HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan II. Értékeld a témát: -----

#501 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 21. 23:02

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 8:02

Ez tipikus félképsorrendi hiba. A VHS rendszerben a félképsorrend upper-lower és az a jelenség ami az általad kirakott sample videóban van akkor jelentkezik ha a digitalizálás és tömörítés lower-upper félképsorendben ill. progressive módban történik.
Ez a hiba utólag már nem javítható ki. A megoldás csak az újradigitalizálás méghozzá olyan hardware-el ami támogatja a valódi félképes rendszerű (50 félkép/sec) digitalizálást ill. ha mezei software alapú kártyád van akkor a rögzítéskor használt codec-nek kell rendelkeznie valódi upper-lower sorrendet is támogató kódolással.

Hát nem tudom, nekem a rossz félképsorrend abban jelentkezik, hogy remeg a kép a vízszintes mozgásoknál, nem ilyen csíkozás jön elő. Amúgy ezen az oldalon is az első kép pont ilyen, és itt is az átméretezést írják problémának: http://www.100fps.com/

#502 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 21. 23:09

Idézet: freeone - Dátum: 2008. márc. 20., csütörtök - 22:51

Komponens kábelen is lehet HD-t átvinni? Na ezt nem tudtam. Egyébként mi van az ilyen digitalizáló cuccokra írva(amiből tudni hogy HD-s)? Mert láttam kínai USB-s tv kártyát, ami tudja a HD-t, csak azt nem tudom, hogy az AV bemenetén is tudja-e.
Erre gondolok

Igen, a komponens is tudja. Ha megnézed pl a Media Markt-ban is komponensel vannak összekötve az LCD TV-k. Amit linkeltél annál csak a tuner tudja a HD-t. Hogy mi van ráírva az változó, de HDMI capture-ra érdemes keresni, pl itt ez olyan: http://cgi.ebay.com/Blackmagic-Intensity-H...7QQcmdZViewItem

#503 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 22. 07:50

Idézet: NiCE - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 23:02

Hát nem tudom, nekem a rossz félképsorrend abban jelentkezik, hogy remeg a kép a vízszintes mozgásoknál, nem ilyen csíkozás jön elő. Amúgy ezen az oldalon is az első kép pont ilyen, és itt is az átméretezést írják problémának: http://www.100fps.com/

Viszont digitalizáláskor a codec nem megfelelő beállítása ill. a nem félképrendszerű digitalizálás ilyen jelenséget okoz. A VHS esetében ha nem képes a hardware valódi 50 félkép/sec üzemmódban dolgozni és a hozzá kapcsolódó feldolgozás sem valódi 50 félkép/sec akkor jönnek az ilyen jelenségek mint amit a sample videón is látni.
Ha a digitalizáló hardware mezei software-es (pld. TV tuner, VIVO-s VGA) akkor a software codec hibája okozza ezt a jelenséget (nem félkép rendszerű feldolgozás).

A vibrálás, képremegés a félképsorrend felcserélése miatt keletkezik mivel a félképek közt 20ms időkülönbség van ezért ha felcseréljük őket akkor előbb kerülnek kirajzolásra azon sorok melyek a 20ms-al későbbi mozgásfázist tartalmazzák.
Viszont ennél a sample videónál már eleve a digitalizáláskor nem megfelelő volt a félképek rögzítése ami ilyen jelenséget okoz.

#504 Felhasználó inaktív   acsa 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 24. 10:21

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 8:02

Ez tipikus félképsorrendi hiba. A VHS rendszerben a félképsorrend upper-lower és az a jelenség ami az általad kirakott sample videóban van akkor jelentkezik ha a digitalizálás és tömörítés lower-upper félképsorendben ill. progressive módban történik.
Ez a hiba utólag már nem javítható ki. A megoldás csak az újradigitalizálás méghozzá olyan hardware-el ami támogatja a valódi félképes rendszerű (50 félkép/sec) digitalizálást ill. ha mezei software alapú kártyád van akkor a rögzítéskor használt codec-nek kell rendelkeznie valódi upper-lower sorrendet is támogató kódolással.

Szia

Kössz a választ, esetleg tudnál ajánlani valami codecet ami tudja ezt a félképsorrend beállítást és a DVD-Videóba való átalakítás sem lessz valami extrém időigényes vele, mert a digiző eszközt per pill. nem tudom cserélni.

#505 Felhasználó inaktív   -=ZiCHiE=- 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 16:36

Idézet: NiCE - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 23:09

Igen, a komponens is tudja. Ha megnézed pl a Media Markt-ban is komponensel vannak összekötve az LCD TV-k.

Akkor ezért volt olyan gáz a Discovery HD képe a Saturn-ban az LCD tévéken. Itthon a TFT monitoromon tökéletes, kristálytiszta borotvaéles képe van, igaz számítógéppel nézem dvb-s2 tunerkártyával 1280x720 -ba lekonvertálva, mert a monitor csak 19 colos.

Gondolom, ha a Saturn-ban hdmi-t használnának, akkor tényleg HD-s képe lenne a HD-s adásnak, s nem úgy nézne ki mint egy sima 16:9 -es SD.

