HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   cxabi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 19. 08:58

Idézet: Gábor79 - Dátum: 2009. máj. 14., csütörtök - 15:50

tudod mutatni az idevonatkozó konfig részletet?

Hello!

Konkrétan mit adjak? A conf file melyik részletét?

#402 Felhasználó inaktív   Gábor79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 05. 19. 09:05

Idézet: cxabi - Dátum: 2009. máj. 19., kedd - 8:58

Hello!

Konkrétan mit adjak? A conf file melyik részletét?

sip es extensios configok ide vonatkozó részei.

#403 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 05. 19. 12:49

Idézet: KomiZ - Dátum: 2009. máj. 15., péntek - 18:39

Üdv!

Akkor senki nem ismeri a callweaver -t?
Ez esetben az asterisk -ről kellene pár infó a tapasztaltaktól, ha lehet.

Debian lenny, xen dom0, asterisk feltéve csomagból, sima apt-get.
Addig eljutottam, hogy van 3 külső sip vonal (trönk?), és néhány belső.
Ezek között megy a kommunikáció, bentről tudok bármelyiken menni kifelé (egyenlőre 7, 8, 9 előválasztó)
illetve ha kintről hívnak, akkor az egyik beállított csörög.
Az a kérdésem, mennyire megoldható az asterisk segítségével a faxolás, mind az a fajta, hogy voip adapterre fax készülék van kötve, mind valami elektronikus, e-mail gateway szerű?

A mostani asterisk (Asterisk 1.4.21.2) megfelel -e, vagy esetleg fordítani kellene, ha később valami adatbázis (mysql?)!bejönne a képbe?

Egyenlőre ennyi, de ha továbbjutok, ígérem, még lesznek kérdéseim :)

Köszi

Én konkrétan PAP2 terminal adapterre kötött hagyományos fax-al próbáltam eddig, vezetékes irányba egy X100P-n keresztül hibátlanul kiment.

Elméletileg emailgateway is van, van az Asteriskhez egy rx_fax és tx_fax modul, azokkal lehet küldeni és fogadni is faxot közvetlen az Asterisk-el. Én az rx_fax részét használtam régen, hibátlan volt, a megérkezett faxokat emailben küldte el a megadott címre. A küldés is valami ilyesmi, egy emailcímre kell küldeni a faxot, és onnan az Asterisk küldi ki. Az egyetlen bajom, hogy 1.4 alá még sehogy nem sikerült úgy lefordítanom a plugineket, hogy azok működjenek is. :(
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#404 Felhasználó inaktív   cxabi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 05. 21. 07:40

Idézet: Gábor79 - Dátum: 2009. máj. 19., kedd - 9:05

sip es extensios configok ide vonatkozó részei.

Hello!

Igazából freepbx-el hegesztgetem, a conf file-okban nem vagyok jártas még sajnos.
Tudnál valami konkrétabbat? Melyik sortól stb ...

#405 Felhasználó inaktív   cxabi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 04. 20:07

Idézet: cxabi - Dátum: 2009. máj. 21., csütörtök - 7:40

Hello!

Igazából freepbx-el hegesztgetem, a conf file-okban nem vagyok jártas még sajnos.
Tudnál valami konkrétabbat? Melyik sortól stb ...

A helyzet válltozott.
A hívások megérkeznek az adott számmezőben, de a köv. üzenetet hátsza le a szerver:
"The Number You Have Called Is Not in Service"

Hiába mindennemü trükknek sajnos.

#406 Felhasználó inaktív   Gábor79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 18. 13:21

milyen asterisk alapú disztribúciók vagy egyéb programok vannak és érdemes-e őket használni alap asterisk helyett? pl. freepbx, asterisknow én ezeket hallottam már, de még nem ismerem.

más: szeretném az átmenő beszédeket rögzíteni, tudtok rá módot?

