Idézet: Buksika - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 13:24
Hogy őszinte legyek ebből a cikkből nem sokat értettem meg.
Mindenesetre ha így; akkor örvendetes, hogy a szándékos zavarás esete nem állhat fennt.
Nem csak az ennel sokkal nagyobb a dolog. Snkinek sincs joga kkorlatozni zavarni stb. azt az informaciot amit interneten tortenik - ez a lenyege az uj torvennek mely varhato napokban. Es ez rank internetes "buzikra" nezve nagyon fontos, talan legfontosabb torveny. Van benne meg vmi: senkinek nem szabad elni-viszaelni piaci erofelonnyel (ISP monopoliakra vonatozik). Mit jelent ez gyakorlatban? Azt, pl. hogy kabel TV ceg nem mondhatja egy internetes cegnek mely TV adasokat szeretne sugarozni, hogy nem engedem az elofizetoimnek nezni ezeket az adasokat. Vagy mas pelda: ISP-nek van sajat VoIP szolgaltatasa, de en szeretnek Bustereket hasznalni. Ha nincs erre ez a torveny az ISP azt modhatja, hogy tiltani fogok Busterokat sajat halozatomban - jogom van, lett volna ha nem lenne ez az uj torveny mely eppen ezzert jon letre, hogy ezeket a disznosaagokat megakadajozzon ...
Itt talan erdemes felidezni azt a dialogus amit AdamK-val folytattunk elobb:
En irtam: "Egyetemi halozatban itt nem korlatoznak semmit, nem korlatozhatnak!!! Nincs joguk. Informatiot nem szabad korlatozni, ha mar biztositod azt akor nem szabad."
O irt: "Naiv

tobb evig uzemeltettem egyetemi halozat egy reszet, valamint belelatok par masik egyetem halozataba. Egyeteme valogatja. Van ahol technikai okok miatt muszaj korlatozni, van ahol a halozati szempontbol problemas gepeket korlatozzak. "
Es meg kesobb: " 1 gyors mondat az egyetemi halozatokhoz: hidd el nekem, hogy jogilag sem lehet megjarni. Amirol Te beszelsz... jogkovetkezmenyek meg hasonlo... pfff. az egyetemeken az emberek nem fizetnek a halozatert (fizetnek, de nem a halozatert). Amiert nem fizetsz az nem jar. "
Na e torvenyben pont arrol van szo, hogy az szolas szabadsag es az informacio tovabbitasi szabadsag egy es ugyan az szabadsagok korebe tartozik. Semmi jelentosegen nincs annak egy fizetett szolgaltatasrol van szo vagy ingyenesrol e !!!
Ugy mint a telefonszolgaltato nem szolhat mirol beszelunk, ugy az internet szolgaltatonak nem lesz (de nem is volt elvileg) joga barmit is korlatozni, neki csak internetet kell biztositnai es nem bele szolni mi van benne. Kivetel a torvenyekbe utkozo dolgok - de ezekrol most itt nem is targyalunk. Szoval en nagyon drukkulok ennek az internetes torveny sorozatnak.
Itt szeretnek lezarni ezt a felszolasomat, de muszaj azt megjegyezni, hogy nagyon kell orulnunk annak, hogy az internetet USA dominalja, mert itt nagyon jok a torvenyek ezzel kapcsolatosan. Itt tenyleg figyelnek arra, hogy ki es mit korlatoz. Ezert is nagyon sok zaj szokot lenni ha vki vmit korlatoz. Egyetemek is probaltak korlatozni a VoIP-ot, de kuss lett nekik is!
Egy kivitel a munkahely (egyetem az is lehet- egy resze), de a hallgatoi internet ez nem munkahelyi. Munkahelyen lehet korlatozni gyakorlatilag minden VoIP-t is, mert ott az internet munka eszkoz/szerszam a munkavegzeshez es nem szorokozas vagy szabad informatio aramlasi hely... Most mar kuss nekem is ...