#506 Felhasználó inaktív   NiCE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 24. 20:52

Idézet: -=ZiCHiE=- - Dátum: 2008. márc. 24., hétfő - 16:36

Akkor ezért volt olyan gáz a Discovery HD képe a Saturn-ban az LCD tévéken. Itthon a TFT monitoromon tökéletes, kristálytiszta borotvaéles képe van, igaz számítógéppel nézem dvb-s2 tunerkártyával 1280x720 -ba lekonvertálva, mert a monitor csak 19 colos.

Gondolom, ha a Saturn-ban hdmi-t használnának, akkor tényleg HD-s képe lenne a HD-s adásnak, s nem úgy nézne ki mint egy sima 16:9 -es SD.

Akkor az nem komponenssel volt összekötve... a komponens és a hdmi között szabad szemmel nem látod a különbséget.

#507 Felhasználó inaktív   topeti 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 26. 03:02

Sziasztok,
Videószerkesztésben kérnék egy kis segítséget tőletek. Van egy AVI filmem, aminek két hangsávja van, és az egyiket kigyilkolnám, a másik marad sértetlen... VirtualDub (Nandub)-tól jobb progit tudtok ajánlani e célra?
köszi
Üdv, Péter
Panasonic P50U30 plazma tv , Korsun KS99 , Rotel RCD-965BX , saját Vifa hangfal , Canon SX230 HS

#508 Felhasználó inaktív   csutak15 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 26. 21:08

sziasztok
nem tudnátok abban segíteni h hogy tudom azt megcsinálni hogy az angol film alatt menjen a felírat
A felírat már megvan és word formátumu

#509 Felhasználó inaktív   ColdMan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 28. 14:21

Idézet: topeti - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 3:02

Sziasztok,
Videószerkesztésben kérnék egy kis segítséget tőletek. Van egy AVI filmem, aminek két hangsávja van, és az egyiket kigyilkolnám, a másik marad sértetlen... VirtualDub (Nandub)-tól jobb progit tudtok ajánlani e célra?
köszi
Üdv, Péter

VirtualDubMod

Megnyitod az avi-t
Video - direct stream copy
Stream - Stream list (ezek a hangsávok)
Kiválasztod amelyik nem kell - Disable
File - Save

1-2 perc és kész

#510 Felhasználó inaktív   ColdMan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 28. 14:27

Idézet: csutak15 - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 21:08

sziasztok
nem tudnátok abban segíteni h hogy tudom azt megcsinálni hogy az angol film alatt menjen a felírat
A felírat már megvan és word formátumu

Legyen inkább valami tisztességes formátum (txt, srt)

BSPlayer, VLC, KMPlayer, stb simán lekezeli.
KMPlayer

Ha van telepítve Morgan sream switcher, akkor a Windows Media Player is.
Morgan Stream switcher

#511 Felhasználó inaktív   ColdMan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 29. 14:24

A vége (Morgan) természetesen hülyeség.
ctrl+c, ctrl+v volt, csak nem ide akartam...

#512 Felhasználó inaktív   axl.Fsi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 13:37

Idézet: freeone - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 23:58

Szinte akár milyen video-feldolgozó szoftvert ráúszítasz egy tömörítetlen ripre, az meg fogja próbálni átkódolni, hogy egyrészt elférjen a lemezen, másrészt hogy dvd-formátumba beleférjen(mpeg2).

Tippem szerint valamilyen egyszerűbb video-feldolgozó cuccal kellene a nyers avit feldarabolni 4.3-as részekre, és azokat adatként kiírni nero-val. Ekkor minőségromlás nem lesz, bár a méret szép nagy lesz.

Aszem avi-splitter-nek nevezik az ilyen, simán csak darabolós cuccokat, bár én mikor egyetlen egyszer csináltam ilyet, virtual dub-ot használtam. Akkor egy ismerősnek kellett házivideoról fullhibátlan minőségben kiírni egy felvétel egy darabját.

Idézet: NiCE - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 23:59

Olyan, hogy veszteségmentesen tömörítesz mpeg2-be, olyan nincs, hiszen az veszteséges tömörítés. Eleve a dv avi is az, de mivel a kamera dv-ben vesz fel, így azt nevezhetjük "veszteségmentesnek" mikor átkerül a gépre. Mondjuk azt, hogy a lehető legjobb minőségben akarod megőrizni DVD lemezen. Ilyenkor a dvd szabványnak megfelelő maximális bitrátát használva 1 óra fér 1 lemezre. Ha 90 percet akarsz rávenni, akkor az már nagyobb mértékű tömörítést eredményez, de ha jobb fajta encodert használsz (Canopus Procoder, Cinema Craft Encoder) több menetben, akkor egy átlag ember nem nagyon veszi észre a különbséget. A lényeg, hogy először DV file-ba húzd be az anyagot a gépre, majd utána tömörítsd be mpeg-be több menetben vagy mindezt elkerülve használj asztali dvd rekordert a jobb fajtából (Sony, Pioneer, JVC).