#407 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 26. 17:20

Idézet: Gábor79 - Dátum: 2009. jún. 18., csütörtök - 14:21

milyen asterisk alapú disztribúciók vagy egyéb programok vannak és érdemes-e őket használni alap asterisk helyett? pl. freepbx, asterisknow én ezeket hallottam már, de még nem ismerem.

más: szeretném az átmenő beszédeket rögzíteni, tudtok rá módot?

Monitor() utasítás, a dial elé mielőtt kapcsolnak a contextbe. Én így rögzítem a ki és bejövő hívásokat is. Azért is jó ez, mert szabályokra lehet bontani. Amire meg azért van szükség, mert ha pl. faxolni akarnak az asterisken keresztül valamelyik TA-ról, akkor a rögzítés a tapasztalataim szerint valamiért elborítja az egészet. Így meg simán be tudom állítani milyen esetekben menjen a monitorozás, így nem zavarja meg a faxot.

#408 Felhasználó inaktív   Gábor79 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 26. 18:09

Openvox-nál hívás alatt mindíg észreveszi, ha faxhang jön vagy csak a hívás elején figyel erre pár másodpercig?

#409 Felhasználó inaktív   KomiZ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 11:23

üdv!

regeltem a didww -nél egy helyi telefonszámot, de nem sikerül beállítani az asterisk -be
valaki csinált már ilyent? (asterisk router mögött)

köszi

#410 Felhasználó inaktív   KomiZ 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 08. 14. 12:04

http://www.didww.com/support/index.php?_m=...&kbarticleid=28 ez alapján állítottam be, de ha hívom, az asteriskben ez jelenik meg konzolon:
NOTICE[6274]: chan_sip.c:14035 handle_request_invite: Call from 'didww.uk2' to extension '36xxxxxxxx' rejected because extension not found.

a 36xxxxxxxx létrehozva az extension.conf ban:
exten => 36xxxxxxxx,1,NoOP(${CALLERID})
exten => 36xxxxxxxx,n,Set(DIRNAME=${CALLERID(num)})
exten => 36xxxxxxxx,n,Set(FILENAME=${DIRNAME}_${STRFTIME(${EPOCH},,%Y-%m-%d_%H-%M-%S)})
exten => 36xxxxxxxx,n,MixMonitor(/var/spool/asterisk/monitor/${FILENAME}.wav,b)
exten => 36xxxxxxxx,n,Ringing
exten => 36xxxxxxxx,n,Dial(SIP/11)
exten => 36xxxxxxxx,n,Answer
exten => 36xxxxxxxx,n,Hangup

a SIP/11 létezik, működik.

köszi.

#411 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 15:02

Idézet: KomiZ - Dátum: 2009. aug. 14., péntek - 12:04

NOTICE[6274]: chan_sip.c:14035 handle_request_invite: Call from 'didww.uk2' to extension '36xxxxxxxx' rejected because extension not found.

a 36xxxxxxxx létrehozva az extension.conf ban:

azt nem irtad le, hogy ugyanabban a context-ben van-e az extension, mint amibe a sip.conf -bol kuldod a beerkezo hivast.  Nyilvan nem, kulonben megtalalna.

szeretem ezeket a mondatokat, hogy 'ugy csinaltam, mint itt'  nem, ilyen nincs.  tessek bemasolni mit csinaltal.  En is mindig azt hiszem, hogy mindent a doksi alapjan csinaltam de aztan csak kiderul, hogy megsem, mert elgepeltem.

Tedd meg azt a szivesseget, ha mar segitseget kersz, hogy annak aki vallalkozik a problema megoldasara, ne a szolgaltato dokumentaciojaban kelljen hibat keresnie, hanem a te konkret esetedben.

amugy roviden annyit is valalszolhatnek, hogy en is a hivatkozott leiras szerint csinaltam oszt megis megy.  no akkor mivan?

#412 Felhasználó inaktív   KomiZ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 15:50

Először is, köszönöm a választ!

