HWSW Informatikai Kerekasztal: A tuning mértéke, létjogosultsága - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (10 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A tuning mértéke, létjogosultsága Avagy érdemes?...

#1 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 04. 24. 19:08

Üdv népek!

Sokszor olvassuk fórumtársainktól:
"Nem tuningolok, mert minek",  "Nem tuningolok, mert nekem a stabilitás a lényeg",  "Ha ez kevés lesz, veszek másikat", stb...

Sokan vannak akik megveszik a méregdrága tuning kiegészítőket (drága proci,esetleg irreálisan drága hűtés,húzós ram, 50-60 ezres alaplapok, stb), és a végén 'light tuningolnak', és itt megborul a tuning hasznosságának egyik alappillére...

Az ellenzők táborának annyit, hogy vannak 'igénytelenek', akik kitesztelés nélkül használják a gépet, de a tuningosok nagyjára nem az jellemző, hogy szeretnék szivatni magunkat egy instabil géppel, tehát valamennyi tartalékot hagyva még biztonságos mértékig tekerjük a vasat.

Vannak underclockolók is, meg alacsonyfeszesek is, őket is várjuk ide, hogy az überhalk gépeknél mennyit kellett a teljesítményből áldozni...

Kinek mi a véleménye erről, és ha tuningol, akkor milyen eredménnyel, milyen mértékben teszi ezt...
Várom a véleményeiteket, eredményeiteket!
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 19:26

Kezdek is...

Én már a K6-2 óta tuningolok, leírtam többször is, helyenként eredményesen (jó vr-zon ehelyezések anno)...
Miért:
1, nem szeretem hogy a zsugori hw gyártók lehúznak minket! Egy csúcs és egy low cost proci közt alig van különbség nekik, mi többszörösét fizetjük, a VGA-k is irreálisan magas árakon mozognak/nagyon az árlépcsők
2, szeretek adott dologból minél többet kihozni
3, nem megy a stabilitás rovására, mert kitesztelem
4, szeretek olcsó dolgokból sokat kihozni, aminek prózai okai is vannak, volt 1-2 kísérlet izmosabb hw vásárlásával is, de azokon próba után túladtam, mert ~ugyanazt elérem tízezrekkel olcsóbban

Mostani konfigom:
Asus A8V-E Deluxe, Athlon 64 3200+ 2000@2800MHz, Sapphire ATi Radeon X800GTO@X850PRO 400/490@620/640 (auto 2D/3D-vel, a játék profilom 560/580, a 2D 380:380), 2×1Gb Corsair Twinx 500as ram, homemade vízhűtés Hunfrost blokkokkal, Kamaz fűtőtesttel, Eheim 1046 pumpával, Tt súlyozott ventikkel@5V.
Bővebben aláírásomban

3700+ volt ez elött, stabilan 2800MHzet ment, a mostani is. +18Kt fizettek rá. Az X800GT 128megás DDR1-esre 13at dobtam, hogy utólérjem az X850XT-ket. 1giga 500 Adatára 23at a 2 giga 500as Corsairhez, lap a Wifi miatt volt 28K.

Superpi 1mega: 45@29 sec.
mark 05: 4xxx@6435 pötty
Ami legjobban mutatja szerintem egyben, mark01: 19799@28129 pont
Ez 42%.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Kép
Szerintem megéri... gépen 7/24 megy, stabilitási problémák nincsenek, mindig normálisna kitesztelek mindent.

Ez volt az én véleményem és eredményem... ti jöttök :) :respect:
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#3 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 19:31

Csak emiatt tettem vissza alapórajelre a procit... mert nálam a procik... új alaplapban/bios reset után az első becsippanásig mennek defaulton, utána máris annyin amint tuti visz az adott mag :) .