Koszonom szepen a tippeket, egyelore nincs ra idom, de ki fogom probalni ... talan NEROnak az encoderet vagy talan a "beepitett" Windows Movie Maker-t ... ugy tunik, a celnak tokeletesen megfelel.
Udv,
axl.Fsi

" ... Begbie didn't do drugs either. He just did people ... "

#513 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 26. 12:29

Olyan DVD szerkeszto programot keresek, amiben kepkocka pontosan tudok vagni (tv felvetel, reklamok kivagasa). Fontos lenne, hogy a teljes felvetelt lehetoleg ne tomoritse ujra (azt tudom, hogy a vagas pontjatol a kovetkezo kulcskepkockaig ujra kell tomoriteni, ezzel nincs gond)... ki, mit hasznal ilyesmire?

Koszi,
Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#514 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 08:05

Idézet: Samott - Dátum: 2008. ápr. 26., szombat - 13:29

Olyan DVD szerkeszto programot keresek, amiben kepkocka pontosan tudok vagni (tv felvetel, reklamok kivagasa). Fontos lenne, hogy a teljes felvetelt lehetoleg ne tomoritse ujra (azt tudom, hogy a vagas pontjatol a kovetkezo kulcskepkockaig ujra kell tomoriteni, ezzel nincs gond)... ki, mit hasznal ilyesmire?

Koszi,
Samott

Ez nem DVD szerkesztő program funkció hanem videoszerkesztő. A DVD szerkesztő (authoring) programok a DVD-VIDEO tartalom kialakítására (menük, jelenetek, programozás, stb.) vannak.
Neked MPEG2-t is kezelő videoszerkesztő program kell. Ilyen program pld. az MPEG Video Wizard mely segítségével lehet kockapontos szerkesztést alkalmazni és élesvágás esetén nem tömöríti újra az anyagot. Természetesen a kész kiexportált anyag sima mezei MPEG2 (mpg kiterjesztés) amit bármilyen DVD tartalomszerkesztő programmal DVD-VIDEO struktúrába tudsz átrakni és DVD-re írni.

Szerkesztette: wpepi 2008. 04. 27. 08:05 -kor

#515 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 09:59

Idézet: Samott - Dátum: 2008. ápr. 26., szombat - 12:29

Koszi,
Samott

szia. szerintem erre ideális a dvd felvevők chapter hide funkciója. a reklámblokk elejére és végére beszúrsz 1-1 chapter pontot és a köztes részt hide-ba teszed.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#516 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 10:16

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 9:05

Ez nem DVD szerkesztő program funkció hanem videoszerkesztő.

Igen, valoban pontatlanul fogalmaztam... az kavart be, hogy a forras es a cel is DVD strukturaban van. Eddig TMPGEnc DVD Author 3-at hasznaltam ilyemire, de tegnap meglepve olvastam (a sajat FAQ-jaban) hogy a teljes videoanyagot attomoriti... mondjuk nem nagyon hiszem, mert 10-15 perc alatt kesz van egy dvd meretu filmmel a film hosszatol es a gep teljesitmenyetol fuggetlenul. A TMPGEnc MPEG Editor 2.0-at viszont pont azzal reklamozzak amit kerestem.

SFIJ: a felvevommel, meg kiiras elott meg tudom vagni, de csak kulcskockanal... illetve tud frame pontosan is vagni, de akkor megdoccen a kep.

Koszonom a valaszokat, most finomitom a "folyamataimat", lesznek meg kerdeseim, kovetkezo temakor az AviSynth, deinterlace... aztan XviD kodec finomhangolas. :) (wpepi: no panik, tudom hogy durva minosegromlas, de a netre jo az is ;))

Samott

Szerkesztette: Samott 2008. 04. 27. 10:17 -kor

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#517 Felhasználó inaktív   Ati_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 02. 09:49

Sziasztok!
Remélem jó topicban írom  :rolleyes:
Van egy Winfast TV2000XP tv-tunerem, ezzel szeretnék videot digitalizálni egy videokameráról.
A gondom az, hogy az átvitt kép fekete-fehér.
Ilyen kábelen keresztül csatlakozik a kamera a tv-tunerhez, az RCA csatira viszint nincs dugva semmi. Ez lenne az oka??
Köszi előre is a segítséget.

#518 Felhasználó inaktív   Ati_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 03. 15:58

Megoldódott...

#519 Felhasználó inaktív   topeti 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 06. 17:35

Idézet: Ati_ - Dátum: 2008. máj. 3., szombat - 16:58

Megoldódott...

... és hogyan?? :-)
Panasonic P50U30 plazma tv , Korsun KS99 , Rotel RCD-965BX , saját Vifa hangfal , Canon SX230 HS

#520 Felhasználó inaktív   Randal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 08. 22:53

Sziasztok!
Kicsit későn kérdezem meg, emrt reggelre kellene a megoldás, de hátha.
Szóval van nekem egy videóm, aminek a sarkait szeretném egy kicsit lekerekíteni.
Ezt milyen programmal tudom emgoldani?
Jelenleg Sony vegas 6.0-ám van, de bármilyen progival elboldogulok. esetleg VirtualDubMod is okés:P
Másik, hogy Sony vegasba hogy lehet feliratot exportálni?

Téma megosztása:

• (38 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.