Valóban igazad van, a context-et csesztem el, a sip.conf végére bemásoltam a példából a teljes sip-re vonatkozó részt, de nem figyeltem a context meghatározásra, ami a példában a "from-didww".
Miután hozzáírtam a context cimkét az extension megfelelő részéhez, már jön is befelé a csengetés.

Köszönöm szépen mégegyszer.

Az meg, hogy nem mindjárt a teljes conf-ok bemásolásával kezdtem, azért van, hogy ne legyen több sallang a fórumban a kelleténél (és részben, hogy privát adat ne kerüljön ki).

Kösz még1x

#413 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 23. 11:08

Hali!

Van egy IP PBX a cégnél ahol dolgozom. Van hozzá teljes hozzáférésem (nem shell, csak winscp de root jogokkal). Az üzemeltetők tagadják hogy az Asterisk lenne az IP pbx, de a hozzáférésben láttam hogy Asterisk alapú az a Dell szerver amire kapcsolódok.

Hogyan bizonyosodhatok meg róla hogy az az IP PBX? Ugyanis van egy hardveres IP pbx meg még egy Zultys MX250 is a szekrényükben. Az IP PBX frontendje (MN2000, Iskrateling cucc).

Tehát kellene valami olyan infó ami alapján biztosan tudom hogy az Asterisk végzi az IP PBX feladatokat.
Hol van logolva a mellékek tevékenysége (connection log)? Az árazás?

Köszi!

#414 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 24. 10:29

Idézet: FőDudu - Dátum: 2009. aug. 23., vasárnap - 11:08

üzemeltetők tagadják hogy az Asterisk lenne az IP pbx, de a hozzáférésben láttam hogy Asterisk alapú az a Dell szerver

Tehát kellene valami olyan infó ami alapján biztosan tudom hogy az Asterisk végzi az IP PBX feladatokat.

- miert hasznos info ez?  van-e barmilyen funkcionalis kulonbseg, ha a pbx asterisk, vagy ukmukfukk tipusu?

- ha az uzemeltetok tagadjak, hogy asterisk, attol meg lehet szamtalan mas, astersik-re epulo de attol kulonbozo megoldas.  Igy bar valoban fel lehet fedezni asterisk nyomokat, igazabol nem hazudnak ha azt allitjak, hogy nem az.  plane, ha egyedi fejlesztes is van hozza.

- minden olyan informaciot, amit keresel az uzemeltetok oda raknak ahova nekik tetszik.  Ez nem olyan, mint a windowsban az a: meghajto ami akkor is a floppy ha nincs is a gepben.

Sot, az is lehet, hogy peldaul az asterisk-jellegu dolgokat az /usr/bin/cups konyvtar ala tettek.  Vagy a /usr/lib/sendmail konyvtar ala.  De az is lehet, hogy remote van felmountolva.  Az is lehet, hogy nincs is ilyen log, csak sql log van, az sql szerver meg lehet lokalis de lehet remote is.

Osszefoglalva nem latom a kerdesednek sem az ertelmet, sem a joszandekot benne igy aztan tulajdonkeppen nem is nagyon akarok valaszolni.  Majd valaki mas.

#415 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 24. 10:52

Idézet: adam.k - Dátum: 2009. aug. 24., hétfő - 10:29

- miert hasznos info ez?  van-e barmilyen funkcionalis kulonbseg, ha a pbx asterisk, vagy ukmukfukk tipusu?

- ha az uzemeltetok tagadjak, hogy asterisk, attol meg lehet szamtalan mas, astersik-re epulo de attol kulonbozo megoldas.  Igy bar valoban fel lehet fedezni asterisk nyomokat, igazabol nem hazudnak ha azt allitjak, hogy nem az.  plane, ha egyedi fejlesztes is van hozza.

- minden olyan informaciot, amit keresel az uzemeltetok oda raknak ahova nekik tetszik.  Ez nem olyan, mint a windowsban az a: meghajto ami akkor is a floppy ha nincs is a gepben.

