Idézet: djsms - Dátum: 2006. júl. 22., szombat - 18:15
Üdv!
A következő problémával kapcsolatban kérném a segítségeteket:
Van egy voip készülékem...
...
... hogy hívható legyek, de hívásnál (kivéve neos hívás) valamelyik buster klónt használja?
Szia!
Na ez mar tuti, hogy idevalo!
Annyire nem egyertelmu a leirasod, de ertem a gondod ... Akokr kezdjuk, mit szeretnel? Azt amit en siman hasznalom mindig. Bar nekem nem nagyon mutatos, de bena VoIP telefonom van, hanem ATA-m es ezt ajanlom mindenkinek...
En ugy ertettem a problemat: A celunk oszefoglalva 2 funkciobol all:
1) hivhatoak (befele) legyunk az "A" nevu szolgaltaton keresztul, 2) Hivhassunk (kifele) masik "B" szolgaltaton keresztul. es ez raadasul automatikusan tortenjen, semmi plusz muveletek nelkul.
Igy van? Jol ertem a feladatot? Ha igen akor kezdjuk a kivitelezest ...
Kivitelezheto egyaltalan? Siman, de ... nem biztos, hogy IP/VoIP telefonnal. Regebben mar irtam, azt jiszem neked is vmit keztem mondani errol szoban, de kozben attertunk mas temara ... hogy nem szeretem a VoIP telefonkeszuleket. Az oka eppen az, hogy nem nagyon varialhatoak.
Nagyon ugyesen es tisztan van felteve a kerdes, koszonom es gratuallok illusztraciokhoz ... igy mar nem is lehet mondani, hogy keves infot biztositottal a kerdes megvitatasahoz ...
Akor kezdjuk. 1 "telyes erteku" (az en teminusom ami azt jelenti, hogy ki es befele hivasokra kepes) gatewayed (gw) van, ha jol ertem. Semmi mas nincs (?) a keszulekben ... apropo, a keszulek erdekes, nagyon sok parameter van leirva, hogy tudja, de ez eppen gyanus is nekem: tul reszletesen irjak es elso ranezesre ugy tunik, hogy joj de nagyon sokat tud, de atgondolva - nem sokat ...
Elozetes velemenyem az, hogy adott keszulekkel (ugy ahogy van! nem varialva) a feladat kivitelezhetetlen, de ... egyetlen egy remenyem van azert: a dialplan mezo (???), de talan ez nem megalapozott remenyem mert ott (gondolom???) csak olyanokat lehet beirni, hogy hogyon hivjon adott szamot (pl. kell e elotte vmi 9 vagy 0, vagy 00 es hasonloak...?). Ugy erzem, hogy ez a mezo nem alkalmas arra a celre ami nekunk kell, sajnos. A celunk ujra oszefoglalva 2 funkciobol van:
1) hivhatoak (befele) legyunk "A" nevu szolgalton keresztul, 2) Hivhassunk (kifele) masik "B" szolgaltaton keresztul.
Ennek ugy erzem e keszulekkel sajnos nincs megoldasa!

(ha nem vmit lehetne varialni dialplannal - kiserletezni kellene vele).
Szoval, SZ-R ahelyzet (?) ... azert mindig mondom: ne vegyetek a VoIP telefonokat, ezek nem nekunk valoak, ezek valalatoknak valo ahol sok keszulek van es csak egy vlalati szolgaltato letezik
Na, itt a vege, sajnos Errol mar emletettem neked telefonon is, itt is irtam jo par honapp;al ez elott ... sajnalom - kidobott penz ez a keszulek.
Szoval itt a vege!
Igazan?
Lenne vege, ha szakemberek lennenk, de hala istennek (tisztelet a kivitel) nem vagyunk azok,hanem amatorok vagyunk es ez nem sertes, hanem dicsiret e tarsasagnak
Emlekszem regi idokre amikor amatorkent (radio) kellett megoldanunk olyan akkoriban lehetettlen feladatokat melyekekrol szakemberek hallani sem akartak, nem is ertettek neha mirol van szo ... de mi megoldattunk ... Nem ide valo, de ...
Szoval amatorok vagyunk es igy kell, hogy legyen megoldas! Az mas dolog, hogy megeri e vele foglalkozni? Nem egyszerubb e eladni ezt a keszuleket? De ez nem szakmai, hanem gazdasagpolitikai dontes elsosorban ...
Akor mi a megoldas? (dialplanokon kivul) Nincs semmi titok es mar beszeltunk itt errol, mondtam neked telefonon is leglabb 10x, de akor nem a szakmai problemarol beszeltunk, hamen az uzletirol. Furcsa hogy uzletre es szakmara is nezve a megoldas egy es megoldja minden problemat egy csapassal. Megoldas a PBX ... Ja, igen az mondjak altalaban erre, errol hallatam ... De igazan nem mindenki ismeri ennek a fogalomnak a jelentoseget es ez nem jo. Mi ez PBX tualajdonkeppen? Ez pontosan: Private Branch eXchange (also called PBX or Private Business eXchange) is a telephone exchange that is
owned by a private business ,
as opposed to one owned by a common carrier or by a
telephone company.
Na es ezel minden van mondva, de megaldva is. Minden!!! A te problemad is. Na itt mar tenyleg a vege! Gratulalok, megoldattunk a gondod!
Mi a lenyege ennek a megoldasnak? De az csak, hogy sima szurke felhasznolo helyett egy csapassal egy nagy vlalallati rendszernek a tulajdonosa, gazdaja lettel es kepzeld el ... telyesen ingyen