Kisvasam (már húgomé) a csend jegyében építettem, jól sezzlőző ház, minden 5Von, 1600@2200MHz (2800+ Sempron, D0), 9550GE@9600Pro(passzívan), memók szinkronban 275ön (566 Adata, bő 1 éve volt 15E a 2×256). Procit nincs értelme jobban húzni a 9550 mellett, ramok, nb proc, minden alapfeszem megy legalább... Kitesztelve az is ofc... http://mcpite.uw.hu/..._adata_test.jpg

Jobb címre vonatkozó tippeket elfogadok :respect:

Szerkesztette: MC Pite 2006. 04. 24. 19:38 -kor

#4 Felhasználó inaktív   joshua7 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 20:25

Én tuningolok, de nálam az az alapelv h csak annyit, amit a proci alapfeszen elvisz. Kevesebb hő, alacsonyabb fogyasztás, valószínűsíthetően hosszabb élettartam miatt. (igaz, azelőtt eladom h ezeket megtapasztalnám :) )
Vga esetében dettó ez a helyzet, annak ellenére is, h a jelenlegi kártyámnál működik a szoftveres feszemelés. Sőt. PE bios-om van, ami a gpu-nak 1.48v-ot ad 3d-ben és ezt is levettem 1.42-re. :)
Cpu tuningnak ugyanakkor nem látom sok értelmét, legalábbis játékoknál. Ha kódolsz, valamilyen más számításigényes dolgot csinálsz, akkor persze jó ha van. Bár akkor meg talán vegyél dualcore-t. :)
Semper Fi

#5 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 20:35

DC még odébb lesz  mire elég miden kihasználja... Illetve pl UT2k4.nek prociból sohasem elég, NFSMW is nagyon szereti... ill mint a 01-es és a superpi mutatja lehet azért  a procin is húzni annyit, hogy megérezd (3200+@4400+).
Én is ált elado maz elött... bár, 1,6V és max 48°a procim, tehát ez még nem hiszem hgoy sok lenne, de többet nem is nagyon adok neki, az hosszútávon nem egészséges egy rezes AMDnek sem...

#6 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 21:11

én nem igazán tuningolok. nem is értek hozzá annyira, meg őszintén szólva nem érdekel annyira hogy próbálgassak, teszteljek, hol hal meg, hol nem, meg ilyesmi. tisztelem azokat akik odaba**nak a dolgoknak, meg is szoktam jegyezni mikor látok egy-két amd-t 3000-3200 megahertz környékén járni, de én nem vagyok oda érte. a mostani procimat sem bántottam még, igaz ezt már hova húzzam, így sem tudom megfingatni. régebben volt egy 800-as cerka, az most kolis gép, na az kapott a szájára, de az újabbakat nem bántom. lehet hogy sok mindenről lemaradok, de én jól érzem így magam. :smoker:
ja, meg hát nem utolsó sorban elég halk a gépem. pedig teljesít rendesen. de a coolandquiet-et gyűlölöm. nekem ne kapcsolgasson össze-vissza. mondjuk most már nem is működik mióta az x2 duruzsol...

Szerkesztette: monolith 2006. 04. 24. 21:13 -kor

"Quality products,Customer satisfaction"
is a philosophy that guides all that we do at MSI.

#7 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 24. 22:25

Enyém is elég halk ;)
Kép
Ekkora radirhoz nem kell nagy huzat ;)

Jóvan, engem ilyené' má' nem is tisztelsz http://mcpite.uw.hu/2800pi.jpg csak ilyenért http://mcpite.uw.hu/gepem/3000.jpg ? Pedig elsőt nehezebb (+1000MHz vs +800Mhz ;) ). Vagy ez http://mcpite.uw.hu/gepem/2853MCP.jpg, itt 1027Mhz + :), K7nél! Az első generációs vízhűtésem :wub: .

CnQ-t én se szeretem, de amúgy is UD-zek...

Idáig 1 light, 1 no, és 1 hc tuningos... no, alszanak a többiek?

#8 Felhasználó inaktív   joshua7 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 09:28

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. ápr. 24., hétfő - 21:35

DC még odébb lesz  mire elég miden kihasználja... Illetve pl UT2k4.nek prociból sohasem elég, NFSMW is nagyon szereti... ill mint a 01-es és a superpi mutatja lehet azért  a procin is húzni annyit, hogy megérezd (3200+@4400+).
Én is ált elado maz elött... bár, 1,6V és max 48°a procim, tehát ez még nem hiszem hgoy sok lenne, de többet nem is nagyon adok neki, az hosszútávon nem egészséges egy rezes AMDnek sem...