Sot, az is lehet, hogy peldaul az asterisk-jellegu dolgokat az /usr/bin/cups konyvtar ala tettek.  Vagy a /usr/lib/sendmail konyvtar ala.  De az is lehet, hogy remote van felmountolva.  Az is lehet, hogy nincs is ilyen log, csak sql log van, az sql szerver meg lehet lokalis de lehet remote is.

Osszefoglalva nem latom a kerdesednek sem az ertelmet, sem a joszandekot benne igy aztan tulajdonkeppen nem is nagyon akarok valaszolni.  Majd valaki mas.

Vannak gondok a rendszer dokumentálásával.
Így ha tudom hogy asterisk, akkor az már rögtön egy jó kiindulási alap.
Ennyi.

Arról van szó, hogy az Iskratelingnél most volt vezető csere és kurva nagy a kavarodás.
Ezért a supportjuk totál gáz. Volt hogy 3 napig az összes bejövő hívás néma volt.
Ez azért volt, mivel a SIP szolgáltató oldalán kodek csere történt, de ezt ugye a mi rendszerünkben nem követték. Ettől a hívás bejött, de amikor felvetted a kagylót tök néma volt. 3 nap alatt derült ki mikor már a bejövő/kimenő dolgokat monitoroztam websharkkal hogy a kodek kérésre nakot kapnak és ez a gáz....

Szóval nagyban megkönnyítené az életemet ha tudnám hogy az egész MN2000 frontend mögött egy sima asterisk pbx van.

Ennyi.

#416 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 24. 11:54

Idézet: FőDudu - Dátum: 2009. aug. 24., hétfő - 10:52

Arról van szó, hogy az Iskratelingnél most volt vezető csere és

Ertem.  De ez tovabbra is gaz.  Az eddigi tapasztalataim alapjan a problemak mindig akkor kezdodtek, amikor a helyi rendszergazda elkezdett belepiszkalni a dolgokba.  Ott akkor minden elromlott.

Jo, en hivatalbol ciscoban utazom, egy tok masik csoport az aki voipban es azok is csak ciscoban utaznak.  De minden problemanak a gyokere a tobbnyire linuxos helyi okostoni, aki majd kitalalja a dolgokat meg atkabelezi meg tcpdumpolja meg mindent csinal es meg ahhoz is hozzanyul meg ehhez is ker jogot.

Ha Nalatok ip pbx uzemeltetes nincs, akkor seggbe kell rugni a ceget: miert nem adott at minden dokumentaciot az atadaskor hiszen uzemeltetes nincs a szerzodesben.

Ha van, akkor barmi a jovoben nem megy, annak Te leszel az oka.  Akar jot akartal akar nem, a kulso ceg azt fogja mondani, hogy belepiszkaltal, onnantol kezdve nekik nincs garanciajuk es felelosseguk semmire.

Az, ha rosszul uzemeltetnek nalatok valamit, az valoban problema de nem az a megoldas, hogy a helyi sracok onhatalmulag belenyulnak es csinalnak ezt-azt.  Vagy sikerul, vagy nem.  Kesobb mondjuk valami fejleszteskor kiesik az a komponens amit beleturtal aztan mindenki vonogatja a vallat.  Kesobb esetleg atalakitjak, hogy ne is ferj hozza es mar beleturni sem tudsz.

Azert van az uzemeltetesi szerzodes, es abban az SLA, hogy azt kelljen szamon kerni.  Ha ez nem megy, akkor ceget kell valtani, mert a beleturkalassal csak sulyosbitod a helyzetet es a rosszul uzemelteto ceg malmara hajtod a vizet a koklerkedessel.

Nem ismerem ezt a konkret ceget de ha en lennek a Te cipodben en egeszen biztosan nem turkalnek, hanem ho vegen kuldenem az SLA sertest aztan hatradolnek.  Esetleg alternativ rendszert raknek ossze ami egy karteritesi igeny alapja lehet.  De a babralasoddal sajat magatok alatt vagod a fat.  Sosem szabad elfelejteni, hogy egy rosszul uzemeltetesi moka nem egy pillanatnyi tortenes, hanem egy hosszu folyamat eredmenye.  A folyamat megfelelo pontjain kell beavatkozni a megfelelo modszerekkel - ez sosem a belenyulas a masik rendszerebe.

