttem rá, hogy ez nem igazán így megy. :( Az meg csak külön gáz, hogy bekötött telefon mellett nem is veszi fel. De evvan, olcsó húsnak híg a leve azthiszem. :) Mindenesetre jó lenne találni egy olyan "olcsóbb" analóg kártyát, amin van fxo, és fxs is. Vagy legalább alternatíva lehetne az X100P-nek, mert azért nem vagyok maradéktalanul elégedett ezzel a kártyával.

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.