Kétségkívül vannak prociigényes játékok, a FarCry is idetartozik, de összességében kicsi az arányuk szvsz.
Semper Fi

#9 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 10:17

Jaja... bár eleve A64nel nem is nagyon érzitek meg ;) .
Én tömörítgetek, számoltatok vele, keveset játszok. Meg ugye 1000rel rákkutatok...

Member Name: MC Pite
Registered Member Since: 11/17/2003

Member Statistics
Statistics Last Updated: 04/25/2006 00:00:00 (UTC) [ 556 minute(s) ago ]
Totals
Total CPU Time (y:d:h:m:s) (Rank)     4:145:07:31:20 (# 17,087)
Points Generated (Rank)     861,646 (#12,053)
Results Returned (Rank)     4,390 (#12,294)
Averages
Avg. CPU Time Per Calendar Day (y:d:h:m:s)
    0:001:19:14:27
Avg. CPU Time Per Result (y:d:h:m:s)     0:000:08:46:34
Avg. Points Per Hour of CPU Time     22.36443
Avg. Points Per Calendar Day     967.05499
Avg. Points Per Result     196.27472
Avg. Results Per Calendar Day     4.92705

Team Information
Name:     HWSW
Created:     10/17/2002
Captain:     Sipi-
Status:     Public
Description:     A hwsw.hu fórumának UD-teamje. Reméljük látsz Bennünk fantáziát, és csatlakozol a projekthez. Látogasd meg honlapunkat (http://hwsw-ud.hu) ahol több információt találsz erről a nemes kutatásról, céljairól, eszközeiről, eredményeiről. Ha csatlakoztál akkor írj egy e-mailt légyszives a team@hwsw-ud.hu címre, vagy pedig a fórumon (honlapon az aktuális link) jelezz. Köszönöm, hogy Te is beléptél.

Team Statistics
Statistics Last Updated:  04/24/2006 23:59:59 (UTC)  [ 10 hour(s) ago ]
Totals
Members (Rank)     351 (# 99)
Current Members     337
Retired Members     14
Total CPU Time(y:d:h:m:s) (Rank)     242:225:04:51:20 (# 94)
Points Generated (Rank)     39,372,147 (# 83)
Results Returned (Rank)     197,335 (# 90)
Averages
Avg. CPU Time Per Calendar Day (y:d:h:m:s)     0:068:19:22:45
Avg. CPU Time Per Result (y:d:h:m:s)     0:000:10:46:12
Avg. Points Per Hour of CPU Time     18.52524
Avg. Points Per Result     199.51933
Avg. Points Per Calendar Day     30,592.19
Avg. Results Per Calendar Day     153.33

11. vok total CPU time alapján, 11. pontok alapján, 10. eredmények visszajuttatásában, 200. regisztráció ideje szerint, 337 tagból.

Szerkesztette: MC Pite 2006. 04. 25. 10:29 -kor

#10 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 11:01

Régebben nyomtam feszt is és vasaltam a procikat, mint az őrült, de mostanában csak azt nézem meg, mit visz alapfeszen. Illetve ha értékintervallum van megadva (pl. 1,35-1,4V), akkor a gyári intervallum tetején.
Az értelme? Amíg csúcsprocija van az embernek, addig csak hobby, illetve ha olyan alkalmazást használ, ami úgy van megírva, hogy a gyorsabb proci minden +MHz-ét meghálálja, akkor megéri.
Ha régebbi a proci, akkor fontos lehet az a párszáz MHz adott esetben. Ilyen pl. anyukám gépe, amiben (már nem sokáig) egy 1,6GHz-es Northwood 'A' van felnyomva 2,24GHz-re (és még így sem tudja kifutni magát egy 6600GT mellette). ;)

#11 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 14:53

Jelentem underclockoló vagyok: a proci egy szerencsés Barton, ami 1.65V helyett 1.35V-on is stabil alapfrekvencián (1833mhz) - ebből lejjebb már nem megyek, bár 1400mhz-en elég neki az 1.1V is.
A GPU-ról az aláírásomban olvashattok :) Szóval egy 9800 Pro, amire XT BIOS-t töltöttem, és mivel 2D-ben teljesen felesleges a teljesítmény, 200mhz-en hajtom (így a házon belüli hőmérséklet 2-3°C-ot csökken, no meg a fogyasztás is).
A halk működésért felelős: pár alapjáraton is csendes Papst venti, jól szellőző ház, és a SpeedFan, amivel az egészet szabályzom.
A ventik így átlag 50%-os sebességgel járnak, ami a zaj jelentős csökkenésével jár.