Hogy lehet ez kerdeznek? Ilelyen nagy dolgot ingyen? Azt ami masoknak tobb ezer dollaros koltsegek mellett epitettek? Azt amit sok szerelo szerszamokkal (fogo, csavarhuzo, stb) szoktak sajnos igen gyakran javitgatni? Azt amit gyuleletes T-com az egesz orszagra kiterjesztve uzemel es milliardokat igazsagtalanul keres ezel? Nekem/neked is lehet ilyen es raadasul ingyen? Letezik ez? Nem duma ez az egesz?
Nem,nem duma ez egyaltalan. DE hogy lehet ingyen? Lehet, sot ingyen is van!!!
Ha erdekel akor maj erre a kerdesre kulon visza terunk ... visza azert mert e forumban kb. 1 honapon belul erol volt mar szo amikor kozultem az altalam javasolt lehetosegeket.
Mik ezek a lehetosegek (PBX)? Globalisan nezve a dologra csak (csak? ez pedig nagy dolog) ketto van:
1) Hardware-helyi 2) Software-internett ... es minden megvan oldva.
1) Hardware: gyakorlatilag ingyen, csak egy kidobott mar PC kellene ... ingyen van? Igen! Mindent tud? Tobbet mint T-com, mindent.
2) Fenti sem kellene, csak internet, az pedig ugyis van, maskep minek VoIP ... ingyen van? Igen! Mindent tud? Tobbett ami nekunk kellene
Akor mi a gond? Nincs. Akor miert nem hasznalunk? Ez jo kerdes ... De miert nem hasznalunk? Hasznalunk, sot tobbsege VoIP-es hasznalja. Itt a forumban is leglabb mar 2 ember (de szerintem tobben is) rajott arra, hogy ez a megoldas elengethetlen egy sajat magat (es masokat - akik hivnak Ot) tisztelo ember szamara. Kik azok itt? Akikrol tudom (remelem nem sertem meg a titoktartast ezzel) ez elsorban a Diaolplanos Professzor Buk-Sika (ha jol emlekszem ez vmi Japan nev?), de a Dr.Buster vilaghiru VoIPinologusrol (bocs lehet, hogy roszul irtam ez a cimet) sem szabad elfelejtkeznem

Ezek az uri emberek mar hasznaljak is ezeket a rendszereket, de csak kiserleti stadiumban es idohianyunk miatt meg nem fejeztunk be mindent amire kellene rabirni ezeket a rendszereket (kulonbozoket hasznalunk, nem egyforma) ...
Egyebkent itt lejebb mar regota log az alairasom-felhivasom, de eddig senki nem jelentkezett:
"Felhivas: Hozzuk letre kozos PBX-t ? vagy vmi hasonlot ..." Nagyon hasznos dolog lenne egy kozos PBX es nem csak azert, hogy nagyon sok lehetosegunk lenne kozoson (!!!)

hanem azert is hogy jobban tudnank beuzemeltetni ezt az uj nekunk technilogiat, melye a telcok mar nagyon regota hasznaljak es kirabulnak a ugyfeleket ezekkel. Most mar ez az eszkoz nem csak naluk a kezukben van hanem nalunk is lehet, rajtunk mulik.
Na, engedelyeddel itt abba hagyom mert igy is tul sokat irtam ... bocsanat
Ha kivanod hivhatsz es megbeszelunk ujra amit mar par felszolalassal elobb is, most is irtam valamint szoban is emletettem neked.
Nem baj, ahogy szoktam az eloadasokon elmondani: az igazsag ismetlestol nem kopik, csak szineket veszit
Szerkesztette: Dr.Buster 2006. 07. 22. 20:02 -kor