#417 Felhasználó inaktív   uboat 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 25. 20:58

Sziasztok!

Bocsánat hogy ide piszkálódom de keresek asterix alapú emberkét aki softwitch alkalmazást felépítene vagy van működő megoldása van rá.(Jelenleg idö hiánya miatt) Természetesen fizető munka lenne illetve további üzem. tekintve megbeszélés tárgya.Ha kérhetném akkor emailban a krisztian.modos kukac kapulan pont hu címre .
A pénz nem bűzlik persze ha nem mosásnak vetik alá!

#418 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 27. 23:29

Idézet: FőDudu - Dátum: 2009. aug. 23., vasárnap - 12:08

Hali!

Van egy IP PBX a cégnél ahol dolgozom. Van hozzá teljes hozzáférésem (nem shell, csak winscp de root jogokkal). Az üzemeltetők tagadják hogy az Asterisk lenne az IP pbx, de a hozzáférésben láttam hogy Asterisk alapú az a Dell szerver amire kapcsolódok.

Hogyan bizonyosodhatok meg róla hogy az az IP PBX? Ugyanis van egy hardveres IP pbx meg még egy Zultys MX250 is a szekrényükben. Az IP PBX frontendje (MN2000, Iskrateling cucc).

Hol van logolva a mellékek tevékenysége (connection log)? Az árazás?

Köszi!

Hali! Ha tudsz szaglászni a gépen, és default útvonalra van fordítva az asterisk, akkor a /var/log/asterisk könyvtárban vannak a logok meg az adatbázisok.

Egyébként a connection logokat alapból egy cdr.db nevű fájlban tárolja az asterisk. Erre érdemes rákeresni... Ez egyébként egy SQLite adatbázis.

#419 Felhasználó inaktív   Lacima 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 30. 21:49

Üdv!

Adott egy gimnázium, ahol jelenleg 1 önálló telefonvonal van kb. 8-9 mellékkel egy ősrégi siemens központtal. Mivel most nagyjából felújítjuk a számítógép hálózatát felvetettem, hogy lehetne voip-os dolgokban gondolkozni. Mivel minden helyiségbe újravezetjük az utp kábeleket, illetve a szerverek helye is megújul simán el lehetne helyezni egy asteriskes telefonközpontot. Az lenne a kérdésem, hogy 8-10 mellékre milyen vonalat érdemes kérni? Analógot vagy isdn-t? Kinéztem egy kis Dell Poweredge 1U-s szervert simán elvinné az egészet. Milyen kártyát ajánlanátok hozzá, ami kiszolgálná ezt a gimnáziumot? 1 fax van használatban, esetleg hívásrögzítés lenne érdekes illetve az, hogy a mellékekről kóddal lehessen telefonálni, hogy tudjuk ki mennyit telefonál. Aki tudna segíteni ebben némi pénzmagért ne tartsa vissza :)

#420 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 08. 30. 22:41

Idézet: Lacima - Dátum: 2009. aug. 30., vasárnap - 22:49

Az lenne a kérdésem, hogy 8-10 mellékre milyen vonalat érdemes kérni? Analógot vagy isdn-t?

Kérdés mennyi vezérszám kell, vagy hányan akarnak egyszerre beszélni kifelé/befelé.

Ha 10 mellék van, akkor jobb esetben 1-2 darab ISDN2-es vonal elég lehet, abból 1 szám úgyis elviszi a faxot. Másrészt szívna a fene voippal, olcsóbb egy használt telközpont, mint a szerver, kártya, szopószorzó együttvéve, 1-2 óra alatt fel lehet konfigni, megy örökké, kész.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.