Ugyanúgy, mint a tuningosok, itt is sokat kellett beleinvesztálni, hogy igazán halk legyen. Gyakorlatilag ugyanazt meg kellett vennem, mint egy overclockolt gépbe - passzív NB hűtő, hőcsöves CPU hűtő, hőcsöves GPU hűtő, drága ventilátorok, jó minőségű és halk táp illetve ház - az eszközök azonosak, de a célok mások :)

#12 Felhasználó inaktív   joshua7 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 16:06

Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2006. ápr. 25., kedd - 15:53

Jelentem underclockoló vagyok: a proci egy szerencsés Barton, ami 1.65V helyett 1.35V-on is stabil alapfrekvencián (1833mhz) - ebből lejjebb már nem megyek, bár 1400mhz-en elég neki az 1.1V is.
A GPU-ról az aláírásomban olvashattok :) Szóval egy 9800 Pro, amire XT BIOS-t töltöttem, és mivel 2D-ben teljesen felesleges a teljesítmény, 200mhz-en hajtom (így a házon belüli hőmérséklet 2-3°C-ot csökken, no meg a fogyasztás is).
A halk működésért felelős: pár alapjáraton is csendes Papst venti, jól szellőző ház, és a SpeedFan, amivel az egészet szabályzom.
A ventik így átlag 50%-os sebességgel járnak, ami a zaj jelentős csökkenésével jár.

Ugyanúgy, mint a tuningosok, itt is sokat kellett beleinvesztálni, hogy igazán halk legyen. Gyakorlatilag ugyanazt meg kellett vennem, mint egy overclockolt gépbe - passzív NB hűtő, hőcsöves CPU hűtő, hőcsöves GPU hűtő, drága ventilátorok, jó minőségű és halk táp illetve ház - az eszközök azonosak, de a célok mások :)

Én 6800GT-n próbáltam, h csökkentettem a gpu 2d órajelét, de hőm. csökkenést nem tapasztaltam. X1800XT-n van néhány fok eltérés.
Semper Fi

#13 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 19:42

Régen, még középiskolás koromban, minden mhz-ért kűzdöttem, ha 1mhz-et ki tudtam még csikarni belőle megtettem.

Mostanában már csak nagyjából megyek a dolgokra, jó nagy ráhagyással megkeresem a maxot, alapfeszen azt kész. 10mhz-ért nem fogok napokig tesztelni, hogy hol stabil még. Meg észre sem vehető. Akkoriban még a PIII-as meg Celeronos időkben, 50% tuning gyengének számított. Most viszont 20% már jónak számít. Így nincs is akkora tétje, nem érezhető, sem játékokban, sem alkalmazásokban a tuning. LEgalábbis nem annyira mint akkoriban, amikor az 550-es PIII-at 850-re húztam. Vagy a 600-as Celeront 1116-ra.

A downclocknak viszont nem látom értelmét, az hogy hány fokos, teszek rá ha stabil. Ennél csendesebb pedig úgysem lenne sehogy, mint amilyen a gépem. Vízzel sem lenne csendesebb, hiszen a radiátort is ventilátorral kellene hűteni, passzív rendszer meg túl nagy pénz, éS túl sok helyet foglal.

Szerkesztette: Mumia 2006. 04. 25. 19:44 -kor

#14 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 19:57

Pláne hogy X1800on feszt is állíthatsz.

bástyaelvtárs, nem teljesen  mások a célok, mert nekem a hc tuning a csend mellett értendő, gyűlölöm a hangos gépeket... :up:

#15 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 20:34

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. ápr. 25., kedd - 20:42

Régen, még . Most viszont 20% már jónak számít

szerintem azért elnézve az aláírásokat, nem éppen 20 százalék az átlag. a múltkor láttam goro screenshot-ját, hát nem emléxem pontosan, de az nem 20 százalék volt. mondjuk egy venice sem plusz 20 százalékon megy a tuningosoknál. mindegy, én nem értek hozzá, ülök a seggemen, nem jár a szám hogy így 1.45 meg úgy 3200mhz. :respect:
"Quality products,Customer satisfaction"
is a philosophy that guides all that we do at MSI.

#16 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 23:26

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. ápr. 25., kedd - 20:42

Régen, még középiskolás koromban, minden mhz-ért kűzdöttem, ha 1mhz-et ki tudtam még csikarni belőle megtettem.

Mostanában már csak nagyjából megyek a dolgokra, jó nagy ráhagyással megkeresem a maxot, alapfeszen azt kész. 10mhz-ért nem fogok napokig tesztelni, hogy hol stabil még. Meg észre sem vehető. Akkoriban még a PIII-as meg Celeronos időkben, 50% tuning gyengének számított. Most viszont 20% már jónak számít. Így nincs is akkora tétje, nem érezhető, sem játékokban, sem alkalmazásokban a tuning. LEgalábbis nem annyira mint akkoriban, amikor az 550-es PIII-at 850-re húztam. Vagy a 600-as Celeront 1116-ra.

A downclocknak viszont nem látom értelmét, az hogy hány fokos, teszek rá ha stabil. Ennél csendesebb pedig úgysem lenne sehogy, mint amilyen a gépem. Vízzel sem lenne csendesebb, hiszen a radiátort is ventilátorral kellene hűteni, passzív rendszer meg túl nagy pénz, éS túl sok helyet foglal.

1, 25%ot minden Venice bír...
2, enyém is 40% tuningon megy, volt Venicem ami 55%ot vitt...
3, a vízhűtésekről még tanulnod kell :)

Higgyétek már el emberek, hogy nem az a 16dBes ventizaj fog zavarni, hanem a vinyók és a pumpa!!!
Annyi helyen olvasom ezt a ... khm... vízhűtésben nem jártasok véleményét, de helk ventit nem nehéz beszerezni (SIlentblade @5/7V, stb...), addig néma vinyót és pumpát... :( .

Nyugi, ventit nem hallasz pl nálam... max az Antec ventijeim finom ccsapágy morgását... de szélzajt nem! 5×8cm@5V, 1×4+1×6cm @5V, 2×12+táp 1×12 @5V... és ennyi szélkeverő mellett halk seekelést hallok (letöltés), és morgást(pumpa).

#17 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 25. 23:39

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 0:26

1, 25%ot minden Venice bír...
...

Az én e6 venice 3500+-om 18%-ot tud (+400 MHz)
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#18 Felhasználó inaktív   =Oli= 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 06:03

Idézet: JonesC - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 0:39

Az én e6 venice 3500+-om 18%-ot tud (+400 MHz)

Jó neked  :reklamacio:  :p Az enyém még annyit se...2600-on 5 mp alatt hibázik a prime...ja nem próbáltam 12V-on :D  :omg:

Szerkesztette: =Oli= 2006. 04. 26. 06:04 -kor

#19 Felhasználó inaktív   =Oli= 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 06:07

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 0:26

Higgyétek már el emberek, hogy nem az a 16dBes ventizaj fog zavarni, hanem a vinyók és a pumpa!!!
A), és morgást(pumpa).

Ez így van, de tegyük hozzá a tápventiket is ;)

#20 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 26. 10:26

Idézet: =Oli= - Dátum: 2006. ápr. 26., szerda - 7:03

Jó neked  :reklamacio:  :p Az enyém még annyit se...2600-on 5 mp alatt hibázik a prime...ja nem próbáltam 12V-on :D  :omg:

1.55-ön vagy .575-ön megy az enyém. De nem éri el léggel az 50 fokot se.
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

Téma megosztása:

• (10 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó